Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Ogród z pergolą 21:08, 24 lut 2016

Do góry
polinka napisał(a)
Oj...ale tu się dzieje...
Nie nadrobię wszystkiego, przyznaję się, że nie do końca dokładnie przeczytałam więc proszę mnie poprawić jeśli zle myślę

Aniu najważniejsze w tej całej dużej dyskusji jest Twoje przekonanie, w jakim stylu chcesz ogród? Musisz sama sobie określić czy wolisz proste, geometryczne ogrody z małą liczbą gatunków czy nasadzenia bardziej luzne z większą ilością roślin i kolorów?

Jeśli dalej jesteś zauroczona tą inspiracją na przedogródek to powinnaś pomyśleć aby taki układ tzn. tych kostek-boksów wprowadzić w całym ogrodzie.
Iwonka rozrysowała jeden kwadrat 2x2 m i myślę, że to dobra miara. Jeżówki, róże, żurawki i myślę, że pozostałe rośliny jakie chcesz można posadzić w takich właśnie kwadratach. Nie wszędzie trzeba zachować układ kostka bukszpanowa, kwadrat traw, kostka bukszpanowa. Można by było zrobić co kilka kwadratów kostki bukszpanowe z drzewami a nawet zamiast kostki buksowej z grabami posadzić np. 4 brzozy obok siebie w skarpecie z jakiejś niskiej trawy. Chodzi o zachowanie tych kwadratów w całym ogrodzie

Jako tło mogą być serby, przed nimi np. pas 6 m. gGracilimus, kolejne 6 m. Hortensja, kolejne 6 ML i co jakiś czas zrobić powtórzenia.

A w kwadratowych boksach można wykorzystać trawy, które się szybko rozrastają np. Ice Dance, Red Baron, niskie molinie czy seslerie. Wtedy kupująć sadzonki, zozdzielasz je przed posadzeniem a one póżniej rozłogami zarastają kwaterę.
To samo z bylinami, jeżówki, lawendy, szałwie też się rozrosną.

Nie wiem czy byłaś u Marty Zielonej? Zobacz w jakich Ona odstępach sadzi rośliny a po roku, dwóch wszystko ma pięknie rozrośnięte

Aniu najważniejsze to nic na siłę, jeśli coś Ci nie leży to nie ma co się zmuszać
To Wasz ogród i Wy macie się tam dobrze czuć. A my tutaj jedynie możemy podrzucać Ci własne propozycje. A ilu ogrodników tyle koncepcji na ogród

Buziaki i głowa do góry

Polina piękny eleborat moja droga i jaki trafiony
na ta chwilę wiem ze moim powtórzeniem w ogrodzie będą drzewa w kostkach muszę przemyśleć Twoją propozycję ogrodu w kostkach, trochę nawiązuje do mojej inspirki z początku wątku https://pl.pinterest.com/pin/166422148708493932/
nie rozumiem tylko tego: "Jako tło mogą być serby, przed nimi np. pas 6 m. gGracilimus, kolejne 6 m. Hortensja, kolejne 6 ML i co jakiś czas zrobić powtórzenia." ???
Ogród z pergolą 20:58, 24 lut 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

no to gitara, wszystko mi się podoba oprócz brzozy hihihih wolę graby jazzy albo mój buk
chyba że, chyba że.....uwaga uwaga namące....tam zrobić zagajnik brzozowy??
przegięłam?

Zagajnik masz już z tyłu ogrodu (Czy to już nieaktualne?)
Wielopniowe drzewo no bo wiesz czemu? ... takimi się ostatnio zachwyciłam ... a brzoza? ... bo to zapowiedź tego co pokażesz przy altanie
Ogród z pergolą 20:45, 24 lut 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

No myślałam, że ten żywopłot z serbów po prostu z boku będzie i już jest i nie narysowałam Rh bym nie dodawała tylko kulki pod brzozą i przeciągnęła nieregularnie w lewo A brzoza nie przesłoni ściany?

