Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

wiosna 12:11, 19 mar 2014

Witam ponownie. Tym razem proszę Was o pomoc w przeprojektowaniu frontowej rabaty. Na obecną chwilę na obrzeżach rabaty rosną tawuły japońskie Gold Flame oraz bliżej ogrodzenia świerk serbski omorika. W środku rabaty w ubiegłym roku rosły 2 hortensje, ale z uwagi na duże nasłonecznienie nie utrzymały się w tym miejscu. Chciałabym na tej rabacie posadzić coś zimozielonego ponieważ w zimę ta rabata wygląda bardzo ubogo(świerk mogę przesadzić w inne miejsce, gorzej z tawułami ). Z góry dziękuję za pomoc.
MarlenaBH 21:06, 19 mar 2014

Bardzo Was prosze i Ciebie Danusiu jesli znajdziecie czas prosze o mala konsultacje, chcialabym uzupelnic te rabate o trawy i nowe roslinki, zerknijcie czy to ma sens:
-za katalpa dwa lub trzy miskanty zebrinus lub morning light
- przed katalpa dwie trzy jezowki purpurowe lilliput lub wyzsze
- pomiedzy hortensja a rh i za glazem rozplenica japonska hameln
- przed lub pomiedzy lawendami ameria
Wybralam ciemno rozowa jezowke i amerie bo rh kwitnie na rozowo i te kolory ladnie by sie odbijaly na tle bialych hortensji. Z tylu nie moge nasadzac za duzo bo brama sie tam rozsuwa.
Czy to ma sens? Pomozcie prosze
Marcin89 22:41, 19 mar 2014

Moja uwaga jest taka by nie dosadzać nic pomiędzy lawendą. Lepiej wygląda samo jako obwódka. I chyba jeszcze rośnie na boki? To będzie za ciasno z czymś drugim pomiędzy.
MarlenaBH 23:04, 19 mar 2014

A myslisz ze pomiedzy ale calkowicie z przodu przy samej obwodce tez bedzie za duzo?
Marcin89 23:26, 19 mar 2014

Tak. No i jak samo założenie - lawenda to obwódka. To po co przed nią kolejna obwódka?
MarlenaBH 07:54, 20 mar 2014

Ok masz racje, znowu budzi sie we mnie chec posiadania wszystkiego dzieki za pomoc
Czekam na dalsze pomysly
monika_skibi... 12:13, 20 mar 2014

Dzień dobry pilnie potrzebuje porady jak zagospodarować ten fragment domu od strony poł-zachodniej, jest to przedogródek obsadzony kulkami bukszpanu. Po lewej stronie rośnie tuja którą zamierzam formować na kulkę lub walec i problem mam z miejscem gdzie leży kamień, był tam buk black swan ale przesadziłam w inne miejsce. Myślałam o jakimś akcencie czerwonym. Zdjęcie robione jest o godzinie 11 więc całe popołudnie do wieczora ściana jest nasłoneczniona
Link do zdjęć

http://imgur.com/a/1g4OG
beata_kulesza 13:16, 20 mar 2014

Witam wszystkich bardzo wiosennie i proszę o poradę. Czym obsadzić tą rabatę na dole murka. Zależy mi na niskich roślinach, nie chcę zakrywać tego murka. Wszystkie sugestie mile widziane. Pozdrawiam serdecznie
Marcin89 19:18, 20 mar 2014

Bardzo proszę tak na szybko:
- lawenda wąskolistna
- przywrotnik ostroklapowy
- szałwia omszona
- żurawka
- liliowiec ogrodowy (niski)
- 5 skalna (żagwin, floks, gęsiówka, ubiorek,smagliczka) w jednej kompozycji plus dzwonek karpacki
- kostrzewa popielata

Do wszystkiego można dodać cebulowe.
beata_kulesza 19:31, 20 mar 2014

No tak wszystko ładnie pięknie tylko trzeba to jakoś poukładać w jakąś kompozycję. A ja nie mam takich talentów twórczych.Ale dzięki za zainteresowanie