Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Kwiaty i ja - nierozłączna z nas para:) 09:34, 04 lut 2014

Do góry
Asiu ,ja bym między te drzewka co masz wsadziła rodo albo trzmieliny ,coś zimozielonego ,tulipany i inne cebulowe bym wykopała i sadziłabym kupkami a nie rządkiem jak to zrobiłaś .Między tymi kupkami wsadziłabym byliny ,bo one później kwitną jest naprawdę sporo fajnych ;jeżówki ,firletki ,szałwia omszona moja ukochana ,dzwonek szerokolistny ,dzwonek karpacki ,przetaczniki ,naparstnice,Marcinki to kwiat na jesień ,róże ,też tam możesz wkomponować zrobi się ogród romantyczny na obwódkę możesz dać niższe byliny ,żagwin ,floksy ,kocimiętkę ,lawendę wszystkie te roślinki kupisz w Jaworniku w cenach od 2,60 do 5 zł (byliny) .Z tych kwiatów na pewno będą bukiety .
Wstaw zdjęcia całej rabaty i ile ma metrów .
Krowy, staw i my... 22:52, 02 lut 2014

Do góry
Aniu, roślinki do wody już wybrane. Brzeg stawu (skarpa) też mam rozrysowany, na razie jeden Swoje miejsce znajdzie tam: cypryśnik błotny, dereń biały Aurea, bodziszki, szałwia omszona, przywrotnik ostroklapowy, liliowce, miskant chiński silberfeder. Reszta wyjdzie w praniu
Mój 4 arowy azyl... 18:07, 31 sty 2014

Do góry
monteverde napisał(a)
Wie wie Basia wysiewa się szałwię muszkatołową w sierpniu , a jak teraz bym wysiała to urośnie oczywiście chyba nie zakwitnie, bo kwitnienie ma od czerwca

Aniu, jeśli przyjąć, że szałwia jest rośliną dwuletnią /w zasadzie jest byliną krótkowieczną/, to w tym roku uzyskasz tylko sadzonkę, która zakwitnie w roku przyszłym. Pamiętaj, czekać warto! Potem rozsiewa się sama
Ja kupiłam wczesną jesienią 2012 roku sadzonkę i zakwitła mi w 2013.
Mój 4 arowy azyl... 17:06, 31 sty 2014

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
Basiu...ta pięknotka? Lubię takie kolory.Szałwia?

Tak, Bogusiu, to szałwia muszkatołowa
Ania z zielonego wzgórza :-) 16:25, 31 sty 2014

Do góry
Witam, Aniu ogród przepiękny, jak z katalogu. Dla mnie nr 1 jest rabata lawendowo-różano-bukszpanowa, jak również szałwia boska. Mam pytania: 1. z której strony światła jest ta rabata, ja bym widziała coś podobnego u siebie str zachodnia, od południa patelnia i nie wiem czy da radę? 2. róże to Chopina? 3. co to jest za roślina koło altanki przy żurawkach citronelkach o liściach jak hosty w takim ciekawym kolorze? Chciałabym już oglądać Twój ogród w lato
Wspaniale masz ))
Kwiatki i rabatki u Elizy 14:02, 31 sty 2014

Do góry
Zaglądam i pozdrawiam ,ładna ta szałwia
W cieniu - zacieniona 14:13, 30 sty 2014

Do góry
Dzisiaj zajęłam się przeglądaniem torebek z nasionami jednorocznymi.Czas je uporządkować.Do kilku nie wrócę z wiadomych względów...nie popisały się i nie wywarły na mnie zbyt wielkiego wrażenia.

Na pewno wysieję werbenę p., mimo,że nie miałam szału...rozkołysała się dopiero późną jesienią i miałam kłopot z zebraniem nasion,ale dzięki uprzejmości O. mam nasionka...

Lobelia niebieska musi być..
Niebieski żeniszek mnie zaskoczył -kwitł bardzo długo.
Szałwia trójbarwna to już u mnie tradycja...
Cynie...które czarują swoim pięknem...
Obowiązkowo astry...
...ślazówka...taka biała,czysta pięknotka...
Ciernista cleome,którą miałam w ubiegłym roku po raz pierwszy ...i polubiliśmy się bardzo...

Piękne,pachnące heliotropy...bez których nie mogę się obejść...

...no i może jeszcze jakieś chciejstwa...ale nie za dużo....wolę bylinowo...

W kamiennym kręgu od początku 09:31, 30 sty 2014

Do góry
annawu napisał(a)

Aniu ile pięknej czerwieni, ale moja czerwień to szałwia, i moja miłość do kwiatów zaczęła się właśnie od szałwi, gdy byłam jeszcze dzieckiem

Któregoś roku...nie pamiętam ...chyba 2011 zasiałam dużo jej odmian: białe, różowe, fioletowe, niebieskie, biało-czerwone.....żadne nie były tak piekne jak czerwone, więc już w następnych latach ich nie siałam...szkoda mej pracy...a ta była po prostu gigantyczna

W kamiennym kręgu od początku 22:16, 29 sty 2014

Do góry
GorAna napisał(a)

Aniu ile pięknej czerwieni, ale moja czerwień to szałwia, i moja miłość do kwiatów zaczęła się właśnie od szałwi, gdy byłam jeszcze dzieckiem
W kamiennym kręgu od początku 22:01, 29 sty 2014

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Aniu śliczne czerwienie, szczególnie ta twoja szałwia gigant W tym roku też siejesz??? Buziole zostawiam i miłego krzyżykowania życzę

Postaram się wysiać...ale ta rewolujca w ogrodzie...nie wiem czy jest sens sadzić....bo panowie fachowcy....ogród będzie ich
W kamiennym kręgu od początku 18:49, 29 sty 2014

Do góry
Aniu śliczne czerwienie, szczególnie ta twoja szałwia gigant W tym roku też siejesz??? Buziole zostawiam i miłego krzyżykowania życzę
Ogród przy lesie początek 2012/2013 18:42, 25 sty 2014

Do góry
kasiek napisał(a)
hej, co tam przesadziłaś w ogrodzie w zimie?
To fioletowe to moze byc szałwia omszona.

kasiu ,kilka bylin,rozdzielałam trawy i żurawki .pozdrawiam
Ogród przy lesie początek 2012/2013 18:41, 25 sty 2014

Do góry
anna_g napisał(a)

Na chwilę obecną zachwycam się takimi połączeniami Co to to jest to fioletowe? Bardzo ładne. Odciska palucha zostawiam i pozdrawiam

Aniu ,Kasia dobrze ,Ci napisała ,to szałwia omszona pozdrawiam ze śnieżnej małopolski.
Mój 4 arowy azyl... 18:12, 25 sty 2014

Do góry
Podziw dla brązów Basiu i ta szałwia piękna
Szmaragdowy Zakątek 15:03, 25 sty 2014

Do góry
Na słóńce zdecydowanie lawenda, szałwia, róże okrywowe, kotrzewa sina, carex frosted curls z niskich....
Kubusiowo II 22:05, 24 sty 2014

Do góry
gusiarz napisał(a)
Gosiu pytałaś u mnie o szałwię, którą ma Ania DS. To szałwia omszona - czyli salvia nemorosa....ona jest byliną, ale nie znam odmiany niestety. Tylko nie kup omączonej - bo to jednoroczna roslinka. Radosności życzę

Omączona się rozsiewa i na następny rok daje pełno siewek, miałam ją Gosiaku to kiedy wysiewy zaczynasz? buziolki
Ogrodowy spektakl trwa ... 14:33, 24 sty 2014

Do góry
Miro, ja też czuję dynamikę (na razie w portfelu, jak to się przełoży na wygląd ogrodowy - nie wiem). Odpowiadam u Ciebie, bo Ta czyta mój wątek, M. nie rozumieją, że teraz trzeba kupować rośliny i zamawiać. I że w ogóle trzeba co roku kupować. I to w większych ilościach.

Lilii zamówiłam troszkę (biało-żółte, mocny róż) - nie za dużo. Będę za radą Ani Małej Mi sadziła po kilka w danym miejscu, żeby nie było takiego sterczącego lasu. I wśród innych roślin podobnych. Np. koło chabra wielkogłówkowego, koło róży, w seslerii Heuflera koło hosty dużej. Tamte, które mam, rosną koło turzycy bronze, rozchodnika oraz chyba koło jarzmianek i jeżówek (świeża sprawa z jesieni).

Potem rzuciłam się na piwonie. Żółte (jasne) i bordowe. Trzymające się sztywno.

O różach to już wiedziałam, że będą nowe: 'Alba Maxima' (po Anglii wiedziałam, brak mi r. alb w ogrodzie), Mme Plantier, rosa 'Felicite Parmentier'. Nie wspomnę o 'Golden Celebration' i 'Bernstein Rose'. Nie mogę nigdzie znaleźć r. 'Gertrude Jekyll' i Rosa Complicata.

I żelazne sprawy frontowe: bukszpany, rh, żurawki, nowe hosty, cisy - ale to zwyczajne sprawy. Acha, tego derenia 'Ivory Halo' będę szukać.

Co siejem: mam nasiona dostane. Standard. Nowością będzie ożanka i żelaźniak (może się uda), dzwonek i szałwia jednoroczna. A tak to te znane cynie, astry, czarnuszki. Tytoń sobie odpuszczę w tym roku. Widziałaś szarłata z aminkiem? Pięknie się prezentują.

Oczywiście warzywa - ale tutaj to rutyna zapanuje w tym roku.

Koniecznie muszę spróbować wysiać rumianek w dużych ilościach.

I tak oto na Twoim wątku zrobiłam plany 2014 w Pszczelarni.
PS I drzewo jeszcze jedno posadzę.
Dwa ogrody 10:17, 24 sty 2014

Do góry
mira napisał(a)

podobno zakupoholizm można zahibernować tak wyczytałam na O! ale nie było napisane jak więc dziś zamawiam róże bo to mam przemyslane
a tą kompozycję zabieram!, zabieram! to jest to byliny w donicy - kompozycja piękna - na zdjęciu tak wygląda a w realu? polecasz? bo już ją zapisuję to niebieskiej donicy

Mira - zabieraj donicę przywrotnik jak najbardziej, lawenda francuska po pierwszym przycięciu gorzej kwitnie, może zwykłą trzeba by lub wymienić na jednoroczne, w kolorze blue, ja sadzę w doniczki byliny jak potrzebuję je przetrzymać do jakiegoś czasu, zawsze wtedy są bardziej dopilnowane, niż w gruncie. Łączyłam lawendę też tak, lobelia z własnego siewu

inne byliny, szałwia muszkatołowa była ozdobna z liści, już w pierwszym roku trzeba było uciekać z nią do gruntu, to wysoka roślina, będę w tym roku eksperymentować z nią i werbeną w nowym, za nią szałwie jednoroczne

z bylin miałam w donicy wiszącej poziomkówkę

i truskawkę

Ogród przy lesie początek 2012/2013 18:47, 23 sty 2014

Do góry
hej, co tam przesadziłaś w ogrodzie w zimie?
To fioletowe to moze byc szałwia omszona.
Kwiatki i rabatki u Elizy 17:30, 23 sty 2014

Do góry
monteverde napisał(a)
Elizko też masz sporo fioletu pozdrawiam

Fiolet i róż to chyba najbardziej popularny kolor, troszkę go mam Dla Ciebie szałwia

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies