Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Luki"

Żurawka - Heuchera 10:40, 15 wrz 2014

Do góry
To najprawdopodobniej zgnilizna podstawy pędu...zdrewniałe już pędy żurawek zaczynają gnić i w bardzo szybkim czasie całe zamierają, jedynym ratunkiem jest podział żurawki na sadzonki, a reszte wyrzucić.
Ogrodnik Mimo Woli cd 10:38, 15 wrz 2014

Do góry
Super relacje przedstawiłyście, ale jak dla mnie nie było innego wyjścia jak spędzić świetnie czas
Ogród mnie nadal zachwyca i Aniu mów sobie co chcesz, że zbieranina i naćkane... naćkać trzeba umieć i zachwycić tym innych
Uśmiałem się z fotografa i innych zabawnych sytuacji, a to zapewne tylko kilka procent radości jaka była.
No, a jak patrze na Twoje zdjęcie z psiakiem i całą historie domu itd to strasznie mnie to porusza... dobra trzeba być twardym nie miętkim
No i planujesz wypad do Wojsławic... szkoda że ja nie będę mógł tam dotrzeć...
Szmaragdowy Zakątek 10:28, 15 wrz 2014

Do góry
Świeetna wycieczka do świetnego miejsca i niesomowitych gospodarzy... pytam jak mogła by być nieudana tak też widać, że ogromnie się udała.
Pozdrawiam
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 10:18, 15 wrz 2014

Do góry
Udało się tycinke odetchnąć od spraw domowych i wypada wpaść w kolejny wir pracy
Mam poważną sprawe bo moja mamunia co jest rzadko spotykane wpadła na genialny pomysł i ciekaw jestem co o tym sądzicie i proszę o porady i sugestie.

Mianowicie na pewno niektórym obiło się o uszy, że bardzo nie lubie tego fragmentu rabaty bo nie ma co tu dosadzić, aby było ładnie, a np na trawy jest tutaj za dużo cienia do czerwca i zanim by dobrz ruszyły byłby lipiec.
Pomysł jest taki aby przenieść te 3 nieszczęsne cięte tuje...

i posadzić na początku tej rabty(również znienawidzona) na samym początku działki w równych odległościach, a miedzy nimi posadzić miskanty ML, które miałyby tu wystarczającą ilość słońca i oczywiśćie 'podpisać' rabate żurawkami. Oczywiście wtedy linia rabaty ulegnie zmianie.

małych iglaczków już nie ma, a linia rabaty ulegnie zmianie i troszke się powiększy
Pozostanie wtedy jedynie problem z rabatą, która zostanie osamotniona z tuj.

Rabata ta jest na prawo od dużego bukszpana

a jak wygląda obecnie rabata widać na pierwszym zdjęciu.

Z chęcią posadziłbym tam jakieś drzewo (nie może rosnąć wysokie bo linie energetyczne są nad ogrodzeniem) i do tego bylinowe wypełniacze, chociaż myślałem też nad berberysami... sam nie wiem. Może ktoś coś doradzi.
Szkoda, że nie ma doradców na miejscu.
Ogródek Iwony 09:55, 15 wrz 2014

Do góry
No hakone to też genialny pomysł w końcu Danusiowy Z berberysami na prawde nie ma się co bać... ja wiosną tne bez opamiętania, a te ładnie odrastają i się zagęszczają... zawsze możesz wyciąc tylko połowe gałązek wtedy dół krzewu będzie gęsty, a cały przez pewien czas nie będzie niski
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 07:01, 15 wrz 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Wsystko jak zwykle pięknie, ale o ile dobrze widze to taras południowy ma ostateczny kolor... powiem bardzo głośno, jest GENIALNY!!! idealnie pasuje do żwirku i profily fasady, żaluzji i przy okazji do donic laurów
PS. pozwiedzałem dzisiaj Wrocław... szkoda, że tak krótko

Taras aby był idelany (nie łacaity) wymagałbybtrzeciego olejowania aby zakryć poprzedni czarny , który złazi plackami... Ale stwierdziliśmy z M , że olejowanie powtórzymy wiosną. Skoro mamy już odpowiedni kolor to będzie szybko i łatwo. Rzeczywiscie teraz lubię mój taras i ma odpowiedni odcień. Nie lubie dysonansu kolorystycznego
Ogródek Iwony 01:06, 15 wrz 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Iwonko to poszalałaś bardzo mi się podoba. Może w berberysy wsadź runianke tak jak ma to zrobione Marzenka, pięknie się wtedy odznaczają. Te w donicy mocno ciachnij wiosną... nie masz się co bać tego zabiegu, a ładnie się zagęśzczą dzięki temu

oj, jak ja się cieszę, jak ty Łukasz do mnie zaglądasz. O runiance pomyśle, choć trzymam miejsce na hakone, tak Danusia radziła. A ciachac tych kolumnowych berberysow się strasznie boje, bo tak mi się podoba ten kształt ogni, ze boję się popsuć. Chyba kupię jeden dodatkowo i na próbę przytne
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 23:53, 14 wrz 2014

Do góry
Wsystko jak zwykle pięknie, ale o ile dobrze widze to taras południowy ma ostateczny kolor... powiem bardzo głośno, jest GENIALNY!!! idealnie pasuje do żwirku i profily fasady, żaluzji i przy okazji do donic laurów
PS. pozwiedzałem dzisiaj Wrocław... szkoda, że tak krótko
Ogródek Iwony 23:47, 14 wrz 2014

Do góry
Iwonko to poszalałaś bardzo mi się podoba. Może w berberysy wsadź runianke tak jak ma to zrobione Marzenka, pięknie się wtedy odznaczają. Te w donicy mocno ciachnij wiosną... nie masz się co bać tego zabiegu, a ładnie się zagęśzczą dzięki temu
Ogród z łezką 23:25, 14 wrz 2014

Do góry
Dalie piękne kwiaty.. tylko mają ten jeden zasadniczy minus, trzeba mieć gdzie przechować, a raz straciłęm 3 kartony i dziękuje
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:49, 13 wrz 2014

Do góry
Ewelino u siotry tylko niepełne nasadzenia w donicach na tarasie, a z ogrodem trzeba poczekać do przyszłego roku, ale też spektakularnych efektów nie będzie bo głównie powstanie podjazd do garażu, obrzeża rabat, żywopłoty i większe drzewa. Jak to się uda zrealizować będzie bardzo dobrze
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:30, 13 wrz 2014

Do góry
Danusiu zaskakujesz nas coraz bardziej. Książka, kolejny odcinek Mai, DDTVN z twojego ogrodu, sesja zdjęciowa przez profesjonalistke do jeszcze niewiadomego magazynu lub innych celów, dalsza relacja z ogrodu z lustrem.
Rozpieszczasz nas, ale nie przestawaj i ciekaw jestem jakiego jeszcze asa w rękawie trzymasz... chociaż co nieco wiem a reszte moge się tylko domyślać

Przy okazji zapytam o jedną rzecz. Czy bukszpany na zielonym dachu Ci zimują, czy raczej przemarzają. CHce wsadzić bukszpany do donicy na tarasie( wymurowana z granitu 400x80cm, ocieplona styropianem), która jest ponad metr nad poziomem działki, obawiam się, że mogą przemarzać.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:25, 13 wrz 2014

Do góry
Malgosiu mnie dzisiaj deszcz na chwilke wygonił, ale tylko postraszyło i pracowałem do wieczora... przy okazji wpadłem, a dokładnie to nie ja wpadłęm na pomysł kolejnej rewolucji ale o tym później pomoc będzie pilnie potrzebna
No a jednego buksika tak dzisiaj opitoliłem że sam się wystraszyłem... zostało pare łysych kijów. Jak się przyjmą to na jaki kolwiek efekt 2 latka będzie trzeba poczekać

Kasiu to kibicujemy nawzajem z jedną różnicą, że mnie specjalnie na tych buksikch nie zależy będą to będą

Marto aż za bardzo... pójde z torbami w tym roku

Ula gdybym miał 3 cisy to bym wsadził pisałem, że on z odzysku, a takiej wielkości krzewy u mnie to ok 2 stówki... ten przesadzony rósł u mnie 8 lat.
Na efekt będzie trzeba poczekać, ale na chwile obecną jestem zadowolony, a krzewy dostały więcej miejsca co było najważniejszym celem przeróbki
Co wyjdzie z buksików... czas pokaże.

Violu moje mają tak od 15-25cm i są to mini kulki i stożki, ale z czasem urosną przecież, a nie są mi teraz potrzebne do niczego
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:13, 13 wrz 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Taką dużą donice musiałbym zrobić ale to też jest wykonalne, ale niech z 2 latka sobie porośnie w warzywniku na uboczu później się pomyśli.
Tak jak piszesz po dwóch latach ostrego cięcia powinny się mocno zagęścić.

Edit
Ja też 'w ukryciu' hoduje kilkanaście bukszapnów

Ja też hoduję - tylko, że moje mają 3 cm wysokości, ha, ha. Rosną w moim "przechowalniku", który mój M. nazywa "wykończalnikiem"
Mój kawałek planety 16:53, 13 wrz 2014

Do góry
jazzy napisał(a)

Ja tez się głowie cały czas nad tym co wybrać . Dobrze ze juz ogrodzenie mamy dogadane jeden krok do przodu przynajmniej
A mi się tak podoba:
http://www.archdaily.com/215847/areopagus-residence-paravant-architects/costa-rica_paravant-architects_kp313-copy/

tez rozpatruję taki wariant tylko czy nie za dużo tego, czy nie lepiej większe kwadraty a mniej ? mój podjazd ma 20,5 m , wyjdzie mi ok 18 kwadratów 3mx2 m. + luki na kamyczki, czym mniej luk tym łatwiej odśnieżać .. .
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 09:43, 13 wrz 2014

Do góry
Taką dużą donice musiałbym zrobić ale to też jest wykonalne, ale niech z 2 latka sobie porośnie w warzywniku na uboczu później się pomyśli.
Tak jak piszesz po dwóch latach ostrego cięcia powinny się mocno zagęścić.

Edit
Ja też 'w ukryciu' hoduje kilkanaście bukszapnów
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 09:40, 13 wrz 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Marzenko nad czymś podobnym myślałem, dzisiaj spróbuje bo nic nie trace a moge tylko zyskać, a z tego okazu, który mam myśle, że z 3 4 kulki da się zrobić.
Taki wielokulkowy bardzo mnie przkonuje dziękuje za inspiracje.

Ja dwa takie hoduję od kilku lat za rok bedzie premiera na forum
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 09:39, 13 wrz 2014

Do góry
Marzenko nad czymś podobnym myślałem, dzisiaj spróbuje bo nic nie trace a moge tylko zyskać, a z tego okazu, który mam myśle, że z 3 4 kulki da się zrobić.
Taki wielokulkowy bardzo mnie przkonuje dziękuje za inspiracje.

Oo ta druga wersja jeszcze lepsza
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 09:36, 13 wrz 2014

Do góry
Violu tylko, że to taki poczochranieć bez urody... nie ma sensu, a co najważniejsze, gdzie ja to mam posadzić rabaty pękają w szwach, a musze gdzieś cebulowe upchnąć

Mileno wiem jak w 4 lata z brzydkiego krzewu zrobiłęm olbrzymią ładną kule... do cięcia mam cierpliwość jeżeli taki okaz nie jest na widoku... mam na zapleczu 20 małych bukszpanów, ż których wycinam kulki i stożki, kiedyś się przydadzą
Te, tóre przyniosłem muszą sie najpierw przyjąć bo korzenie bardzo obcięte... bynajmniej płakać nie będę

BusyBee u mnie jak na złośc były pełne kartony (czosnki tylko zabrałem wszystkie) a reszta to wołała o zabranie, ale na szczęście nie zabrałem karty płatniczej bo jak na złość Janina zezwala już na takie czynności i nie wiem jak wtedy by się to skończyło

Co do żurawek to moge mieć ewentualnie jedną rade
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 00:32, 13 wrz 2014

Do góry
Ale fajne zakupy Luki jutro pędzè do janiny, bo wszyscy na O cebulowo...
Z tymi Twoimi buksami to wyzwanie,....podziwiam

Szukałam dziś polecanych przez Ciebie żurawek i nic będę musiała z netu zamawiać, a nie lubię, bo nie ma pewności jakie przyjdą...

Pozdrowionka
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies