Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:45, 03 mar 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Plecy mnie bolą. Zamiast sadzić kwiatki, wzięłam się za cięcie kulek.
Przycięłam ze 100 - co najmniej. 3 długie rzędy. To się nazywa maszyna.
Plecki nieco bolą

Śliczny avatar, mocno zeszczuplałaś
Jak cięłam u siebie, to myślałam o tobie, że też pewnie nie lekko, jak u mnie, podziwiam
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:04, 02 mar 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Jak coś wyskoczy latem to możesz jedynie ciachnąć te gałązki. W sierpniu całkowitego cięcia bym nie robiła. Ale wszystko zależy jak wygląda.

Dzięki
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 20:00, 02 mar 2019

Do góry
Kasiu, nie ma komu robić

Sadziłam dziś kwiatki do donic. Do ciemnej nocy.
Stoją w namiocie. Zdjęć nie mam Ubabrana byłam w ziemi.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:59, 02 mar 2019

Do góry
To może wklejcie w wątku i ćmie? Proszę.
Rozpoznawanie chwastów 19:49, 02 mar 2019

Do góry
To są prawodpodobnie tobołki polne

Chwast dwuliścienny, oprysk Starane, Mniszek
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:15, 02 mar 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Tak, są naturalne - ja stosowałam pułapki feromonowe, ale mi się nic nie złapało.
Obserwuję, zaglądam w krzewy. Mam w pogotowiu Apacz i Spintor.

W "Mojej Anglii" w 2017 miałam na dwóch krzewach, ale opryskaliśmy i się uspokoiło. W 2018 nie było ataku.

Ekologiczne środki:

Lepinox® Plus

Ćma nie ma naturalnych wrogów.

ma. jaszczurki.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 14:46, 02 mar 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Przegapiłam pytanie odnośnie cięcia dereni. Aby wytworzyły moc kolorowych gałązek, trzeba ciąć co roku i to bardzo nisko. Aby nie wytworzył się stary pień/gałęzie. Wtedy wypuszczają przy samej ziemi.

Bardzo dziękuję za odpowiedź .
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 13:36, 02 mar 2019

Do góry
Przegapiłam pytanie odnośnie cięcia dereni. Aby wytworzyły moc kolorowych gałązek, trzeba ciąć co roku i to bardzo nisko. Aby nie wytworzył się stary pień/gałęzie. Wtedy wypuszczają przy samej ziemi.
Czy zakładać trawnik od nowa - co rok nowy trawnik 13:31, 02 mar 2019

Do góry
Tak, trawnik na piaszczystej glebie lepiej podlewać dwa razy dziennie, ale mniejszymi dawkami. Ustawiasz w sterowniku czasy i częstotliwość.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:35, 02 mar 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Pozostawianie na rabatach to dobrze, ale ja mam ogród w całkiem innym stylu, po wierzchu posypuję próchnicę. Mam masę liści, zabiłyby wszystko i wyglądałby nieporządnie.

OK, wszystko jasne.
Dzięki Danusiu za opinię w sprawie moich donic. Nie byłam pewna czy mogą tak pozostać a jednocześnie nie wiedziałam co z nimi jeszcze można zrobić.
Pozdrawiam słonecznie.
Ogród Basi 09:24, 02 mar 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Uważam, że pasują i nic nie trzeba z nimi robić Zobacz - idealne.

Dzięki Danusiu za Twoją opinię. Nie byłam pewna czy tak mogą zostać a jednocześnie nie wiedziałam co można jeszcze przy nich zrobić.
Pozdrawiam.
Ogród Basi 08:03, 02 mar 2019

Do góry
Uważam, że pasują i nic nie trzeba z nimi robić Zobacz - idealne.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:01, 02 mar 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
A ja myślałam, że powinno się ciąć w marcu, czerwcu i do połowy sierpnia......i tak robiłam.
Za często?

Jak coś wyskoczy latem to możesz jedynie ciachnąć te gałązki. W sierpniu całkowitego cięcia bym nie robiła. Ale wszystko zależy jak wygląda.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:58, 02 mar 2019

Do góry
Pozostawianie na rabatach to dobrze, ale ja mam ogród w całkiem innym stylu, po wierzchu posypuję próchnicę. Mam masę liści, zabiłyby wszystko i wyglądałby nieporządnie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 00:51, 02 mar 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nam akurat się w tym roku tak złożyło, że nie mam ekipy na miejscu. Ale może niedługo. Na razie Grzesio zgarnia liście z rabat. Niedokładnie, ale coś robi.
A ja w rozjazdach.

Danusiu, a czy te liście jak zostaną na rabatach to nie za dobrze? Miałam zamiar pozostawić je i nie sprzątać. No i nie chciałam wyręczać dżdżownic.

Jesteś w rozjazdach ale jakie zakupy za to robisz.Podziwiałam je .
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:15, 01 mar 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Kobiecie chodzi o wyprowadzenie ze starego krzewu i napisałam żeby poczekała 10 dni. Radykalne cięcie gdy cieplej.

Jeśli były cięte po zeszłorocznych przyrostach to nie tniemy bo nie ma potrzeby.
Nie tniemy.

A jak jest potrzeba to tniemy w marcu.

Wszystko zależy od tego, jak wygląda bukszpan i jakiego rodzaju ma być cięcie.
Nie wiem, czemu nie dowierzasz, wszak tniemy przed rozpoczęciem przyrostu wiosennego a drugie cięcie po zakończeniu przyrostów czyli końcem czerwca.

Ja miałam kilka zapomnianych, co miały po 15 cm czupryny to ciachnęła, a kiedy niby mam ciąć takie właśnie, jak zaczną rosnąć?

W bukszpanowym nic nie tnę, bo wszystkie są idealne. To nie ma po co szarpać.

Moje bukszpany nie są idealne, dlatego dziękuję za konkretne wskazówki, nie były cięte, tkwiły w kącie, ale widać, ze mają potencjał i mimo braku doświadczeń będę starała się je wyprowadzic, zobaczymy co mi wyjdzie
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 20:25, 01 mar 2019

Do góry
Kobiecie chodzi o wyprowadzenie ze starego krzewu i napisałam żeby poczekała 10 dni. Radykalne cięcie gdy cieplej.

Jeśli były cięte po zeszłorocznych przyrostach to nie tniemy bo nie ma potrzeby.
Nie tniemy.

A jak jest potrzeba to tniemy w marcu.

Wszystko zależy od tego, jak wygląda bukszpan i jakiego rodzaju ma być cięcie.
Nie wiem, czemu nie dowierzasz, wszak tniemy przed rozpoczęciem przyrostu wiosennego a drugie cięcie po zakończeniu przyrostów czyli końcem czerwca.

Ja miałam kilka zapomnianych, co miały po 15 cm czupryny to ciachnęłam, a kiedy niby mam ciąć takie właśnie, jak zaczną rosnąć? To byłoby już za późno

W bukszpanowym nic nie tnę, bo wszystkie są idealne. To nie ma po co szarpać.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:18, 01 mar 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Aleście się szybko urządzili Kołyska ma super kolor i te malunki (czy to łowickie?) z Jakiego rejonu pochodzi? Jest wyjątkowa.

Danusiu przyjechała do nas z Krakowskiego przedszkola, a skąd trafiła tam nie mam pojęcia, lale się w niej bujały
Trzy takie były i jedna trafiła do nas jak chcieli wyrzucić....zupełnie nie wiem dlaczego, może jakich atestów do zabawy dla dzieci nie było, piernik wie bo urzędnicy wymyślą, a dzieciaki w czym teraz lale bujają i uczą się jak być tatą czy mamą?
Cieszę się, że się podoba, jest świetna
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:12, 01 mar 2019

Do góry
Aleście się szybko urządzili Kołyska ma super kolor i te malunki (czy to łowickie?) z Jakiego rejonu pochodzi? Jest wyjątkowa.
Dracena 20:11, 01 mar 2019

Do góry
Wyrzucić.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies