Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Kiedyś będzie tu pięknie 13:51, 25 mar 2014

Do góry
w sobotę cały dzien spędzilam w ogrodzie zeby zdążyć z pracami przed deszczami zapowiadanymi na kolejne dni. Jeszcze sporo pracy przede mną ale musze poczekać aż pojawią sie w szkółkach przywrotnik ostroklapowy, szałwia omszona, zurawki i hosty. Oto aktualne rezultaty

Ogród Sylwii od początku cz.II 22:36, 24 mar 2014

Do góry
igula napisał(a)
Wiesz Sylwio, że sama nie wiem - ha to odkrycie!

Moje obejście jest raczej takie surowe w prostocie - jutro postaram się wrzucić kilka fotek.

Myślałam raczej o pociągniąciu w całej linii rozchodnika jako pierwszego od płotu, potem coś niższego też po całej linii przed rozchodnikiem - może żurawkę (może nawet różne odmiany), tylko czy ona aby niższa - ja naprawdę laikiem jestem do bólu .
O trawach też myślałam, tylko, że one za rozchodnikiem i chyba tylko gdzieniegdzie?
No i może całkiem od frontu coś niskiego (albo - albo: kocimiętka, szałwia, wrzośce, lawenda) - a może to już za dużo?
Jutro postaram się to trochę rozrysować i poproszę nowe koleżanki (duuuużo mądrzejsze) o zdanie.

Igula ... jeśli nie masz wątku to proszę załóż , znajdą się ochotnicy do podpowiadania a i przynajmniej będziemy coś widzieć w czym działamy bo tak to ani rusz ....
Ogród Sylwii od początku cz.II 22:34, 24 mar 2014

Do góry
Wiesz Sylwio, że sama nie wiem - ha to odkrycie!

Moje obejście jest raczej takie surowe w prostocie - jutro postaram się wrzucić kilka fotek.

Myślałam raczej o pociągniąciu w całej linii rozchodnika jako pierwszego od płotu, potem coś niższego też po całej linii przed rozchodnikiem - może żurawkę (może nawet różne odmiany), tylko czy ona aby niższa - ja naprawdę laikiem jestem do bólu .
O trawach też myślałam, tylko, że one za rozchodnikiem i chyba tylko gdzieniegdzie?
No i może całkiem od frontu coś niskiego (albo - albo: kocimiętka, szałwia, wrzośce, lawenda) - a może to już za dużo?
Jutro postaram się to trochę rozrysować i poproszę nowe koleżanki (duuuużo mądrzejsze) o zdanie.
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 21:49, 24 mar 2014

Do góry
Aneczko, najwięcej to miałam krokusów botanicznych, ale one raczej liliowe są.
Z niebieskich to najwięcej ostróżki miałam, letniej i bylinowej, przetaczniki, miałam kilka dzwonków brzoskwinio listnych, irysy holenderskie i żagwiny. Więcej grzechów nie pamiętam.
Teraz dojdzie kocimiętka i szałwia, ale one też we fiolecie.

Ogrodowa horti też mi się na niebiesko wybarwiała.

Pogody nie sprawdzałam, ale coś mi się zdaje, że dopiero w Wielkim Tygodniu ciepło będzie.
Jak przeważnie mi się sprawdzało.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 07:46, 24 mar 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Możesz rabatkę otoczyć jednolitą byliną (szałwia omszona, przywrotnik, turzyca jakaś ładna albo bukszpanem i w srodku pomieszać mieczyki, albo zrobić od najjaśniejszych do najciemniejszych, W środek między nie dodaj Stipa tenuissima, takie delikatne ździebełka, będzie bajkowo.

bardzo dziekuje, a mozesz podpowiedziec jakas szkolke w okolicy Warszawy gdzie ta trawka jest dostępna ?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 19:43, 23 mar 2014

Do góry
Kasya napisał(a)
witam

mam prosbe o pomoc w zagospodarowaniu rabatki mieczykowej
mam ok 60 cebulek mieczykow, ale nie sa to jakies moje ulubione kwiaty...
ok 15 szt mieszane, i po 10 biale, zolte, rozowe i czerwone
wiec zastanawiam sie jak je posadzic na rabacie zeby bylo dobrze
mam zrobiona prostokatna rabate dlugosci ok 4 m i szer ok 1,5 m
czy pomieszac mieczyki z jakimis innymi ? jesli tak to z czym zeby bylo ladnie ?
czy sadzic kepkami i jednolicie... prosze o pomoc bo jakos brak mi inspiracji

Możesz rabatkę otoczyć jednolitą byliną (szałwia omszona, przywrotnik, turzyca jakaś ładna albo bukszpanem i w srodku pomieszać mieczyki, albo zrobić od najjaśniejszych do najciemniejszych, W środek między nie dodaj Stipa tenuissima, takie delikatne ździebełka, będzie bajkowo.
W cieniu - zacieniona 16:58, 23 mar 2014

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
śliczne pomidorki i papryczki. A jakie odmiany?
..ups...Haniu,nie zgadłaś...to kleome i szałwia omączona...listki bardzo podobne.
W cieniu - zacieniona 16:45, 23 mar 2014

Do góry
...przedszkolaki

kleome

szałwia omączona -niebieska

Ogródek Anity 11:41, 23 mar 2014

Do góry
AniaDS napisał(a)
Anitko a co to za odmiana szałwii i po ile ją można dostać u Finki? Znalazłam ją na fb, ale ma też swoją stronę i jakiś cennik? Też wciąż jestem na etapie szałwii i kocimiętki, sporo mi tego jeszcze trzeba.

Aniu
To szałwia omszona deep blue- taka pięknie ciemnoniebieska, granatowa. Ja zamówiłam 50 szt. Na nowa rabatkę, na obwódkę ( tzn modernizowaną) tam gdzie posadziłam róże novalis, solero i parole. Dam jeszcze tam powojniki bylinowe. Jak myślisz, w jakiej odległości sadzić powojniki względem róż?
Wiadomość ci wysłałam
Ogród przy lesie początek 2012/2013 00:10, 22 mar 2014

Do góry
renatamama3 napisał(a)
Asiu ,ładne w doniczkach .

Różyczki posadzone ,mus im kupić jakieś koleżanki ,może dostanę jarzmianki w szkółce .Moja towarzyszka ,wszędzie za mną .

Wiosna .Takie duże wszędzie hiacynty .

kocimiętka .

szałwia i siedząca na niej młoda jaszczurka ,czyli wiosna .

Ledwo dojrzałam tę jaszczurkę
Widzę że piesa Tobie też asystuje - moja nie zostawia mnie na krok
Ogródek Anity 22:11, 21 mar 2014

Do góry
popcarol napisał(a)
ło matko.,. Ty to ronisz hurtowe zakupy 50 szt jednej odmiany??? WOW!!!

Chcę zroboć obwódkę jednej rabaty- z różami, powojnikami i bukszpanami
Rabata problemtyczna bo zimą mąż odgarnia na ńią śnieg, musi być coś co ciacha się wiosną do zera, np taka szałwia... A róże tam są Cytrynowe, lawendowe i różowe-to chyba ta szałwia deep blue pasuje
Kiedyś będzie tu pięknie 18:59, 21 mar 2014

Do góry
dzisiaj poczyniłam część zakupów

i korzystając zpogody jutro będę robic rewolucję ogrodową. Mam nadzieję, że rosliny przetrwają kolejne przeprowadzki

Zamiast krwawnika kupiłam 'tawułę GREFSHEIM'

jutro ciąg dalszy:
do zakupienia przywrotnik ostroklapowy
szałwia omszona
trawki red baron
goździk siny
2 berberysy thunberga erecta.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:57, 21 mar 2014

Do góry
Fioletowa lawenda lub szałwia i żółty przywrotnik ostroklapowy.
Ogród przy lesie początek 2012/2013 21:45, 20 mar 2014

Do góry
Kondzio napisał(a)
A co z tymi świerkami nie tak ja tez bym sie przejechał ale dla mnie trochę zawczesniej by kupować juz rośliny na których mi zależy bo ich jeszcze nie ma najbardziej mi zależy w tym roku na clematisach niebieskich dzwonach niebieskich wszystko co niebieskie wlasnie do towarzystwa dla róż i duże ilości paproci bo mam pomysła i je potrzebuje hi hi hi

Kondziu ,podeschło mi 7 sztuk pani kazała przywieść na wymianę .Ja mam na liście na już 4 kosodrzewiny od Hajdrowskich ,żarnowiec ,szałwia biała ,szałwia różowa ,sasanki ,pierwiosnki ,tawuła kwitnąca na biało w Jaworniku .

Na potem mam ;
wiśnie kulistą
klematis niebieski
jarzmianki jak spotkam .
róże .
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 19:18, 20 mar 2014

Do góry
Bardzo proszę tak na szybko:
- lawenda wąskolistna
- przywrotnik ostroklapowy
- szałwia omszona
- żurawka
- liliowiec ogrodowy (niski)
- 5 skalna (żagwin, floks, gęsiówka, ubiorek,smagliczka) w jednej kompozycji plus dzwonek karpacki
- kostrzewa popielata

Do wszystkiego można dodać cebulowe.
Ogródek Anity 13:41, 20 mar 2014

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Dziewczyny, ta szałwia jest u Finki w sklepie internetowym. Linka wysyłam na pw. Mam ją, jest świetna. Są też różowe i białe. Kupowałam właśnie u Finki.

Już kupiona
Dziękuję za namiar
Ogródek Anity 13:41, 20 mar 2014

Do góry
Margarete napisał(a)
Ale bedzie pieknie, a te clematisy - super ! Anitko szałwia tez fajna , widziałas jaka ma Ania z zielonego wzgórza ?
Tu jest : https://www.ogrodowisko.pl/watek/667-ania-z-zielonego-wzgorza?page=44
Tylko zeby trafic na taka własnie odmiane, może to jest ta co Finka i magnolia polecają... bo ja kupiłam NN w ubiegłym roku pod hala sportową w Łodzi na kiermaszu

Już zamówiłam w sklepie u nasze ogrodowiskowej koleżanki
Ogródek Anity 13:03, 20 mar 2014

Do góry
Dziewczyny, ta szałwia jest u Finki w sklepie internetowym. Linka wysyłam na pw. Mam ją, jest świetna. Są też różowe i białe. Kupowałam właśnie u Finki.
Ogród przy lesie początek 2012/2013 12:58, 20 mar 2014

Do góry
Asiu ,ładne w doniczkach .

Różyczki posadzone ,mus im kupić jakieś koleżanki ,może dostanę jarzmianki w szkółce .Moja towarzyszka ,wszędzie za mną .

Wiosna .Takie duże wszędzie hiacynty .

kocimiętka .

szałwia i siedząca na niej młoda jaszczurka ,czyli wiosna .

Ogródek Anity 12:31, 20 mar 2014

Do góry
Ale bedzie pieknie, a te clematisy - super ! Anitko szałwia tez fajna , widziałas jaka ma Ania z zielonego wzgórza ?
Tu jest : https://www.ogrodowisko.pl/watek/667-ania-z-zielonego-wzgorza?page=44
Tylko zeby trafic na taka własnie odmiane, może to jest ta co Finka i magnolia polecają... bo ja kupiłam NN w ubiegłym roku pod hala sportową w Łodzi na kiermaszu
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies