Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

Agnieszka_B 21:07, 19 sty 2014

Kochani, ponieważ przewinął się też temat krwawników, podzielcie się gdzie swoje nabywaliście. Ktoś kupował przez internet i może się podzielić adresem ? może być na priv
filipkam 10:42, 23 sty 2014

Jak Ci się uda przezimować liriope to też spróbuję. Przycinania bylin jeszcze nie próbowałem - muszę spróbować z niektórymi.
Pszczelarnia 14:33, 24 sty 2014

Miro, ja też czuję dynamikę (na razie w portfelu, jak to się przełoży na wygląd ogrodowy - nie wiem). Odpowiadam u Ciebie, bo Ta czyta mój wątek, M. nie rozumieją, że teraz trzeba kupować rośliny i zamawiać. I że w ogóle trzeba co roku kupować. I to w większych ilościach.

Lilii zamówiłam troszkę (biało-żółte, mocny róż) - nie za dużo. Będę za radą Ani Małej Mi sadziła po kilka w danym miejscu, żeby nie było takiego sterczącego lasu. I wśród innych roślin podobnych. Np. koło chabra wielkogłówkowego, koło róży, w seslerii Heuflera koło hosty dużej. Tamte, które mam, rosną koło turzycy bronze, rozchodnika oraz chyba koło jarzmianek i jeżówek (świeża sprawa z jesieni).

Potem rzuciłam się na piwonie. Żółte (jasne) i bordowe. Trzymające się sztywno.

O różach to już wiedziałam, że będą nowe: 'Alba Maxima' (po Anglii wiedziałam, brak mi r. alb w ogrodzie), Mme Plantier, rosa 'Felicite Parmentier'. Nie wspomnę o 'Golden Celebration' i 'Bernstein Rose'. Nie mogę nigdzie znaleźć r. 'Gertrude Jekyll' i Rosa Complicata.

I żelazne sprawy frontowe: bukszpany, rh, żurawki, nowe hosty, cisy - ale to zwyczajne sprawy. Acha, tego derenia 'Ivory Halo' będę szukać.

Co siejem: mam nasiona dostane. Standard. Nowością będzie ożanka i żelaźniak (może się uda), dzwonek i szałwia jednoroczna. A tak to te znane cynie, astry, czarnuszki. Tytoń sobie odpuszczę w tym roku. Widziałaś szarłata z aminkiem? Pięknie się prezentują.

Oczywiście warzywa - ale tutaj to rutyna zapanuje w tym roku.

Koniecznie muszę spróbować wysiać rumianek w dużych ilościach.

I tak oto na Twoim wątku zrobiłam plany 2014 w Pszczelarni.
PS I drzewo jeszcze jedno posadzę.
agniecha973 16:17, 24 sty 2014

Aaaa... to mała konspiracja, hi hi. Jak będziesz Pszczółko po kilkunastu wątkach skakała, to ciężko będzie wszystko porachować Bardzo mnie ciekawią odmiany piwonii, na które się zdecydowałaś.
mira 17:54, 24 sty 2014

Ewa super - podoba mi się taka konspiracja - zaraz sprawdzę róże bo lubię podglądać co kto planuje,
ja z oglądanych w Anglii wybrałam Grace i mam nadzieję, że będzie, Gertrudy też nie widziałam
a lilie sama nie wiem jak sadzić - ja sadzilam punktowo po jednej a teraz mnie kusi w grupach - ja dokupię trąbkowe moje ulubione
z cebulkowych kroksomie w dużych ilościach
derenia też kupię jak znajdę bo miejsce już mam uplanowane

nie widziałam szkarłata z aminkiem - gdzie? - aminki mi się podobają ale szkarłaty jakoś mniej
moje żeleźniaki z nasionek przez sezon urosły na małe sadzonki - przysypałam i zobaczę czy przezimują
a ja planuję wysiać w trawnik/ w jednym miejscu/ macierzankę ciekawe czy się uda

Jak są plany to znaczy jest życie i dynamika a nowości cieszą niebywale, jestem pewna, że M będzie się cieszył każdą nową i nie nową roślinką

muszę sprawdzić Twoje róze i to już
jotka 18:00, 24 sty 2014

Zaskoczyła mnie ta konspiracja Ale widzę w słusznej sprawie, to pary z g....y nie puszczę
Miałam podobnie w innych sprawach mieszkając z Rodzicami Fajnie, ze mogłyście angielskie ogrody razem oglądać ja za to żadnemu w tv nie przepuszczam, na różnych stacjach. Ostatnio oglądałam ogrody Australii Za oknem biało, trzeszczący mróz, a tam feeria barw

Gabriela 18:07, 24 sty 2014

Pszczelarnia napisał(a)
Miro, ja też czuję dynamikę (na razie w portfelu, jak to się przełoży na wygląd ogrodowy - nie wiem). Odpowiadam u Ciebie, bo Ta czyta mój wątek, M. nie rozumieją, że teraz trzeba kupować rośliny i zamawiać. I że w ogóle trzeba co roku kupować. I to w większych ilościach.

Konspiracja na całego. Więc nie piszmy u Ewy na wątku jakie to cudne rzeczy nazamawiała, bo wyjdzie szydło z worka.
Na szczęście ten problem w moim domu nie istnieje, bo niczego nie zamawiam na razie oprócz róż. Zresztą mój mąż nie jest z tych sprawiających tego typu problemy. Ale brak zrozumienia u innych mężów znam z opowiadań. I tu przytoczę anegdotę;
Mąż mojej koleżanki wybrał się z nią wiosną na targ ogrodniczy, bo koleżanka zapragnęła ukwiecić posesję jak nigdy dotąd. Więc ona wybierała - wiszące donice pelargonii, fuksji, petunii, cuda na kiju i resztą piękności do skrzynek i gruntu. On płacił i nosił toto do samochodu (dużego) i też się zachwycał pięknością tego za co zapłacił. Podczas jazdy powrotnej dowiedział się, że te wszystkie kupione rośliny to są właściwie jednoroczne i że w przyszłym roku znowu trzeba będzie je kupować. Chłopina przeżył prawdziwy szok i chciał wracać i oddawać.
Więc dla zdrowia mężów lepiej czasami coś wyciszyć...
mira 18:15, 24 sty 2014

paniprzyroda 18:29, 24 sty 2014

Miro, stronkę u Ciebie czyta się jak dobry, najlepszy, poradnik ogrodniczy, na dodatek przeplatany humorem
moja macierzanka, ta najzwyklejsza, wywędrowała sobie w trawnik jakieś dwa lata temu, zajmując spore placyki. Koszona razem z trawą radzi sobie świetnie i jest niesamowicie mięciutka, wertykulację swoim panom skutecznie odradzam mój trawnik w starym to nie angielskie cudo, lubię w nim stokrotki, macierzanki, tojeść rozesłaną, a one znoszą regularne koszenie
mira 18:58, 24 sty 2014

ale super wieści z tą macierzanką oooo to nie odpuszczę muszę poszukać nasion i sposobu siania - to mam zamiar zrobić na małym placyku - a uwaga o wertykulacji słuszna i ważna - kurcze jak to pogodzić hmmm