Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

jula81 12:44, 16 cze 2014

Bardzo uroczy jest ogród w realizacjach gardenarium.pl
warto obejrzeć

http://www.gardenarium.pl/realizacje/ogrod-nowoczesny
aaga 10:08, 18 cze 2014

Witam. Nie mam pomyslu co zasadzic przed ogrodzeniem czy ktos mi moze cos doradzic? Jest to czesc zachodnia czyli duzo slonca po lewej stronie mam 5m a po drugiej 8m i ok 80 cm szerokosci.

A_gawa 10:14, 18 cze 2014

aaga napisał(a)
Witam. Nie mam pomyslu co zasadzic przed ogrodzeniem czy ktos mi moze cos doradzic? Jest to czesc zachodnia czyli duzo slonca po lewej stronie mam 5m a po drugiej 8m i ok 80 cm szerokosci.

Proponuję pooglądać wątki. Jest tu olbrzymia ilość zdjęć. Na pewno jakieś nasadzenia Ci się spodobają i przeniesiesz je do swojego ogrodu.
Aga 11:04, 18 cze 2014

Na tle tego ciemnego ogrodzenia moze cos jasnego berberysy żółte albo tawuły japonskie ,trzmielina,trawy
Marcin89 11:07, 18 cze 2014

Aga napisał(a)
Na tle tego ciemnego ogrodzenia moze cos jasnego berberysy żółte albo tawuły japonskie ,trzmielina,trawy

Dokładnie tak, ulubione krzewy w kolorach, do tego co kawałek puścił bym na ogrodzenie pnącza np winobluszcz czy wiciokrzew. Wybór ogromny.
Malgosik 11:11, 18 cze 2014

ja też polecam dołem przed ogrodzenie berberysy, żółte, czerwone, psy się nie będą krzątać i załatwiać bo to kłuje, a słońce dobrze zniosą, a nawet od słońca ładnie się przebarwią jesienią

Danusia w Zimozielonym ogrodzie przy białym domu dała takie właśnie berberysy + wiśnie umbraculifera

chociaż coś zimozielonego by się tutaj przydało by zimą też było zielono...

może trzmieliny na pniu? cały rządek, np żółte, a dołem berberys czerwony cały sezon np Admiration
można ten berberys co jakiś czas oddzielać takim króciutkim ekranikiem z bukszpanu, a w tle jasnozielone trawy co jakiś czas typu stipa...
ale nie narysowałam tego, więc nie wiem jakby to wyglądało

możesz też po obu stronach wejścia do furtki postawić 2 strażników, jakiś wąski iglak, albo drzewo kulka na pniu - wysoko szczepione
Malgosik 11:42, 18 cze 2014

front z Zimozielonym....
https://ogrodowisko.pl/watek/2252-zimozielony-ogrod-przy-bialym-domu?page=107
Malgosik 12:11, 18 cze 2014

a tutaj przed ogrodzeniem w ogrodzie z lustrem:
grujeczniki, choina kanadyjska do formowania i berberysy
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1033-ogrod-z-lustrem?page=244
aaga 14:32, 18 cze 2014

Dziekuje jestescie niesamowici! Nie liczylam na tak szybki odzew
Ogrod z lustrem to moj ulubiony tez myslalam o takim nasadzeniu tylko wydawalo mi sie ze choiny beda za duze ale moze sie myle..
myslalam tez wlasnie o berberysie jakims jasnym wlasnie ze wzgledu na ciemne grodzenie zeby troche rozjasnic tylko nie jest zimozielony ..a dobrze bybylo zeby zima tez bylo ladnie
Malgosik 15:19, 18 cze 2014

ja też się zastanawiam nad choiną
można ją formować, w necie widać cięte żywopłoty z niej
nie wiem tylko jak ciąć od strony płotu gdzie nie będzie dostępu...