Witam serdecznie!
Mam prośbę o radę, chciałabym stworzyć rabatę, coś w stylu angielskim na skarbie wzdłuż ścieżki. Cała rabata miała by conajmniej 15m długości. Proszę o informację jaką liczbę roślin wybrać, żeby nie zrobił się misz masz. Rabata ma być w kolorach niebieski, fiolet, biały, żółty. Stok jest na zboczu połdniowym, zacieniają ją tylko delikatnie, popołudniu drzewa z drugiej strony ulicy.
Na najwyższe piętro myślę o : liliowcach - żółte, perowska - fiolet, róża wielkokwiatowa - żółta -1sz, kosaciec - niebieski lub fioletowy, hortensja - biała - 1szt, hibiskus - fiolet - 1szt, złocień margaretka - biała, piwonie - żółte, floks wiechowaty - fiolet lub niebieski.
Pomiędzy nie chciałąm wrzucić werbenę patagońską, ostróżki, jarzmianke, fenkuł, dziewianna.
Kolejne piętro to bukszpan, wilczomlecz, szałwia omszona, aksamitka, maciejka, rumian barwierski, ostróżka polna, bodziszek krwisty, przywrotnik ostroklapowy, hosta, niezapominajka i miodunka. A na najniższe piętro rośliny zadarniające, które chcę posadzić w pozostałych miejscach skarpy.
Chciałabym, żeby rabata wyglądała naturalnie, troszkę w wiejskim stylu a rośliny wzajemnie się przeplatały. Zależy mi też na długim kwitnieniu i tu chyba będzie kiepsko bo z końcem lata niebędzie już nic na mojej rabacie - może coś zaproponujecie? Nie chcę sadzić wszystkiego co tu wymieniłam, są to rośliny które wstępnie wybrałam. Proszę o radę i jeszcze raz ile roślin wsadzić, żeby nie było bałaganu? Z góry dziękuję za odpowiedz, pozdrawiam cieplutko wszystkich ogrodników.