no to gitara, wszystko mi się podoba oprócz brzozy hihihih wolę graby jazzy albo mój buk
chyba że, chyba że.....uwaga uwaga namące....tam zrobić zagajnik brzozowy??
przegięłam?
Ogród z pergolą 20:14, 24 lut 2016

Do góry
Oj...ale tu się dzieje...
Nie nadrobię wszystkiego, przyznaję się, że nie do końca dokładnie przeczytałam więc proszę mnie poprawić jeśli zle myślę

Aniu najważniejsze w tej całej dużej dyskusji jest Twoje przekonanie, w jakim stylu chcesz ogród? Musisz sama sobie określić czy wolisz proste, geometryczne ogrody z małą liczbą gatunków czy nasadzenia bardziej luzne z większą ilością roślin i kolorów?

Jeśli dalej jesteś zauroczona tą inspiracją na przedogródek to powinnaś pomyśleć aby taki układ tzn. tych kostek-boksów wprowadzić w całym ogrodzie.
Iwonka rozrysowała jeden kwadrat 2x2 m i myślę, że to dobra miara. Jeżówki, róże, żurawki i myślę, że pozostałe rośliny jakie chcesz można posadzić w takich właśnie kwadratach. Nie wszędzie trzeba zachować układ kostka bukszpanowa, kwadrat traw, kostka bukszpanowa. Można by było zrobić co kilka kwadratów kostki bukszpanowe z drzewami a nawet zamiast kostki buksowej z grabami posadzić np. 4 brzozy obok siebie w skarpecie z jakiejś niskiej trawy. Chodzi o zachowanie tych kwadratów w całym ogrodzie

Jako tło mogą być serby, przed nimi np. pas 6 m. gGracilimus, kolejne 6 m. Hortensja, kolejne 6 ML i co jakiś czas zrobić powtórzenia.

A w kwadratowych boksach można wykorzystać trawy, które się szybko rozrastają np. Ice Dance, Red Baron, niskie molinie czy seslerie. Wtedy kupująć sadzonki, zozdzielasz je przed posadzeniem a one póżniej rozłogami zarastają kwaterę.
To samo z bylinami, jeżówki, lawendy, szałwie też się rozrosną.

Nie wiem czy byłaś u Marty Zielonej? Zobacz w jakich Ona odstępach sadzi rośliny a po roku, dwóch wszystko ma pięknie rozrośnięte

Aniu najważniejsze to nic na siłę, jeśli coś Ci nie leży to nie ma co się zmuszać
To Wasz ogród i Wy macie się tam dobrze czuć. A my tutaj jedynie możemy podrzucać Ci własne propozycje. A ilu ogrodników tyle koncepcji na ogród

Buziaki i głowa do góry

W Kruklandii 22:53, 23 lut 2016

Do góry
makkasia napisał(a)
Druga brzozowa ale jak ?

No będą brzozy, to i rabata pod nimi jakaś będzie
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 21:06, 23 lut 2016

Do góry
lojalna_ napisał(a)
no?
w planach brzozy doorenbos x 4 i grusze chanteeclear x 2
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 18:48, 23 lut 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
Brzozy podobają mi się bardzo, taka dobra energia od nich bije

A ja potrzebuję dużo dobrej energii
Typografia ogrodu 16:42, 23 lut 2016

Do góry
magnolia napisał(a)
tak, to jeżówka green jewel- ona piękna jest i długo kwiatnie. Ale to zieleń b jasna- zwykle patrzy się na nie z góry, więc dominuje barwa kwiatu, tu na zdjęciu widać mocno łodygę.
I zestaw z sesleria jesienną wg mnie w dużej ilosci może być mdły, bo ona tez jest w tej jasnej zieleni, a potem ma kłosy beżowe.
Tu na fotce widać z rozplenicą i już te barwy się podbijaja zgrabmnie.

