Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród bez reguł

Ogród bez reguł

Gruszka_na_w... 17:06, 03 mar 2022

Już rozumiem, dlaczego zachwyciło Cię zrębkowanie tui. Nigdy ich wcześniej ich nie zrębkowałam. Gałęzie krzewów i drzew liściastych zrębkują się z lekkim oporem materii, trzeba uważać na oczy, a tujkowe gałęzie wchodziły jak w masło. I jeszcze ten żywiczny zapach.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
galgAsia 06:58, 04 mar 2022

Magara napisał(a)
Chyba masz najbardziej kolorowe podsumowanie lutego ever

Ja wciąż w lekkim niedosycie, że oczara nie mam. Ale w piątek jadę w teren na "wycieczkę" i już się zastanawiam:
a) czy szkółki na trasie otwarte będą?,
b) czy będą w nich oczary?,
c) co zrobię jak będą?,
d) jakiego wybrać?,
e) gdzie go posadzę?
Rzutem na taśmę odpowiadam:

ad.1 jakieś otwarte będą, możesz ewentualnie rano podzwonić i sprawdzić. U mnie w okolicy otwierają się 1 marca.

ad.2 gdzieś te oczary będą , teraz kwitną, więc będą je wystawiać. Łatwiej sprzedać kwitnące krzaczory niż krzaczory liściaste

ad.3 najpierw się ucieszysz , potem się zadumasz... nad ilością

ad.4 zachowawczo - żółtego, szaleńczo - pomarańczowego/czerwonego/fioletowego, co tam będą mieli na stanie...

ad.5 no to jest akurat najprostsze pytanie - do dużej donicy, tak, jak ja i będziesz myślała. Moim już 2 lata zeszło w tych donicach i - póki co - mają się dobrze. Ale w tym roku już je posadzę

Trzymam wszystkie cztery łapy za powodzenie wyprawy, zwłaszcza za opanowanie zapędów małżonka Zuza wątpi, czy da się On nabrać na jednoroczne drzewa... Przecież, przy odrobinie starań, wszystko może być jednoroczne
galgAsia 07:04, 04 mar 2022

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Już rozumiem, dlaczego zachwyciło Cię zrębkowanie tui. Nigdy ich wcześniej ich nie zrębkowałam. Gałęzie krzewów i drzew liściastych zrębkują się z lekkim oporem materii, trzeba uważać na oczy, a tujkowe gałęzie wchodziły jak w masło. I jeszcze ten żywiczny zapach.
Zapach, przede wszystkim zapach Ja świat w dużej mierze oglądam nosem i ten zapach, trochę żywiczny, trochę z cytrynowymi nutkami, był obłędny.
Dla takich doznań warto posadzić tuje
No żartuję oczywiście, ale taka tuja podnosi proces zrębkowania na wyższy level
galgAsia 07:34, 04 mar 2022

Do wiosny zostało 16 dni
wschód słońca 06:40
zachód słońca 17:43
długość dnia 11:03
zmiana czasu na letni 26/27.03

antracyt 09:24, 04 mar 2022

16 dni oby pogoda o tym nie zapomniała
Judith 10:35, 04 mar 2022

antracyt napisał(a)
16 dni oby pogoda o tym nie zapomniała

U mnie dzisiaj rano padał śnieg...
Gruszka_na_w... 12:48, 04 mar 2022

Na takie cud kwiaty muszę jeszcze poczekać. Nawet przebiśniegi nie osiągnęły stanu pełnego rozkwitu.
Tuje mogłabym zrębkować notorycznie. Materiału jednak już brak. Wyciepałam jeden tujowy wykrzyknik, bo zacieniał floksy od Ciebie i okrywowe róże przy ławeczce na wirażu.
Ale, co się nawdychałam, to moje.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
galgAsia 14:32, 04 mar 2022

Taką koszulkę mam na wiosnę
Basieksp 14:43, 04 mar 2022

Fajna
galgAsia 14:52, 04 mar 2022

Fioletowe irys ki zaczynają.

A niebieskie szaleją