Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Ogród zmyślony 22:36, 19 cze 2014

Do góry
Myszorku. Anonimowo przeczytałam cały wątek. Dzisiaj oficjalnie przyznaję, że zestawienie stipy z lawendą postanowiłam mieć u siebie. Moja lawenda ma 5 lat, a stipa... ma 15cm ale wierzę, że kiedyś te sadzonki urosną do takich rozmiarów, jak Twoje. Pozdrawiam i... podziwiam...
Ogród zmyślony 21:59, 19 cze 2014

Do góry
Nicol, stipa jeśli rośnie w przepuszczalnej ziemi i w dużych skupiskach ma większą szansę na przetrwanie. Zima była łagodna i dość sucha u nas, tak więc przeżyło jej naprawdę sporo.
Dla lubiących poczochrańce jest też polski odpowiednik -stipa Jana równie piękna i bardziej wytrzymała, rośnie w kilku miejscach w srodkowej Polsce, ale jest pod ochroną. Chciałabym ją kiedyś zobaczyć w naturze.
Ano, ano przy szałwii jest sporo pracy, poza wydzieraniem nadmiaru trzeba jeszcze ciąć po kwitnieniu. Z tym też jest trochę zabawy. Budzi jednak ciekawość przechodniów i wszyscy pytają co to takiego.
Ogrodowa terapia-ogród z periodycznym przesadzaniem 07:55, 19 cze 2014

Do góry
Danusia, już zajrzałam ostróżki piękne są, ładnie się komponują z różami a w przyszłym roku będą wyższe. Stipa szybko przybiera, ja mam tylko stipę ubiegłoroczną, ale warto ją posiać w lutym, jest bezproblemowa a prezentuje się piękne.
Ogród Eli 14:27, 18 cze 2014

Do góry
Kasya napisał(a)

stipa jak fontanna

ladny widoczek

stipa super , szkoda, że mam jedną

skalniakowo

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:11, 18 cze 2014

Do góry
ja też polecam dołem przed ogrodzenie berberysy, żółte, czerwone, psy się nie będą krzątać i załatwiać bo to kłuje, a słońce dobrze zniosą, a nawet od słońca ładnie się przebarwią jesienią

Danusia w Zimozielonym ogrodzie przy białym domu dała takie właśnie berberysy + wiśnie umbraculifera

chociaż coś zimozielonego by się tutaj przydało by zimą też było zielono...

może trzmieliny na pniu? cały rządek, np żółte, a dołem berberys czerwony cały sezon np Admiration
można ten berberys co jakiś czas oddzielać takim króciutkim ekranikiem z bukszpanu, a w tle jasnozielone trawy co jakiś czas typu stipa...
ale nie narysowałam tego, więc nie wiem jakby to wyglądało

możesz też po obu stronach wejścia do furtki postawić 2 strażników, jakiś wąski iglak, albo drzewo kulka na pniu - wysoko szczepione
Ogrodowa zachciewajka :) 10:14, 18 cze 2014

Do góry
Nic się nie dzieje. Późno wracam do domu, komary gryzą, po ciemku nie da się pracować w ogrodzie. Nie mogę skończyć rabaty... ehhh.. Choć wczoraj sadziłam o 21.30 moje nowe dary (naparstnice), które dostałam od Małej_Mi.
Dary od Anabell już dawno wsadziłam, a dostałam wiele, paka ważyła chyba z 10 kilo kostrzewa niebieskia, stipa, jeżówka, arcydzięgiel, dalie, hortensje, ożankę
Za wszystko bardzo dziękuję Teraz tylko czekam na efekty
W cieniu - zacieniona 22:34, 17 cze 2014

Do góry
JoannA napisał(a)

Śliczna stipa, ja dopiero dzisiaj swoją wysadziłam bo nowa rabata powoli i w bólach się tworzy.
U Ciebie tyle ciekawych roślin, a ogród cudnie rozkwitł.
pozdrawiam
...bardzo...nawet bardzo mocno cieszę się ze stipy...czasami marzenia się spełniają...
W cieniu - zacieniona 22:31, 17 cze 2014

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
Stipa {z nasion} i szałwia omszona

Śliczna stipa, ja dopiero dzisiaj swoją wysadziłam bo nowa rabata powoli i w bólach się tworzy.
U Ciebie tyle ciekawych roślin, a ogród cudnie rozkwitł.
pozdrawiam
W cieniu - zacieniona 21:29, 17 cze 2014

Do góry
Stipa {z nasion} i szałwia omszona
Ogród Eli 18:50, 17 cze 2014

Do góry
elzbieta_g napisał(a)

z hortkami latam po całym ogrodzie i nie wiem gdzie je posadzić

a wiśnia wstępnie ląduje tu...może coś widać bo pod słońce

stipa jak fontanna

ladny widoczek
Ogrodowa terapia-ogród z periodycznym przesadzaniem 23:14, 16 cze 2014

Do góry
Alez masz gąszcz Stipa naprawdę pasuje do wszytskiego u Ciebie z hostami jakże gra z fakturą liści
Dwa ogrody 22:52, 16 cze 2014

Do góry
Rench, już prawie

malkul, miło, że zostawiasz ślad pamiętam połać rozchodnika z trawami u Zety, nie pamiętam tylko, czy to była stipa. Rozchodnik podzieliłam swój, stipa wysiana z nasion, a czy efekt będzie, zobaczymy pozdrawiam
Dwa ogrody 22:05, 16 cze 2014

Do góry
Stipa z rozchodnkiem cudna wręcz
Ogrodowa terapia-ogród z periodycznym przesadzaniem 15:36, 16 cze 2014

Do góry
Ależ u Ciebie bujnie ! Jak hortensje przy tarasie, zostały? Pamiętam, że chciałaś je usuwać... A stipa zachwycająca, muszę ją mieć, na siew za późno, kupię przez internet sadzonki ! Z różami, będzie jej pięknie.
Dwa ogrody 14:48, 16 cze 2014

Do góry
Jestem w szoku, ze te liliowce z falbankami już ci kwitną Mariola! ślicznie niebieskie czosnki i wszystko inne też
stipa i rozchodnik, to ciekawy mariaż,, będę podglądać
pozdrawiam
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 11:37, 16 cze 2014

Do góry
Syla napisał(a)
Gosiek - trawy obłędne ... super nowocześnie ... jak będziesz dysponować chwilką to podaj nazwy swoich trawek ... gracki rozpoznałam innych nie buziak

kłosownica, obiedka szerokolistna, red baron, rozplenice, molinie, seslerie, trzcinnik, carex the beatles, carex Frosted Curls, stipa, proso na tyłach (nie lubię dostałam omyłkowo)
Dwa ogrody 08:42, 16 cze 2014

Do góry
Liliowce już ? łał
masz różę Ascot to będę Cię prosić o opinię i dużo zdjęć bo ciekawa jej jestem, no i te eksperymenty z rozmnażaniem róż - nabrałam apetytu na to tak róże jak i hortensje
a stipa ruszy i będzie super z rozchodnikiem

pozdrawiam
Mój skrawek zieleni 07:57, 16 cze 2014

Do góry
kasiula79 napisał(a)
Kinguś nadrobiłam u Ciebie Kompozycję śliczną zrobiłaś i donica też mi się podoba...wydaje mi się, że trawka którą wsadziłaś obok hortki to nie jest jednak stipa tylko Frosted Curls lub Amazon Mist - stipa jest bardziej wyprostowana, ale mogę się mylić...w każdym razie z tej będziesz zadowolona - po sezonie spokojnie możesz ja wsadzić do gruntu - ja tak zrobiłam i teraz jest zdecydowanie najładniejsza z frosted , które mam - pozostałe są dużo mniejsze...

pozdrawiam

Kasiu dziękuję za miłe słowa
Co do trawki to na etykiecie było napisane "stipa", a że ja zielona to wierzę jak napiszą . Będę obserwować i zobaczymy jak się rozrośnie.

Również pozdrawiam
Mój skrawek zieleni 06:56, 16 cze 2014

Do góry
Kinguś nadrobiłam u Ciebie Kompozycję śliczną zrobiłaś i donica też mi się podoba...wydaje mi się, że trawka którą wsadziłaś obok hortki to nie jest jednak stipa tylko Frosted Curls lub Amazon Mist - stipa jest bardziej wyprostowana, ale mogę się mylić...w każdym razie z tej będziesz zadowolona - po sezonie spokojnie możesz ja wsadzić do gruntu - ja tak zrobiłam i teraz jest zdecydowanie najładniejsza z frosted , które mam - pozostałe są dużo mniejsze...

pozdrawiam

Dwa ogrody 23:58, 15 cze 2014

Do góry
W nowym kolejny liliowiec, będę wklejać systematycznie, to może uda się je rozszyfrować

zastanawiam się, co posadzić przed Bonicą, za bukszpanami, szałwię już wykopałam, bo zasłaniała całkowicie róże, na lawendę za mokro w tym miescu...trawa do koszenia, ale jeszcze chwilkę musi poczekać

i stipa, która może wreszcie ruszy

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies