Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 16:36, 01 wrz 2021

Do góry
Po 2,5mies nieobecności muszę odgruzować ogródek. Praca z domu ma ten plus że przerwę na obiad można wykorzystać na pracę na dworze. A że ogródek mały to idzie w miare szybko. Utrudnieniem jest gęstość roślin - nie ma gdzie swobodnie wejść. W zasadzie mam tylko jeden chwast... taki powój polny owijający wszystko :/. Wrrrr. Są po jednej stronie ogródka [przyszły od sąsiada!] ale pod nieobecność próbowały przejść przez trawnik na drugą stronę!

Dalie w pojemnikach mają się dość dobrze co mnie bardzo cieszy. Mam nadzieję, że po obcięciu przekwitłych i podjedzonych kwiatów pokażą na co je stać. Niech tylko słonko wyjdzie na dłużej!

Piękna i dostojna cafe au lait! Wcale się nie dziwię, że dość ciężko jest dostać jej bulwy.

I jeszcze inne

Kłopoty - problemy z trawnikiem 16:35, 01 wrz 2021

Do góry
Dzień dobry,
W Maju tego roku założyłem trawnik z siewu. Podłoże na działce do linii drzew to była usypana glina z warstwą 5cm hummusu i za drzewami za spadkiem normalna ziemia. Przed siewem nawiozłem dodatkowo 12m3 czarnoziemu, następnie glebogryzarka, równanie, sianie i przykrycie warstwą torfu. Od początku tam gdzie glina jest słabiej trawnik rósł, pewnie się nie równomiernie czarnoziem z gliną wymieszał w niektórych miejscach ale jakoś rośnie. Na początku Sierpnia 1 raz sypnąłem nawozem z Azotem bo trochę zaczął żółknąć trawnik. Niestety jak to 1 raz- nie równo i siewnikiem wózkowym , który już poszedł do kosza. Wyszły jaśniejsze pasy, trawa słabiej rośnie w tych miejscach ale się chyba powoli regeneruje. W niektórych miejscach gdzie wyszły pasy trawnik bardziej zbrązowiał i w tych miejscach musi być gorsza przepuszczalność bo po podlewaniu zalega tam woda dłużej. Z 2 strony nawet po deszczu ciężko jest coś wbić głębiej w tą ziemię 5-8cm. Wygrabiłem to co uschło, dosypałem ziemi, dosiewka nasion. Teraz pytanie czy da się poprawić mało inwazyjnie przepuszczalność ziemi na glinie? Aeracja zniszczy młodą trawę ? Oraz czy nawóz jesienny to teraz dobry pomysł czy poczekać jeszcze aż się sama zregeneruje trawa? PH ziemi wg. marketowego miernika ok. 6.5-7

Ogród w remoncie 16:29, 01 wrz 2021

Do góry
inka74 napisał(a)
Plan na przód przed dereniem bardzo mi się podoba - te roślinki w intensywnym różu mi nie pasują do niego - przepraszam ale nie wiem co to jest. Za to podoba mi się bardzo lewa strona rabaty i jej bym nie likwidowała a pociągnęła pasem wzdłuż ścieżki. Tam jest hortensja z bodziszkiem i czymś jeszcze zielonym (azalie japońskie?), dobrze widzę? piękne połączenie. Od strony ścieżki można dodać jakieś niskie trzmieliny w kolorze jak liście derenia - będzie też tam coś w zimę. niski żywopłocik za dereniem oddzielający obie te części to świetny pomysł.

Iwonka tak w sumie to chciałam tę hortki i bodziszki stamtąd usunąć. Czy żywopłocik i pas hortek to nie za dużo na raz? Chyba albo albo
Chyba żeby ten żywopłocik dać za ścieżką

Przerwa na kawę... 16:25, 01 wrz 2021

Do góry
Widok z ławki

i na koniec mój plac boju, aby tak ładnie nie było, ustawione wszystko czeka i kwiczy bo nie mogę się zdecydować czy chcę mieć panel podświetlany czy też nie i jak ustawić parasol aby nie zajmował tyle miejsca

wsio. Teraz przez miesiąc spokój będzie od spamu zdjeciowego. Limit wyczerpałam
Przerwa na kawę... 16:21, 01 wrz 2021

Do góry
Kielichowiec nadal kwitnie

i zawilce zaczynają nieśmiało

Przerwa na kawę... 16:19, 01 wrz 2021

Do góry
Przerwa na kawę... 16:16, 01 wrz 2021

Do góry
Tyły i bok przy domu niestety wyszły ostre, nieładne bo słońce akurat świeciło prosto na nie
Przerwa na kawę... 16:08, 01 wrz 2021

Do góry
standardowo ławeczkowo
Miłorząb dwuklapowy - Ginkgo biloba 16:08, 01 wrz 2021

Do góry
Witam ponownie.
Dziękuję bardzo za rady. Ogłaszam że mój miłorząb dał radę choć nie było łatwo. Myślałem że nic z tego a tu proszę jaka niespodzianka. Pierwsze liście wypuścił na początku sierpnia. Teraz tylko aklimatyzacji i będzie ok. Pozdrawiam serdecznie.
Glina i zielsko 16:08, 01 wrz 2021

Do góry
Hakonki z dzisiejszego zakupu

Może wiecie jaka to ta nn ???
na 2 foto listki z bliska.

Przymiarka tujek. Tu bedzie od linijki ale to już jutro.

Zmęczyłam sie ogrodowo choc głównie pracował mąż.

Przerwa na kawę... 16:04, 01 wrz 2021

Do góry

Glina i zielsko 16:02, 01 wrz 2021

Do góry
Pierwszy tetris

Dzisiaj była wizyta w szkółce. Z mężem.
Kupiłam 3 miskanty red chief.
I nastapił nasz pierwszy tetris w przedogródku.
Wykopalismy 5 hortensji różnych gatunków. 3 zasadziliśmy w inne miejsca,
1 szt czeka we wiaderku na mój pomysł a jedną wyautowałam.

W efekcie w przedogrodku mam teraz same limki na zmiane z miscantami.
Sadzonki trawki były ładne i dzieliłam nożem do chleba..

Kupiliśmy jeszcze 8 szt tujek danica w tym 4 żółte chyba golden tuffet.
Te pójda'w kamień koło koreanki.
Oraz
1 szt hakone benzi kaze i jedna hakone nn.
Na rozmnożenie. Jeszcze myśle gdzie je wsadzić

Przerwa na kawę... 16:00, 01 wrz 2021

Do góry
Miałam ładnego modela
Przerwa na kawę... 15:57, 01 wrz 2021

Do góry
Idziemy na front
Przerwa na kawę... 15:54, 01 wrz 2021

Do góry
Okolice ogniskowego koła
Przerwa na kawę... 15:52, 01 wrz 2021

Do góry
Zrobiłam kilka zdjęć ze słońcem, same oceńcie czy lepiej to wygląda
Widok z tarasu

Klimatyzacji sąsiada już nie widać ani z pozycji stojącej ani z siedzącej

Siedząc na bujawce jeszcze fragment jest ale tuje ciągnę trochę w górę

I wstając z niej
Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 15:33, 01 wrz 2021

Do góry
Zobaczyłam parę drzewek bo reszta w gąszczu - mają się dość dobrze. Na czereśniach zależy mi najbardziej.

Spędziłam z półtorej godziny wyrywając to urocze chwastowisko. Muszę poszukać kogoś do pomocy - chyba skorzystam z lokalnego forum i zapytam czy jakiś student nie chciałby potyrać ze mną ze 4-5 godzin w weekend.

Odsłoniłam kwiatki - w tym dalie czy piwonie z przeceny. Piwonie malutkie, ale zielone. Natomiast dalie zupełnie rozsądne, choć z małą ilością kwiatów. No i dynie wkraczają i tutaj. Żywoplot słonecznikowy jest sąsiada, ale mocno położył się na moje rośliny. Plus taki że zrobiłam sobie bukiet ze słoneczników

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 15:31, 01 wrz 2021

Do góry
Hercules.

Vanille Fraise.
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 15:30, 01 wrz 2021

Do góry
Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 15:27, 01 wrz 2021

Do góry
Ale są też pozytywy. O dziwo w tym buszu rośliny dawały sobie całkiem dobrze radę. Dużo padało, więc może dlatego.
Najmniej chwastów jest tam gdzie zadarniły teren dynie! Teraz tylko muszę się zorientować kiedy która będzie dojrzała!

Łąka kwietna z nasion od gminy. W szerszej perspektywnie nie wygląda jakoś spektakularnie, ale życie się tam ładnie toczy .
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies