Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 15:02, 24 wrz 2019

Do góry
Różnie trzmieliny zmieniają kolor. No ta dzisiaj fotka zrobiona wystawa słoneczna pół różowe druga jeszcze zielona

W moim małym ogródeczku - Dorota 12:26, 24 wrz 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Witam Dorotka

Przyszłam powiedzieć, że posadziłam nie wszystkie ale dużo niezapominajki. Robiły się już takie przysadziste co z tego będzie to nie wiem.
Jeszcze mam trochę do posadzenia, ale to w przyszłym tygodniu.

Róże u ciebie kwitną jak w czerwcu. U mnie też co niektóre takiego drugiego rozpędu dostały. Z niektórych róż jestem nie zadowolona czekam jeszcze na przyszły rok inaczej będą pożegnania.

Odnośnie wpisów, to fakt, że trzeba non stop coś pokazywać bo inaczej kot z kulawą noga do ciebie nie zajrzy.
Już się nie przejmuje tworzę wątek dla siebie a jak ktoś chce to niech zagląda, czy się wpisze jego sprawa.

Kilka razy się wpisywałam na niektóre wątki bez odzewu na szczęście jest ich mało tez zignorowalam.
Zawsze każdy mój wpis jest poprzedzony dokładnym oglądaniem kilka stron wstecz wpisuje się dużo a nie takie tam trele, ble ble.

Nie przejmuj się ja zawsze zaglądam prawie codziennie. Wpisy robię raz w tygodniu. Chyba, że jest ciekawy temat i wtedy biorę udział w dyskusji.

Pozdrawiam cieplutko.
Niezapominajki bardzo lubię za ich piękny kolor i delikatne kwiatuszki. Niestety wysiane w lecie nie wzeszły, czyli znów będą tylko samosiejki. Nie zapomnij o podlewaniu, żeby nie podsychały od dołu, a w przyszłym roku pozwól im przekwitnąć na rabacie. Wtedy też lubią łapać mączniaka, ale podczas wyrywania porozsiewają się w różnych miejscach. Posadź niezapominajki przy oczku wodnym. Tam będzie ich największy urok.
Część róż ładnie powtórzyła kwitnienie, ale mam też takie co chyba nie dam im już kolejnej szansy.
Ja też ten wątek traktuję jak pamiętnik ogrodniczy, ale mimo wszystko miło jak ktoś zostawi swój ślad. Sadzone w lipcu lilie zaczynają swój spektakl, no i wreszcie moja trawiasta nabiera wyglądu.

Pozdrawiam

W moim małym ogródeczku - Dorota 11:23, 24 wrz 2019

Do góry
Dorotka jak zwykle o każdej porze roku masz bardzo bombowe pomysły. Ja takich nie mam. Może jakbym znalazła trochę wiecej czasu, ale zawsze jestem w niedo czasie.
Bardzo się dzisiaj narobiłam ledwo siedzę. EM ma dużo roboty i ja kosilam najpierw traktorkiem potem obkaszarka. Ma być trochę chłodniej boję się aby przymrozków nie było bo szkoda jeszcze mam zielono.

Dorotka tulipany kupowałam 10 Września. Nie wiem czy u mnie czytałaś w tych paczkach jest ok od 69-61-62 cebulek średnio wychodzi po 0,56 gr.

Tam są paczki i różnego rodzaju cebulki. Jeżeli chodzi o Lidla to wszystko zależy jaką miejscowość i nawet na Ursynowie różnie naród kupuje. Mam nie daleko 2 więc jak obok mnie nie ma towaru który był jadę przystanek dalej i tam kupuje.
Teraz tak są też cebulki tzw Premium i one są droższe. Są też w mniejszych paczuszkach po 8- 1O szt np tak kupiłam van ejki (też tanio wychodziło) wcześniej na początku wrześnie jeszcze nie było tych po 2 kg.
Zresztą sprawdź ceny na czytniku to się zorientujesz bo ceny pokrętnie pokazane przynajmniej u nas.

To tyle Dorotka pozdrawiam
Cieszę się, że podoba Ci się u mnie. Na pewno pomysłów masz sporo, ale jak podkreślasz trzeba mieć czas na ich realizację. My matki, żony, kucharki, sprzątaczki, organizatorki wolnego czasu, tragarze zakupów i wreszcie ogrodniczki musimy swój czas dzielić na wszystkie te zajęcia. I te nasze ciągłe wybory co zrobić pierwsze, żeby też następnych zajęć nie zaniedbać.

O tulipanach czytałam, niestety do L dotarłam później i nie było już wyboru, kupiłam trochę w Biedronce i teraz się zastanawiam gdzie ja to wcisnę.
Zaczęłam już wycinać sporo roślin, czyli sezon na porządki jesienne u mnie też już otwarty. Wreszcie zostały przycięte tuje kulki, które nie były cięte od 2 lat. Z 3 ogromnymi kulami na pniu pożegnałam się bez żalu. Mąż mi wykopał, one zasłaniały dużą część rabat. Mam dużo planów do zrealizowania w ogrodzie,tylko tych sił za mało.

Pozdrawiam

Ptasi gaj 01:19, 24 wrz 2019

Do góry
Aniu zastój panuje w moim ogrodzie powoli zaczyna się szykować do jesieni.
Dzisiaj u nas miała być ładna pogoda ale nie za bardzo ta pogoda była.
Padał deszcz z przerwami coś tam zrobiłam. Posadziłam rośliny które miałam w doniczkach wrzosy, żurawki i wysadzalam niezapominajki może się przyjmą.

Grzyby mam więc zbieram, ale w zeszłym roku było mimo suszy więcej.

Wczoraj ładniejsza pogoda chce pokazać niebo nad dxialka
Chyba latał samolot robiący foty.

Moja trzmielina oskrzydlona zmienia kolor

Elu, i moja trzmielina też jeszcze nie jest tak intensywnie przebarwiona jak u Ciebie. Ale na szczęście nie traci liści jak u Ewy. Trochę zaczyna różowieć ale delikatnie. Zrobię jej zdjęcie i pokażę ale pewnie za kilka dni. Jak będzie już bardziej jesienna.
Pozdrawiam.
Anna i Ogród 16:02, 23 wrz 2019

Do góry

Trzcinnikow krótkowłose robią ładny efekt w ogrodzie. Puzniej kwitna na początku września przynajmniej u mnie,ale za to są bardzo ładne mam posadzone na tle szmaragdów.

Aniu jeżeli chodzi o trawy które rosną do ziemi to kwestia ich sztywności łodyg. Jest parę takich zobaczę to podam.

A ja bardzo lubię jeżówki nawet te nie z rodowodem.
To wszystko zależy gdzie posadzone u mnie się nie sieją ale kępy są rozrośnięte. Przyciełam swoje i odbijająca. W przyszłym roku muszę wcześniej przyciąć to jeszcze zakwitną drugi raz.

Zamowilam z odmianowe dosyć sporo zobaczę co to będzie.

Pozdrawiam

Też lubiłam te jeżówki za niezawodność, ale jak zaczęły mi się rozsiewać i teraz nawet w środku białych jeżówek wyrosły te różowe to się zdenerwowałam.
Zagłuszają inne jeżówki.
Anna i Ogród 13:30, 23 wrz 2019

Do góry
Makao_J napisał(a)
Trzcinnik krótkowłosy

Tu rosną molinie transparent 8 sztuk. Mam nadzieję że będzie za rok lepszy efekt a jeśli nie to się dokupi

Trzcinnikow krótkowłose robią ładny efekt w ogrodzie. Puzniej kwitna na początku września przynajmniej u mnie,ale za to są bardzo ładne mam posadzone na tle szmaragdów.

Aniu jeżeli chodzi o trawy które rosną do ziemi to kwestia ich sztywności łodyg. Jest parę takich zobaczę to podam.

A ja bardzo lubię jeżówki nawet te nie z rodowodem.
To wszystko zależy gdzie posadzone u mnie się nie sieją ale kępy są rozrośnięte. Przyciełam swoje i odbijająca. W przyszłym roku muszę wcześniej przyciąć to jeszcze zakwitną drugi raz.

Zamowilam z odmianowe dosyć sporo zobaczę co to będzie.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 12:31, 23 wrz 2019

Do góry
Musisz koniecznie przesadzić w inne miejsce do słońca. Może ja poszerza budleja z pokarmów w ziemi. Może ziemia za jałowa.
Ptasi gaj 12:26, 23 wrz 2019

Do góry
Musisz koniecznie przesadzić w inne miejsce do słońca. Może ja poszerza budleja z pokarmów w ziemi. Może ziemia za jałowa.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 10:13, 23 wrz 2019

Do góry

Tak patrzę na ten wysiew to klęska urodzaju też bym tak chciała. Mam tylko jedną w tym roku kupiona może też się doczekam tyle dzieci.

Eska pisze bo zapomnę miskant Rosi jest. Dzisiaj dostałam powiadomienie z Albamaru, że mają można zamawiać. Złożyłam już zamówienie bo może zabraknąć ha ha ha. Zamówiłam 3 szt bo 14 zł to nie majątek a jak się któraś nie przyjmuje to będą jeszcze 2 szt.

Jak masz gdzieś ta beczke na deszczówkę to pokaż.

Oj klęska ale pozytywna Szkoda, że te siewki takie szybko więdnące, bo bym mogła rozsyłać w świat Oby Twoje się namnożyły jak u mnie

A tak, wiem, że jest miskant Rosi, dostałam powiadomienie, dzięki! Właśnie u nich zrobiłam dwa tygodnie temu zmaówienie i już odpuszczam w tym roku, bo jeszcze za róże nowe musze zapłacić.... bankructwo mnie czeka niechybnie

A beczka, tutaj jeszcze nie podłączona do rury spustowej:

Mirkowy ogród (początki) 00:08, 23 wrz 2019

Do góry
Mirka już się nad tą werbena zastanawialam ładnie by pasowała z patagońska.
Czy ona z nasionek i bylina czy sama się rozsiewa. Muszę pr,wczytać.

Mirka, jak mam dużo roboty to ciągle sobie powtarzam za jakie grzechy już więcej nie kupuje, nie sądzę nie sieje. Jak mi przechodzi znowu snuje w głowie plany.
Zamówiłam dzisiaj miskanta Rosi. Teraz myślę gdzie go posadzić 3 szt i hakomy gold..

Pozdrawiam
Gożdzikowa - wiejski ogród 00:01, 23 wrz 2019

Do góry
Basiu szoking takie pomidory czyste jak łza bez chorób?
Czy one w donicach rosna, ale korzenie pewnie przez dziury w dnie wypuszczają.
A ogórki jakie dorodne.

Basiu pozdrawiam
Mój ogrodowy pamiętnik 23:25, 22 wrz 2019

Do góry
Witam Agata

Przyszłam od Ręki a to za sprawa sadzenia traw.
Sądz teraz można nawet w październiku przysyp liśćmi na zimę. Teraz jest najlepsza pora na kupno widzisz co kupujesz wiosna trawy są bez lisci. Dopiero dobrym terminem w przyszłym roku na kupno traw jest lipiec aż do jesieni. Wtedy dopiero w szkółkach są ładne okazy.

Taki czas, jesień grzybów wszędzie pełno.
Mam różne ale się tym nie przejmuje. Maślaki, kozaki ostatnio rydze sie pojawily.

