Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z Pszenicznej ...

Z Pszenicznej ...

AgataP 17:25, 22 mar 2016

coś takiego... sama nie wiem...

AgataP 17:28, 22 mar 2016

Kasya napisał(a)

z takich chudych ja mam flanrocka i ciut szerszego dodong

http://lve-baumschule.de/i/flow/wi_slider/imageflow/reflect2.php?img=/i/pflanzen/Sorbus-Dodong__11673.jpg&height=30%&bgc=EAEFCA

Też się tak przebarwia pięknie?
Może w Rogowie inną odmianę znajdę, ale też o pokroju kolumnowym...
Zależy mi by nie zabierały aż tak dużo słonka, to jest strona południowa, przed żywopłotem będę hortensje, przymierzałam i one będą w cieniu, natomiast jak wypuszczą kwiatostany to już będę się "taplać" w słonku bo latem już ono wysoko.
Drzewka jako słupy będą dawać rozproszone światło... tak sobie kombinuję... ale nie wiem czy dobrze..
Kasya 17:32, 22 mar 2016

najchudszy bedzie flanrock
http://www.krolestworoslin.pl/materialy/prod/big/2427_2.jpg
anna_t 20:31, 22 mar 2016

Margarete napisał(a)
Dzisiaj jechałam przez Konstantynów Łódzki i nie omieszkałam zajrzeć do "Ogrodów Zofii" - całkiem nowej ( od ub roku chyba..) ale dużej szkółki na granicy Łodzi i Konstantynowa - był duzy wybór drzew : platany, tulipanowce, katalpy, brzozy itp...ambrowców nie było bo pytałam ale pani ma mieć....trzeba dzwonic i pytac . Od ciebie do nich jest dalej niz ode mnie ale i tak niedaleko.....jadąc równolegle do szyn tramwajowych ul Konstantynowską z łodzi koło ZOO i dalej, mijasz zajezdnie na Brusie i dalej tuz przed tabliczka końca Łodzi po lewej stronie - Ogrody Zofi - duży baner, może warto podjechac a wczesniej zadzwonic bo maja byc i ambrowce....

Wlasnie o nich tez pisalam. I jeszcze na trasie konstantynow aleksandrow jest.
Ja tez na poczatek bede dzwonic po szkolkach i robic rozeznanie
kasja83 09:27, 23 mar 2016

Dzień dobryMacham Agatko do Ciebie!
margaretka3 09:53, 23 mar 2016

Ale ładną masz lipę Mocno ją tniesz? Mnie się marzy, ale ponoć duża rośnie. I czytam u Ciebie jeszcze o jarząbie w odmianie dodong, nie znałam, a jego szersza korona bardziej mi się podoba nawet od flanrocka. Pytałaś mnie, gdzie będę kupować jarząba. Jesienią był w szkółce, ale wczoraj pani go nie znalazła. To może będę szukać dodonga?
AgataP 12:51, 23 mar 2016

kasja83 napisał(a)
Dzień dobryMacham Agatko do Ciebie!

Witaj Kasja... i ja macham choć łapki bolą od sprzątania w domu
AgataP 12:56, 23 mar 2016

margaretka3 napisał(a)
Ale ładną masz lipę Mocno ją tniesz? Mnie się marzy, ale ponoć duża rośnie. I czytam u Ciebie jeszcze o jarząbie w odmianie dodong, nie znałam, a jego szersza korona bardziej mi się podoba nawet od flanrocka. Pytałaś mnie, gdzie będę kupować jarząba. Jesienią był w szkółce, ale wczoraj pani go nie znalazła. To może będę szukać dodonga?

Gosiu, lipę tnę cały sezon, też nie chcę dużej.
Tak, Kasya ma dodonga.
A u mnie miałam dwie opcje albo buk Dawyck Gold albo jarząbki. Druga opcja tańsza nieco. Pokrój kolumnowy mi pasuje i stąd rozglądam się za Jarząb pospolity 'Autumn Spire, jak znajdę blisko siebie to pojadę zobaczyć. Pasowałby mi kolor czerwieni jesienią
AgataP 12:58, 23 mar 2016

anna_t napisał(a)

Wlasnie o nich tez pisalam. I jeszcze na trasie konstantynow aleksandrow jest.
Ja tez na poczatek bede dzwonic po szkolkach i robic rozeznanie

Znalazłam jeszcze szkółkę w Brójcach - mają drzewka.

Leśne Odp. 26a
gmina Brójce
łódzkie
95-006
Polska
jankosia 13:29, 23 mar 2016

Agata, po jarzęby to najlepiej od razu do Szmita. Nie wiem czy jedziesz na pokaz cięcia, jeśli tak to wjedźcie do Szmita koniecznie. Oni parę lat temu wyszli z taką akcją, coś o tradycyjnych gatunkach i puścili taką serię m.in. z jarzębami. No i w Sieradzu pod namiotem mają szmitowskie drzewka to możesz zadzwonić i spytać