Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4"

Ogródek Iwony II 17:06, 13 maj 2016

Do góry
Po lewej stronie jest rabata bylinowa żółto - niebieska.

Na wprost posadziłam patyczki hortensji annabel i przed nimi truskawki.

Może będą annabelki, jak się uda
A truskawki posadzone 10 dni temu kwitną W rogu rośnie klon Crimson Sentry

Potem skrzynki kompostowe... Na jednej, którą przykryłam ziemią, posadziłam fasolkę. Korzyść podwójna dla kompostu, który ma czas na rozłożenie się i fasolki. Podlewane - korzyść obopólna
Potem dwie skrzynki warzywne: w jednej ogórki, w drugiej potrzebne warzywka.

Dostałam szczypiorek od Gor - Ani. Posadziłam Aniu - dziękuję
I na końcu, a raczej na początku 7 krzaczków pomidorków, dzieli rabatkę z forsycją, która została tu na życzenie e-Ma
Ogródek Iwony II 17:06, 13 maj 2016

Do góry
polinka napisał(a)
Super warzywnik i metamorfoza tej części

Polinko, dziękuję
Ogródek Iwony II 16:50, 13 maj 2016

Do góry
Shemsi napisał(a)

Posiałam co nieco na parapecie. Na początek powinno wystarczyć Tylko dobrze byłoby mieć zaraz skończone skrzynie, żeby do nich poprzesadzać wszystko

Tak Weroniko, byłaby pora wysadzać już Trzymam kciuki, by się udało. Ale sama widzę, jak czas ucieka. Dziś jeszcze nie poszłam do ogrodu. Zwyczajnie po pracy zasnęłam ... Teraz piję kawkę i lecę. A muszę wypielić choć jedną grządkę i wysypać korą.
Ogródek Iwony II 16:48, 13 maj 2016

Do góry
Wczoraj udało mi się wysypać kamyczek wokół skrzyń. Troszkę zabrakło, mogłoby być go więcej. Jak leżał we workach, wydawało się, ze jest go sporo. Zbyszek przyjechał wieczorem i nie wierzył, że cały kamyczek wykorzystałam. Sam poszedł za garaż szukać, czy czegoś nie pominęłam i nie zostały worki. Nic nie było Wszystko wysypane
Na przedniej rabacie miały być berberysy, różowa szałwia i sesleria. Niczego na razie nie ma. Ogrodowisko wykupiło.
Zatem posadziłam tam tymczasowo pomidorki. Moje pierwsze w życiu. % krzaczków koktajlowych , jakiś malinowy i bawole serce. Bynajmniej miejsce wykorzystam, bo trzeciej skrzyni nie dostałam i miejsca na warzywka mam za mało.
Potem muszę się doszkolić, jak pomidorki prowadzić, bo nigdy tego nie robiłam

Trawka powoli wschodzi.

Ogródek Iwony II 16:48, 13 maj 2016

Do góry
Napia napisał(a)

Obejrzałam piękne skrzynie, poczytałam o przeróbkach rabaty, ale to zdjęcie pokazuje , ile pracy musieliście włożyć, by osiągnąć takie efekty! Gratuluję, bo naprawdę wyszło świetnie

Agnieszko, jeszcze rok chciał M mnie przetrzymać, ja się uparłam, bo to mój widok z okna jadalni i kuchni. Po co robić ogród i mieć brzydkie widoki?
Musieliśmy kupić obrzeża i ziemię. No i trochę pracy e-ma to kosztowało, sama bym nie zrobiła wielu rzeczy
Ogródek Iwony II 16:34, 13 maj 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
Iwonka ja najbardziej jestem zadowolona z rozplenic Hameln i miskantów ML. Jeden miskant na sześć nie wypuszcza, ale daję jeszcze mu czas. Dokupiłam 4 sztuki do posadzenia w inne miejsca, najwyżej jak nie ruszy to podbiorę. U mnie już trawy są w sprzedaży

Matko kochana, Mirelka miałaś noc nieprzespaną.

