Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Typografia ogrodu 10:43, 28 sty 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
A co myslicie by w tym trawniku na samym koncu dac te brzozy?

brzozy koniecznie
Typografia ogrodu 10:41, 28 sty 2016

Do góry
A co myslicie by w tym trawniku na samym koncu dac te brzozy?
Typografia ogrodu 10:41, 28 sty 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)

ucieszyłam się, zę przychylnie spojrzałas na ten pomysł choć dopiero co na to wpadłam wiesz muszę zapytać M co o tym mysli. ale sądze, że lepsze ażurowe brzozy niż obsadzenie się zywopłotem. a sama siatka tez słaba. tym bardziej, że gdybysmy wycięli wierzby które teraz daja nam cień, to brzozy zastap;iłyby je trochę w tym względzie. i ten obecny zagajnik nie byłby takio od czapy tylko wtedy brzozy rosłyby w trawniku? mogłoby to też dobrze wyglądać co?

tylko w trawniku niewygodnie, a przy Waszym terenie, raczej lepiej unikać trudności.
Możesz wydzielić rabatę z brzozami pod samą siatką i podsadzić je czyms neutralnym i niewysokim, takim co posadzisz i rośnie.

Np śnieguliczką Hancock- wiem, sama nie wyglada spektakularnie, ale powierzchnie nią obsadzone sa fajne bardzo- zielone, niewysokie , lekko falujące powierzchnie. I sa twarde, nawet pod brzozami u Ciebie dadzą radę.
http://web03.bruns.de/static/images/info/1200Wx1200H/Symphoricarpos_chenaultii_Hancock_2007_2177.jpeg
W oflisowym ogrodzie 10:40, 28 sty 2016

Do góry
I ja muszę zaplanować nasadzenia
Chodzi o narożnik działki
Myślałam aby dosadzić tam kosodrzewiny, może hortensje bukietowe, ewentualnie rododendrony
Zaznaczone białym kółkiem zostają...
Z cisa możne zrobiłabym niwaka i go przeniosła bo jego kształt ma wiele do życzenia. Brzozy są super ale co z nimi począć jak nie znam ich odmian... co jak porosną kolosy... sosna żółta będzie podcinana od dołu, tak jak jej korona w przyszłości

nasadzenia nie wszystkie aktualne wstawiam tą fotę aby wam pokazać kształt rabaty

Typografia ogrodu 10:35, 28 sty 2016

Do góry
magnolia napisał(a)

jak nie musi byc otwarty widok zupełnie, to brzozy pasują i będzie spójnie i tła fajne dla molinii

ucieszyłam się, zę przychylnie spojrzałas na ten pomysł choć dopiero co na to wpadłam wiesz muszę zapytać M co o tym mysli. ale sądze, że lepsze ażurowe brzozy niż obsadzenie się zywopłotem. a sama siatka tez słaba. tym bardziej, że gdybysmy wycięli wierzby które teraz daja nam cień, to brzozy zastap;iłyby je trochę w tym względzie. i ten obecny zagajnik nie byłby takio od czapy tylko wtedy brzozy rosłyby w trawniku? mogłoby to też dobrze wyglądać co?
Typografia ogrodu 10:30, 28 sty 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)

trak mi przyszlo do głowy - a swoją drogą pospolite brzozy mają gołe pnie i wysoko korony więc widok byłby i tak

jak nie musi byc otwarty widok zupełnie, to brzozy pasują i będzie spójnie i tła fajne dla molinii
Typografia ogrodu 10:06, 28 sty 2016

Do góry
magnolia napisał(a)

dobra, odklei, będzie fajnie.

Tył w brzozach?-a le mówiłas że chcesz tam zosatwić otwarty widok, czy źle zrozumiałam?
Może trochę rozciągnąć, żeby jeszcze koniec ścieżki obejmował i tyle?

trak mi przyszlo do głowy - a swoją drogą pospolite brzozy mają gołe pnie i wysoko korony więc widok byłby i tak
Ogród pewnej ogrodniczki 21:06, 27 sty 2016

Do góry
Musialabys pokazac to miejsce,by bylo wiadomo ile miejsca,ile slonca,jak beda przeslanialy dom. I szczerze mowiac nie wiem jaki styl panuje w Twoim ogrodzie.tak w ciemno troche trudno,ale z takich pewniakow ogrodowiskowych to wisnie,graby,brzozy... cos podpowiedz
Moja codzienność - ogród Oli 15:05, 27 sty 2016

Do góry
justi napisał(a)
O nowa rabata będzie, ale fajnie, lubimy Olu podglądać jak działasz, bo robisz to idealnie. A może zakątek brzozowo - trawkowy? Taki troszkę podobny jak u Syli przy lustrze. Co by nie było i tak na pewno dopracujesz do ostatniego źdżbła!

Brzozy lubię ale chcę wprowadzać kolejnych gatunków. Będzie zakątek grabowo - trawkowy chyba, że Danusia podpowie coś innego
Kosolkowa Pasja 19:47, 26 sty 2016

Do góry
Tessiu Każdy z ogrodow, które wymieniłam, ma swój urok, który akurat na mnie działa z jakichś tam powodów

Ochojnik- wiem. Nie miałam jeszcze, co nie znaczy że nie będę miała.. Oprysk tylko poprzedniej wiosny robiłam. Nie wiem, może powinniśmy zmienić ten nasz drzewostan całkowicie.. Modrzewi aż tak dużo nie ma. Ale ja je bardzo lubię.. Wiosną, jesienią, no i szyszek do wiankow mam pod dostatkiem Brzozy też tam są jeszcze.

Edytuje jeszcze, bo dopiero zobaczyłam to o uczesaniu i mnie rozbawilas Fakt, wtedy taka "piżamowo-rozmymłana" byłam.
Kiedyś będzie tu ogród 12:53, 26 sty 2016

Do góry
Obiecałam sobie, że wyzbędę się postów "umoralniająco-wykładowczych"... ale sie nie da, bo jak mam dać konkretną instrukcję bez choćby pobieżnego wyjaśnienia skąd i jak tworzą się tzw. kwaśne gleby. Temat pokrótce podjęty był ostatnio w "kompoście" - wniosek był taki, że w procesie klasycznego pryzmowania kompostu jest to niezmiernie trudne. Żeby nie powiedzieć, że niemożliwe. To procesy zachodzące latami.

Zacznę może od sadzenia w torfie. Ten pomysł przyszedł wraz z uprawą towarową, która wiąże się z obfitym nawożeniem, bo torf (dla ekologii pozyskiwany rabunkowo) jest "jałowy". Wymyślono juz tańszą wersję torfu - wełnę mineralną.
Ujęłam to w wielkim skrócie. Dla zobrazowania moich słów proszę przyjrzeć się roślinności typowej dla torfowiska, której to cechą charakterystyczną jest niskie zapotrzebowanie na składniki odżywcze, a w procesach życiowych olbrzymią, jesli nie kluczową rolę odgrywa ogólnie pojęta mikoryza. I to ona jest "żywicielem" i "producentem ph" dla rośliny.
A przecież kwaśne gleby to nie tylko torfowisko. W lasach iglastych torfowiska nie uświadczysz, a jedynie glebę posośniakową, zakwaszoną naturalnie z rozwiniętym procesem bielicowania.
Największy, jeśli nie kluczowy czynnik w zakwaszeniu mają popłuczyny z igliwia.

Napisałam to (w telegraficznym skrócie) by uzmysłowić, ze torf to nie jest rozwiązanie na lata.

Teraz po kolei:
- poprawnie by było zmierzenie ph gleby przed szykowaniem stanowiska - warto by było znać "co" chcemy poprawiać (w tym wypadku zakwaszać) i czy jest taka potrzeba. Może się okazać, że nie musisz zakwaszać, a wystarczy przygotować próchnicze, bogate podłoże.
- w zależności od ph dodajemy siarki dla utrzymania kwasowości (można powiedzięć - blokowania odkwaszenia. Siarka nie zakwasza, a pomaga utrzymać na kilka lat (do czasu dopóki nie uzyskamy "perpetum mobile") uzyskane ph. By tak się stało należy siarkę przekopać z ziemią (tylko w ten sposób uruchomimy siarkę). Ilość siarki zależy od pierwotnego ph i typu gleby. To trzeba przeliczyć g/m kw. Siarka zaczyna "działać" dopiero po roku. Mozna przyspieszyć proces używając siarki pylistej. eM zakupił w sklepie dla rolników 25kg - starczy mi na ho, ho... i jeszcze dłużej
Kiedyś gdzieś natrafiłam na komiczny przelicznik użycia siarki (zapisałam to sobie i teraz jak znalazł ) "oblicz w/g wzoru ph otoczenia minus ph kwaślaka razy ilość opadów przez szerokość warstwy buforowej razy zawartość pylistej siarki"
- "obornik" ptasi zupełnie odpada, bo jest zasadowy - stąd moje obecne problemy z rodzimą ziemią (pod kwasoluby). Ze świńskim nie mam doświadczenia... mało tego - nigdzie nie znalazłam info aby ktoś stosował (efekty), ani zalecał. Wszędzie zaleca się koński, ew. krowi. Szukaj szkółki jeżdzieckiej w okolicy Też szukałam i znalazłam. Mój pierwszy koński przywoziliśmy z Ostródy. teraz mam bliżej

Pierwszy krok to przyszykowanie mieszanki suchego igliwia z liśćmi, korą, obornikiem, kompostem. Najcenniejsze jest świerkowe igliwie. Wszystko trzeba przekopać głęboko z rodzimą glebą. Potem w miarę lat ściółkować igliwiem, liśćmi i korą. Raz na 2,3 lata rozkładam suche "pączki" końskie. Igliwie wbrew pozorom szybko "butwieje".
Co do osutki to mam wątpliwości jeśli stosowałaś zleżałe igliwie - roznoszą się choroby po okolicy i bądźmy szczere (mam takie powiedzenie) jesli ktoś mówi, że w kuchni (i ogrodzie) wszystko mu się udaje to zwyczajnie kłamie. Cudów nie ma

- brzozy - tym do szczęścia potrzeba wody i zdaje się, że odczyn gleby nie ma dla nich większego znaczenia - W Rosji miałam okazję widzieć niezliczoną ilość brzóz rosnących na (nomen omen) torfowiskach. Dlatego też chyba jedynym zagrożeniem będą one same, czyt. pijaki

Dopytuj w kwestiach pominiętych przeze mnie. Chciałam krótko.

Jeszcze co do borówki. Jeśli nawożę to tylko dolistnie. Sciółkuję jw. Odmładzam i przerzedzam co 3-4 lata w okresie kwitnienia (sic!) - wtedy widzę ile muszę wyciąć - idealne proporcje to 50/50 liści do kwiatów.
Rododendronowy ogród II. 21:50, 25 sty 2016

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Drzewa są potrzebne a brzozy jedne z piękniejszych wiec fajnie ze bedzie zagajnik ale uważaj zeby nie posadzic ich za dużo bo problem z wycięciem jednak trudny . Młode można wycinac , chyba do 5 lat więc trzeba dobrze w tym czasie sie przyglądac i w porę usunąc jesli by było za dużo. Podziwiam że czytasz mój pierwszy wątek, kiedys też do niego wróciłam ale cierpliwosci starczyło mi chyba na 20 stronPozdrówka serdeczne.Idę do Ciebie.

Będę pamiętać o brzozach. Ha, Tobie cierpliwości starczyło na krótko, ale jak potrzeba przyspieszonego kursu o ogrodnictwie, to same skarby się odkrywa! I u Ciebie i u Danusi i Małej Mi i Gabrieli i u Pszczółki iiii mogłabym tak do rana chyba wymieniać. To skarb, dostawać wiedzę od doświadczonych ogrodników.
Rododendronowy ogród II. 21:21, 25 sty 2016

Do góry
roma2 napisał(a)
Na przekór pogodzie, chodzę sobie po pierwszej części Twojego wątku i cmokam z zachwytu Pisałaś Bogdziu u mnie, żeby nie stękać na brak drzew, tylko je sadzić na pustkowiu.

file:///C:/Users/U%C5%BCytkownik/Desktop/przedzia%C5%82ka/stycze%C5%84%202016/SDC11685.JPG

Posłuchałam. Zagajniczek brzozowy... będzie.
Osobne podziękowania za wątek o ptakach.

Drzewa są potrzebne a brzozy jedne z piękniejszych wiec fajnie ze bedzie zagajnik ale uważaj zeby nie posadzic ich za dużo bo problem z wycięciem jednak trudny . Młode można wycinac , chyba do 5 lat więc trzeba dobrze w tym czasie sie przyglądac i w porę usunąc jesli by było za dużo. Podziwiam że czytasz mój pierwszy wątek, kiedys też do niego wróciłam ale cierpliwosci starczyło mi chyba na 20 stronPozdrówka serdeczne.Idę do Ciebie.
Typografia ogrodu 16:43, 25 sty 2016

Do góry
Loosiuu napisał(a)
Świdośliwa to nie sumak, idzie opanować bez najmniejszych przeszkód. Nie ma się co obawiać. Mnie jednak odpycha fakt tworzenia owoców, które będą opadać i robić bałagan. Wtedy będzie nieestetycznie.

Brzozy najlepsze by się wydawały, chociaż nie na dłuższą metę. Urosną i zastawią trawy i nie będzie tego efektu.

Klony nie tylko ginnala, ale wiele innych by się nadawały np A. freemanii, saccharinum, griseum, campestre... wszystkie jednak trzeba formować.

Nie da się utrzymać idealnych form takich drzew bez cięcia.

Jak dla mnie świetne by były wiśnie tybetańskie, o których była mowa.

To trzeba jechać do kilku szkółek z większymi okazami i popytać, pooglądać... na końcu i tak będzie pewnie coś innego

Mi owoce nie będą raczej porzeszkadzały bo będą spadały w pole traw. cieszy mnie za to twoja opinia o odrostach.

brzozy tez wydają mi się zbyt duże i nieproporcjonalne do traw.
Klon dalej jest brany pod uwagę choć te które wymieniłeś są mi obce wieć muszę coś o nich poczytać.

ciąć mogę, nie ma pieknego ogrodu bez cięcia
cos innego mówisz - wiesz ja z tych upartych i wytrwałych w decxyzjach jestem

PS. jesteś moim sąsiadem, możę mógłbyś przesłać mi na priv propozycje (z Twojej wiedzy) szkółek, w których można szukać większych okazów?
Typografia ogrodu 16:35, 25 sty 2016

Do góry
Świdośliwa to nie sumak, idzie opanować bez najmniejszych przeszkód. Nie ma się co obawiać. Mnie jednak odpycha fakt tworzenia owoców, które będą opadać i robić bałagan. Wtedy będzie nieestetycznie.

Brzozy najlepsze by się wydawały, chociaż nie na dłuższą metę. Urosną i zastawią trawy i nie będzie tego efektu.

Klony nie tylko ginnala, ale wiele innych by się nadawały np A. freemanii, saccharinum, griseum, campestre... wszystkie jednak trzeba formować.

Nie da się utrzymać idealnych form takich drzew bez cięcia.

To trzeba jechać do kilku szkółek z większymi okazami i popytać, pooglądać... na końcu i tak będzie pewnie coś innego
Typografia ogrodu 16:35, 25 sty 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Navigatorko, to może już nie szukać kolejnego gatunku tylko wybrać któreś z powyższych (brzozy, graby, grujeczniki)?

@ Jeśli brzozy i molinie to trzeba pamiętać o uzupełnianiu żyzną ziemią i wodzie.

pszczółko ja nie szukam. pytałam tylko Szefowej o jej wiedzę o odrostach u świdosliwy
Typografia ogrodu 16:01, 25 sty 2016

Do góry
Tak się rozbuchałam, że dalej przeglądam. Królują brzozy w zdjęciach.

Typografia ogrodu 15:42, 25 sty 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)

Dziekuje Danusiu.bordowe formy u mnie odpadają. Co do drzew jakie mam toospolite brzozy,graby fastigiata,lipy,grujeczniki,tulipanowiec,wisnie...
Artykul na pewno sie przyda

Navigatorko, to może już nie szukać kolejnego gatunku tylko wybrać któreś z powyższych (brzozy, graby, grujeczniki)?

@ Jeśli brzozy i molinie to trzeba pamiętać o uzupełnianiu żyzną ziemią i wodzie.

Typografia ogrodu 15:33, 25 sty 2016

Do góry
Gratki kochana ! oczyma wyobraźni widzę cały czas u Ciebie brzozy z molinią ale poczekam na decyzję
Typografia ogrodu 15:29, 25 sty 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Moim zdaniem wybrać się do dobrej szkółki i chodzić po sektorach i szukać odpowiedniej formy.
Chyba muszę napisać artykuł o drzewach wielopniowych.

Dziekuje Danusiu.bordowe formy u mnie odpadają. Co do drzew jakie mam toospolite brzozy,graby fastigiata,lipy,grujeczniki,tulipanowiec,wisnie...
Artykul na pewno sie przyda
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies