Dzisiaj przyszły mi żurawki i szałwia od Finki, planuję trawki koniecznie jeszcze myślę jakie,jesienią wrzosy....zakupy planuję dopiero w maju bo chcę by,trawki już były większe....
A i drugia Nigra już jest posadzona....skoro ma być symetrycznie to niech będzie
Może być lawenda,,albo szałwia, albo inne byliny. Krokusy ładnie wyglądają między wrzosami gęsto sadzonymi. Możesz też posadzić krzewy, np. Hortensje bukietowe ( nie ogrodowe), przycina się je co roku wiosną, więc kwiaty masz zawsze! Możesz posadzić róże, bo później startują, albo jeżówki, zależy jaką chcesz mieć wysokość na danej rabacie. Ogólnie cebulowe wciska się wszędzie gdzie można, na przody rabat. A może lilie?
Pokażę ci kilka roślin, jak chcesz to później wykasuję
Jeżówki
Hortensje
Lawenda
Szałwia
Wszędzie z przodu wiosną mam cebulowe. Sadź wszędzie
Wiesz co, jesli u ciebie jak mówisz twoja ziemia kwasolubnym roslinom nie do końca słuzy - bo mówisz że rh u ciebie nie bardzo idą, to może lawenda pójdzie, jej takie piaski i wapienne srodowisko bardzo sprzyja, a tym bardziej ładnie by to wyglądała do róz których masz duzo. Pomysl, pomysl i działa, bedzie cudnie
Co do obwódek to polece tam gdzie mówisz i obejrzę, ale zawsze mam przed oczami wejście z furtka i ściezka do niej u Agnieszki w Jurajskim Ogrodzie, u niej ta lawenda jest powalająca.
Małgoś
U mnie to był już któryś z rzędu popis Luny.....zjadła np kotlety mielone surowe (tatar miała ), albo pączka czasem ukradnie, albo serek pleśniowy.....no co ona biedna poradzi, że ma tyle receptorów węchowych w nosie i wszystko tak jej pachnie???! A poza tym Łakoma jest strasznie i do tego robi zawsze minę pt: jestem głodna, daj gryza!
A szałwia napewno się rozrośnie! Mam jeszcze chętkę zrobić obwódki z lawendy na większości działki....zobaczymy....muszę jeszcze poczytać która lawenda najlepiej zimuje i może to zrobię? Widziałam gdzieś zdjęcia takie, chyba w wątku: lawnda- lavendula, zobacz sobie, na ostatniej chyba stronie dziewczyna ma , no cudnie to wyglada....zauroczylo mnie....teraz myślę
Mi ten piersi pasuje w tamtym miejscu, bo jest zimozielony , a tawlinę przycinam, ale lubię ja za jej listki a później kwiaty . Szałwia znana jest i mam nadzieje że i u mnie się przyjmie
Krysiu
No ja też do tej pory miałam tylko pnące powojniki i nawet rosły, jeden bidulek tylko zmarniał. Ale bylinowe też są fajne- ma się wrażenie jakby pełno kwiatków rosło miedzy róże jak znalazł! No i nie przemarzną chyba, bo na wiosnę ciach do ziemi i wyrastają na nowo! Kondzio
Mam nadzieje, na niebieską rzeczkę! Nikita
Taki pomysł z szałwią dała mi Magnolia z Ogrodowiska. Miała być obwódka z tawuły golden princess, ale jest w końcu szałwia! Tam musi być cos co zamiera na zimę, bo M odgarnia na tą rabatę śnieg....
Anitko...50 szałwii ????? Ja się dzisiaj na robiłam...ale ty to już po prostu wymiatasz...szalona kobieto!!!
Już jest ślicznie, a będzie jeszcze śliczniej jak podrośnie ta szałwia.
Ewuś ,i od razu kolorowo z brateczkami a jak radośnie .No to sadź te bergenie będzie zielono przed anabelkami .Miskant chyba za wysoki .Fajny wygląda z większą ilością żurawek .
Tak ,tak Renatko chodziło mi o długość odcinka z buksików że za nimi róże zmieszczą się jeszcze z 8 szt to razem będzie 13 to ciekawie wyjdzie taki długi odcinek----- nie całość może tak dwojako napisałam ale miło ,że mnie pilnujesz hehe.
Oglądałam niedawno te szałwię u Finki bodajże i też mi wpadła w oko.
A co ile sadzić ją? co 40 cm
To pole sobie podzielę i po połowie - szałwia i trawa, tak? po równo?
I chodzi o ten łuk bliżej pergoli? Lewa strona ścieżki?
Ewuś ,nie na całej długości 80 kilku metrów ,tylko tam gdzie buksiki ,między różami rób przerwy i wsadź jakieś byliny delikatne tyku lawenda ,szałwia omszona ,czyściec .
Ja cię ,rozumie ,bo też w większości sama pracuję w ogrodzie ,kompost dawaj rozluźni ziemię .Ludźmi się nie przejmuj ,nas zielono zakręconych nie zrozumie nikt .pozdrawiam
tak, ustaw, lepiej będzie tak operować.
Na łuk może szałwie Deep Blue Sensation z trawami wymieszać- carexy Frosted C, albo coś takiego. Ta szałwia bo nie pokłąda się, jest krępa, niższa i długo kwitnie ( ścinasz ją- dlatego wtedy przydadzą się trawki, potem regeneruje się szybko i znowu kwitnie)
W dwóch wielkich paczkach, dobrze, że kurier je wniósł, bo ciężkie . Koszt wysyłki był. Iewysoki, jak zamykanie paki, myśle, ze to za sprawą Ogrodowiska