Tu widać za rozchodnikami pieniek, wycięłam drzewo nektarynkę,samosiejka , która stale miała poskręcane liście od mszyc.
Teraz jeszcze lepiej widać hortkowy szpalerek od szosy.
A ta brzoskwinia też samosiejka, zawsze ma pełno owoców ale zawsze mają ten nalot... nie wiem już jak temu zapobiec.
Ogród mam solidnie podlany
Oczko wodne jest za domem w tle moja łąka, przed łąką mam warzywnik na pld-zach.skłonie terenu.
Tak, łąka jest właśnie 5 metrów niżej niż dom, a dom jest za moimi plecami.
Dobry wieczór, czy ktoś wie co dolega mojemu lilakowi (posadzony w tym roku, odmiana Mrs Edward Harding)? Na początku ładnie rósł, teraz stanął w miejscu (przyznaję, że przez okres upałów mało go podlewałam), na prawie wszystkich liściach są szare plamy, jakby pleśn, na tych plamach czarne, maleńskie kropki (myślę, że to jakiś grzyb). Liście nie opadają ani nie zwisają, ale są mocno poszarpane, z brązowymi plamami, albo mają jasno-zielony kolor. Z góry dziękuję.
Bardzo mi szkoda twojej Kiku, taka śliczna była, delikatna w odbiorze.
Widziałam, że nie masz już sosenki na pniu i wywaliłaś buksy.
Ja też coraz mniej lubię sosny, powoli znikają z ogrodu.
Przy wkopywaniu zbiornika pozbyliśmy się 20 letniej kosodrzewiny. Koparka musiała jakoś zjechać na dół. Lepszej drogi nie znaleźliśmy
Kosodrzewina była ogromna, ustrzykiwanie jej zajmowało rok temu jakieś trzy popołudnia. Nie żałuję wcale, przedłużam rabatę z rozplenicami. Niesamowita przestrzeń się zrobiła. Wykopaliśmy też świerczka Conica, nie chciało mi się walczyć z przędziorkiem...
5 bukszpanów wygniło w kilka deszczowych dni. Też żegnam bez żalu.
Szkoda życia na opryski. Mam jeszcze bukszpany w wykuszu, mają tam przewiew i dobrze rosną. Raz tylko na ćmę opryskałam. Jeśli będzie trzeba częściej, to też je wykopię.
Rdesty rzeczywiście są świetne, ale u mnie jeszcze jeżówki wygrywają
Policzyłam dziś, faktycznie mam 30 kęp Green Jewel, tę odmianę lubię najbardziej.
Z moich rdestów Golden Arrow jest najpiękniejszy. W sumie jakby podsadzić tym rdestem Green Jewel, miałabym dwie piękności w jednej kompozycji
Dziś pracowicie usuwałam darń z miejsca pod łączkę kwietną, nie skończyłam, bo zaczęło padać.
Na widocznej folii będzie żwirek.
Wymyśliło mi się, żeby tę łączkę ogrodzić niziutkim płotkiem.
Są takie w sprzedaży, tylko nie wiem, czy to ma sens.
Zrobiłam przymiarkę z posiadanych dwóch rollborderów, z nimi mi nie pasuje, ale można mniej więcej zobaczyć, jak by to było.
Doradźcie.
Zrobiłam jedno zdjęcie - ten wrzos /jedyny/ mam już 7 rok, nawet nie posadziłam w kwaśniej ziemi.
Nie jest wielki, właściwie nie rozrasta się, ale kwitnie /oczywiście z wszechobecnym szczawikiem/
kosmosy są wdzięczne a inaczej zwą się warszawiankami, dlaczego? Otóż gdy skończyła się wojna i zrujnowana Warszawa powoli wracała do życia to pierwszymi kwiatkami które zakwitły na tej pooranej ziemi były właśnie kosmosy zwane od tamtej pory warszawiankami.
Aniu trudno powiedzieć na pewno nie są one takie jak na zdjęciach w szkółkach, ale jak zakwitną to ta mgiełka jest ładna może nie rewelacyjna ale może być. Jednak przez dłuższą część roku daleko jej choćby do hakonek czy innych traw. Ja mam dwie muhlenbergie ale je w zeszłym roku przesadzałem i nie wiem czy zakwitną. Myślę, że one dają większy efekt niż miłka.
Cześć wszystkim! Wracam po przerwie - 2.5 mies w pl u rodziców w tym podróż poślubna do Grecji… ślub cywilny był niespodzianka dla rodziny która została zaproszona na chrzest młodszej córki .
Śmieje się, ze zrobiliśmy wesele po taniości - no przecież koszt chrzcin. Nam się podobało, gościom zwłaszcza ten element niespodzianki - w końcu razem jesteśmy 15 lat .byli i tacy co byli zbici z pantałyku, bo wystawiliśmy ich na lodzie - zostali jedyni bez ślubu w długoterminowym związku (dłuższym niż nasz).
Mimo, ze to był fajny czas to nie mogę doczekać powrotu do domu. A tam duuuzo do zrobienia!!! Dużo deszczu pozwoliło zwłaszcza chwastom rozkwitnąć!
Z pozytywow to dalie w pojemnikach maja się względnie dobrze. Nie mam zbyt wielu fotek, ale z tym musiałam sobie poradzić. Za toz winogrona nic nie zostało, tylko badyle! Wrrrr!!!