Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

Kacha123 23:34, 12 maj 2016

lindsay80 napisał(a)

No patrz, mówisz i masz

Hihihi! Dziękuję
Często przeklinam żwir, ale trzeba przyznać, że robi świetną robotę.

Iwk4 23:57, 12 maj 2016

Edytko, szczerze, jak na spowiedzi ( druga spowiedź dziś,
hi, hi )
Co kładziesz pod kamień między roślinki, by z ziemią się nie mieszał?
Bardzo mi się podoba i nie umiem poradzić sobie z tym problemem na piasku.
lindsay80 07:11, 13 maj 2016

Kacha123 napisał(a)

Hihihi! Dziękuję
Często przeklinam żwir, ale trzeba przyznać, że robi świetną robotę.

Ładnie wygląda ale jak trzeba coś przesadzić to słabo mi się robi
lindsay80 07:14, 13 maj 2016

Iwk4 napisał(a)
Edytko, szczerze, jak na spowiedzi ( druga spowiedź dziś,
hi, hi )
Co kładziesz pod kamień między roślinki, by z ziemią się nie mieszał?
Bardzo mi się podoba i nie umiem poradzić sobie z tym problemem na piasku.

Iwonko, pod żwir daje gruba warstwę gazet, a teraz mi się skończyły i eM przyniosl mi z pracy stare projekty, dużo jest automatyki na moich rabatach
siakowa 07:16, 13 maj 2016

lindsay80 napisał(a)

Ładnie wygląda ale jak trzeba coś przesadzić to słabo mi się robi
mi też ale to mnie chyba powstrzymało przed totalną wiosenna rewolucja
nawigatorka 07:17, 13 maj 2016

Tez ostatnio zajladalam linie w gęstwinie wiec rozumiem.
Grujecznik u Ciebie odbija?
siakowa 07:18, 13 maj 2016

lindsay80 napisał(a)

nic tylko trzeba polubić ten, który masz
lubie go tylko turla się pod nogami
nawigatorka 07:19, 13 maj 2016

A ten kamien na przedplociu wydaje sie inny niz w tej probce.tamten by bezowy prawda?
Iwk4 07:24, 13 maj 2016

lindsay80 napisał(a)

Iwonko, pod żwir daje gruba warstwę gazet, a teraz mi się skończyły i eM przyniosl mi z pracy stare projekty, dużo jest automatyki na moich rabatach

To teraz wiem, dlaczego wszystko wypasione.
Z automatu

Hm... To mnie to przeraża. Roślinkom z takim podłożem jest dobrze. Ale papier jak się rozłoży, to wybieranie żwirku ... niełatwe zadanie.
Ja wysypałam i myślałam, że nie będę ruszać. A po zimie roślinki padły i trzeba było wymienić. I kamyczek w dołku zaczął mieszaf się z ziemią... Przez to mam mało żwirku. A tak mi się podoba. Chciałabym na rabacie przy wejściu. Ale nadal mi się tam nie podoba. Ciągle zmieniam. Za duso tam się dzieje.
Edytko, pokaż mi kilka ujęć przedogródka, ale takie fotki do analizy. Ty masz tam chyba kulki bukszpanowe. I coś jeszcze?
lindsay80 08:30, 13 maj 2016

Iwk4 napisał(a)

To teraz wiem, dlaczego wszystko wypasione.
Z automatu

Hm... To mnie to przeraża. Roślinkom z takim podłożem jest dobrze. Ale papier jak się rozłoży, to wybieranie żwirku ... niełatwe zadanie.
Ja wysypałam i myślałam, że nie będę ruszać. A po zimie roślinki padły i trzeba było wymienić. I kamyczek w dołku zaczął mieszaf się z ziemią... Przez to mam mało żwirku. A tak mi się podoba. Chciałabym na rabacie przy wejściu. Ale nadal mi się tam nie podoba. Ciągle zmieniam. Za duso tam się dzieje.
Edytko, pokaż mi kilka ujęć przedogródka, ale takie fotki do analizy. Ty masz tam chyba kulki bukszpanowe. I coś jeszcze?

Robota z tym rozkładaniem papieru jest dwa razy gorsza, ale już się przyzwyczaiłem bo wszędzie tak robiłam, pod korą też.
Jak coś przesadzam to kamień mocno odsuwam a część daje do jakiegoś pojemnika, sporo z tym roboty, bo korę wystarczy tylko odsunąć i gotowe.

Mój przedogrodek to aż 4 rabaty. Od ogrodzenia do domu mam tylko 7 m, dwie lustrzane rabaty są przy ogrodzeniu, potem jest chodnik z kostki brukowej i za nim dwie kolejne rabaty dochodzące do ściany domu.
Przy domu są kulki bukszpanowe, rododendrony CW, carexy Elata, ciemiernik Niger, miskanty Variegatus i zawilce HJ a na środku Marikeny. Przy ogrodzeniu buksy i Elaty, miskanty ML i zawilce Whirlwind a do tego rozplenice Magic Autumn i biale wrzośce, na środku buki purpurowe Pendula. Mam tam też zurawki Lime Rickey, a po drugiej stronie gdzie rabata łączy się z inną są berberysy Bagatelle z sesleria Sadlera - sporo tego, a też mi tam jeszcze czegoś brakuje, nawet wiem czego, ale to grubszy zakup i zostanie może na kolejny rok ( chodzi o cisy formowane)