Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród pod pliszką 11:31, 29 sie 2021

Do góry
Dzisiejsze zbiory a będzie ich jeszcze więcej
Rozpoznawanie chorób i szkodników 11:17, 29 sie 2021

Do góry
Hejka, dziękuję za pomoc w próbie identyfikacji tego owada.
Co do rozmiaru to 3-4 cm podałem na oko. Ogólnie rozmiarami można je porównać do szerszenia. Raczej to nic z tych podanych do tej pory. Wydają się być nie groźne, ale wyryły sporo dziur w kostce przed domem i martwię się że naskladaja jaj i zaczną podgryzać korzenie trawy. Narazie otwory podsypalem środkiem na mrowki.

Tak wyglądają z boku:
Sezon 2017 u Hanusi 11:09, 29 sie 2021

Do góry
Iza, Za łapkę dziękuję, dziś u mnie deszczowo, dobrze, że chociaż poranny spacer zaliczony na sucho. Wczoraj odwiedziłam szkółkę Hortulusa, okazjonalnie, i bez niczego nie odeszłam. Nabyłam 2 doniczki: jedna z rdestem, druga z przetacznikowcem.

Zobaczymy wiosną, co z tych zakupów. Zaglądałam na tulipanowe cebule, ale rezygnowałam, bo po 8 zł sztuka były, za tą cenę nie jedną kupię, a 2 paczki po 8 szt każda w markecie, Może nie tak atrakcyjne w kształcie będą, ale wiosenny kolor mnie zadowoli każdy. 16 szt. to nie jeden nawet najbardziej fikuśny egzemplarz.

Instalować rośliny będę po niedzieli.

ogodnej niedzieli.

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 11:02, 29 sie 2021

Do góry
Wzgórze chaosu 10:55, 29 sie 2021

Do góry
Waclaw napisał(a)
PIĘKNIE!
Dziękuję Wacław, też mnie cieszy ta rabata zważywszy na to, że kompletnie nie miałam na nią pomysłu. Nie licząc hortensji u podstawy, rozebrania domku dzieci i przemalowania drewutni

Szybkie porównanie, 2020 kontra 2021

Waclaw napisał(a)

Lubię takie wyraziste kolory.
U mnie niestety jeżówki prawie wszystkie wyginęły. Zostały tylko dwie. Nie wiem dlaczego. Ziemię mam bardzo pulchna i dobrą. Przyczyną może być zbytnia przepuszczalność. Podlewam ale wciąż niezbyt mokro.

Jeżówka Roho faktycznie ma moc Kwietnie już tak długo, teraz robi się nieco ciemniejsza, ale nadal nie usycha. To jeden z takich zakupów w ciemno, który jest bardzo, bardzo udany

Nie wiem, jaki jest sekret tego, że jeżówki tak dobrze sobie u mnie radzą. Ten rok jest mokry, ale szczęśliwie nie wygniwają. Z wiosną ślimaki próbowały trochę je podjadać, ale raz sypnęłam granulki i dały sobie spokój.
U mnie jest dużo gliny, lekko ją rozluźniam. Może to im służy. I stanowisko, słoneczne, z lekkim cieniem. Na górce, bez zastoin wody. Ale mokre, bo podlewa z nieba co chwila

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 10:51, 29 sie 2021

Do góry
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 10:47, 29 sie 2021

Do góry
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 10:44, 29 sie 2021

Do góry
Rozplenice na dziś

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 10:42, 29 sie 2021

Do góry
Wczorajsze kulkowańce

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 10:40, 29 sie 2021

Do góry
Kilka porannych

Zieleń, drewno i antracyt 10:15, 29 sie 2021

Do góry
antracyt napisał(a)

Dziękuję, wsadzenie jej na różankę to był strzał w dziesiątkę Tak jak (nie pamiętam czego) od Violi Obie rośliny pasują mi do wszystkiego i świetnie wypełniają rabatę. Prawie zapomniałabym o krwawnicy od Helen, wprawdzie już przekwitła, ale nawet w tej formie wygląda dobrze. Co ja bym bez Was zrobiła dziewczyny, jakże bardziej ubogie rabaty bym miała

Helen, od Ciebie chyba dostałam jeszcze w bonusie siewki kosmosa Cupcake Wyrósł mi w miskantach To trochę podważa teorię o tym, że nie powtarza cech.

Tu na zdjęciu są kłosowce.
Patrzę na twoje cynie i takie kolory by mi właśnie pasowały, a ze swoich siewek dochowałam się wściekle różowych.
Drewno kominkowe w formie ogrodzenia fajnie się prezentuje. To tam chcesz posadzić różę od Sylwii?
Podoba mi się na forum, że się spotykamy, wymieniamy roślinami. Zawsze myślę o osobie, która mi podarowała roślinkę, niektóre nawet tak nazywam.
Wzgórze chaosu 10:12, 29 sie 2021

Do góry
MartaCho napisał(a)
Cudny jest ten rdest Golden! Czy on też woli półcieniste miejsca od patelni?
Też jestem nim zachwycona. Mam go dopiero rok, ale patrząc jak przybrał na masie stwierdzam, że woli półcień.
Latem ma tu więcej słońca, teraz pół na pół. No i woda w nogach, zdecydowanie rdesty to lubią a lato mamy mokre.

Po prawej stronie tego rdesta widać małą limonkową kępę liści.
To ten sam rdest tylko przyniesiony na początku lipca w to miejsce.
W poprzednim, w pełnej patelni nie przyrastał prawie wcale.

W zeszłym roku kupiłam trzy sadzonki, każdą podzieliłam na pół. Trzy poszły pod drewutnię, trzy w pełne słońce. Wniosek jeden, półcień bardziej mu służy

Znalazłam fotkę z 25 lipca, już wtedy rdest pięknie kwitł, a obok pod hortensją widać małą, przesadzoną kępkę 3 rdeścików

Zieleń, drewno i antracyt 10:11, 29 sie 2021

Do góry
antracyt napisał(a)

Helen, od Ciebie chyba dostałam jeszcze w bonusie siewki kosmosa Cupcake Wyrósł mi w miskantach To trochę podważa teorię o tym, że nie powtarza cech.

U mnie w ogóle nie zakwitły, małe siewki padały ofiarą slimorow. A o niepowtarzaniu cech pisała Ewa u siebie.
Fajnie, że u Ciebie tak ładnie zakwitły.
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 09:39, 29 sie 2021

Do góry
zawitka napisał(a)
Muszę przesadzić jeżówki czy można teraz czy poczekać do wiosny. Chciałabum na wiosnę mieć spokój z przesadzaniem ale nie wiem jak to z jeżówkami czy mi nie zmarzną .Będe to robić z całą bryłą korzeniową i dużo ziemi żeby za bardzo nie chorowały .???????/

Te pięknoty to jeszcze kwitną ale są takie kępki które mi nie zakwitły i te chcę przesadzać.

Oj ja bym poczekała do wiosny
Teraz mogą nie zdążyć się przekorzenic
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 09:29, 29 sie 2021

Do góry
Muszę przesadzić jeżówki czy można teraz czy poczekać do wiosny. Chciałabum na wiosnę mieć spokój z przesadzaniem ale nie wiem jak to z jeżówkami czy mi nie zmarzną .Będe to robić z całą bryłą korzeniową i dużo ziemi żeby za bardzo nie chorowały .???????/

Te pięknoty to jeszcze kwitną ale są takie kępki które mi nie zakwitły i te chcę przesadzać.
Ptasi gaj 09:16, 29 sie 2021

Do góry
CD

Wczoraj cudowna pogoda taka jaka lubię do 23 stopni może i dzisiaj tak będzie.

Miłego dnia

Bardzo lubię te hortensje ma kwiat bardzo duży koronkowy. Po prawej mutanty limel...

Ta jest cudowna nie znam nazwy późną jesienią ma bordowe kwiaty

Ptasi gaj 08:08, 29 sie 2021

Do góry
Agatorek napisał(a)
To na pierwszej fotce to lobelia, prawda?

Ale prawdziwa gwiazda jest na ostatniej. Co to za cudo z tymi bordowym liśćmi?

Tak to lobelia bylinowa są różne kolory
To Coleus tzw pokrzywka brazylijska. Jest to roślina jednoroczna wysiewam ja wiosna w marcu-kwietniu importem wysadzam po ogrodnikach do gruntu. Te akurat dostałam. W zeszłym roku miałam dużo więcej piękności. Można też kupić w odrodniczychbjuz ukorzenione.
To fakt zdobią bogrod w tym roku przy deszczach wyrosła bardzo wysoka ok 80;cm.

To zeszłoroczne w polcieniu z mojego siewu. Lepiej samemu wysiać z jednej paczuszki dużo flancow a ozdoba cały sezon

Ptasi gaj 07:59, 29 sie 2021

Do góry
Martka napisał(a)

Elu, pięknie tu masz... ach, zatrzymać czas i te zieloności by się chciało, a tu jesień zapowiada, że niezawodnie nadejdzie. Pozdrawiam!

W jesieni też ladnie, aby tylko była ciepła i słoneczna. Dzięki, że zajrzałaś

Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 07:58, 29 sie 2021

Do góry
Miniatura rośnie całkiem dobrze

Rozplenice i zawilce

W ogródku emerytki 01:10, 29 sie 2021

Do góry
gogo napisał(a)
Dziś pracowicie usuwałam darń z miejsca pod łączkę kwietną, nie skończyłam, bo zaczęło padać.
Na widocznej folii będzie żwirek.

Wymyśliło mi się, żeby tę łączkę ogrodzić niziutkim płotkiem.
Są takie w sprzedaży, tylko nie wiem, czy to ma sens.
Zrobiłam przymiarkę z posiadanych dwóch rollborderów, z nimi mi nie pasuje, ale można mniej więcej zobaczyć, jak by to było.
Doradźcie.

Zrobiłam jedno zdjęcie - ten wrzos /jedyny/ mam już 7 rok, nawet nie posadziłam w kwaśniej ziemi.
Nie jest wielki, właściwie nie rozrasta się, ale kwitnie /oczywiście z wszechobecnym szczawikiem/

Grażynko, nie próżnujesz pracusiu. Rozumiem Cię, też tak mam. Jak mam pomysł to szybko muszę go wprowadzić w życie. A mówi się, że ogrodnicy to cierpliwi ludzie. No ale my nie ogrodnicy tylko ogrodniczki.I to wszystko tłumaczy.
Widziałam w sprzedaży płotki z gałązek chyba brzozowych lub innych. Może takie byłyby dobre na otoczenie łąki kwietnej?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies