Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 11:14, 19 lut 2016

Do góry
Ana, pewnie to pytanie padło już kiedyś, ale nie moge znaleźć.
W jakich odległościach od siebie masz brzozy ?
Ja mam od zeszłego roku posadzone 4 Doorenbosy w rzędzie co 1,5m i zastanawiam sie czy to nie za gęsto ?
W Kruklandii 10:59, 19 lut 2016

Do góry
makkasia napisał(a)
No i co aż się cieplej zrobiło Twoje brzozowe koło świetnie wygląda o każdej porze. Bardzo mi sie podoba Jednak rozplenice + rozchodniki mają w sobie to coś Róże - gotowiec do podpatrzenia dla Kosolkowej Oli - Juziu te drobne różowe to the Fairy prawda?

Eeee....to brzozy robią całą robotę, bo wiosną ani rozplenic ani rozchodników do maja nie ma.
Fairy
Kamienny ogród patykiem malowany 10:01, 19 lut 2016

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Sylwia swietna babeczka z Ciebie , wysmakowana artystka Zdjecia , rysunki bjuti

Teój ogrod / park z tymi kamiennymi murkami ma swoj niepowtarzalny urok i no roboty kobitkoto Ty masz lisci troche duzo .....chociaz pieknie wygladaja i jsk musza pod nogami szeleścic ......moze jakas dmuchawa na nie , oj sama nie wiem .

Fajnie piszesz tak lekko a te foty ochy same

Nie wiem czym sobie zasłużyłam na takie komplementy....ale baaaaardzo dziękuję.
Artystka?

Z ogrodem mam trochę roboty - jest dużo drzew.....brzozy przemieszane z iglakami. Jak ktoś chce nie kończącej się roboty z liśćmi to polecam taką właśnie mieszankę. Na jesieni grabienie liści 5-6 razy bo zawsze część zatrzyma się na iglakach....a na wiosnę powtórka z rozrywki, bo jesienią z igiełek spadło nie wszystko......i tak wkoło Macieju do usra...ej śmierci (kiedyś tak mówiono na wsi - teraz wiem dlaczego).
Są też małe plusiki - można się porzucać na jesieni z dzieckiem liśćmi, potem potarzać, zebrać na kupkę i zrobić "skoka"
Ogród z pergolą 22:02, 18 lut 2016

Do góry
mowcie sobie co checie ale wg mnie nic tak dobrze nie bedzie wygladalo jak brzozy, takie niewielkie oczywiscie
daja przyjemy azurowy lekki cien i sa piekne
1500 metrów wolności 19:59, 18 lut 2016

Do góry
ałycza przemawia szybkim wzrostem do mnie, aczkolwiek wolałabym bukowy albo grabowy żywopłot bo jest jednak mniej pracochłonny

budowę zaczęliśmy w lipcu ubiegłego roku, jesteśmy już na dość zaawansowanym etapie, w kwietniu zaczynamy wykończeniówkę i na lato chcemy się wprowadzić
działka ogrodzona jest z stron już docelowo siatką, przód jest z leśnej a docelowe ogrodzenie z przodu będzie zrobione po zakopaniu oczyszczalni czyli pewnie w kwietniu.

Żadnych ciężkich prac już nie będzie, także spokojnie mogę już sadzić rośliny w docelowe miejsca za domem.

Przód zostanie na deser, po kostce i ogrodzeniu.

Podoba mi się dużo, za dużo
ciężko mi określić jednym słowem czy to jest styl wiejski czy inny
wiem jakie rośliny lubię
lawenda
wrzosy
trawy roztrzepane kiwające się na wietrze
sosny
kosodrzewina
ciemnozielone świerki z długimi igłami (nie znam jeszcze odmiany, dopiero zaczynam, musicie zrozumieć moją niewiedzę)

brzozy, ale raczej brzoza pożyteczna, boję się drzew które rosną szybko i mają cienki pień
ogrody z kolorem,ale 1, max 2 pewnie fiolet i biel

chcę uniknąć latania z roślinami z miejsca na miejsce po 10 razy jak zawsze robiłyśmy to z babcią
to chyba nieuniknione ale wolałabym nie

Ogród w Puszczykowie 19:54, 18 lut 2016

Do góry
wiunia napisał(a)
Asiu cięłaś już graby? Ja swoich chyba teraz nie będę cięła, bo po sierpniowym cięciu raczej nie urosły

Ja też cięłam dość późno, więc na pewno nie mam potrzeby. Poza tym graby płaczą, podobnie jak brzozy, więc jeśli już to cięłabym trochę później, jak już się wegetacja rozkręci.
idę zobaczyć co u Ciebie
W Kruklandii 19:11, 18 lut 2016

Do góry
Juzia napisał(a)

A na jakim kawałku masz te brzozy? I ile ich jest ?

Mam 4 szt sadzone w rzędzie co 1,5m czyli w sumie na odcinku 4,5m
W Kruklandii 18:29, 18 lut 2016

Do góry
Margo napisał(a)
Brzydkie ? Dobry żart ☺
Fajnie to wygląda, odległość między brzozami wygląda na wiekszą, ale to pewnie zdjęcie przekłamuje i stąd takie wrażenie.
Wciąż się głowię czy za kilka lat nie będzie za ciasno.

A na jakim kawałku masz te brzozy? I ile ich jest ?
W Kruklandii 18:12, 18 lut 2016

Do góry
Margo napisał(a)
Juzia masz może takie bardziej ogólne ujęcie brzozowej?
Ja mam brzozy posadzone co 1,5m i zastanawiam się czy jednak nie za gęsto.

Mam... ale wszystkie brzydkie

W Kruklandii 16:02, 18 lut 2016

Do góry
Juzia masz może takie bardziej ogólne ujęcie brzozowej?
Ja mam brzozy posadzone co 1,5m i zastanawiam się czy jednak nie za gęsto.
W Kruklandii 11:24, 18 lut 2016

Do góry
ivo napisał(a)
Juziu pięknie na brzozowej ! Pamiętasz co ile sadziłaś brzozy ?

Na oko sadziłam
Min 1,5m max 2m...tak myślę.
W Kruklandii 11:17, 18 lut 2016

Do góry
Juziu pięknie na brzozowej ! Pamiętasz co ile sadziłaś brzozy ?
Bawarka 20:35, 17 lut 2016

Do góry
Agnieszko, Marzenko, tak, wiosennie sie zrobilo, troche wczesnie w tym roku...Brzozy juz takie zolte, oczary kwitna pelna piersia, ziemia budzi sie ze snu, juz zaczyna pachniec.
Ogród z pergolą 20:17, 17 lut 2016

Do góry
nowy pomysł mam
skoro Marta jazzy zaproponowała brzozy na prawo do altany to moze przy tarasie aby się wysłonic od słońca posadzę grujeczniki? miały być brzozy wielopienne. a w nogi jakaś brązowa trawka.
tu z prawej na dole, taka rabata narożna

jak myszkę nową kupię to wprowadzę wszystkie zmiany Makao i jazzy
Ogród Oliwkowy :-) 13:57, 17 lut 2016

Do góry
AgataP napisał(a)
Witaj, działkę masz ładnie położoną. Krajobraz będzie wchodził do Twego ogrodu. Ja tak mam z kilku stron i dlatego nie zmieniam ogrodzenia z siatki na inne. Od strony gdzie wchodzą mi chwasty i widok nie bardzo
zamierzam w tym roku posadzić żywopłot grabowy. A za domem siatka z powojnikiem i brzozy za ogrodzeniem.
Moim zdaniem powinniście ogrodzić choćby siatką leśną. Potem pomyśleć o żywopłocie i o drzewach jakie będziesz chciała mieć. Gdy się już tam przeprowadzić do domu, będziesz miała duże drzewka które dadzą Ci trochę cienia. Zadaszenie tarasu nie daje takiego przyjemnego chłodu jak cień drzewa.

U mnie tez bedzie siatka. Znalazlam instrukcje Marzenki dotyczaca sadzenia grabow. Jest nadzieja, ze posadze graby w tym lub nastepnym sezonie. Marzenka sadzila graby zanim sie wprowadzili do domu. Podlewali sadzonki od czasu do czasu. To dobrze wrozy moim potencjalnym sadzonkom. Bede intensywnie myslec o grabach, bo sa przewidziane w projekcie

Podobno na mojej dzialce tylko u gory jest piasek glebiej ponizej metra sa podobno gliny. Chcemy zamowic specjaliste do okreslenia przekroju gleby i ustalenia poziomu wody. Fajnie byloby miec swoj dostep do wody.
Wilcza Góra 08:00, 17 lut 2016

Do góry
MiloslawaIwaniecPlizga napisał(a)

Fajnie powiedziane,w "beztlenowej"atmosferze
Mnie też luty tak mija i nie dość,że dużo pracuje to jeszcze wybudzam się w nocy-jak stara babcia już normalnie
Skoro wstałam tak wczesnie to zrobię obiad i energetyczny soczek warzywny-zanim wyjdę do pracy...na ósmą mam -dziś od 08:00 do 19:00 z małą
przerwą na obiad jesli to Cię pocieszy,że ktoś inny też dużo pracuje
Pewnie zwolnie tempo jak młody do szkoły pójdzie,żeby go potem wczesniej odbierać i z lekcjami dopilnować

Ubarwiłam sobie na pociechę trochę wejście do domu wczoraj ,na parapecie postawiłam wściekle różowe azalie jesienne,które nadal mi kwitna przed drzwiami białe krzesełko a na nim żółte pierwiosnki w doniczkach w kształcie filiżanki z mchu i kory brzozy.
Ale fotki zamieszczę dopiero w weekend,bo w tygodniu nie mam nawet jak skoczyc do ogrodu
Póki co miłego dnia życze i nie dawaj się aurze

ja też miewam takie "markowe noce" ale wtedy myślę, planuję i "buduję strategie" - nie lubię ich

ciesz się z całych sił czasem ze swoimi dzieciaczkami
to wielki skarb i cudny czas za którym zwykle tęskni się najbardziej, kiedy się już skończy ... ja nie miałam takiej możliwości
za "moich czasów" macierzyński trwał 16 tyg z czego 4 miałam "zżarte" przed porodem, bo musiałam leżeć

będę zaglądała po Twoje zdjęcia

a w temacie kolorów i moich fotek mam dla Was coś takiego....

Wilcza Góra 04:47, 17 lut 2016
Do góry
WilczaGora napisał(a)
Luty mija mi w bardzo "beztlenowej" atmosferze. Mało mnie na dworze.
Dużo pracuję, a w ogrodzie byłam tylko na moment i to tylko po to,
żeby zobaczyć, jak ten luty stara się mnie przekonać przez okno,
że mamy już wiosnę.
Krokusy wyszły, przebiśniegi i ciemierniki kwitną. Ale co z tego ?
Popaduje śnieg. Wiatry, chłód i deszcze to tegoroczna, lutowa codzienność.
Nie mam jak zrobić ogrodowych zdjęć
Prawie zero słońca. Czekam na "lepszy czas" pełna "dobrej energii" na te mało ciekawe dni.

macham do Was Wilczą łapą

Fajnie powiedziane,w "beztlenowej"atmosferze
Mnie też luty tak mija i nie dość,że dużo pracuje to jeszcze wybudzam się w nocy-jak stara babcia już normalnie
Skoro wstałam tak wczesnie to zrobię obiad i energetyczny soczek warzywny-zanim wyjdę do pracy...na ósmą mam -dziś od 08:00 do 19:00 z małą
przerwą na obiad jesli to Cię pocieszy,że ktoś inny też dużo pracuje
Pewnie zwolnie tempo jak młody do szkoły pójdzie,żeby go potem wczesniej odbierać i z lekcjami dopilnować

Ubarwiłam sobie na pociechę trochę wejście do domu wczoraj ,na parapecie postawiłam wściekle różowe azalie jesienne,które nadal mi kwitna przed drzwiami białe krzesełko a na nim żółte pierwiosnki w doniczkach w kształcie filiżanki z mchu i kory brzozy.
Ale fotki zamieszczę dopiero w weekend,bo w tygodniu nie mam nawet jak skoczyc do ogrodu
Póki co miłego dnia życze i nie dawaj się aurze
Komendówka 18:56, 16 lut 2016

Do góry
roma2 napisał(a)
Sylwio nie wątpię, bo wierzę w sensie, że będzie pięknie. Tylko po raz pierwszy, tak w realu i to o tej porze roku i to obcy tak spojrzał. Ogarnął wzrokiem te kurdupelki brzózkowe pozawijane, poschnięte (choć ładne) hortensje, w kąciku zielone sosny, badylki zimowe krzewów pod płotem i młodziutki, zachwaszczony trawniczek i całą resztę nie ruszaną przecież jeszcze...

Ale miał facet wyobraźnię i ujrzał za parę latek Zobaczysz jak szybko zrobi się ładnie. Brzozy bardzo szybko rosną Nasze pierwsze sadzone dwa lata temu były mi do pasa, a teraz mają ze 2.5 metra już i kora zaczyna się bielićtylko moje mają mokro i to może dlatego, a i jedzonka im nie skąpiłam, dostają razem z owocowymi
Ogród z pergolą 16:19, 16 lut 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
jazzy hicior!
podoba mi sie to że altana nie jest tak mocno wcisnieta w róg, czyli róże maja słońce
i nadal jest ten rewelacyjny srodek Ani
brzozy chcialam dać przy tarasie ale tam rzeczywiscie az sie prosi tez o drzewa a brzozy by tą rabate rozjaśniły bo jak urosna serby to zrobi sie cieniście
powoli wychodzimy na prostą kochane, w piątek pijemy!

Mam takie oto pytania (może już były zadawane, ale jak wiesz, spałam snem zimowym ):
1. Czy planujesz gdzieś np. kompostownik, warzywnik, plac zabaw?
2. Czy będziesz cięła serby czy puścisz je wolno?

I jeszcze chciałam zapytać co myślisz o tym żeby nie zasłaniać altany? Bo zignorowałaś mojego super posta sprzed paru stron
Przecież fakt, że kupiłaś już róże jeszcze o niczym nie przesądza
Ogród z pergolą 15:20, 16 lut 2016

Do góry
jazzy hicior!
podoba mi sie to że altana nie jest tak mocno wcisnieta w róg, czyli róże maja słońce
i nadal jest ten rewelacyjny srodek Ani
brzozy chcialam dać przy tarasie ale tam rzeczywiscie az sie prosi tez o drzewa a brzozy by tą rabate rozjaśniły bo jak urosna serby to zrobi sie cieniście
powoli wychodzimy na prostą kochane, w piątek pijemy!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies