Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Ogród dla roślin o mocnych nerwach 10:55, 30 wrz 2013

Do góry
U mnie kwitną jeszcze floksy, werbena, szałwia i lawenda.

Kłosówka uniknęła cudem eksmisji.
Po wygoleniu "na zero", odrodziła się pięknie.
Mój mały raj na ziemi :) 22:30, 29 wrz 2013

Do góry
yyyyy szałwia? Taka wielka.... no nie do uewirzenia Musiałaś ją nieźle karmic
Mój mały raj na ziemi :) 21:48, 29 wrz 2013

Do góry
Gosia,
no sobota mi się udała, popracowałam nareszcie ! i cieszę się ze spotkania
a fioletowe przy różach to szałwia jednoroczna, bardzo fajnie kwitła i miała śliczny kolor (jej wysokość to chyba efekt przedzierania się przez róże )

Iwona,

dziękuję !

Kondziu
,
pomalutku dochodzi to i owo .... mój M chciał inną rzeźbę ale ja się zakochałam w tych aniołkach już dawno zresztą jeden jest bez skrzydełek, bo upadł w szkółce a klimat będzie czarodziejski jak się jeszcze wszystko rozrośnie
hihi

Reni

dziękuję ! choć znów...brak mi koloru..... stąd pan grab i nowy klon na brzozowej

Filip,

trawy szaleją, to fakt ! a wiosną bałam się , że z ML nic nie będzie ..... uwielbiam je !
bold text
Beatko,
cieszę się, że podoba Ci się u mnie
co do rabaty to nigdy nie robiłam jej zdjęcia tak zupenie od przodu.... muszę spróbować, choć pewnie w 2 ujęciach, bo to mały ogród jest i nie mam perspektywy....daj mi chwilkę, oki?

dziękuję Kasiu !

Madżenko, noniejszym został przedstawiony nowy lokator ogrodu mego : pan GRAB

Kwiatki i rabatki u Elizy 21:07, 29 wrz 2013

Do góry
Aniu, zauważyłaś jaka ładna się zrobiła na jesień szałwia od Ciebie? Ona chyba woli niższe temperatury, bo tegorocznego gorącego lata wiele roślinek nie przetrwało.
Moja codzienność - ogród Oli 19:12, 27 wrz 2013

Do góry
Witaj Asiu i zapraszam częściej

Sylwuś jesteś niesamowita ! ja już dawno o tym zapomniałam a Ty pamiętałaś, dziękuję Ci serdecznie Szałwia wygląda na taką samą a przynajmniej na bardzo podobną i jest niziutka super.
Zapisuję nazwę do listy chciejstw zeby nie zapomnieć
Pomoc przy projekcie nowej rabaty 15:20, 27 wrz 2013

Do góry
A widzisz, nie pomyślałam o tym, że ścieżka rzeczywiście jest dość kolorowa(tego już niestety nie zmienie).
To co byś proponowała zamiast tych szarych plam, które nasmarowałam, połączyć to jakoś w całość?
I oczywiście jak pisałam te mniejsze rabaty tez moge jakoś zmodyfikować.
Generalnie ta kolorystyka mnie strasznie urzekła i te kolory...
https://www.facebook.com/ogrodowisko/photos/a.664896143536478.1073741851.140025996023498/664896246869801/?type=1&theater
Czekam z niecierpliwością na dalsze sugestie, chce to dobrze zaplanować, żeby przed wejściem do domu było naprawde efektownie. Zamierzam się za to zabrać wiosną, dlatego mam całą jesień i zimę do planowania i oczywiście do słuchania rad, za które z góry dziękuje.
Aha no i oczywiście chciałabym wykorzystac to co juz nagromadziłam i czeka na rozsadniku:
bukszpanowe kule,lawendy, żurawki bordowe(dość dużo), szałwia omszona, różne trawy, hortensje limelight...
Mój 4 arowy azyl... 22:53, 26 wrz 2013

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
Szałwia trójbarwna jesienią coraz ladniejsza; marcinki od Weroniki przymierzają się do kwitnienia. Wiało, więc zdjęcie nieostre

Piękna ta szałwia...a ja myślałam,że to bylina
W kamiennym kręgu od początku 22:33, 26 wrz 2013

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Anuś ile ty tych begoni masz matko . Szałwia też jest ? Kupujesz czy sama siejesz?

Ciociu begonie kupiłam w kwietniu w polo za grosze...reszta to moje...jam ci jest Zosia Samosia
W kamiennym kręgu od początku 22:30, 26 wrz 2013

Do góry
Anuś ile ty tych begoni masz matko . Szałwia też jest ? Kupujesz czy sama siejesz?

Mój 4 arowy azyl... 20:51, 26 wrz 2013

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)

Coraz bardziej podoba mi się ta szałwia, dobrze że się sama rozsiewa, to i kłopotu z nią nie będzie. Najwyżej flance przenieść wiosną na odpowiednie miejsce

Coś mi wyszło, ale też tylko liście. Czy ta belamkanda może zimować w gruncie?
Może zimować,ale ja swoją przykryję stroiszem z gałązek...wiatr u mnie hula .Siewek szałwii u mnie mnóstwo...już nasionka powschodziły.
Mój 4 arowy azyl... 20:42, 26 wrz 2013

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
Piękna szałwia...bardzo ją lubię,u mnie już dawno wylądowała na kompoście.Pozdrawiam.
Basiu,wyszła Ci belamkanda? U mnie nie zakwitła,ale ma się całkiem dobrze...z liści...

Coraz bardziej podoba mi się ta szałwia, dobrze że się sama rozsiewa, to i kłopotu z nią nie będzie. Najwyżej flance przenieść wiosną na odpowiednie miejsce

Coś mi wyszło, ale też tylko liście. Czy ta belamkanda może zimować w gruncie?
Mój 4 arowy azyl... 17:48, 26 wrz 2013

Do góry
Piękna szałwia...bardzo ją lubię,u mnie już dawno wylądowała na kompoście.Pozdrawiam.
Basiu,wyszła Ci belamkanda? U mnie nie zakwitła,ale ma się całkiem dobrze...z liści...
Mój 4 arowy azyl... 21:40, 25 wrz 2013

Do góry
Szałwia trójbarwna jesienią coraz ladniejsza; marcinki od Weroniki przymierzają się do kwitnienia. Wiało, więc zdjęcie nieostre

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:56, 24 wrz 2013

Do góry
Cieszę się, że chociaż szałwia ode mnie się rozrosła, bo od Ciebie u mnie wszystko buja.

A! Ta kosówka to miniaturowa jest, bo widzę rożnicę pomiędzy tą, a inna na rabacie. Tej prawie nie muszę szczypać i mało przyrasta.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:36, 24 wrz 2013

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Magnolio, jeśli jeszcze jesteś to powiedz czy idę w dobrą stronę
Mam zamiar zrobić rewolucję na tym półkolu przy tarasie, tam gdzie obiedki, kosodrzewina...
Natchnęło mnie to zdjęcie u Kwiatka Holandii - trzecie od dołu tu https://www.ogrodowisko.pl/watek/1546-ogrod-z-perspektywa-na-przyszlosc?page=286
Denerwuje mnie ten misz masz i chciałam zostawić tam:
- kosówki - rozstrzelić po rabacie, ale jeszcze nie wiem jak, pojedynczo, dwójkami, trójkami?
- lawendę
- różowe róże, ale nie umiem zdecydować się na jedną czy dwie odm.
- Amazon Mist - to inspiracja z tego zdjęcia
- szalwie od Finki
Nie za duzo? Nie wiem co począć z sasankami, floksami szydlastymi, powojnikiem Arabella, przetacznkiami niskimi różowymi, goxdzikami niskimi różowymi. Czy to wszystko zabrać, a dosadzic multum cebulowych (czosnki tam mam i narcyzy), żeby wiosną było ładnie?

Pomysł dobry.
Róze jakiej wysokości?- trzeba to ułożyć pamiętając ze w przyszłości kasówkabędzie wyższa niż lawenda, więc trzeba z kosówki zrobic plamy i z lawendy też. Szałwia i Carex niech będą wypełnieniem pomiędzy. A róże.... jak wsyokie, wzniesione, czy szerokie?

Wiesz że tej szałwi mam już 9 szt?- z jednej od Ciebie. Powoli chyba zamienię wszystkie swoje na tą
Moje Takie Tam w Ogródku 10:44, 24 wrz 2013

Do góry
Aga...fajnie wyglądają na tle czarnej ściany
...moja szałwia też cały czas kwitnie
Przywrotnik ostroklapowy - Alchemilla mollis 21:12, 22 wrz 2013

Do góry
Modelowanie czyli nadanie kształtu rabacie oraz połączenie jej z rosnącym obok różanecznikiem aby współgrało ze sobą.
Miałam też na myśli poszerzenie a nie wydłużenie
Co do niezbyt dużej ilości słońca w tym miejscu to skoro róże sobie poradzą to szałwia tym bardziej
Przywrotnik ostroklapowy - Alchemilla mollis 20:59, 22 wrz 2013

Do góry
Małgosia, ja już nie mogę za bardzo powiększyć tej rabaty, bo po lewej rośnie różanecznik a po prawej jest prostopadła ścieżka... Więc ani w lewo ani w prawo poszerzyć się nie da. A co masz na myśli pisząc o modelowaniu? I czy szałwia da radę w półcieniu..? Tam dość niedużo jest słońca. W ogóle ta rabata wygląda marnie, i jeszcze ta ścieżka zarośnięta... Właśnie jestem na etapie wydłubywania trawy spomiędzy kamieni
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 17:07, 22 wrz 2013

Do góry
Kłoski obiedki

Królowa Szwedka

Katalpa

Szałwia od Finki kwitnie w sumie cały czas

Ogród do kwadratu 10:15, 19 wrz 2013

Do góry
Aguś o radę proszę - czy szałwia szybko budzi się po zimie?

Macham
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies