Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Słoneczny Ogród 22:08, 28 sie 2021

Do góry
Za oczkiem po prawo ostróżka powtarza kwitnienie

Mirkowy ogród (początki) 22:08, 28 sie 2021

Do góry
Mirka napisał(a)

Hortensje masz obłędne!
Mirkowy ogród (początki) 22:07, 28 sie 2021

Do góry
Mirka napisał(a)
Czy ktoś ma taki sprzęcik jak tak to proszę o opinie
Co nim można ciąć?

A ja mam taki sprzęcik
Uwielbiam go.

Cięłam nim dziś buksy.
W ubiegłym tygodniu lawendę.
Na wiosnę tnę też niskie trawy.
Tylko na paluszki trzeba uważać
Słoneczny Ogród 22:06, 28 sie 2021

Do góry
Tu widać za rozchodnikami pieniek, wycięłam drzewo nektarynkę,samosiejka , która stale miała poskręcane liście od mszyc.
Teraz jeszcze lepiej widać hortkowy szpalerek od szosy.

A ta brzoskwinia też samosiejka, zawsze ma pełno owoców ale zawsze mają ten nalot... nie wiem już jak temu zapobiec.

Słoneczny Ogród 22:02, 28 sie 2021

Do góry
Dalie

Słoneczny Ogród 22:00, 28 sie 2021

Do góry

Słoneczny Ogród 21:57, 28 sie 2021

Do góry
Cyniowe klejnociki

Słoneczny Ogród 21:56, 28 sie 2021

Do góry
Cynie, dużo ich w różnych miejscach, tu akurat koło oczka.

A ta grupka rośnie na rabacie bylinowej.

Słoneczny Ogród 21:52, 28 sie 2021

Do góry
Ogród mam solidnie podlany

Oczko wodne jest za domem w tle moja łąka, przed łąką mam warzywnik na pld-zach.skłonie terenu.
Tak, łąka jest właśnie 5 metrów niżej niż dom, a dom jest za moimi plecami.
Rozpoznawanie chorób i szkodników 21:48, 28 sie 2021

Do góry
J0gurT napisał(a)
Dzień dobry, czy mógłbym prosić o zidentyfikowanie dziwnych latających owadów przypominających mrówki, które drążą tunele w ziemi oraz kostce dookoła domu? Mają ok. 3-4cm długości. Jest jakiś sposób na pozbycie się ich z ogrodu?

Odnośnie zdjęcia żuczka powyżej - mi to wygląda na:

Arge ochropus – Obnażacz różówka

Info tutaj https://insektarium.net/hymenoptera-2/argidae/arge-ochropus-obnazacz-rozowka/

{zmoderowane}
Rozpoznawanie chorób i szkodników 21:43, 28 sie 2021

Do góry
Dobry wieczór, czy ktoś wie co dolega mojemu lilakowi (posadzony w tym roku, odmiana Mrs Edward Harding)? Na początku ładnie rósł, teraz stanął w miejscu (przyznaję, że przez okres upałów mało go podlewałam), na prawie wszystkich liściach są szare plamy, jakby pleśn, na tych plamach czarne, maleńskie kropki (myślę, że to jakiś grzyb). Liście nie opadają ani nie zwisają, ale są mocno poszarpane, z brązowymi plamami, albo mają jasno-zielony kolor. Z góry dziękuję.
Wzgórze chaosu 21:31, 28 sie 2021

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Bylinowa zachwycająca Iwonko
Szkoda kolejnych drzew coś o tym wiem... wiosną musiałam wykopać kilkuletnią wiśnię
Bardzo mi szkoda twojej Kiku, taka śliczna była, delikatna w odbiorze.
Widziałam, że nie masz już sosenki na pniu i wywaliłaś buksy.

Ja też coraz mniej lubię sosny, powoli znikają z ogrodu.
Przy wkopywaniu zbiornika pozbyliśmy się 20 letniej kosodrzewiny. Koparka musiała jakoś zjechać na dół. Lepszej drogi nie znaleźliśmy

Kosodrzewina była ogromna, ustrzykiwanie jej zajmowało rok temu jakieś trzy popołudnia. Nie żałuję wcale, przedłużam rabatę z rozplenicami. Niesamowita przestrzeń się zrobiła. Wykopaliśmy też świerczka Conica, nie chciało mi się walczyć z przędziorkiem...

5 bukszpanów wygniło w kilka deszczowych dni. Też żegnam bez żalu.

Szkoda życia na opryski. Mam jeszcze bukszpany w wykuszu, mają tam przewiew i dobrze rosną. Raz tylko na ćmę opryskałam. Jeśli będzie trzeba częściej, to też je wykopię.

Wiolka5_7 napisał(a)
Właśnie posadziłam rdesty Golden arrow pięknie u Ciebie się prezentują Iwonko
Ja jestem rdestami zauroczona,przebiły jeżówki dziś wywaliłam pokładające jezówki i posadziłam na ich miejsce rdesty
Rdesty rzeczywiście są świetne, ale u mnie jeszcze jeżówki wygrywają
Policzyłam dziś, faktycznie mam 30 kęp Green Jewel, tę odmianę lubię najbardziej.

Z moich rdestów Golden Arrow jest najpiękniejszy. W sumie jakby podsadzić tym rdestem Green Jewel, miałabym dwie piękności w jednej kompozycji

Chociaż już mam namiastkę, zerknij na tę fotkę

Zielone drzwi w Kruklandii 21:21, 28 sie 2021

Do góry
Martka napisał(a)

Juziu, tadammmmm, gotowe! Tu już cacy! I roślinki się korzenią, i żwirek leży. I chwasta nie ma. Wstawisz zdjęcie tego miejsca z samych początków prac ogrodniczych? Jestem pełna podziwu, ostro charowałaś - nagroda być musi! Mili letnicy niech to będą
Przyczepka w roli donicy dla donic to świetny patent! Może stworzymy wątek patentów? Mrokasi szpadel jako podpórka i Twoja przyczepka to już klasyka

Hahahaha! Nawet przyczepka jest!

Było

Jest

Mili letnicy to by była najlepsza nagroda
Dzięki!
W ogródku emerytki 21:18, 28 sie 2021

Do góry
Dziś pracowicie usuwałam darń z miejsca pod łączkę kwietną, nie skończyłam, bo zaczęło padać.
Na widocznej folii będzie żwirek.

Wymyśliło mi się, żeby tę łączkę ogrodzić niziutkim płotkiem.
Są takie w sprzedaży, tylko nie wiem, czy to ma sens.
Zrobiłam przymiarkę z posiadanych dwóch rollborderów, z nimi mi nie pasuje, ale można mniej więcej zobaczyć, jak by to było.
Doradźcie.

Zrobiłam jedno zdjęcie - ten wrzos /jedyny/ mam już 7 rok, nawet nie posadziłam w kwaśniej ziemi.
Nie jest wielki, właściwie nie rozrasta się, ale kwitnie /oczywiście z wszechobecnym szczawikiem/
Pamiętajcie o ogrodach 21:14, 28 sie 2021

Do góry
krwiściągi kwitną nieprzerwanie od czerwca

dzielżany

Pamiętajcie o ogrodach 21:13, 28 sie 2021

Do góry

kosmosy są wdzięczne a inaczej zwą się warszawiankami, dlaczego? Otóż gdy skończyła się wojna i zrujnowana Warszawa powoli wracała do życia to pierwszymi kwiatkami które zakwitły na tej pooranej ziemi były właśnie kosmosy zwane od tamtej pory warszawiankami.
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 21:05, 28 sie 2021

Do góry
Johanka77 napisał(a)
Wieczorowa brzozowa z balami sianka w tle

Ta hakone to chyba na jakimś dopingu jedzie jest niesamowita, podziwiam, że aż tak urosła
Pamiętajcie o ogrodach 20:58, 28 sie 2021

Do góry
Aniu trudno powiedzieć na pewno nie są one takie jak na zdjęciach w szkółkach, ale jak zakwitną to ta mgiełka jest ładna może nie rewelacyjna ale może być. Jednak przez dłuższą część roku daleko jej choćby do hakonek czy innych traw. Ja mam dwie muhlenbergie ale je w zeszłym roku przesadzałem i nie wiem czy zakwitną. Myślę, że one dają większy efekt niż miłka.

A dzis kupione palczatki "Standing Ovation"

Osiedlowy ogródek 20:37, 28 sie 2021

Do góry

Hmmm...jakiś stonowany kolorystycznie mój ogródek w tym sezonie

Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 20:36, 28 sie 2021

Do góry
Cześć wszystkim! Wracam po przerwie - 2.5 mies w pl u rodziców w tym podróż poślubna do Grecji… ślub cywilny był niespodzianka dla rodziny która została zaproszona na chrzest młodszej córki .
Śmieje się, ze zrobiliśmy wesele po taniości - no przecież koszt chrzcin. Nam się podobało, gościom zwłaszcza ten element niespodzianki - w końcu razem jesteśmy 15 lat .byli i tacy co byli zbici z pantałyku, bo wystawiliśmy ich na lodzie - zostali jedyni bez ślubu w długoterminowym związku (dłuższym niż nasz).

Mimo, ze to był fajny czas to nie mogę doczekać powrotu do domu. A tam duuuzo do zrobienia!!! Dużo deszczu pozwoliło zwłaszcza chwastom rozkwitnąć!

Z pozytywow to dalie w pojemnikach maja się względnie dobrze. Nie mam zbyt wielu fotek, ale z tym musiałam sobie poradzić. Za toz winogrona nic nie zostało, tylko badyle! Wrrrr!!!

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies