Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Połowa działki - czyli mam powoli dość 08:04, 16 mar 2014

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Szałwia tez ładny kwiatek
;

Teraz jak będzie o wrbenie to pomyślę o szałwi tylko Haniu kudy jest moja werbena ??????/
Połowa działki - czyli mam powoli dość 20:52, 15 mar 2014

Do góry
Szałwia tez ładny kwiatek
Moja działka. 20:10, 14 mar 2014

Do góry
boguslawa_madejska napisał(a)

No podobne ,teraz to zwątpiłam nasionka miałam od Halinki chyba wie co zbierała.
verbena

szałwia

Małe werbeny wyglądają tak:
Moja działka. 20:03, 14 mar 2014

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
...a nie szałwia trójbarwna?Werbeny z tych siewek się nie doczekasz...

No podobne ,teraz to zwątpiłam nasionka miałam od Halinki chyba wie co zbierała.
verbena

szałwia
Moja działka. 19:04, 14 mar 2014

Do góry
boguslawa_madejska napisał(a)
Moja verbena.
...a nie szałwia trójbarwna?Werbeny z tych siewek się nie doczekasz...
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 15:42, 14 mar 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Bo kosodrzewina ma niby tylko 50 cm ale jest jednak krzewem na tej rabacie. Trzeba pilnować, żeby róże miały miejsce dookoła siebie i nie były na kosodrzewinie albo takie baylki upchnięte (Agiecha mówię to z doświadczenia własnego). Układ fajny tylko te wymiary plam i roślin pomierz. Bo na ten mały skrawek to na moje wyczucie jest za dużo plam i roślin.
Aga, ja w zeszłym roku robiłam bylinówkę i za dużo roślin upchałam. Wszystkim się wydaje co widzą zdjęcia, że u nas jest dużo miejsca na rabatach ale tak nie jest. Tutaj matematyka i rysunek - podstawa.

Szałwia niska różowa - to jakaś fajna roślina?

Ewa, dzięki za głos rozsadku. Postaram się rozsądnie do tego podejść. Jak będzie, zobaczymy.

Szałwia niska granatowa/niebieska, ta od Finki deep blue cośtam. Swietna jest.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 09:55, 14 mar 2014

Do góry
Bo kosodrzewina ma niby tylko 50 cm ale jest jednak krzewem na tej rabacie. Trzeba pilnować, żeby róże miały miejsce dookoła siebie i nie były na kosodrzewinie albo takie baylki upchnięte (Agiecha mówię to z doświadczenia własnego). Układ fajny tylko te wymiary plam i roślin pomierz. Bo na ten mały skrawek to na moje wyczucie jest za dużo plam i roślin.
Aga, ja w zeszłym roku robiłam bylinówkę i za dużo roślin upchałam. Wszystkim się wydaje co widzą zdjęcia, że u nas jest dużo miejsca na rabatach ale tak nie jest. Tutaj matematyka i rysunek - podstawa.

Szałwia niska różowa - to jakaś fajna roślina?
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 09:47, 14 mar 2014

Do góry
Czyli kosówki rozsunąć przy sadzeniu? Szkoda mi je za 2-3 lata znowu rozsadzać (wytrzymam tyle z tym założeniem? he he)
U mnie nigdy jeszcze nie miałam takiej lawendy, żeby 50 cm miała, ale te hidcoty rokują dobrze, więc mogę się zdziwić w tym roku. Po jednym sezonie są wielkości tych, które mam od 2-3 lat. Za to szałwia rośnie jak wściekła, ale jak podzielę na dziesiątki sadzonek, to trochę jej zejdzie, zeby dorosnąć.

Na razie BARDZO DZIĘKUJĘ i nie zawracam już głowy. Mam godzinę na ogród teraz. Idę coś porobić.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 06:27, 14 mar 2014

Do góry
ewa004 napisał(a)
Aniu a jak teraz powinna wyglądać szałwia ? ja mam wrażenie że moje wszystkie umarły
u mnie w tamtym roku również nie wyglądała teraz jest sucha, ale w niektórych miejscach widać już listeczki. spokojnie daj jej czas
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 23:15, 13 mar 2014

Do góry
A teraz uwaga! Wstawiam plamy Proszę się nie śmiać, ja mogę sama z siebie. Wszystkie wskazóki mile widziane.

\

ALe kolorowo, he he

zielone K - kosodrzewina
szare z filoetowym L - lawenda
granatowe SZ - szałwia niska

no i misz masz różany
LE - Leonardo da Vinci (ok. 1 m)
GA - Gartentraume (do 1,4 m)
GE - Gemma (0,7 - 1 m)
BA - Baronesse (0,6-0,8 m)
TE - Mariatheresia (0,7 - 1 m)
NA - Natasha Richardson (może dokupię na jesień) (0,7 - 1 m)
Róże można ew. liczyć jakieś dodatkowe, mogę dokupić, żeby wszędzie nie byuło po 3 szt. a tak na razie wychodzi

Między to wszystko chciałabym jeszcze powtykać trawkę AmazonMist/Frosted Curls, ale nie mam pojęcia gdzie.

CO ZMIENIĆ? WSZYSTKO?
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 20:16, 13 mar 2014

Do góry
Przeklejam z wcześniejszych stron wątku plany dotyczące rabaty koło tarasu

agniecha973 napisał(a)
Magnolio, jeśli jeszcze jesteś to powiedz czy idę w dobrą stronę
Mam zamiar zrobić rewolucję na tym półkolu przy tarasie, tam gdzie obiedki, kosodrzewina...
Natchnęło mnie to zdjęcie u Kwiatka Holandii - trzecie od dołu tu https://www.ogrodowisko.pl/watek/1546-ogrod-z-perspektywa-na-przyszlosc?page=286
Denerwuje mnie ten misz masz i chciałam zostawić tam:
- kosówki - rozstrzelić po rabacie, ale jeszcze nie wiem jak, pojedynczo, dwójkami, trójkami?
- lawendę
- różowe róże, ale nie umiem zdecydować się na jedną czy dwie odm.
- Amazon Mist - to inspiracja z tego zdjęcia
- szalwie od Finki
Nie za duzo? Nie wiem co począć z sasankami, floksami szydlastymi, powojnikiem Arabella, przetacznkiami niskimi różowymi, goxdzikami niskimi różowymi. Czy to wszystko zabrać, a dosadzic multum cebulowych (czosnki tam mam i narcyzy), żeby wiosną było ładnie?

Magnolia napisał(a)
Pomysł dobry.
Róze jakiej wysokości?- trzeba to ułożyć pamiętając ze w przyszłości kasówkabędzie wyższa niż lawenda, więc trzeba z kosówki zrobic plamy i z lawendy też. Szałwia i Carex niech będą wypełnieniem pomiędzy.

Dokładam aktualne zdjęcie tego półkola (makabrycznie to wygląda z góry!!! dobrze, że z poziomu człowieka jest lepiej, choć też niezbyt dobrze), bo chcę tu rozplanować jak trzeba, bo i tak mały mix muszę tu zrobić, a zmotywowała mnie pani wysyłając róże (jutro będą). Co prawda większość z nich to Stadt Rom, ale oczywiście mam 3 dodatkowe właśnie na tą rabatę - Leonardo da Vinci. Niestety (dla architektów krajobrazu ) będzie nakokoszone różowymi różami, bo moje oczęta nie umieją sobie odmówić niektórych odmian, więc chociaż tu będzie mix. Ale tylko różne odcienie różowego, tak dla złagodzenia.

No to uwaga - tylko dla ludzi o mocnych nerwach. Za raz będę produkować plany i plamy i prosić o pomoc i korektę moich myśli. To było tylko tytułem wstępu.

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 19:54, 13 mar 2014

Do góry
Aniu a jak teraz powinna wyglądać szałwia ? ja mam wrażenie że moje wszystkie umarły
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 11:42, 12 mar 2014

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
Irenko...jestem pod wrażeniem ...Twoich fotek.Wiosna wygląda z każdego zakątka ogrodu.Pozdrawiam.

Bogusiu, chyba tak przy okazji rannego obchodu, znalazłam miejsce gdzie posieję werbenę, ale wcześniej pzresadzę orliki- siewki w jedno miejsce

tu rosną;
dereń Rubrum Florida
dereń Kousa
Indygowiec Kiriłowa
na ścianie muru róża Flamentanz
kosaćce syberyjskie

margeritki białe
brzegiem szałwia variegata
trawy trzcinik, Africa, dzwonek wzniosły, floksy.....a i szafirki tu są

zabiorę siewki orlików i tu wysieję do gruntu, ale w innych miejscach też, póki co nie wiem gdzie

Żywopłotki cisowe. 22:30, 11 mar 2014

Do góry
Melduję, że ketmia od Ciebie już wykiełkowała i ma się dobrze szałwia, naparstnica i trawa stipa wysiane, ale cierpię na ..... absolutny brak parapetów !!! - wszystkie są obstawione doniczkami z rozsadami
Mój 4 arowy azyl... 20:39, 11 mar 2014

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
Dzisiaj M kupił ziemię, będą siewy. Zacznę od ożanki, powojnika mandżurskiego i werbeny. Pod koniec marca posieję kleome i szałwię muszkatołową. I to chyba będzie koniec z doniczkowym siewem. Resztę, t.j. aksamitki, cynie, kosmosy siać będę wprost do gruntu. Mam nadzieję, że szałwia trójbarwna rozsiała się sama
Dziś po wczorajszych pracach regenerowałam siły

A ja po dzisiejszych stękam, a może po trzydniowce Basiu posiałam kosmosy od An_tre i strasznie mi wybujały aż się pokładły, także Twoja decyzja aby do ogrodu bardzo słuszna pozdrówka
Mój 4 arowy azyl... 20:32, 11 mar 2014

Do góry
Dzisiaj M kupił ziemię, będą siewy. Zacznę od ożanki, powojnika mandżurskiego i werbeny. Pod koniec marca posieję kleome i szałwię muszkatołową. I to chyba będzie koniec z doniczkowym siewem. Resztę, t.j. aksamitki, cynie, kosmosy siać będę wprost do gruntu. Mam nadzieję, że szałwia trójbarwna rozsiała się sama
Dziś po wczorajszych pracach regenerowałam siły
Moja działka. 12:49, 11 mar 2014

Do góry
Dzisiaj jeszcze troszkę popikowałam,a wcześniejsze pikówki rosną.
Szałwia

cleomia

pomidorek i do pikowania koralik
Ogrodowe przygody 19:07, 08 mar 2014

Do góry
Zabaewa dziękuję za odwiedziny oczywiście jak będzie mi w tym sezonie kwitła szałwia zbiorę nasionka również dla Ciebie.
Ogrodowe przygody 22:57, 07 mar 2014

Do góry
Witaj Iwonko. Troszkę dzisiaj u Ciebie pobyłam i popodziwiałam. Piekny masz ogród a rośliny Cię kochają - to widać. Zachwyciłam się hortkami i różami. A szałwia ... przecudna. Jak będziesz zbierać nasionka - pamiętaj o mnie
Salvia - szałwia 10:49, 07 mar 2014

Do góry
Witam!

Proszę o pomoc doświadczonych ogrodników, bo mam pewne wątpliwości związane z szałwią.

Posiadam w ogrodzie zakątek, który jest w trakcie zagospodarowania. W miejscu oznaczonym czerwoną kropeczką ma rosnąć magnolia, została więc kwestia zagospodarowania przestrzeni pod nią (zaznaczonej czarnym kolorem). Trafiłam w internecie na zdjęcia szałwii omszonej różowej i zakochałam się w niej od pierwszego wejrzenia. Wyczytałam jednak, że szałwia potrzebuje sporo słońca, pytanie więc, czy pod magnolią będzie go miała na tyle, by ładnie kwitnąć? Od wschodu byłaby nieco ocieniona przez piwniczkę 'hobbita' (to jest to coś przykryte czarną włókniną) i skarpą z murkiem. Dopiero od jakiejś 11 miałabym słońce, czyli przez kilka godzin dziennie. Wystarczy? A jeśli nie szałwia, to co wyglądałoby ładnie, najlepiej kwitnące (i najlepiej na biało/różowo/fioletowo ) a rosnące na tyle szybko, żeby efekt był widziany po krótkim czasie? Bardzo proszę o pomoc, bo sama nie daję rady

https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/53/538205/original.jpg

Pozdrawiam
Sylwia

PS. Proszę nie zwracać uwagi na nieład panujący w tym miejscu, jak pisałam, dopiero pracuję nad jego 'ludzkim' wyglądem
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies