Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Ogród z pergolą 09:33, 04 mar 2016

Do góry
Ja mam platana jakieś 10 metrów od domu i w podobnej odległości zwykłą brzozę brodawkowatą A, i metasekwoję przy samym domu, ale ona nie jest dobrym przykładem bo miała być niewysoka odmiana a ja dopiero teraz widzę że to raczej czysty gatunek i będzie potężne drzewo. Boję się jak cholera, ale mąż mnie uspokaja i mówi że nie da przesadzić (ma teraz jakieś 4 metry) a najwyżej zainwestuje w zabezpieczenie fundamentów i kratki na rynny... Widzisz? Wczuwają się po czasie A, no i mam brzozę gracilis przy samiutkim tarasie czyli jakieś 4-5 metrów od ściany domu i okien
Ania, ja nie pamiętam czy ty coś zmieniałaś w planach (pewnie tak) ale pamiętam że brzozy pojawiły się w momencie kiedy uświadomiłaś sobie że na tarasie o południowej wystawie to ty latem długo nie posiedzisz. Więc z głową, ale nie ma się co przesadnie bać - potrzebujesz troszkę cienia w miejscu wypoczynku. Niskie drzewko nie da ci cienia w południe bo wtedy słońce wysoko na niebie
Na tej stronie co ci o brzozie wrzuciłam masz całe 4 strony o brzozach- coś może innego wybierzesz
Ogród z pergolą 09:30, 04 mar 2016

Do góry
Witam sąsiadkę.
Przeczytałam dzisiaj cały wątek. Aniu masz ciekawe pomysły, a ich ilość....
Ja też kocham brzozy, to bardzo odpreżające drzewa. Mam kilka w ogrodzie i u sąsiadów ale i tak planuję na końcu działki brzozowy las.
Pozdrawiam
Będę zaglądać.
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 22:34, 03 mar 2016

Do góry
Agnieszkoczekam na słoneczko i wyjdę szukać kolorów w ogrodzie

Ilonko macham mocno

Mirelko U Ciebie teraz to rewolta z kostką

Ewciu brzozy dokupię.Myślę jeszcze tylko nad ilością

Pozdrawiam wszystkich
Ogród z pergolą 21:51, 03 mar 2016

Do góry
Kasya napisał(a)
ale te zwisajace brzozy sa za szerokie...nie bedzie takiego efektu

gęsto bedzie..one chyba lepsze na soltier?
Ogród z pergolą 21:44, 03 mar 2016

Do góry
ale te zwisajace brzozy sa za szerokie...nie bedzie takiego efektu
Ogród z pergolą 21:25, 03 mar 2016

Do góry
wiem...madzenka je chyba ma prawda?
chodzi mi głownie o wysokość...niewiem najlepiej jakbym zobaczyła te brzozy na żywo
Ogród z pergolą 21:17, 03 mar 2016

Do góry
słuchajcie dumam nad brzozową, gdzie ją u siebie ulokować.
chcę miec brzozową jak na zdjęciach, ktore ostatnio wstawiłam. były by tam derenie, danicy, trawy, i te strzeliste byliny, naparstnice to są chyba?
a brzozy to chyba kupię long trunk bo doorenbosy dorastają do 10m, może to za dużo jednak na tak mały ogród...?
https://pl.pinterest.com/pin/166422148708731502/
https://pl.pinterest.com/pin/166422148708727422/
i plan ogrodu
rabaty 3 i 4 niekoniecznie będą w schodki, tu jeszcze nie zdecydowałam, może lepiej na prosto?

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:01, 03 mar 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
faktycznie pod tymi brzozami to coś musisz zimozielonego dosadzić i będzie super - jakie masz podpory profesjonalne, my brzozom nic nie daliśmy, wszystkie pozostałe drzewa są zabezpieczone.

Myślę, że w tym roku już trochę podrosną moje brzozy ... a zimozielone jak nic powinnam dosadzić Podpórki zrobione z podarowanego przez sąsiada drewna
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 13:15, 03 mar 2016

Do góry
leon60 napisał(a)

molinia się raczej nie pogniewa

I to jest chyba myśl Jedna rura od rynny poszłaby pod trawy a druga na środek gdzie będą trzy brzozy.
Zielonym od linijki - ogród Ivony 10:51, 03 mar 2016

Do góry
ivo napisał(a)
Placyk myślałam zrobić cały z tych płyt chodnikowych betonowych 50x50 a tą rabate brzozowa 5 po prawo od placyku zostawić tam tylko brzozy i wysypać tam żwirek żeby można było chodzić swobodnie między placykiem a ścieżką do warzywnika.
A tym żeby połączyć grys z tymi płytami to nie wiem za bardzo jakiej formie bo takie płyty poprzeplatane z tym grysem to EM trochę nie chce bo mówi że ani stołu postawić ani krzesła bo to wpada w te szczeliny. No nie wiem

ja tak głośno myślę, bo ten placyk jest wieelki. Może można dać miejsce gdzie płyty będą gęsto, z małym odstępem, a na reszcie się gubią, rozchodzą.
Jak duży jest ten placyk dokładnie?
Zielonym od linijki - ogród Ivony 10:45, 03 mar 2016

Do góry
Placyk myślałam zrobić cały z tych płyt chodnikowych betonowych 50x50 a tą rabate brzozowa 5 po prawo od placyku zostawić tam tylko brzozy i wysypać tam żwirek żeby można było chodzić swobodnie między placykiem a ścieżką do warzywnika.
A tym żeby połączyć grys z tymi płytami to nie wiem za bardzo jakiej formie bo takie płyty poprzeplatane z tym grysem to EM trochę nie chce bo mówi że ani stołu postawić ani krzesła bo to wpada w te szczeliny. No nie wiem
Zielonym od linijki - ogród Ivony 10:03, 03 mar 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Ja myslalm o molini kf bo bylam przekonana ze chcesz tam jednak te thuje.
Ivono jab kupilam trzcinnika za 3 zl wiec nie jest najgorzej.
A jarzmianki pod brzozami...sama widzialas u motylka.

Swoja droga wlasnie zrobilam blotny objazd po okolicy w poszukiwaniu brzoz na polach sasiadow.i tu pytanie dla magnoli: mam takie miejsce gdzie wycieto kiedys niewielkie brzizy i teraz odrastaja tam takieonp.drzech pniach z jednego.czy moznaby takiej sadzonki uzyc jako wielopniowej brzozy czy to bedzie ciagle od dolu zarastac?

w szkole mnie uczyli, że lepiej jest wziąc 2 czy 3 sadzonki i sadzić do 1 dołka niż ciąć żeby się rozgałeziały bo w takiej jest zawsze zrośnięcie pod katem ostrym- tam włazi woda, zamarza i rozmarza, więc tworzy się uszkodzenie mrozowe i infekcja. Brzoza to twardzielka, więc jakoś pewnie daje sobie z tym radę, ale zdrowe to dla niej nie jest
Zielonym od linijki - ogród Ivony 10:02, 03 mar 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)

Swoja droga wlasnie zrobilam blotny objazd po okolicy w poszukiwaniu brzoz na polach sasiadow.i tu pytanie dla magnoli: mam takie miejsce gdzie wycieto kiedys niewielkie brzizy i teraz odrastaja tam takieonp.drzech pniach z jednego.czy moznaby takiej sadzonki uzyc jako wielopniowej brzozy czy to bedzie ciagle od dolu zarastac?

Jednak spróbuję z tym trzcinnikiem Po trzy zł. ? Proszę pani to ja poproszę o namiary na priv.
Zielonym od linijki - ogród Ivony 09:50, 03 mar 2016

Do góry

Ogródek Ewy 12:46, 02 mar 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Dziękuje bardzo za uznanie, ale jest troszkę na wyrost, niemniej bardzo mi miło

Ewo według tego co nagryzmoliłem trzeb by przesadzić w inne miejsce świerka na lewo od bzozy bo będzie tam za duży i zbyt dużo wody z rabaty zabierze, niskiego jałowca i świerka Conice, którego można by zostawić, ale mój po ośmiu latach zbliża się do dwóch metrów więc trzeba przemyśleć sprawę tej 'miniaturki'
Krzewy za brzozą czyli drugi świerk i cyprysik na razie można zostawić, nic tam nie planowałem bo trudno ze zdjęć określić ilość miejsca i z jakich kierunków ten fragment będzie widoczny.
No i reszta krzewów i drzew, albo zostaje na swoim miejscu, albo musi się przeprowadzić kawałek dalej

Gryzmołami nazywasz to co narysowałeś? Odrobina samokrytyki jest wskazana ale Ty jesteś zbyt surowy Łukaszu.
Z tą częścią rabaty której zdjęcie widziałeś wieczorkiem poszło łatwo bo tam jest pusto. Tu gdzie zaplanowałeś Hortensje też większego problemu nie ma. Żywotniki są jeszcze młode i z przesadzeniem ich nie byłoby problemu. Schody zaczynają się dalej Obawiam się że ruszenie prawie 5 metrowego świerka nie będzie takie proste i szczerze powiedziawszy wolałabym go nie ruszać. Bardziej bym się skłaniała do usunięcia Brzozy.
Muszę jeszcze pomierzyć odległości, będzie mi łatwiej zdecydować co muszę przesadzić a co bezapelacyjnie musi dostać eksmisję.
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 08:05, 02 mar 2016

Do góry
tusiawka napisał(a)
Zimy już nie chcemy.

Rabatę też bym poszeżyła.
Pewnie pisałaś co na niej planujesz, ale nawet nie próbuję nadganiać, po tak długiej przerwie.

stipa, sesleria, molinia, brzozy i akcenty kwiatowe będzie poszerzona ale jak to wyjdzie w praniu
Zielonym od linijki - ogród Ivony 21:25, 01 mar 2016

Do góry
ivo napisał(a)

Ano dobrze że się rozgadałaś to jest zawsze mile widziane

- białe zawilce z ML super tylko one cień lubią te zawilce wiec będzie problem z nimi chyba
- rozplenice myślalam z werbeną o takie mi sie podoba połączenie
https://pl.pinterest.com/pin/537054324295128382/
https://pl.pinterest.com/pin/537054324295128238/
- ten trzcinnik no mus żeby tam zaslaniał ten warzywnik może faktycznie obejdzie się bez żywpołotu
- a brzozy hmm lece zobaczyć jak to wyglada u motylka

ja mam zawilce w słońcu i nic im nie jest. a zestaw z ML to klasyk

tu masz motylka - ja uwielbiam te fotkę
https://pl.pinterest.com/pin/551550285592811142/

werbena z rozplenicą ciekawa ale ostatni o czytała u Zielonej ze trzeba je dość daleko sadzoć od siebie bo werbena zgniecie rozplenice
Zielonym od linijki - ogród Ivony 21:14, 01 mar 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Napisze co przychodzi mi na mysl: do biakych zawilcow ML,do chortek np rozplenice. Trzcinnik KF fajnie na tle thujek jak u Gosi. Np navsciani zaslaniajacej warzywnik. Do jarzmianek niskie hortki albo trawy i fajnie pod brzozami jak u motylka.... rozgadalam sie

Ano dobrze że się rozgadałaś to jest zawsze mile widziane

- białe zawilce z ML super tylko one cień lubią te zawilce wiec będzie problem z nimi chyba
- rozplenice myślalam z werbeną o takie mi sie podoba połączenie
https://pl.pinterest.com/pin/537054324295128382/
https://pl.pinterest.com/pin/537054324295128238/
- ten trzcinnik no mus żeby tam zaslaniał ten warzywnik może faktycznie obejdzie się bez żywpołotu
- a brzozy hmm lece zobaczyć jak to wyglada u motylka
W Kruklandii 19:02, 01 mar 2016

Do góry
Kacha123 napisał(a)
Ty masz jakieś zaczarowane te brzozy, bo moje od września 2014 nic nie urosły

No ale Twoje większe były!
Moje też pewnie teraz będą stały.

W Kruklandii 18:29, 01 mar 2016

Do góry
Ty masz jakieś zaczarowane te brzozy, bo moje od września 2014 nic nie urosły
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies