Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Małymi krokami-Ogród Wioli

Małymi krokami-Ogród Wioli

Wiolka5_7 20:47, 24 kwi 2022

ajka napisał(a)
Dbałam o symetrię, a tu coś przyszło i zeżarło

Wredne nornice!
Judith 21:17, 24 kwi 2022

Wiolka5_7 napisał(a)

Cierpliwa jesteś ,bo ja bym na pewno wykopała jak by mi nie kwitły tyle lat super , że zakwitły! cierpliwość się opłaciła

To nie cierpliwość . Nie przeszkadzały mi tam, gdzie rosły, wiec co wiosnę były kapustki z liści majaczące pomiędzy żurawkami, nawet nieźle to wyglądało. A tu dziasiaj patrzę - są pąki .
Gruszka_na_w... 21:30, 24 kwi 2022

Z tulipkami zrobiło się nad wyraz elegancko, choć u Ciebie właściwie zawsze tak jest.
W pn-zach Polsce obficie lało od południa, a rano było ledwie 5 stopni. Rododendrony zwykle zaczynały już kwitnienie, a w tym roku pąki są jeszcze mocno ściśnięte.
Obyśmy jak najszybciej doczekały się omiatania ogrodu z poziomu tarasu. W tym sezonie niewiele takich momentów było.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Wiolka5_7 22:07, 24 kwi 2022

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Z tulipkami zrobiło się nad wyraz elegancko, choć u Ciebie właściwie zawsze tak jest.
W pn-zach Polsce obficie lało od południa, a rano było ledwie 5 stopni. Rododendrony zwykle zaczynały już kwitnienie, a w tym roku pąki są jeszcze mocno ściśnięte.
Obyśmy jak najszybciej doczekały się omiatania ogrodu z poziomu tarasu. W tym sezonie niewiele takich momentów było.

Lubię tak !
To dopiero pierwsze zakwitły, więc będzie jeszcze na czym oko zawiesić

Właśnie niektóre rośliny mają opóźnienie przez tą pogodę.
U mnie szczególnie graby i hortensje w porównaniu do zeszłego roku. Tak rodki też jeszcze się nie szykują.No ale w końcu podają ocieplenie to myślę, że to wszystko ruszy w końcu

U mnie wczoraj bez deszczu i dziś ,a teraz leje ale nie narzekam,jeszcze deszcz w nocy...idealnie

Tak oby w końcu się zrobiło ciepło,aby omiatać ogród z tarasu i nie tylko
Wiolka5_7 22:09, 24 kwi 2022

Judith napisał(a)

To nie cierpliwość . Nie przeszkadzały mi tam, gdzie rosły, wiec co wiosnę były kapustki z liści majaczące pomiędzy żurawkami, nawet nieźle to wyglądało. A tu dziasiaj patrzę - są pąki .

Aha ale jakby nie było,najważniejsze , że są pąki !
Roocika 22:29, 24 kwi 2022

Wiolka5_7 napisał(a)

Tak przepiękne
Asiu a nie masz tych czarnych doniczek po roślinach ?

Mi 2 lata temu też nornice wiosną zeżarly cebulki tulipanów i czosnków,wyciągałam same liście.Te cebule co nie zostały zeżarte wykopałam, następnie jesienią posadziłam je do doniczek w kompost i w końcu cebule całe i tulipanki i czosnki kwitną

A no mam tego od groma Całe stosy leżą, bo mi szkoda wyrzucić, bo może się przydadzą

Mam plan na tulipany jak będę sadzić coś przy bramie Albo jak mi coś odpali to na frontowej
Johanka77 23:08, 24 kwi 2022

Wiolka5_7 napisał(a)
W końcu pogoda wymarzona
Można posiedzieć na tarasie

Lubię oglądać ogród z góry

A jaka u was pogoda, też słoneczko i ciepło ?

O tak! Też dziś poduchy ogrodowe poszły w ruch
Magara 01:09, 25 kwi 2022

Przed chwilą u kogoś napisałam na forum, ze odpuszczam tulipany, ale chyba właśnie zmieniłam zdanie i dam szanse EE - super wyglądają
Wiolka5_7 07:50, 25 kwi 2022

Roocika napisał(a)

A no mam tego od groma Całe stosy leżą, bo mi szkoda wyrzucić, bo może się przydadzą

Mam plan na tulipany jak będę sadzić coś przy bramie Albo jak mi coś odpali to na frontowej

To przyszedł właśnie ten moment

Przy bramie i na froncie koniecznie !
Wiolka5_7 07:51, 25 kwi 2022

Johanka77 napisał(a)

O tak! Też dziś poduchy ogrodowe poszły w ruch

No w końcu !