Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Krążkowe chwastowisko 15:49, 16 paź 2013

Do góry
Szałwia brzydnie po kwitnieniu, trzeba ją przycinać, Całkiem nieźle za to wygląda kocimiętka, u mnie na hidcotowej rabacie po cięciu letnim teraz jeszcze kwitnie i przynajmniej liście są ładne też, a u szałwii zmarniały na jesień.

Lawenda jest niezła dla róż.

Tu masz gotową receptę z ogrodu zimozielonego, niebawem będzie w Mai w ogrodzie

Lawenda, żółte hosty, kule z bukszpanu, jeżówki, werbena patagońska, miskanty Variegatus. Zobacz jak ładnie jest.

tutaj więcej fotek

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2252-zimozielony-ogrod-przy-bialym-domu?page=232
Krążkowe chwastowisko 10:26, 16 paź 2013

Do góry
Oto efekt moich przekoków:

Rabata różana zmniejszona (to ta po prawej). Teraz tylko zastanawiam się czy otaczać ją bukszpanami? Z samego przodu rosną roże okrywowe. Z tyłu (między tujami a rabatą rożaną) zgodnie z zaleceniami Danusi posadzę miskanty Variegatus.

A może szałwia? Żurawki? A może szałwia omszona i bukszpany - wtedy późną jesienią też będzie zielono? Jak myślicie?
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 19:55, 12 paź 2013

Do góry
boguslawa_madejska napisał(a)
A te niebieskie to co za kwiatuszki?
Bogusiu to szałwia trojbarwna, jednoroczna
W cieniu - zacieniona 19:49, 12 paź 2013

Do góry
boguslawa_madejska napisał(a)
A u nas dziś była piękna słoneczna pododa M kosił trawe a ja usuwałam resztki i paliłam.
Niebieskie kwiatki u Ani to szałwia tricolor...mam zebrane nasionka i chętnie się podzielę.Dlaczego u nas taka plucha?
Mój mały raj na ziemi :) 19:47, 10 paź 2013

Do góry
kochani, wpadam na chwilę póki młody bajkę ogląda.....
zmęczona całym dniem, zaraz będę mu czytała , a potem dalej do pracy więc wybaczcie, że odpowiem tylko i znikam....

Gosia
,
ja myślę, że szałwia się wyciągała do słońca, bo tam miała dość ciasno, bo nawóz dałam tylko w kosteczce co mi pani razem z szałwią sprzedała kosteczka pod każda roslinkę.
W przyszłym roku kupuję w tej samej szkółce !

Przemo

ligustr na poniu nie przeżył zimy i padł szkoda, ale te na pniu chyba są bardziej narażone na przemarzanie (już się z nich wyleczyłam !)

Danusiu

tym razem koniecznie na dłużej zajrzyjcie z Witkiem ! ciepło jest więc w ogrodzie możemy posiedzieć - planuję rozpocząć sezon ognskowy (chyba to niezbyt po polsku....) zapraszam już teraz ! a termin ustalimy osobiście

Sebek

dziękować też macham i wybacz proszę, że nie zaglądam, ale deficyt czasowy mam jakiś.....

Neska

może jakbym więcej w nim (w ogrodzie) siedziała też bym się uspokoiła..... póki co mam niezłą nierwówkę .....
dekarze powiadasz.... czyli się dzieje ! i dobrze

Ewa & Marcin

dziękuję i pozdrawiam

Julka

ale mi Cię brakowałao !!! nawet nie fiesz (jakby to Iza napisała )

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 19:07, 10 paź 2013

Do góry
GorAna napisał(a)
No to jeszcze masz trochę kolorku w ogrodzie...u mnie już niewiele...jutro zobaczę co zostało
Aniu z jednorocznych to kolorek nadal daje szałwia trojbarwna

i znalazłam jeszcze mieczyka, który kwitnie

Ania z zielonego wzgórza :-) 13:24, 09 paź 2013

Do góry
szarlotka
Kapibara niezaprzeczalna prawda
Sonka dotychczas szałwia ma jeszcze pojedyncze kwiatki, też uwielbiam niebieski

a teraz kilka jesiennych obrazów:
W kamiennym kręgu od początku 21:59, 06 paź 2013

Do góry
zawitka napisał(a)
O przymrozek polatał sobie i w Kamiennym kręgu a szkoda bo Ta Twoja czerwień bije w oczy .Czy to szałwia bo nie mogłam sie doczytać Pozdrawiam jesiennie

Halinko,ta czerwień, to szałwie...wyjątkowo wysokie...takich jeszcze nie miałam...ale już nie biją po oczach...pozostały tylko na zdjęciach

W kamiennym kręgu od początku 14:24, 06 paź 2013

Do góry
O przymrozek polatał sobie i w Kamiennym kręgu a szkoda bo Ta Twoja czerwień bije w oczy .Czy to szałwia bo nie mogłam sie doczytać Pozdrawiam jesiennie
ogrodoweimpresjejolki 22:42, 05 paź 2013

Do góry
Witaj. U Bogdzi zapytałaś, o co chodzi z czosnkiem przy różach. Wymyśliłam sobie, że skoro sadzę czosnek przy warzywach, bo chroni je przed mszycami, a nornice nie ruszają korzeni, bo nie lubią czosnku, to dlaczego nie spróbować przy różach, skoro już kupiłam sporo cebul i muszę je gdzieś wsadzić. Na zewnątrz różanki mam lawendę, więc zakryje żółknące liście. W "Mai" kiedyś proponowano, by nawet suche łupiny z czosnku zakopywać w warzywach. Z kolei aksamitki zbierają w swoich korzeniach nicienie, które zostawiają w spokoju marchewkę i pietruszkę. W warzywach od dwóch lat sadzę dużo bazylii, która również odstrasza swoim zapachem latające szkodniki. Szałwia podobno też.
Może sposób z różami i czosnkiem się sprawdzi? Sama jestem ciekawa. Pozdrawiam.
Starorzecze na górce 10:14, 04 paź 2013

Do góry
Ja raz posiałam szałwię - wykiełkowały mi 3 nasionka, przetrwało jedno... Wyrosła mi śliczna, duża roślinka. Taka byłam z niej dumna. Wyjechałam na tydzień, wracam, trup nie szałwia - rodzina zalała Więcej nie siałam...