Podoba mi się Hameln, ale jej nie mam. Rok temu wysiewałam ją, ale wzeszła i zanim się zebrała, była zima. A zimy nie przeżyła. Z trawami zaczynać muszę od nowa. Ale też nie będę kupować drogich traw, jak niektóre szkółki mają wypasione ceny. Żebym jeszcze wiedziała, ze jak kupię i posadzę, to będą rosły...
Udało mi się wysiać Moundry. Mam 6 sadzonek. Jedna już powędrowała na rabatkę, pozostałe w najbliższych dniach

Najgorsze, że u mnie stacjonarnie nie ma miskantów
Musze szukać dalej ... Nawet rok temu był z nimi problem ...
Mój ogród pod górkę... 14:27, 13 maj 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Kasia, nagadałam moim szałwiom. Zbierają się.

To super wiadomość. To może wstawię fotkę miskantów, to też pokażesz swoim?
Mój ogród pod górkę... 14:22, 13 maj 2016

Do góry
Kasia, nagadałam moim szałwiom. Zbierają się.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 14:16, 13 maj 2016

Do góry
Cudne zestawienie kolorów przy szpalerze z cisa. Ana, nie doczytałam, jakie tulipany tam posadziłaś?
Rok temu namawiałaś mnie na cisy. Powoli zaczynam myśleć o takim ekranie choć przy jednej części płotu. M na razie się nie zgadza, no ale cóż
Co ile sadzić cisy na ekran ?
Anna i Ogród 09:52, 13 maj 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Piękne kompozycje.
Ania, termin u Szmitów już ustalony?
Czytałam ostatnio i jeszcze nie było.

O ile dobrze pamiętam to padł termin 11 czerwiec. Zaraz sprawdzę dla pewności

Tak https://www.ogrodowisko.pl/watek/6532-spotkanie-u-szmitow-w-pechcinie-2016?page=5
Tu ma być ogród :) 08:30, 13 maj 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

To teraz wiem, dlaczego wszystko wypasione.
Z automatu

Hm... To mnie to przeraża. Roślinkom z takim podłożem jest dobrze. Ale papier jak się rozłoży, to wybieranie żwirku ... niełatwe zadanie.
Ja wysypałam i myślałam, że nie będę ruszać. A po zimie roślinki padły i trzeba było wymienić. I kamyczek w dołku zaczął mieszaf się z ziemią... Przez to mam mało żwirku. A tak mi się podoba. Chciałabym na rabacie przy wejściu. Ale nadal mi się tam nie podoba. Ciągle zmieniam. Za duso tam się dzieje.
Edytko, pokaż mi kilka ujęć przedogródka, ale takie fotki do analizy. Ty masz tam chyba kulki bukszpanowe. I coś jeszcze?

Robota z tym rozkładaniem papieru jest dwa razy gorsza, ale już się przyzwyczaiłem bo wszędzie tak robiłam, pod korą też.
Jak coś przesadzam to kamień mocno odsuwam a część daje do jakiegoś pojemnika, sporo z tym roboty, bo korę wystarczy tylko odsunąć i gotowe.

Mój przedogrodek to aż 4 rabaty. Od ogrodzenia do domu mam tylko 7 m, dwie lustrzane rabaty są przy ogrodzeniu, potem jest chodnik z kostki brukowej i za nim dwie kolejne rabaty dochodzące do ściany domu.
Przy domu są kulki bukszpanowe, rododendrony CW, carexy Elata, ciemiernik Niger, miskanty Variegatus i zawilce HJ a na środku Marikeny. Przy ogrodzeniu buksy i Elaty, miskanty ML i zawilce Whirlwind a do tego rozplenice Magic Autumn i biale wrzośce, na środku buki purpurowe Pendula. Mam tam też zurawki Lime Rickey, a po drugiej stronie gdzie rabata łączy się z inną są berberysy Bagatelle z sesleria Sadlera - sporo tego, a też mi tam jeszcze czegoś brakuje, nawet wiem czego, ale to grubszy zakup i zostanie może na kolejny rok ( chodzi o cisy formowane)
Mój ogród pod górkę... 08:18, 13 maj 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Kasiu, u ciebie wszystko zaczyna kwitnæć. Moja szałwia ma tyły do twojej. Chyba jej pokażę fotki. Niech się wstydzi.
Nie migę dostać różowej szałwi. Wykupiona razem z seslerią

Moja szałwia na różnych etapach, zdecydowanie niebieska szybsza, różowej mam tylko kilka. Też trudno mi było ją trafić, a rozsadzać się bojam, bo nie mam jeszcze doświadczenia.
Pokaż swoim fotki, może wejdziesz im a ambicję
Biało różowy ogród za płotem. 07:32, 13 maj 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Co to za hosty?

Patriot?
Tu ma być ogród :) 07:24, 13 maj 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Iwonko, pod żwir daje gruba warstwę gazet, a teraz mi się skończyły i eM przyniosl mi z pracy stare projekty, dużo jest automatyki na moich rabatach

To teraz wiem, dlaczego wszystko wypasione.
Z automatu

Hm... To mnie to przeraża. Roślinkom z takim podłożem jest dobrze. Ale papier jak się rozłoży, to wybieranie żwirku ... niełatwe zadanie.
Ja wysypałam i myślałam, że nie będę ruszać. A po zimie roślinki padły i trzeba było wymienić. I kamyczek w dołku zaczął mieszaf się z ziemią... Przez to mam mało żwirku. A tak mi się podoba. Chciałabym na rabacie przy wejściu. Ale nadal mi się tam nie podoba. Ciągle zmieniam. Za duso tam się dzieje.
Edytko, pokaż mi kilka ujęć przedogródka, ale takie fotki do analizy. Ty masz tam chyba kulki bukszpanowe. I coś jeszcze?
Do raju daleko - u Ewy 07:23, 13 maj 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

U mnie też tak samo. Normalnie eksplozja w ciągu jednej godziny
Ewuniu, a może zrób wywar z pokrzyw do pryskania?
Albo gnojówkę?

Iwonko, na pokrzywy już się szykuję. Mam trochę w ogrodzie i nie wyrywam ich, żeby zrobić właśnie gnojówkę Ale też rozglądam się, gdzie jeszcze rosną w okolicy, bo moich to mało będzie Tylko trzeba chyba jeździć z rękawicami i reklamówkami w samochodzie, żeby być przygotowanym na pokrzywy
Ogród Mirelli 07:18, 13 maj 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)

Iwonka dzisiaj jedną wyciągnęłam i właśnie nie ma długich korzeni, bardzo się zdziwiłam. Korzonki trochę większe niż podczas pikowania.

Naprawdę?
Zacznij wysadzać do gruntu. Ruszy na pewno. Jeszcze cię ucieszy.
Do raju daleko - u Ewy 07:15, 13 maj 2016

Do góry
Ewa777 napisał(a)

Fajnie obserwować, jak rośliny się budzą

U mnie buczek wystrzelił liśćmi jednego dnia Byłam w szoku

U mnie też tak samo. Normalnie eksplozja w ciągu jednej godziny
Ewuniu, a może zrób wywar z pokrzyw do pryskania?
Albo gnojówkę?
Tu ma być ogród :) 07:14, 13 maj 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Edytko, szczerze, jak na spowiedzi ( druga spowiedź dziś,
hi, hi )
Co kładziesz pod kamień między roślinki, by z ziemią się nie mieszał?
Bardzo mi się podoba i nie umiem poradzić sobie z tym problemem na piasku.

Iwonko, pod żwir daje gruba warstwę gazet, a teraz mi się skończyły i eM przyniosl mi z pracy stare projekty, dużo jest automatyki na moich rabatach
Ogród Mirelli 01:13, 13 maj 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

I wtedy się zdziwisz, jaka z niej piękność urośnie. Ja rok temu taką samą sadziłam. Wyjmij jedną z doniczki i zobacz, jakie duże ma korzenie.
Ja pierwszych 6 posadziłam jus do gruntu. Jutro następne

Iwonka dzisiaj jedną wyciągnęłam i właśnie nie ma długich korzeni, bardzo się zdziwiłam. Korzonki trochę większe niż podczas pikowania.
Ogród Mirelli 01:10, 13 maj 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Jako było powinnaś Mirelko wstawić fotkę z pierwszych stron wątku. To dopiero jest metamorfoza

Pamiętasz ten skalniaczek w który tyle pracy włożyłam, a teraz nie ma po nim śladu.

Takie podsumowanie i metamorfozy zimą chciałam zrobić
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies