Niezapominajki bardzo lubię za ich piękny kolor i delikatne kwiatuszki. Niestety wysiane w lecie nie wzeszły, czyli znów będą tylko samosiejki. Nie zapomnij o podlewaniu, żeby nie podsychały od dołu, a w przyszłym roku pozwól im przekwitnąć na rabacie. Wtedy też lubią łapać mączniaka, ale podczas wyrywania porozsiewają się w różnych miejscach. Posadź niezapominajki przy oczku wodnym. Tam będzie ich największy urok.
Część róż ładnie powtórzyła kwitnienie, ale mam też takie co chyba nie dam im już kolejnej szansy.
Ja też ten wątek traktuję jak pamiętnik ogrodniczy, ale mimo wszystko miło jak ktoś zostawi swój ślad. Sadzone w lipcu lilie zaczynają swój spektakl, no i wreszcie moja trawiasta nabiera wyglądu.
Cieszę się, że podoba Ci się u mnie. Na pewno pomysłów masz sporo, ale jak podkreślasz trzeba mieć czas na ich realizację. My matki, żony, kucharki, sprzątaczki, organizatorki wolnego czasu, tragarze zakupów i wreszcie ogrodniczki musimy swój czas dzielić na wszystkie te zajęcia. I te nasze ciągłe wybory co zrobić pierwsze, żeby też następnych zajęć nie zaniedbać.
O tulipanach czytałam, niestety do L dotarłam później i nie było już wyboru, kupiłam trochę w Biedronce i teraz się zastanawiam gdzie ja to wcisnę.
Zaczęłam już wycinać sporo roślin, czyli sezon na porządki jesienne u mnie też już otwarty. Wreszcie zostały przycięte tuje kulki, które nie były cięte od 2 lat. Z 3 ogromnymi kulami na pniu pożegnałam się bez żalu. Mąż mi wykopał, one zasłaniały dużą część rabat. Mam dużo planów do zrealizowania w ogrodzie,tylko tych sił za mało.
Elu, i moja trzmielina też jeszcze nie jest tak intensywnie przebarwiona jak u Ciebie. Ale na szczęście nie traci liści jak u Ewy. Trochę zaczyna różowieć ale delikatnie. Zrobię jej zdjęcie i pokażę ale pewnie za kilka dni. Jak będzie już bardziej jesienna.
Pozdrawiam.
Też lubiłam te jeżówki za niezawodność, ale jak zaczęły mi się rozsiewać i teraz nawet w środku białych jeżówek wyrosły te różowe to się zdenerwowałam.
Zagłuszają inne jeżówki.
Trzcinnikow krótkowłose robią ładny efekt w ogrodzie. Puzniej kwitna na początku września przynajmniej u mnie,ale za to są bardzo ładne mam posadzone na tle szmaragdów.
Aniu jeżeli chodzi o trawy które rosną do ziemi to kwestia ich sztywności łodyg. Jest parę takich zobaczę to podam.
A ja bardzo lubię jeżówki nawet te nie z rodowodem.
To wszystko zależy gdzie posadzone u mnie się nie sieją ale kępy są rozrośnięte. Przyciełam swoje i odbijająca. W przyszłym roku muszę wcześniej przyciąć to jeszcze zakwitną drugi raz.
Zamowilam z odmianowe dosyć sporo zobaczę co to będzie.
Oj klęska ale pozytywna Szkoda, że te siewki takie szybko więdnące, bo bym mogła rozsyłać w świat Oby Twoje się namnożyły jak u mnie
A tak, wiem, że jest miskant Rosi, dostałam powiadomienie, dzięki! Właśnie u nich zrobiłam dwa tygodnie temu zmaówienie i już odpuszczam w tym roku, bo jeszcze za róże nowe musze zapłacić.... bankructwo mnie czeka niechybnie
A beczka, tutaj jeszcze nie podłączona do rury spustowej:
Mirka już się nad tą werbena zastanawialam ładnie by pasowała z patagońska.
Czy ona z nasionek i bylina czy sama się rozsiewa. Muszę pr,wczytać.
Mirka, jak mam dużo roboty to ciągle sobie powtarzam za jakie grzechy już więcej nie kupuje, nie sądzę nie sieje. Jak mi przechodzi znowu snuje w głowie plany.
Zamówiłam dzisiaj miskanta Rosi. Teraz myślę gdzie go posadzić 3 szt i hakomy gold..
Basiu szoking takie pomidory czyste jak łza bez chorób?
Czy one w donicach rosna, ale korzenie pewnie przez dziury w dnie wypuszczają.
A ogórki jakie dorodne.
Masz rację Elu. Teraz przynajmniej widać co się kupuje. Seslerię posadziłam. Sama jestem ciekawa czy ten termin się sprawdzi . W końcu to podobno jest niewymagająca trawa.
W tym roku mam dosłownie wysyp grzybów i jak patrzę na trawnik to jednak nie o to mi chodziło . Na rabatach też sobie rosną w najlepsze. Skąd tego tyle w tym roku?
Przyszłam od Ręki a to za sprawa sadzenia traw.
Sądz teraz można nawet w październiku przysyp liśćmi na zimę. Teraz jest najlepsza pora na kupno widzisz co kupujesz wiosna trawy są bez lisci. Dopiero dobrym terminem w przyszłym roku na kupno traw jest lipiec aż do jesieni. Wtedy dopiero w szkółkach są ładne okazy.
Taki czas, jesień grzybów wszędzie pełno.
Mam różne ale się tym nie przejmuje. Maślaki, kozaki ostatnio rydze sie pojawily.
Tak patrzę na ten wysiew to klęska urodzaju też bym tak chciała. Mam tylko jedną w tym roku kupiona może też się doczekam tyle dzieci.
Eska pisze bo zapomnę miskant Rosi jest. Dzisiaj dostałam powiadomienie z Albamaru, że mają można zamawiać. Złożyłam już zamówienie bo może zabraknąć ha ha ha. Zamówiłam 3 szt bo 14 zł to nie majątek a jak się któraś nie przyjmuje to będą jeszcze 2 szt.
Poczekaj jeszcze się przebarwia to dopiero początek. Moja też ma liście o różnym przebarwieniu.
Moje rosną w słońcu nie wiem jak twoja.
U mnie cudownie przebarwiają się derenie już są różowe fotek nie robiłam ale zrobię.
Ta rabata zawsze mi się podobała a teraz jak dojdą trawy za 2 lata będzie bardzo ładnie.
Ogród z fotek sprawia wrażenie bardzo dużego. Już dużo obsadzilas Aurelia ładnie przebarwiają się horty. U mnie też powoli widać nadchodzącą jesień.
Byłam teraz przez 3 dni na działce trawnik nawozilam bo sam chory a to ostatni dzwonek.
Dobrze zrobiłaś że nakupilas traw. Trawy w ogrodzie taki powiew do samej zimy nawet zimą związane są fajne dekoracje.
Ta rabata z werbenami z tyłu trawy za 2 lata będą już duże jak powiazesz na zimę udekorujesz na święta to cud miód.
Ja dzisiaj zamówiłam Miskanty "Rosi" bardzo ladne zobacz. Tulipany muszę sadzić w tym miesiącu muszę posadzić w tym miesiącu nakupilam worków w Lidlu teraz trzeba sadzić.
Wracam jeszcze fajny psiunio tak bym chciała mieć Piska a najlepiej kundla jakiegoś, ale pies to obowiązki. Bardzo się przywiązuje do zwierzat i rostania ciężko przechodzę. Po chomiku płacze.
Moje za to na patelni rosną .W tym roku są dużo niższe przez suszę.b Też będę przesadzać jak przekwitną.
Elu tę Werbenę Hastatę ci polecam bardzo długo kwitnie do teraz jeszcze teraz ma kwiaty
Elu raz pasało z godzien w nocy i raz zaraz w dzień z 10 minut.Znowu sucho. I u mnie jak popiół.Noce już chłodne.Oj dzisiaj był ostatni ,i piękny słoneczny dzień lata.Dz koda,że ono odchodzi, chociaz bardzo suche było.
Ja też jeszcze wszystkich cebulowych nie posadziłam.
Oj na pewno zaraz dostaniesz paczuszkę i będziesz sadziła te tulipanki z radością
w Lidlu kupowałąm często .Mają ciekawe odmiany cebulowych.
Przyszłam powiedzieć, że posadziłam nie wszystkie ale dużo niezapominajki. Robiły się już takie przysadziste co z tego będzie to nie wiem.
Jeszcze mam trochę do posadzenia, ale to w przyszłym tygodniu.
Róże u ciebie kwitną jak w czerwcu. U mnie też co niektóre takiego drugiego rozpędu dostały. Z niektórych róż jestem nie zadowolona czekam jeszcze na przyszły rok inaczej będą pożegnania.
Odnośnie wpisów, to fakt, że trzeba non stop coś pokazywać bo inaczej kot z kulawą noga do ciebie nie zajrzy.
Już się nie przejmuje tworzę wątek dla siebie a jak ktoś chce to niech zagląda, czy się wpisze jego sprawa.
Kilka razy się wpisywałam na niektóre wątki bez odzewu na szczęście jest ich mało tez zignorowalam.
Zawsze każdy mój wpis jest poprzedzony dokładnym oglądaniem kilka stron wstecz wpisuje się dużo a nie takie tam trele, ble ble.
Nie przejmuj się ja zawsze zaglądam prawie codziennie. Wpisy robię raz w tygodniu. Chyba, że jest ciekawy temat i wtedy biorę udział w dyskusji.