jeżówki w moliniach?- możesz, ale pod samymi swidosliwami, a wokól molinia?...szczerze to mi się nie widzi. Na fotce Oudola okolica drzew przy ławce jest wydzielona, funkcjonuje oddzielnie, więc efekt jest inny.
ja bym raczej myślała, żeby np przy ławkach na brzegu pasów molinii nie domieszać białych jeżówek
magnolio ja do sesleri jesiennej planowalam dac jezowki maringue i lime line.mam je teraz z rozplenica littel bunny ale chcialabym dla nich wyzsza trawe by w w niej sie zatopily.myslisz ze.tez nie beda pasowac? Green jewel tez mam ale w innym miejscu
Whitebswanvzatem dam pod brzozy i zobaczymy co bedzie.molinie zostaja same. Ja myslalam by dac te lawki bardziej zatopione w molini.bez wydzielania dla nich wiekszych placykow
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 15:50, 23 lut 2016

Do góry
Brzozy podobają mi się bardzo, taka dobra energia od nich bije
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 12:04, 23 lut 2016

Do góry
Agatek napisał(a)
Ja u siebie też mam brzózki jedną dużą wycięliśmy na samym początku a średnia została, no i jakieś małe, teraz z tych małych trzeba coś wybrać, zostawić i uciąć czubek

Brzozy są super
Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:22, 22 lut 2016

Do góry
jona napisał(a)
Śliczne pierwsze kwiatki i listeczki też, nawet pączki . Cieczę się na wiosnę, także wtedy, gdy kwitnie w innych ogrodach.
Mężczyzn masz zdolnych . Ławeczka z pinia brzozy wygląda cudownie. Też uważam, że chłopaki podziękują Ci za gonienie do roboty. Na to przyjdzie co prawda trochę poczekać
Miedzianem to już można pryskać? Już czas?

Asiu ja prysłam bo u nas ciepełko i nie lało , a wręcz przeciwnie. Drzewa zapąpione , że przy takiej pogodzie to lada dzień zakwitną........i owoców nie będzie bo oprócz komarów to jeszcze owadów nie widziałam, za to pierwsza żaba się obudziła i w rowie pływa
Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:02, 22 lut 2016

Do góry
Śliczne pierwsze kwiatki i listeczki też, nawet pączki . Cieczę się na wiosnę, także wtedy, gdy kwitnie w innych ogrodach.
Mężczyzn masz zdolnych . Ławeczka z pinia brzozy wygląda cudownie. Też uważam, że chłopaki podziękują Ci za gonienie do roboty. Na to przyjdzie co prawda trochę poczekać
Miedzianem to już można pryskać? Już czas?
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 20:53, 22 lut 2016

Do góry
Brzozy to brzozy....wcale nie dziwnie jak dwie inne i reszta inne

A kosodrzewiny już masz?
W oflisowym ogrodzie 18:43, 22 lut 2016

Do góry
Milka napisał(a)

Smakowicie
Rozplenice i werbeny później ruszają, w sumie jak byś posiała w kwietniu do gruntu, czas wschodów taki sam

Werbenę już wysiałam pod brzozy teraz przechodzą naturalny proces stratyfikacji
W Kruklandii 10:40, 22 lut 2016

Do góry
Lubię brzozy Zrób drugą brzozową
1500 metrów wolności 22:39, 21 lut 2016

Do góry
wydawało mi się,że wrzucałam zdjecie stanu aktualnego ale jednak nie, póki co to widać tylko ogrom pracy którą trzeba włożyć w zagospodarowanie działki

brzozy i modrzewie są u sąsiada za ogrodzeniem oraz po drugiej stronie drogi
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 22:04, 21 lut 2016

Do góry
Napia napisał(a)
Moja trzmielina też paskudnie wygląda, bałam się, że będę musiała ją wyrzucić, ale z tego co u Ciebie poczekałam, to poczekam jeszcze.
Ładnie wiosennie w donicach, a tulipany to już masz wielkie. U mnie dopiero wychodzą.
.

Aguś dziękuję za miłe słowa
Z trzmieliną dziewczyny mnie pocieszyły i zobaczymy.

Ma się ocieplić i chyba podetnę brzozy, klony i trawki jakieś
Macham.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies