Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród u stóp klasztoru

Ogród u stóp klasztoru

laurowisnia 11:48, 07 lut 2014

Alinko witaj. Ja już gdzieś tam wcześniej u Ciebie byłam. Po ostatnich stronach i widokach na nich same pochwały Ci się należą. Rabata z werbeną dla mnie najładniejsza, ale wgłębnik ją na pewno goni. O nawożeniu poczytałam, również stosuję gnojówkę z pokrzyw i skrzypu.
Zapytam o Larissę, czy ona ma rzeczywiście takie małe kwiaty? Wygląda ślicznie. Pozdrawiam.
Agania 11:54, 07 lut 2014

alinak napisał(a)
Agata spotkanie już na wiosnę ,wpadniesz z Elą z chabrowgo - mam nadzieję . Wtedy rodgersja najpiękniejsza.
Pinata ma u mnie rok i miała tylko jednego liścia ale za to jakiego . myślę że musi mieć więcej czasu na aklimatyzacje .
Irish Bronze- rosnie wyjątkowo słabo ..no ale wiesz jakie sadzonki kupuje się w necie--FIFKI
( CZYT . TYCI-TYCI ).

stopowcolistna

irish bronze - w cieniu w lecie już zielona

kasztanowcolistna

Jestem w raju będę w raju
alinak 22:30, 07 lut 2014

Tusiala napisał(a)
Dziękuję za wytłumaczenie co i jak z mydłem
Ogród? WOW cudo
A czy opuncję czymś nawozisz, że Ci tak ładnie kwitnie? Bo moja ma dwa lata i jeszcze nie kwitła.
I jeszcze mam pytanie dotyczące szałwi. Co robisz, że masz takie ładne, gęste kępki? Bo u mnie jest jej sporo ale tak się jakoś rozsiewa, że nie tworzy kępek, placyków tylko pole.

Marta opuncji nie nawozimy , rośnie w ostrym słońcu w ziemi z piaskiem .moja też nie od razu kwitła . poczekaj jeszcze ...może już w tym roku .
Szałwia dostaje na wiosnę tylko porcje kompostu i tyle po pierwszym kwitnieniu ścinam i we wrześniu znowu zakwita , z tym że trochę słabiej . te kępy u mnie mają już 5 lat i nie od razu były takie gęste podsyp kompostem , zmieszaj go z ziemią , może też sprawia że są takie gęste . wstawiam fotki poglądowe

2010 - już roczne sadzonki

2011

2012

2013

a te sadzonki zrobione z tej jednej białej co ją widać na poprzednich fotkach

i ogólny widoczek z szałwią

ana_art 22:34, 07 lut 2014

uwielbiam szałwię mi w tamtym roku jesienią słabo mi zakwitła, ale może dlatego że musiała konkurować z jeżówkami? Czytam o kompoście, widzę, że masz korę powiedz odgarniasz korę i kompost mieszasz z ziemią? mam dwa kompostowniki ale licho mi idzie
alinak 22:38, 07 lut 2014

laurowisnia napisał(a)
Alinko witaj. Ja już gdzieś tam wcześniej u Ciebie byłam. Po ostatnich stronach i widokach na nich same pochwały Ci się należą. Rabata z werbeną dla mnie najładniejsza, ale wgłębnik ją na pewno goni. O nawożeniu poczytałam, również stosuję gnojówkę z pokrzyw i skrzypu.
Zapytam o Larissę, czy ona ma rzeczywiście takie małe kwiaty? Wygląda ślicznie. Pozdrawiam.

Witaj . dziękuję za miłe słowa . Werbenę pokochałam przez ogrodowisko i pierwsze nasionka dostałam od Danusi ,teraz to już sama się wysiewa a sadzonek starczyłoby dla całego ogrodowiska , na wiosnę niestety cześć idzie na kompostownik . do wysyłki dla forumek się nie nadają , bo za słabe żeby przetrwać pocztę .ty jesteś z naszych okolic to zapraszam na sadzonki .

Larisa to jedna z najukochańszych moich róż . kwiaty nie są aż tak malutkie , nawet powiedziałabym że duże jak na okrywową . zauważyłam tez że róże w miarę jak się starzeją maja większe kwiaty . pierwszy rok nigdy nie daje dużego kwiecia ,polecam tę różę

alinak 22:43, 07 lut 2014

ana_art napisał(a)
uwielbiam szałwię mi w tamtym roku jesienią słabo mi zakwitła, ale może dlatego że musiała konkurować z jeżówkami? Czytam o kompoście, widzę, że masz korę powiedz odgarniasz korę i kompost mieszasz z ziemią? mam dwa kompostowniki ale licho mi idzie

Ania -niestety kora idzie w ziemię . na wiosnę jak dosypię kompostu to posypuję korą .
w tamtym roku jednak zrobiłam inaczej . kompost ładnie przesiałam i wszystkie rabaty zostały własnie nim wysypane zamiast korą . było idealnie , bo do kompostu dosypuję trociny a raczej takie większe wiórka , które przywożę z tartaku w jesieni .
na rabatach dobrze to wygląda , ale nie pytaj ile to kosztuje pracy . jednak ok 1000 zł zaoszczędzone .
alinak 22:44, 07 lut 2014

Agania napisał(a)

Jestem w raju będę w raju

Agata pozdrawiam
monitka 22:46, 07 lut 2014

Oj śliczna Lariska, gdyby jeszcze pachniała to byłoby idealnie ale i bez tego jest moją ulubienicą

Alinko powiedz jak tniesz szałwię? ja zawsze wycinałam tylko przekwitnięte kwiatostany ale nie wiem czy tak się powinno ją ciąć.
Madzenka 22:48, 07 lut 2014

Piekna jest larissa.
Ciekawa też jestem jak rozkładasz kompost przy korze?
ana_art 22:49, 07 lut 2014

alinak napisał(a)

Ania -niestety kora idzie w ziemię . na wiosnę jak dosypię kompostu to posypuję korą .
w tamtym roku jednak zrobiłam inaczej . kompost ładnie przesiałam i wszystkie rabaty zostały własnie nim wysypane zamiast korą . było idealnie , bo do kompostu dosypuję trociny a raczej takie większe wiórka , które przywożę z tartaku w jesieni .
na rabatach dobrze to wygląda , ale nie pytaj ile to kosztuje pracy . jednak ok 1000 zł zaoszczędzone .

no właśnie u mnie też kora miesza się z ziemią .. kompostu mam za mało na wyściełanie. Wyobrażam sobie, że roboty z tym co nie miara W tamtym roku kupowałam fajną drobno mieloną korę, ale droga jak licho...