Co do róży to nie pomogę, mam tylko świeżutką pnącą New Dawn, ale z tego co widziałam na różnych domach, to najsilniej rosną (rośnie?) jakieś białe.....

Moja bajka 17:21, 01 paź 2013

Do góry
Cześć Kasiu, zaglądam Masz fajny ogródek z klimatem. Własne dzieła i prosto od serca. Te okienka na szopie są super. Ja też chyba bym tam widziała taką wiejską rabatę bylinową; malwy albo ostróżki z wyższych, jeżówki i inne wiejskie, może szałwia, może dzwonki. Na pewno coś fajnego wymyślisz. Uśmiechy zostawiam.
Ogród dla roślin o mocnych nerwach 10:55, 30 wrz 2013

Do góry
U mnie kwitną jeszcze floksy, werbena, szałwia i lawenda.

Kłosówka uniknęła cudem eksmisji.
Po wygoleniu "na zero", odrodziła się pięknie.
Mój mały raj na ziemi :) 22:30, 29 wrz 2013

Do góry
yyyyy szałwia? Taka wielka.... no nie do uewirzenia Musiałaś ją nieźle karmic
Mój mały raj na ziemi :) 21:48, 29 wrz 2013

Do góry
Gosia,
no sobota mi się udała, popracowałam nareszcie ! i cieszę się ze spotkania
a fioletowe przy różach to szałwia jednoroczna, bardzo fajnie kwitła i miała śliczny kolor (jej wysokość to chyba efekt przedzierania się przez róże )

Iwona,

dziękuję !

Kondziu
,
pomalutku dochodzi to i owo .... mój M chciał inną rzeźbę ale ja się zakochałam w tych aniołkach już dawno zresztą jeden jest bez skrzydełek, bo upadł w szkółce a klimat będzie czarodziejski jak się jeszcze wszystko rozrośnie
hihi

Reni

dziękuję ! choć znów...brak mi koloru..... stąd pan grab i nowy klon na brzozowej

Filip,

trawy szaleją, to fakt ! a wiosną bałam się , że z ML nic nie będzie ..... uwielbiam je !
bold text
Beatko,
cieszę się, że podoba Ci się u mnie
co do rabaty to nigdy nie robiłam jej zdjęcia tak zupenie od przodu.... muszę spróbować, choć pewnie w 2 ujęciach, bo to mały ogród jest i nie mam perspektywy....daj mi chwilkę, oki?

dziękuję Kasiu !

Madżenko, noniejszym został przedstawiony nowy lokator ogrodu mego : pan GRAB

Kwiatki i rabatki u Elizy 21:07, 29 wrz 2013

Do góry
Aniu, zauważyłaś jaka ładna się zrobiła na jesień szałwia od Ciebie? Ona chyba woli niższe temperatury, bo tegorocznego gorącego lata wiele roślinek nie przetrwało.
Moja codzienność - ogród Oli 19:12, 27 wrz 2013

Do góry
Witaj Asiu i zapraszam częściej

Sylwuś jesteś niesamowita ! ja już dawno o tym zapomniałam a Ty pamiętałaś, dziękuję Ci serdecznie Szałwia wygląda na taką samą a przynajmniej na bardzo podobną i jest niziutka super.
Zapisuję nazwę do listy chciejstw zeby nie zapomnieć
Pomoc przy projekcie nowej rabaty 15:20, 27 wrz 2013

Do góry
A widzisz, nie pomyślałam o tym, że ścieżka rzeczywiście jest dość kolorowa(tego już niestety nie zmienie).
To co byś proponowała zamiast tych szarych plam, które nasmarowałam, połączyć to jakoś w całość?
I oczywiście jak pisałam te mniejsze rabaty tez moge jakoś zmodyfikować.
Generalnie ta kolorystyka mnie strasznie urzekła i te kolory...
https://www.facebook.com/ogrodowisko/photos/a.664896143536478.1073741851.140025996023498/664896246869801/?type=1&theater
Czekam z niecierpliwością na dalsze sugestie, chce to dobrze zaplanować, żeby przed wejściem do domu było naprawde efektownie. Zamierzam się za to zabrać wiosną, dlatego mam całą jesień i zimę do planowania i oczywiście do słuchania rad, za które z góry dziękuje.
Aha no i oczywiście chciałabym wykorzystac to co juz nagromadziłam i czeka na rozsadniku:
bukszpanowe kule,lawendy, żurawki bordowe(dość dużo), szałwia omszona, różne trawy, hortensje limelight...
Mój 4 arowy azyl... 22:53, 26 wrz 2013

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
Szałwia trójbarwna jesienią coraz ladniejsza; marcinki od Weroniki przymierzają się do kwitnienia. Wiało, więc zdjęcie nieostre

Piękna ta szałwia...a ja myślałam,że to bylina
W kamiennym kręgu od początku 22:33, 26 wrz 2013

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Anuś ile ty tych begoni masz matko . Szałwia też jest ? Kupujesz czy sama siejesz?

Ciociu begonie kupiłam w kwietniu w polo za grosze...reszta to moje...jam ci jest Zosia Samosia
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies