Prace na dwóch rabatach już za mną - zostały zmienione (brak włokniny, dosadzone rośliny, dołożone obrzeża, wysypane kamyczkami lub korą); teraz zabrałam się za rabatę nr 3
Mam rabatę częściowo na oczyszczalni, więc żadnych większch roślin posadzić nie mogę, niektóre rośliny są już wsadzone a rabata jest ciągle w fazie zmian. Ułożyłam przykłądowo obrzeża i teraz planuję rośliny:
z tyłu rosną od lewej strony: hortensja biała, 3 tawuły, berberys, krzewuszka, różanecznik, hortensja różowa, cyprysik i wsadzona ostatnio piwonia.
ponieważ rabata jest na pełnym słońcu - czyli patelni cały dzień; przesadzone stąd zostaną te tarataki, które są jeszcze na włokninie, żurawki z lewej strony, bo pali je słońce, oraz 3 kostrzewy popielate, bo może z prawej strony zrobię z nich obwódki, nad kostrzewami rośnie trzmielina micr.auro. a pod krzewuszką tuja tuffet
a taki mam plan zmiany jeszcze przed zimą

po lewej stronie, wokół wywietrznika berberysy, jako obwódka z przodu berberys admiration, nad berberysem na środku szałwia omszona lub znowu lawenda ??, obok szałwi po prawej dosadzę żurawek (teraz jest tam 4 szt Creme Brule); kostrzewa sina jako obwódka z prawej strony a nad nią berberysy kolumnowe??????????????????
pomóżcie co mogę tu dosadzić przesadzić zmienić, nie mam pomysłu na nic konkretnego
z góry dziękuję za pomoc..