Edytko, szczerze, jak na spowiedzi ( druga spowiedź dziś,
hi, hi )
Co kładziesz pod kamień między roślinki, by z ziemią się nie mieszał?
Bardzo mi się podoba i nie umiem poradzić sobie z tym problemem na piasku.
To teraz wiem, dlaczego wszystko wypasione.
Z automatu
Hm... To mnie to przeraża. Roślinkom z takim podłożem jest dobrze. Ale papier jak się rozłoży, to wybieranie żwirku ... niełatwe zadanie.
Ja wysypałam i myślałam, że nie będę ruszać. A po zimie roślinki padły i trzeba było wymienić. I kamyczek w dołku zaczął mieszaf się z ziemią... Przez to mam mało żwirku. A tak mi się podoba. Chciałabym na rabacie przy wejściu. Ale nadal mi się tam nie podoba. Ciągle zmieniam. Za duso tam się dzieje.
Edytko, pokaż mi kilka ujęć przedogródka, ale takie fotki do analizy. Ty masz tam chyba kulki bukszpanowe. I coś jeszcze?
Robota z tym rozkładaniem papieru jest dwa razy gorsza, ale już się przyzwyczaiłem bo wszędzie tak robiłam, pod korą też.
Jak coś przesadzam to kamień mocno odsuwam a część daje do jakiegoś pojemnika, sporo z tym roboty, bo korę wystarczy tylko odsunąć i gotowe.
Mój przedogrodek to aż 4 rabaty. Od ogrodzenia do domu mam tylko 7 m, dwie lustrzane rabaty są przy ogrodzeniu, potem jest chodnik z kostki brukowej i za nim dwie kolejne rabaty dochodzące do ściany domu.
Przy domu są kulki bukszpanowe, rododendrony CW, carexy Elata, ciemiernik Niger, miskanty Variegatus i zawilce HJ a na środku Marikeny. Przy ogrodzeniu buksy i Elaty, miskanty ML i zawilce Whirlwind a do tego rozplenice Magic Autumn i biale wrzośce, na środku buki purpurowe Pendula. Mam tam też zurawki Lime Rickey, a po drugiej stronie gdzie rabata łączy się z inną są berberysy Bagatelle z sesleria Sadlera - sporo tego, a też mi tam jeszcze czegoś brakuje, nawet wiem czego, ale to grubszy zakup i zostanie może na kolejny rok ( chodzi o cisy formowane)