Witam.Na ambrowcach posadzonych w dużych donicach pojawiły się na liściach nieregularne brązowe plamy które później zasychają.Opryski Miedzianem i Topsinem nie pomogły.Od spodu liści są jakby małe muszki ale nie wszędzie.Załączam foto.Pomóżcie
Też niezły patent z butelką, ale jak pomyślę, że codziennie musiałabym chodzić do piwnicy z zamrożoną butlą, to mniej mi się podoba.
Takie wypadanie karp w zimie, to skutek za wczesnego wykopania ich z gruntu.
Mówią, że po przymrozkach trzeba, ale ja się spiesze, bo potem nie mam dojazdu w ogród aż pod działkę. Wykopuję jak jest już znaczne ochłodzenie, i trzymam jeszcze w szklarni czekając aż obeschnie część ziemi na nich.
Ale nawet jak wiosną coś dokupię, to mnie cieszy taka zmiana. Zawsze jest ruch w przyrodzie ogrodowej.
Ja bym się nią cieszyła do konca w tym roku, a wiosną kupiła znów taką, albo inną. Nie sądzę żebyś w domu dała jej odpowiednie warunki [może ciepło, za ciepło, za sucho... ]. Na południu portugalii widziałam rosnące gromadnie na dużym rondzie- efekt wow!
Ale pięknie. Nawet nie wiedziałam, że jest taka stokrotka. I komarzyca jaka wielka. Ja kupiłam sobie donicę na taras i nic w niej nie rośnie, wszystko co tam posadzę umiera, nawet cebulowe nie urosły. A w pozostałych skrzynkach mam komarzycę i begonię i też tak ładnie nie rosną. Może też bym sobie posadziła na przyszły rok tą stokrotkę. Takie kolory mi odpowiadają. Tylko chyba musiałabym dać więcej piasku. Ona potrzebuje codziennego podlewania?
Jeszcze mam dwa olbrzymy jeszcze nie kwitną..jeden to ma już ponad 10 lat przycinam go dołem teraz bo upadł się za bardzo nie mogę przejść.
Jeżeli chodzi o wysokość nie mam Rosi i Memory to chyba najwyższe miskanty.
Mam Melopartus też ładny.
Poniżej nie znam nazwy to olbrzym fota z zeszłego roku on trochę później kwitnie ten za niższym (siuksem) i po prawej teraz
Też ładny nn ale niższy po lewej. Po prawej trawa afrykańska
Tutaj po prawej Melopartus już kwitnący Memory zaczyna będzie onpol metra wyższy. Melopartus sztywna gruba trawa jednak Memory jest wiotki i trzeba go wisząc bo się łamie.
Memory mam 5 szt w różnym stadium każdy gdzie indziej posądzony i każdego podwiązuje to jest mankament tego miskanta.
Jeszcze mam jednego pięknego Vanilla skay srebrzysto-seledynowe,-biale kwiatostany bardzo ładny.
Ja wcale nie mam piwnicy, mam pusty pokój na taki przechowalnik, a zaprawy trzymam pob schodami, żeby było chłodniej wstawiamy tam zmrożoną butelkę z wodą, jakoś musimy sobie radzić
A jak długo znosiły codziennie? Musisz sobie spisywać. Czy kurki młode czy starsze.
Kury nie będą jajek znosić non stop maja przerwę. Szczególnie jesień zima. Musisz zrobić tak aby mieć letnie kurczęta w czerwcu to by teraz niosły. Jak masz popiół z pieca lub ogniska to im syp. Kurki lubią się kąpać w popiele.
Gobasia "stara gospodyni" wie co mówi. Tylko teraz w jesieni pierzenie to nie za bardzo.
Dziękuję, Basiu. Lubię dalie od zawsze. To nic, że czasami po zimie mam innne odmiany. Przechowywanie w blokowej piwnicy bywa skutkiem uschnięcia na wiór.