Ciężko jest wybrać bo wszystkie drzewa są piękne lecz ja osobiście wybieram klona czerwonego red sunset ja mam w ogrodzie klona czerwonego bowhal jest on na stronie 87 pod rajskim jabłuszkiem w moim wątku
dzięki za głos...nie dopisałem że raczej dużego drzewa szukam ale z tym tulipanowcem to mnie przeraża...rzeczywiście takie kolosy u nas?
Klonik u Ciebie b. fajny z reszta Ty ogólnie masz fajopwy ogród i blisko do zaopatrzenia w rośliny
szukam właśnie czegos co sie pięknie przebarwia jesienią
a tak po za tym to mam milon pomysłow na godzinę jak odświeżam sobie Wasze ogrody i moje zapisane inspiracje...teraz mnie cos takiego naszło...
jakby wsadzić przed brzozy Perovskia 'Blue Spire' a przed nią między świerkami sedum ...ogólnie nie wiem czy te świerki nie wylecą jak będę robił przyłącze gazu ;/ pomiędzy brzozami jakies trawy -- myślałem o czyms co lubi w miarę sucho bo tam brzozy np. Calamagrostis acutiflora Karl Foerster
pomiędzy świerkami jest 2 m a od brzozy do świerka 1 m . Brzozy też co 2 m .
widok z bliska (robione szybko kom jak mnie naszła wizja więc jakość nie ten teges)
widok z daleka z 2014 (teraz większe brzozy i świerki też )
Tulipanowiec będzie dużym drzewem lecz dopiero po wielu latach przyrost tego drzewa też będzie zależał od urodzajnego podłoża bardzo zasobnego w kompost itp no i najważniejsze musi być odpowiednia wilgotność bo on to lubi bardzo
A oglądałeś platany może?? mają piękną korę fajne owoce oraz dają dużo cienia bo jest to drzewo które ma mocno rozłożystą koronę oraz nadaje się do formowania
ja u ciebie pod tymi brzozami widzę miskanty variegatusy, rozchodniki, kocimiętki, perowski, rudbekie itp
a bardzo ładnie muszę się uśmiechać? mi się ogólnie trawy podobają ale tyle tego że ogłupieć można na razie planuje u siebie te popularne ale ten wielkolud fajny u mnie duzo słońca i pod ławeczkę by fajno wyglądał
platan rzeczywiście ciekawy tylko nie widzę fot jak on na jesień wygląda? ogólnie jesienią to mam zółtawo od brzózek więc coś pomarańczowo-czerwonego by się przydało platana na pewno ale może na jakąś centralną rabatę w końcu 20 ar do zagospodarowania to się pewnie zmieści..
mam tez dęba naszego polskiego bo koło teściów rośnie taki ponad 150 letni (tak oceniam jako laik bo Babcia mówiła że jak była mała to już ogromny był ; ) i z tego dziadka to co roku setki siewek mam a tam gdzie wyrzucamy lisćie to już ponad 1,5 m mi wyrósł Syna mam to i dęba muszę posadzić
co do brzóz to mnie kusi żeby te świerki przesadzić...może wrzucę pod sosny i będzie pas brzozowo sosnowo swierkowy jako ściana na końcu działki...a z tej strony sie zrobi miejsce pod brzozami..
ach tyle pomysłów tylko czasu brak...