Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Luki"

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 07:01, 15 wrz 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Wsystko jak zwykle pięknie, ale o ile dobrze widze to taras południowy ma ostateczny kolor... powiem bardzo głośno, jest GENIALNY!!! idealnie pasuje do żwirku i profily fasady, żaluzji i przy okazji do donic laurów
PS. pozwiedzałem dzisiaj Wrocław... szkoda, że tak krótko

Taras aby był idelany (nie łacaity) wymagałbybtrzeciego olejowania aby zakryć poprzedni czarny , który złazi plackami... Ale stwierdziliśmy z M , że olejowanie powtórzymy wiosną. Skoro mamy już odpowiedni kolor to będzie szybko i łatwo. Rzeczywiscie teraz lubię mój taras i ma odpowiedni odcień. Nie lubie dysonansu kolorystycznego
Ogródek Iwony 01:06, 15 wrz 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Iwonko to poszalałaś bardzo mi się podoba. Może w berberysy wsadź runianke tak jak ma to zrobione Marzenka, pięknie się wtedy odznaczają. Te w donicy mocno ciachnij wiosną... nie masz się co bać tego zabiegu, a ładnie się zagęśzczą dzięki temu

oj, jak ja się cieszę, jak ty Łukasz do mnie zaglądasz. O runiance pomyśle, choć trzymam miejsce na hakone, tak Danusia radziła. A ciachac tych kolumnowych berberysow się strasznie boje, bo tak mi się podoba ten kształt ogni, ze boję się popsuć. Chyba kupię jeden dodatkowo i na próbę przytne
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 23:53, 14 wrz 2014

Do góry
Wsystko jak zwykle pięknie, ale o ile dobrze widze to taras południowy ma ostateczny kolor... powiem bardzo głośno, jest GENIALNY!!! idealnie pasuje do żwirku i profily fasady, żaluzji i przy okazji do donic laurów
PS. pozwiedzałem dzisiaj Wrocław... szkoda, że tak krótko
Ogródek Iwony 23:47, 14 wrz 2014

Do góry
Iwonko to poszalałaś bardzo mi się podoba. Może w berberysy wsadź runianke tak jak ma to zrobione Marzenka, pięknie się wtedy odznaczają. Te w donicy mocno ciachnij wiosną... nie masz się co bać tego zabiegu, a ładnie się zagęśzczą dzięki temu
Ogród z łezką 23:25, 14 wrz 2014

Do góry
Dalie piękne kwiaty.. tylko mają ten jeden zasadniczy minus, trzeba mieć gdzie przechować, a raz straciłęm 3 kartony i dziękuje
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:49, 13 wrz 2014

Do góry
Ewelino u siotry tylko niepełne nasadzenia w donicach na tarasie, a z ogrodem trzeba poczekać do przyszłego roku, ale też spektakularnych efektów nie będzie bo głównie powstanie podjazd do garażu, obrzeża rabat, żywopłoty i większe drzewa. Jak to się uda zrealizować będzie bardzo dobrze
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:30, 13 wrz 2014

Do góry
Danusiu zaskakujesz nas coraz bardziej. Książka, kolejny odcinek Mai, DDTVN z twojego ogrodu, sesja zdjęciowa przez profesjonalistke do jeszcze niewiadomego magazynu lub innych celów, dalsza relacja z ogrodu z lustrem.
Rozpieszczasz nas, ale nie przestawaj i ciekaw jestem jakiego jeszcze asa w rękawie trzymasz... chociaż co nieco wiem a reszte moge się tylko domyślać

Przy okazji zapytam o jedną rzecz. Czy bukszpany na zielonym dachu Ci zimują, czy raczej przemarzają. CHce wsadzić bukszpany do donicy na tarasie( wymurowana z granitu 400x80cm, ocieplona styropianem), która jest ponad metr nad poziomem działki, obawiam się, że mogą przemarzać.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:25, 13 wrz 2014

Do góry
Malgosiu mnie dzisiaj deszcz na chwilke wygonił, ale tylko postraszyło i pracowałem do wieczora... przy okazji wpadłem, a dokładnie to nie ja wpadłęm na pomysł kolejnej rewolucji ale o tym później pomoc będzie pilnie potrzebna
No a jednego buksika tak dzisiaj opitoliłem że sam się wystraszyłem... zostało pare łysych kijów. Jak się przyjmą to na jaki kolwiek efekt 2 latka będzie trzeba poczekać

Kasiu to kibicujemy nawzajem z jedną różnicą, że mnie specjalnie na tych buksikch nie zależy będą to będą

Marto aż za bardzo... pójde z torbami w tym roku

Ula gdybym miał 3 cisy to bym wsadził pisałem, że on z odzysku, a takiej wielkości krzewy u mnie to ok 2 stówki... ten przesadzony rósł u mnie 8 lat.
Na efekt będzie trzeba poczekać, ale na chwile obecną jestem zadowolony, a krzewy dostały więcej miejsca co było najważniejszym celem przeróbki
Co wyjdzie z buksików... czas pokaże.

Violu moje mają tak od 15-25cm i są to mini kulki i stożki, ale z czasem urosną przecież, a nie są mi teraz potrzebne do niczego
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:13, 13 wrz 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Taką dużą donice musiałbym zrobić ale to też jest wykonalne, ale niech z 2 latka sobie porośnie w warzywniku na uboczu później się pomyśli.
Tak jak piszesz po dwóch latach ostrego cięcia powinny się mocno zagęścić.

Edit
Ja też 'w ukryciu' hoduje kilkanaście bukszapnów

Ja też hoduję - tylko, że moje mają 3 cm wysokości, ha, ha. Rosną w moim "przechowalniku", który mój M. nazywa "wykończalnikiem"
Mój kawałek planety 16:53, 13 wrz 2014

Do góry
jazzy napisał(a)

Ja tez się głowie cały czas nad tym co wybrać . Dobrze ze juz ogrodzenie mamy dogadane jeden krok do przodu przynajmniej
A mi się tak podoba:
http://www.archdaily.com/215847/areopagus-residence-paravant-architects/costa-rica_paravant-architects_kp313-copy/

tez rozpatruję taki wariant tylko czy nie za dużo tego, czy nie lepiej większe kwadraty a mniej ? mój podjazd ma 20,5 m , wyjdzie mi ok 18 kwadratów 3mx2 m. + luki na kamyczki, czym mniej luk tym łatwiej odśnieżać .. .
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 09:43, 13 wrz 2014

Do góry
Taką dużą donice musiałbym zrobić ale to też jest wykonalne, ale niech z 2 latka sobie porośnie w warzywniku na uboczu później się pomyśli.
Tak jak piszesz po dwóch latach ostrego cięcia powinny się mocno zagęścić.

Edit
Ja też 'w ukryciu' hoduje kilkanaście bukszapnów
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 09:40, 13 wrz 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Marzenko nad czymś podobnym myślałem, dzisiaj spróbuje bo nic nie trace a moge tylko zyskać, a z tego okazu, który mam myśle, że z 3 4 kulki da się zrobić.
Taki wielokulkowy bardzo mnie przkonuje dziękuje za inspiracje.

Ja dwa takie hoduję od kilku lat za rok bedzie premiera na forum
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 09:39, 13 wrz 2014

Do góry
Marzenko nad czymś podobnym myślałem, dzisiaj spróbuje bo nic nie trace a moge tylko zyskać, a z tego okazu, który mam myśle, że z 3 4 kulki da się zrobić.
Taki wielokulkowy bardzo mnie przkonuje dziękuje za inspiracje.

Oo ta druga wersja jeszcze lepsza
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 09:36, 13 wrz 2014

Do góry
Violu tylko, że to taki poczochranieć bez urody... nie ma sensu, a co najważniejsze, gdzie ja to mam posadzić rabaty pękają w szwach, a musze gdzieś cebulowe upchnąć

Mileno wiem jak w 4 lata z brzydkiego krzewu zrobiłęm olbrzymią ładną kule... do cięcia mam cierpliwość jeżeli taki okaz nie jest na widoku... mam na zapleczu 20 małych bukszpanów, ż których wycinam kulki i stożki, kiedyś się przydadzą
Te, tóre przyniosłem muszą sie najpierw przyjąć bo korzenie bardzo obcięte... bynajmniej płakać nie będę

BusyBee u mnie jak na złośc były pełne kartony (czosnki tylko zabrałem wszystkie) a reszta to wołała o zabranie, ale na szczęście nie zabrałem karty płatniczej bo jak na złość Janina zezwala już na takie czynności i nie wiem jak wtedy by się to skończyło

Co do żurawek to moge mieć ewentualnie jedną rade
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 00:32, 13 wrz 2014

Do góry
Ale fajne zakupy Luki jutro pędzè do janiny, bo wszyscy na O cebulowo...
Z tymi Twoimi buksami to wyzwanie,....podziwiam

Szukałam dziś polecanych przez Ciebie żurawek i nic będę musiała z netu zamawiać, a nie lubię, bo nie ma pewności jakie przyjdą...

Pozdrowionka
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:16, 12 wrz 2014

Do góry
Paweł w tym oku podszedłęm do sprawy szybko i zdecydowanie... zamówienie w Benexie zrobiłem na szybko w 15 minut bez zastanawiania

Bukszpanów na nóżce wyszło 5, ale 4 mają dwie nóżki i na dodatek tak krzywe, że aż strach patrzec , ale tak myśle, że dobrze się sprawdzą wsadzone w gęste rabaty ( o ile coś z nich będzie). Został mi jeszcze jeden duży i nie wiem co z nim zrobić bo kulki na pniu się nie da... jakiś bonsai by z tego był, ale po pierwsze nie lubie tego typu form, a po drugie musiałbym mieć dużo tymczasowego miejsca, którego niestety brak.
Ogrodnik Mimo Woli cd 22:11, 12 wrz 2014

Do góry
No to się impreza szykuje miłego i owocnego spotkania.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:02, 12 wrz 2014

Do góry
Pogadam sobie znowu...
No to ja już w tym roku kończe z cebulowymi i musze Janiny omijać szerokim łukiem... miałem kupić tylko czosnki, ale nie potrafiłem się powstrzymać.
No to mam do posadzenia, tulipany, czosnki Gladiatory, czosnki główkowate, krokusy, szafirki i lilie... razem kilkaset sztuk. Wiem, że to jak na O nie są duże ilości , ale ja na swoje uprzedzenie do cebul wiosennych wymagam solidnego leczenia

Przytachałem dzisiaj też takie pachruszcza bukszpanowe bo ktoś chciał wyrzucić... myślałem, że będą chociaż troszke ładniejsze, ale przez 10, albo więcej lat nie widziały sekatora.

Mógłbym zrobić z tego ekran 1,5x1,3m ale nie miałem gdzie tego posadzić. Podszedłem do tego na chłodno... padną to padną, urosną to urosną, nie zależy mi na nich jakoś specjalnie. Zabrałem sekator i nożyce i pociachalem baardzo mocno
Daje im dwa lata, jak ładnie będą się zagęszczać to będę miał kulki bukszpanowe na bardzo koślawych nóżkach, a jak nie to wyrzuce i tyle

Byłem też dzisiaj zobaczyć jak wygląda sprawa z grabami i za piątke będę miał taki miedzy 1-1,5 metra wysokości nawet niektóre ładnie zagęszczone i do tego kilka prościutkich 2 metrowych okazów też za piątke, fakt korony one nie mają, ale za kilka lat kto wie co z nich będzie Czyi ogólnie mówiąc jest szansa na porżadny żywopłot w krótkim czasie.

I na koniec trawkowo żurawkowo.

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:41, 12 wrz 2014

Do góry
Agnieszko przepraszam, że pominąłem twój post, ale przeczytałem.
Dziękuje bardzo z miłe słowa. Przesadzania nigdy się nie obawiam mimo tego, że moja ziemia bardzo się osypuje z korzeni. Trzeba przed planowanym przesadzeniem dobrze podlać rośliny, wykopać z dużą bryłą korzeniową i dbać o mocno wilgotne podłoże przynajmniej przez kilkanaście dni po przesadzeniu, przesadzałem w zeszłym roku tak 20 letnigo bukszpana i nic mu nie jest
No żurawki troszke drogie są, ale gdybym miał kupować i sugerować się cenami jakie są w internecie nigdy nie miałbym takich ilości. Miałem szczęście, że znalazłem blisko szkółke z olbrzymim wyborem i bardzo przystępnymi cenami... do tego troszke znajomości, wymiana z innymi kolekcjonerami, wygrany konkurs po drodze i przez 5 sezonów uzbierała się spora kolekcja.

Łukasz ja nic nie obiecuje ale damy znać.

BusyBee przyjde zobaczyć czy coś ciekawego upolowałaś

Gosiu gdybym ja lubił jeździć samochodem to bym co chwile nękał wiele osób odwiedzinami ale że bardzo nie lubie jeździć to muszę się psychicznie do tego zmuszać Muszę zweryfikować plany, ale chciałbym po drodze wstąpić do Kapisa jeszcze zobaczyć bo nie byłem nigdy ... myśle nad przyszłą sobotą.

Aniu bardzo mi miło

Violu plany mam ambitne, ale wykonanie zależne jest od wielu czynników, ale będę dąrzyć do jak najszybszego wykonania i zakończenia tej rabaty w sierpniu przyszłego roku Dzisiaj odkryłem piękne i duże graby na żywopłot w mega super cenie... bo te zamawiane przez all wiosną to totalna porażka, nawet połowa się nie przyjęła, a reszta to takie miernoty... zmarnowane pieniądze. Już się nie moge doczekać jak posadze taki ponad metrowe okazy

Konrad zaraz pójde zobaczyć
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:26, 11 wrz 2014

Do góry
Jako, że ostatnia rabata troszke słabo wyszła to kilka może ciekawszych newsów.

Dotarła paczuszka z cebulami, troszke sadzenia będę miał z krokusami i straymi szafirkami kilka setek cebul , ale jestem bardzo zadowolony, oby wszystko się zgadzało.

Jade jutro też odebrać od kogoś ze wsi wykopane metrowe bukszpany bo ktoś chce się pozbyć... takie niecięte miotły, ale może coś się da z tego 'wyczarować' sekatorem.

Zamknąłem też wszystkie sprawy formalne z poprzednim semestrem i zamierzam wykorzystać te ostatnie wolne 20 dni na kilka wyjazdów i już w niedziele zaczynam od Wrocławia no ale ten wyjazd niestety nie ogrodowy.

No i jeszcze troszke przesadzania mnie czeka i przygotowanie gleby na ostatnią rabate w ogrdzie, która będzie jak do tej pory największa. Plan jest gotowy i po krótce przedstawie wizje.

Kształt litery L ujęty w fale, w plecach rabaty będzie żywopłot grabowy, w jednym ramieniu 'eLki' będzie 5 brzóz 7 kulek bukszpanowych, rozchodniki, hosty, tawułki, drugie ramie to przechodząca od brzozowej części rabata bylinowa z pysznogłówkami, jeżówkami, trawami, floksami, i innymi bylinami utrzymanymi w tonacji czerwono fioletowej może z dodatkiem intensywnego różu... żółty nie będzie miał tutaj miejsca. Do tego obwódka z żurawek, ale w innym wydaniu jakiego jeszcze nie było

No i na koniec zostawiam dwie fotki ze spaceru nad rzeke 200 metrów od domu

I na chwilke...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies