Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Luki"

Ogród cioci czyli ciociogród :) 21:46, 18 wrz 2014

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)

Kasiunia samochód naprawiony Krzysia urabiam bo strasznie Was chcę zobaczyć ale co z tego wyjdzie nie wiem
W sobotę Luki mnie odwiedzi No i do Joli się wybieram a w Niedzielę Niepołomice
Em może nie zdzierżyć Buziolki

Jak tam Krzys już sie zgodził?Pozdrówka.
Rododendronowy ogród II. 21:27, 18 wrz 2014

Do góry
Patrzcie jaka spryciula chociaż ostatnio mniej wiewiórki lubie jak mi jedna zafundowały bieg przełajowy w lesie... idę sobie spokojnie z pieskiem spuszczonym ze smyczy i jak moja psinka zobaczyła wiewiórke od razu za nią ruszyła, a ja za psem i jak nazłość ruda nie miała zamiaru wskoczyć na drzewo tylko uciekała po ścieżce, rowach, w paprociach no i chcąc nie chcą musiałem gonić psa przez dośc spory kawałek zaliczając dwa upadki.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:17, 18 wrz 2014

Do góry
Kasiu bardzo mi miło i dziękuje

Paweł poszalałbym troszke bardziej bo planów nie ma końca, ale trzeba zaciskać pasa
Za graby płaciłe 5zł nie wązne czy miał metr czy dwa i pół jestem wybitnie zadowolony. Takich na żywopłot troszke się nawybierałem bo potrzebne z gałązkami od dołu, ale takich dużcyh jeszcze sporo zostało i zastanawiam się czy jeszcze bym gdzieś nie posadził wyciętych grabów

Marto trzmielina ma już 7 lat może tego na zdjęciu nie widać, ale kula ma ponad pół metra. Palik miała przez 3 lata później jakoś sobie radziła, a teraz pień na dodatek jest bardzo ozdobny o ile można tak o pniu powiedzieć
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 21:13, 18 wrz 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Ja to chyba te pytania o żurawki jakoś podświadomie wyczuwam
Jeżeli dobrze widzę ta czerwona to Fire Alarm i niestety lepiej więcej jej nie kupuj, albo na wlasne ryzyko. Partia z zeszłego roku okazała sie w 95% jednoroczna bo znam wiele osób, którym padły po zimie, a nawet po lekkich przymrozkach Nie wiem jak z sadzonkami w tym roku, ale myśle, że lepiej nie ryzykować.
Hmm, a ta lekko fioletowa... sam nie wiem mam kilka typów Gergia Plum, Sugar Plum lub Glitter... ta kolorystka najtrudniejsza do rozpoznania

Swoją drogą, ale tych cebulek i róż teraz masz będzie co podziwiać w przyszłym roku.

Oj to mnie bardzo zmartwiłeś

To może pojadę i zamienię je na te ciemne????

Nie wiem czy ryzykować
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 21:08, 18 wrz 2014

Do góry
Ja to chyba te pytania o żurawki jakoś podświadomie wyczuwam
Jeżeli dobrze widzę ta czerwona to Fire Alarm i niestety lepiej więcej jej nie kupuj, albo na wlasne ryzyko. Partia z zeszłego roku okazała sie w 95% jednoroczna bo znam wiele osób, którym padły po zimie, a nawet po lekkich przymrozkach Nie wiem jak z sadzonkami w tym roku, ale myśle, że lepiej nie ryzykować.
Hmm, a ta lekko fioletowa... sam nie wiem mam kilka typów Gergia Plum, Sugar Plum lub Glitter... ta kolorystka najtrudniejsza do rozpoznania

Swoją drogą, ale tych cebulek i róż teraz masz będzie co podziwiać w przyszłym roku.
Moja bajka 21:03, 18 wrz 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Ta żólta to jak najbardziej Delta Dawn, ale do tej drugiej jakoś nie przkonany jestem i nie wiem co to do końca jest najbliżej mi właśnie do Can Can

A, chyba, że tak . Przy tej drugiej była nazwa, ale nie zapamiętałam niestety. Skleroza nie boli
Moja bajka 20:40, 18 wrz 2014

Do góry
Ta żólta to jak najbardziej Delta Dawn, ale do tej drugiej jakoś nie przkonany jestem i nie wiem co to do końca jest najbliżej mi właśnie do Can Can
Moja "przyziemna" :) pasja 20:35, 18 wrz 2014

Do góry
O kurcze świetne te cisy i to za taką cene... myśle szybko gdzie by mi się przydały bo wybieram się do Kapisa o ile jeszcze coś zostało. Tak z ciekawości mogę zapytać w jakiej cenie były gracki bo też na nie poluje.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 20:26, 18 wrz 2014

Do góry
Nie dziwię się, że te pstre bukszpany Cię denerwują bo rzeczywiście łysawe są.

Co dożurawki to widzę, że stanowisko raczej z przewagą cienia. Lime Marmalde i Lime Rickey zrobią się limonkowe, ale polecam żuraweczki Solar Power i Fire Frost z delikatnymi brąowymi rysunkami na liściach, ale rosną znakomicie i żuraweczki nie stażeją się tak szybko jak żurawki.
Z żurawek mogę jeszcze polecić odmiane Da Vinci, Circus.
Mógłbym jeszcze kilka innych polecić, ale gdyby jeszcze jakieś kryteria dokładniejsze były
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:18, 18 wrz 2014

Do góry
Dzisiaj miałem mały wyjazd po graby i jestem bardzo mile zaskoczony, a powiedziałbym, że nawet bardzo

Kilka ponad 2,5 metrowych grabów

i lasek grabowy na chodniku, z przeznaczeniem na żywopłot

To wszystko przewiozłem za jednym razem samochode, czułem się jak w dziczy... mam nadzieję, że nikt mnie nie widział,a zdjęcia nie zrobiłem bo w pośpiechu rozpakowywałem samochód przed rodzicami, nie chcieli uwierzyć, że to wszystko zmieściłem nie brudząc przy tym auta

I taki jeden strzał, jak ja lubie ta moją trzmielinke
Ogród cioci czyli ciociogród :) 20:12, 18 wrz 2014

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)

Kasiunia samochód naprawiony Krzysia urabiam bo strasznie Was chcę zobaczyć ale co z tego wyjdzie nie wiem

Krzysio wytrzymały chłopak, a z miłości zrobi wiele.

No to może osobiście tego rozchodnika dostaniesz- trzeba mieć nadzieję, że dasz radę.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:09, 18 wrz 2014

Do góry
Irenko to już zaczynam bać się aparatu Do tych rabat podejde na spokojnie bo chce zrobić coś ładnego i właśnie dzisiaj patrząc na jeden fragment i pod wpływem pewnych zakupó dostał olśnienia i mógłbym powiedzieć EUREKA to będzie to

Iwonko takie konkursy mają to do tego, że nie warto w nich startować, ale zgłosiłem się w ostatni dzień no i jest co jest... zły tylko jestem, że tak okropnie został pokazany. U mnie w gminie niestety też nikt nie dba o ogródki, a na 4 lata trwania konkursu jak na razie tylko jeden mi się podobał, więkoszości jakolwiek zabrzmi to okrutnie pięknymi ogrodami bym nie nazwał, ale wnikać nie będę, mam z głowy i finito... jakaś nagroda też ma być, ale nie wiem co i specjalnie mi nie zależy

Ewo to nad zalewem Chechło k.Tarnowskich Gór
Tych liliowców niby dużo, a wcale tej ilości nie widać bo wszystko upchnięte na potęge, ale zbieranie musze zakończyć bo ogród nie jest niestety z gumy i na więcej nie mam miejsca chyba że z czasem będę się pozbywał brzydszych i starszych odmian.

Kasiu byłem, widziałem i bardzo mi się podobają, dorodne rośliny
Moja bajka 20:06, 18 wrz 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Uuu i klops nie wiem co to za żurawka, wygląda mi na Can Can, ale musiałbym z bliska zobaczyć

Kurczę, jak to klops? W szkółce pisało jak byk, że Delta Dawn. To ja już nic nie wiem :/
Moja bajka 19:39, 18 wrz 2014

Do góry
Uuu i klops nie wiem co to za żurawka, wygląda mi na Can Can, ale musiałbym z bliska zobaczyć
Ogród cioci czyli ciociogród :) 19:35, 18 wrz 2014

Do góry
Kasik napisał(a)
Spóźniłam się z gratkami na 300 setkę? To nic- dla Ciebie kwiatek przekażę przez Kasię na żywo.

Widzę, ze spotkań nie ma końca - super. Mili ludzie, wspólne tematy, czego chcieć więcej.

Buziaczki

Ogrodomania Oli 19:32, 18 wrz 2014

Do góry
Olu zachwyca mnie twój ogród, piękny jest, a kwitnące rozplenice niesamowite
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 18:22, 18 wrz 2014

Do góry
Luki napisał(a)

Napomknę tak w ukryciu, że udało mi się wygrać gminny konkurs, ale zamiast się z tego cieszyć jestem zbulwersowany tym jakie okropne zdjęcia zostały zamieszczone w sieci Nie chce tutaj wyjść na niewiadomo jakiego niezadowolonego człowieka, ale te zdjęcia na prawde są istną tragedią... lustrzanka niestety nie czyni z człowieka dobrego fotografa

No to gratuluję
Ja kilka lat temu za namową znajomych też startowałam w konkursie na najładniejszy ogród, dostałam drugie miejsce (co wcale nie znaczy, że ogród był cudny, nie było chyba ładniejszych w gminie). Nagrodą był talon na 100 zł, który musialam zrealizować we wskazanej szkółce, gdzie były maleńkie szmaragdy i bukszpany po 5 zł. Wzięłam szmaragdy i porozdawałam znajomym. Dziś bym wzięła za wszystko bukszpanów.
Piaskownia na zakręcie 17:51, 18 wrz 2014

Do góry
Luki napisał(a)
No sporo się napracowałaś, wiosną będzie co podziwiać w cebulowych eszędzie tyle sadzenia ja jednak ze swoimi tulipanami jeszcze poczekam.

Ha, ha, ha, pisze ten co się mało napracował. Łukasz, ty to odwaliłeś kawał dobrej roboty. U nas wszystko to kompletny sajgon. Coś tam rośnie, coś tam kwitnie, ale końca jeszcze nie widać

Fajnie będzie wiosną popatrzeć na coś kwitnącego.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:49, 18 wrz 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Dziwne z tymi bukszpanami bo moje wrocławskie sadzone i mocno cięte w tym roku bardzo dobrze wyglądają i nie chorowały... problem miałem z tymi kupionymi w CO i Obi, które przyjechały z holandi, ale bardzo szybko zareagowałem i żadnych strat nie było.
Zwracałem jednak uwage, aby zaplanować cięcie w bardzo suche dni, ale też pogoda w tym roku niestety sprzyja wszystkiemu co niedobre. Nigdy nie miałem zagrzybionych lili, a w tym roku już wszystko musiałem powycinać i cebule nie nabrały tyle co powinny.

Łukasz, moje zielone też nie chorowały, dopiero w tym roku, konkretnie po ostatnim cięciu, zrobiłam oprysk Topsinem i odbudowały się, natomiast te pstre, stale chorują, nie wiem, jak chucham i dmucham, nie wiem, co za przyczyna, jeszcze zrobię oprysk, to ich ostatnia szansa, jeśli się nie uda, na wiosnę zmieniam na coś innego, chyba na laurowiśnie...
może, skoro i z liliami problem, to kwestia pogody
Mam prośbę, poradź jaką żurawkę wybrać, ma być intensywnie żółta?

tu masz zbliżenie, jeden idealnie zdrowy, a drugi już nie i tak mam poprzetykane, łysieją i mnie wkurzają
przed cięciem były zdrowiutkie

a tu cały rząd wyłysiały, przesadziłam tu konwalnik i tu chciałabym złotą żuraweczkę może?
no i po kolei wywalam paprocie, ależ to ciężkie zadanie, siła ich korzeni jest zdumiewająca!!!

w rogu rośnie duża magnolia gwiaździsta

i szerzej
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:35, 17 wrz 2014

Do góry
Marto na temat kostki mam mnóstwo argumentów za
Łatwe utrzymanie przy koszeniu, kancikowanie wymagane jest co najwyżej 2 razy w roku, po za tym wystarczy raz na 2 tygodnie przyciąć trawe na brzegach, trzyma moje podwyższone rabaty względem trawnika, gdybym miał wyrzucić wyrzuciłbym również kilkaset złotych, trzyma rabaty w ryzach i broni przed ciągłymi zmianami, które by zapewne zachodziły co chwile. Na kancik w trawniku w życiu bym nie dał się przekonać, bardzo mi się podoba i jest elegancki, ale jego utrzymanie wymaga wiele zachodu, a krzywych krawędzi z wąsami z trawy bym nie zniósł Mam taką wersje w jednym miejscu na 10 metrach i ten fragment doprowadza mnie do szewskiej pasji przy koszeniu, obcinaniu, pielegnacji itd, a kant poprawiałem już w tym roku 6 razy... przy ponad 100 mb obrzeży dostałbym do głowy i nic innego nie robił
To są moje popierające argumenty za kostką no i zapomniałem o fakcie uwielbienia graniutu i tego, że po prostu podoba mi się takie obrzeże.
Minusy to fakt, że trzeba przeznaczyć na nią fundusze, które mogły iśc na rośliny, a drugi to czasochłonne układanie i ewentualne przeróbki wiążą się z bólem nadgarstka
Jest jeszcze ekobord, ale wychodzi znacznie drożej od granitu i też często trzeba kancikować
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies