Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Glina i zielsko

Glina i zielsko

LIDKA 19:59, 03 mar 2022

malgorzatakarpacz napisał(a)
Wiem,wiem że kalifornijka wielka rośnie--u mnie posadzona z dala od zabudowań i będzie miała dużo miejsca może się bujać.

Szkoda ze mieszkasz daleko Małgorzato. Bo moją mam do oddania.
Magara 23:30, 03 mar 2022

LIDKA napisał(a)
Żeby był stożek. Pod lampki na święta.
Wiola tnie od lat i ma piękną. Zgapiłam. Miałam tu jodłe kalifornijską i wywaliłam. Koreanke kupiłam specjalnie.

Aaa, jak pod lampki to wszystko jasne Obejrzałam dziś moją, jest krzywulcem od pnia począwszy, ale chyba taka naturalistyczna już zostanie Szczęśliwie do lampek mam innych ochotników
mrokasia 10:27, 04 mar 2022

U mnie pod domem rośnie jakaś jodła. Nie wiem jaka - była kiedyś choinką w doniczce . Aktualnie sięga do dachu. Od dołu podkrzesałam ją tak by można było pod nią przechodzić a górę przycinam w zgrabny stożek. Mam nadzieję, że nie będę musiała jej usuwać (jeśli to kalifornijka) bo bardzo ją lubię.
Jak poznać czy to kalifornijka czy koreanka???

Edit: doczytałam - moja ma krótkie igły więc to chyba koreanka, ufff
ElzbietaFranka 15:16, 04 mar 2022

Jednak Korea musi być przycinana inaczej się rozłazi i jest bardzo luźna.
Mam 2 szt jedna też przycielam, ale widzę na twojej focie że moja będzie do poprawki
Bardzo ładnie przysięga stożek

Jeszcze duża została. Tam to więcej trzeba czasu poświęcić. Kiedyś widziałam jak facet maczeta przycinal i pięknie to wyszło.

Oj też mam dużo do korekty drzew.
LIDKA 16:35, 04 mar 2022

Ja przed domem tylko tą jedną mam specjalnie na lampki. Mam pod nią nawet wtyczkę.

Reszta drzewek jak na razie w odległości sporej od domu.

Chciałabym do przedogródka nigry jak mi kiedyś Danusia zaprojektowała. Ale u Kasi Mrokasi taka duża szybko urosła i nie wiem czy wsadzę. Może wsadze za plotem żebym z domu widziala korony.
Pomyślę jak się uporam z reszta ogrodu.

Lubię bordowe drzewa.
LIDKA 16:39, 04 mar 2022

mrokasia napisał(a)
U mnie pod domem rośnie jakaś jodła. Nie wiem jaka - była kiedyś choinką w doniczce . Aktualnie sięga ponad dach. Od dołu podkrzesałam ją tak by można było pod nią przechodzić a górę przycinam w zgrabny stożek. Mam nadzieję, że nie będę musiała jej usuwać (jeśli to kalifornijka) bo bardzo ją lubię.
Jak poznać czy to kalifornijka czy koreanka???

Edit: doczytałam - moja ma krótkie igły więc to chyba koreanka, ufff

Kasia ta kalifornijka jest w niebieskim odcieniu zieleni.
Iigly faktycznie dłuższe ma.

Koreanka nie kłuje. I ma niebieskie szyszki.

daszum 16:59, 04 mar 2022

Lidka, nie znam powodu, dla którego jodła koreańska traci czubek (usycha najwyższa część, czubek+najwyższe piętro).
Moja jodła po raz pierwszy straciła czubek, jak miała 1 m wys. Nowy wykształcił się z gałęzi, którą zaczęłam przyginać do góry.
W ubiegłym roku latem czubek ponownie usechł. Obcięłam to uschnięte, ale tak mnie denerwował ten kikut u 2 metrowego drzewa, że ją obcięłam i wykopałam.

Cytuję wpis Danusi z niepolecanych iglaków:

Otóż nie polecam jodły koreańskiej bo często nie rośnie tak jakbyśmy sobie tego życzyli, jeśli chcemy mieć tradycyjny kształt choinki to na pewno nie z jodły, wybierzmy raczej świerk serbski.

Jodle często zamiera wierzchołek, szyszki stają się brązowe i sypią się bardzo brzydko, rzadko kiedy wygląda ładnie, najczęściej atakują ją szkodniki albo choroby i igły są żółte w środku albo odbarwione od przędziorków.

Podziwiam postęp prac w ogrodzie
LIDKA 17:12, 04 mar 2022

daszum napisał(a)
Lidka, nie znam powodu, dla którego jodła koreańska traci czubek (usycha najwyższa część, czubek+najwyższe piętro).
Moja jodła po raz pierwszy straciła czubek, jak miała 1 m wys. Nowy wykształcił się z gałęzi, którą zaczęłam przyginać do góry.
W ubiegłym roku latem czubek ponownie usechł. Obcięłam to uschnięte, ale tak mnie denerwował ten kikut u 2 metrowego drzewa, że ją obcięłam i wykopałam.

Cytuję wpis Danusi z niepolecanych iglaków:

Otóż nie polecam jodły koreańskiej bo często nie rośnie tak jakbyśmy sobie tego życzyli, jeśli chcemy mieć tradycyjny kształt choinki to na pewno nie z jodły, wybierzmy raczej świerk serbski.

Jodle często zamiera wierzchołek, szyszki stają się brązowe i sypią się bardzo brzydko, rzadko kiedy wygląda ładnie, najczęściej atakują ją szkodniki albo choroby i igły są żółte w środku albo odbarwione od przędziorków.

Dziękuję. Te prace to dzięki pobytowi na O.
Ramy mam, trawka urośnie a rabatki będę dopracowywać latami.

Moją koreankę podlewam latem. Moze nie uschnie jej czubek.

Odgapiłam ją od Wioli a potem przyjaciółka kupila bliżniak z ogródkiem i była już tam taka jodła. No piękna! To myśle ze moja tez taka będzie.

daszum 21:33, 04 mar 2022

Przeczytałam cały wątek, idziesz jak burza
I jeszcze trafił Ci się ogrodowy mąż
Za kilka lat będziesz patrzeć z niedowierzaniem na te zdjęcia.
Będę śledzić na bieżąco Twoje ogrodowe poczynania.
Ewik 22:33, 04 mar 2022

Rowniez melduje sie, że przeczytałam od początku do konca. Jestem pod wrazeniem tempa prac w ogrodzie, efekty są swietne. Ciesze sie że ze zdrowiem ok, robiłas badania na mutacje BRCA ?