Pozdrawiam

Masz rację Elu. Teraz przynajmniej widać co się kupuje. Seslerię posadziłam. Sama jestem ciekawa czy ten termin się sprawdzi . W końcu to podobno jest niewymagająca trawa.
W tym roku mam dosłownie wysyp grzybów i jak patrzę na trawnik to jednak nie o to mi chodziło . Na rabatach też sobie rosną w najlepsze. Skąd tego tyle w tym roku?
Mój ogrodowy pamiętnik 23:12, 22 wrz 2019

Do góry
Witam Agata

Przyszłam od Ręki a to za sprawa sadzenia traw.
Sądz teraz można nawet w październiku przysyp liśćmi na zimę. Teraz jest najlepsza pora na kupno widzisz co kupujesz wiosna trawy są bez lisci. Dopiero dobrym terminem w przyszłym roku na kupno traw jest lipiec aż do jesieni. Wtedy dopiero w szkółkach są ładne okazy.

Taki czas, jesień grzybów wszędzie pełno.
Mam różne ale się tym nie przejmuje. Maślaki, kozaki ostatnio rydze sie pojawily.

Pozdrawiam
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 22:57, 22 wrz 2019

Do góry
effka napisał(a)

To prawda, zgaduj zgadula ale ciemierniki po drugiej stronie ogrodu kilka sztuk tylko.

Kochana, mówisz 5%, to zobacz co u mnie z 4 sadzonek naparstnic zeszłorocznych się porobiło :

Gąszcz totalny, wyrywam je pękami, rozdaję jak ktoś akurat wpadnie do mnie. Pasuję im tam bardzo bo np na wrzosowisku posadzilam w zeszłym roku tyle samo sadzonek i trochę kepek nowych jest ale mało która kwitnie. Wybitnie im tam nie pasuje a tu na wjazdowej szał naparstnic owy, napadły nawet lawendę, fotka z wakacji:

Tak patrzę na ten wysiew to klęska urodzaju też bym tak chciała. Mam tylko jedną w tym roku kupiona może też się doczekam tyle dzieci.

Eska pisze bo zapomnę miskant Rosi jest. Dzisiaj dostałam powiadomienie z Albamaru, że mają można zamawiać. Złożyłam już zamówienie bo może zabraknąć ha ha ha. Zamówiłam 3 szt bo 14 zł to nie majątek a jak się któraś nie przyjmuje to będą jeszcze 2 szt.

Jak masz gdzieś ta beczke na deszczówkę to pokaż.
Pamiętajcie o ogrodach 22:36, 22 wrz 2019

Do góry
Poczekaj jeszcze się przebarwia to dopiero początek. Moja też ma liście o różnym przebarwieniu.
Moje rosną w słońcu nie wiem jak twoja.
U mnie cudownie przebarwiają się derenie już są różowe fotek nie robiłam ale zrobię.

Pozdrawiam
Ogrodowe kreacje 22:13, 22 wrz 2019

Do góry
Aurelllia napisał(a)
Rabata liliowcowa przeszła rewolucję, została odmłodzona i pomiędzy liliowce zostały wsadzone miskanty - powoli wprowadzam trawy do ogrodu

Ta rabata zawsze mi się podobała a teraz jak dojdą trawy za 2 lata będzie bardzo ładnie.

Ogród z fotek sprawia wrażenie bardzo dużego. Już dużo obsadzilas Aurelia ładnie przebarwiają się horty. U mnie też powoli widać nadchodzącą jesień.
Byłam teraz przez 3 dni na działce trawnik nawozilam bo sam chory a to ostatni dzwonek.

Dobrze zrobiłaś że nakupilas traw. Trawy w ogrodzie taki powiew do samej zimy nawet zimą związane są fajne dekoracje.
Ta rabata z werbenami z tyłu trawy za 2 lata będą już duże jak powiazesz na zimę udekorujesz na święta to cud miód.

Ja dzisiaj zamówiłam Miskanty "Rosi" bardzo ladne zobacz. Tulipany muszę sadzić w tym miesiącu muszę posadzić w tym miesiącu nakupilam worków w Lidlu teraz trzeba sadzić.

Wracam jeszcze fajny psiunio tak bym chciała mieć Piska a najlepiej kundla jakiegoś, ale pies to obowiązki. Bardzo się przywiązuje do zwierzat i rostania ciężko przechodzę. Po chomiku płacze.

Pozdrawiam
Mirkowy ogród (początki) 22:01, 22 wrz 2019

Do góry
Też mam marcinki, ale moje chyba z bardzo w cieniu rosną będę musiała im nowa miejscówkę znaleźć.

Bardzo ladne

Moje za to na patelni rosną .W tym roku są dużo niższe przez suszę.b Też będę przesadzać jak przekwitną.
Elu tę Werbenę Hastatę ci polecam bardzo długo kwitnie do teraz jeszcze teraz ma kwiaty
Mirkowy ogród (początki) 21:53, 22 wrz 2019

Do góry
Też mam marcinki, ale moje chyba z bardzo w cieniu rosną będę musiała im nowa miejscówkę znaleźć.

Bardzo ladne
Moja działka na Dębowym Lesie 20:46, 22 wrz 2019

Do góry
Aniu czy już u ciebie padało? U nas trochę. Pytam, bo dzisiaj trochę grzebałam w ziemi i 2-3 cm mokro poniżej popiół.

Masz piękne dalie, aby tylko przymrozków nie było. U mnie wczoraj nad ranem był lekki szton na trawie, ale roślin nie złapał.

Jakoś powoli robota ogrodowa schodzi. Jeszcze mam sadzenie cebulowych. Zamówiłam w necie tulipany 13 sierpnia i do tej pory paczka nie orzyszła. Chyba zrezygnuje. Nakupilam w Lidlu cebul to wystarczy.

Pozdrawiam

Elu raz pasało z godzien w nocy i raz zaraz w dzień z 10 minut.Znowu sucho. I u mnie jak popiół.Noce już chłodne.Oj dzisiaj był ostatni ,i piękny słoneczny dzień lata.Dz koda,że ono odchodzi, chociaz bardzo suche było.
Ja też jeszcze wszystkich cebulowych nie posadziłam.
Oj na pewno zaraz dostaniesz paczuszkę i będziesz sadziła te tulipanki z radością
w Lidlu kupowałąm często .Mają ciekawe odmiany cebulowych.
W moim małym ogródeczku - Dorota 18:53, 22 wrz 2019

Do góry
Witam Dorotka

Przyszłam powiedzieć, że posadziłam nie wszystkie ale dużo niezapominajki. Robiły się już takie przysadziste co z tego będzie to nie wiem.
Jeszcze mam trochę do posadzenia, ale to w przyszłym tygodniu.

Róże u ciebie kwitną jak w czerwcu. U mnie też co niektóre takiego drugiego rozpędu dostały. Z niektórych róż jestem nie zadowolona czekam jeszcze na przyszły rok inaczej będą pożegnania.

Odnośnie wpisów, to fakt, że trzeba non stop coś pokazywać bo inaczej kot z kulawą noga do ciebie nie zajrzy.
Już się nie przejmuje tworzę wątek dla siebie a jak ktoś chce to niech zagląda, czy się wpisze jego sprawa.

Kilka razy się wpisywałam na niektóre wątki bez odzewu na szczęście jest ich mało tez zignorowalam.
Zawsze każdy mój wpis jest poprzedzony dokładnym oglądaniem kilka stron wstecz wpisuje się dużo a nie takie tam trele, ble ble.

Nie przejmuj się ja zawsze zaglądam prawie codziennie. Wpisy robię raz w tygodniu. Chyba, że jest ciekawy temat i wtedy biorę udział w dyskusji.

Pozdrawiam cieplutko.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies