Już pisałam niedawno, że jak swoją pierwszą magnolię sadziłam, to u mnie też był wygwizdów (jeszcze oczywiście jest, chociaż trochę mniejszy), okrywałam dwie lub trzy pierwsze zimy i miała na korzeniach kopczyk z kory. I bez problemu rośnie. Druga, różowa, też ma przewiew ponad miarę, natomiast ta trzecia, biała, będzie miała komfortowe warunki. Ale te dwie nowe będę okrywać przez pierwsze zimy, żeby mi się uchowały U Ciebie też się uda Tylko okrywaj na początku zimą.
Magnolia romantyczna.graby ogromniaste.obym i ja doczekala takiego zywoplotu.
Fajnie ze pokazalas Ff super beda sie prezentowaly.jeszcze tylko na liscie czakac nam pozostahe
No i stało się. Niestety moja ubiegłoroczna magnolia po prostu uschła. Chyba nigdy już nie kupię krzaka w środku lata i to tak ciepłego. Zmarnowane pieniądze i roślina. Strasznie mi szkoda było bo piękna była. Od tygodnia biegałam po sklepach ogrodniczych czy mają może tą odmianę. Na internecie średnio one wyglądały. Wczoraj w ramach poprawy humoru po spotkaniu firmowym, które trochę jak stypa wyszło zamiast świętowania wyniku weszłam do ogrodniczego i była. Ostatnia sztuka. Z kwiatami. Cena połowę tego co zapłaciłam w ubieglym roku. Nie wytrzymałam i kupiłam. Wsadziłam na miejsce poprzedniej ale teraz przeczytałam chyba wszytkie artykuły o sadzeniu i pielęgnacji magnolii. A tak dziabąg już kwitnie
Marzenko no było wcześniej dzisiaj tylko tuje, które w pośpiechu wsadziłem i uciekłem do domu w drodze tnąc Carexy. Tak dzisiaj zimno i wietrzeni, że najlepiej pod kocykiem bym przesiedział.
Kasiu teraz w przedogródku są tylko lilie i liliowce, kilka bukszpanów, magnolia, i 3 miskanty. Wcześniej były jałowce, sosna, różanecznik, jodła, cyprysik, tuja, berberys, modrzew, liliowce, żurawki, lilie i zapewne jeszcze coś
Na wiosnę dosadzę dużo krokusów i tulipany, wtedy powinno być o wiele ładniej niż to co było
No widzisz Kasiu, sama nie wiem, skąd az tyle
Teraz inni beda liczyc i szok przeźyja, jacy bogaci roślinnie
Rany, jakies dinozaury w Mai wyciagneli
Co do bukow, wolno ruszaja, jak wszystkie buki, ale...caly sezon piękne, nie da się koło nich przejść obojetnie, kupuj!
Caly sezon takie są.
Botaniczne ida w masę, odpada wykopywanie, dzielenie i suszenie, bardzo je za to cenie, ale jednak zawsze jakis sezonowe wcisne, choc 10 dla oka. Wy ralam jednak żonkile, jako nr 1, widziałaś u Pszczolki łąkę zonkiową?
Zaległości sobie u Ciebie narobiłam ale już nadrabiam .
44 i kto tu jest powojnikową królową ! Magnolia kolejna - piękna!
Te botaniczne tulipany przepiękne! Będą i u mnie ale na razie jesienią kilka sztuk kupiłam, żeby zobaczyć jak będą wyglądały.
Widziałam Cię dziś w telewizji jak Mai zdjęcie robiłaś na targach w Poznaniu
Irenko potrzebuję informacji o buku tricolor czy on przez cały sezon ma takie ciemne liście z różowym obrzeżeniem - już jest mój tylko nie wiem jak go skomponować - chcę pod nim dać perovskię.
Tulipanki śliczne, chciałabym mieć takie za rok Dzięki
Piwonie rzeczywiście nie lubią siedzieć głęboko w ziemi, ale nie mówione, podobno nawet jak głęboko to za jakiś czas zakwitną
Jeny Olka, jak ja dawno u Ciebie nie byłam...wstyd. Ogólnie bardzo jestem do tyłu z tyloma wątkami, ze chyba nigdy nie nadrobię. Doba ostatnio za krótka Muszę Cię nawiedzić kochana
Magnolia cieszy każdego dnia, jeszcze nie wszystkie pąki się rozwinęły, będzie ich chyba 9
Napewno nic jej się nie stanie, w najgorszym wypadku nie zakwitnie w tym roku. Jak mus to mus
Księżniczka poczochrana, od razu lepiej
Dzięki Ilonka
No ładniutko wszystko kwitnie. U mnie tulipki jeszcze zamknięte, rano był przymrozek, magnolia gwieździsta już przekwita a żółta i różowa dopiero w pąkach. Pozdrawiam
Wczorajszy mój post dotyczył przede wszystkim zachwytów nad Twoją magnolia. I pomyłki wychodzi opisów w CO, ale o tym u mnie nie będę Ci zaśpiewać wątku
Ja zakochana w magnoliach. Mam dwie młode a planuję jeszcze trzy i gwieździsta. Trochę się boję, bo u mnie wygwizdowisko. Ale kocham je bardzo. Wszyscy w koło odradzają, ale się skuszę i najwyżej nauczę na wlasnych błędach.
no warzywnik wielki...nie wiem czy ogarniemy w tym roku..w tamtym poszliśmy na łatwiznę i rosła gorczyca na poplon fajnie mieć własne warzywka takie mamy doświadczenie jak mieszkaliśmy u Teściów kiedys chce tu jeszcze jaki tunel postawić na pomidory ale na razie czasu i wiedzy brak o pomodorach...a teściu ma 100 krzaków posadzonych to i my sie załapiemy
co do Magnolii to wiem że urośnie ja z tych cierpliwych jestem bo nie mam kasy na duże rośliny ciesze się z jej kwiatów bo jak upiliśmy to 1 miała a w tym roku to już 6 u Teściów tez magnolia nie kitła przez 3 lata i jak jej w końcu za moja rada podsypali torfu i kompostu na jesień to juz teraz witnie na całego
rabaty do końca jeszcze nie rozplanowane...gdzieś tam wczesniej pokazywałem to co juz mam zaplanowane ale realizaja na razie w powijakach..
dzięki za słowa uznania co do wisienekowej rabaty jeszcze planuje moze co tam dosadzić...a na pewno skończć bo jest 5 wisienek a do pokazania tylko 4 bo 5 nie obrobiona jeszcze...
Wczoraj napełnialiśmy skrzynki warzywne ziemią. Potem M roztaczał swoją koncepcję zakątka z moją rabatą bylinową, a ja patrzyłam na niego ze zdziwieniem ... mówię, ze całą zimę planowałam, że pokazywałam mu plany, rysunki i pytam się, czy niczego nie pamięta ? Wziął miarę, ja pręty i zaczęliśmy wytyczać, gdzie pójdą krawężniki. Na ten moment mam 6 sztuk, potrzebuję jeszcze 11. A potem będą jeszcze wkoło rabaty warzywnej, ale tam zalega jeszcze kupa ziemi, która starczy na trawnik między rabatą bylinową i warzywnikiem ...
Wczoraj z e-M o miejscówkę się poprztykałam, forsycja miała ustąpić miejsca magnolii, a Zbyszek nie chciał jej wysadzić ... w końcu stanęło na tym, ze forsycja pójdzie na miejsce kiepsko rosnącego jaśminowca, a na miejsce forsycji (będę miała cudny widok z jadalni) pójdzie magnolia Tylko potrzebuję rady, aby była wczesna, ładnie kwitła i same naj by miała, bo to ostatnie miejscówka wolna.
Mam drzewko Spektrum i Old Port, ale jeszcze nie kwitną, dlatego bym chciała jeszcze wcześniejszą odmianę.
Irenka Milka poradziła, by w jeden dołek posadzić dwie gwiaździste naraz. Różową i białą ...