Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Ogrodnik Mimo Woli cd 22:58, 31 lip 2014

Do góry
Agata - pamiętaj. zawsze możę być gorzej... a jest lepiej niż mogło być.. i z tego należy sie cieszyć... mogło być dużo gorzej... więc sie cieszę i nie narzekam..
A teraz idę zmyć zapach wrotyczu.... bo do 10 pokolenia nie będziemy mieć szans na wszawicę ... Ale z to capi.... porażka .... szkoda, że lilie przekwitły.. bo ich zapach by trochę zniwelował ten smród... no i mam odzyskanych kilka wiader... bo tak gniło w nich te "złoto" ogrodnika ")
Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :) 22:46, 31 lip 2014

Do góry
Aniu, Novalis to piękna róża, może kiedyś nabędę... Coraz więcej róż u Ciebie, ale horti, lilie i jeżówki też zachwycające Pozdrawiam

Ps, napisałam u siebie w sprawie firletki.
Kolorowy Ogród Geni 22:15, 31 lip 2014

Do góry
Obejrzałam dopiero 20 stron Twojego wątku a widziałam tyle piękna że mnie przytkało. Lilie, irysy, róże że o wnusi nie wspomnę. Cudnie.
Ogród raczej wiejski czyli leśniczówka 21:43, 31 lip 2014

Do góry
Ania74 napisał(a)
A te lilie miały mieć jakieś 60-70 cm i nie wiedzieć czemu tak strzeliły. Dostałam je od niani swoich dzieci i ona też jest tym zaszokowana...

)) Moze one ciekawskie takie i chcą zerknąć co jest za tym bambusem?
Rozumiem, ze to ten basen, w którym przesiadujesz i kontemplujesz rabaty planując trawiaste uzupełnienia? )) No blisko masz ))
Rabaty jak zawsze śliczne i nostalgiczne. Ciekawa jestem co tam wydumalas...
Zakochana w ogrodach 20:10, 31 lip 2014

Do góry
Iwonko gratulacje ,chodniczek skończony ładne trawki ,żurawki ,a lilie mają śliczny kolor pozdrówka
Ogród raczej wiejski czyli leśniczówka 14:09, 31 lip 2014

Do góry
A te lilie miały mieć jakieś 60-70 cm i nie wiedzieć czemu tak strzeliły. Dostałam je od niani swoich dzieci i ona też jest tym zaszokowana...
W ogródku Iwony 23:03, 30 lip 2014

Do góry
Iwonka piękne fotki ,hosty ,jeżówki lilie a róże cudne wnusio słodki mój ma 19 miesięcy i tez jest słodziak pozdrawiam
Ogrodnik Mimo Woli cd 22:08, 30 lip 2014

Do góry
Witaj , nie martw się, bo żółte liście lilii wodnych to normalne zjawisko, ale jeśli pojawia się ich sporo w krótkim czasie, to sygnał, że coś nie tak z siedliskiem.
U mnie poważny kłopot w oczku, osłabione lilie przez szkodniki chorują na grzybową plamistość liści, masowo trzeba usunąć liście.

Zostawiam link do Momo Botan https://www.ogrodowisko.pl/watek/2498-nelumbo-lotos?page=17#post_8
Zapach ziemi 21:49, 30 lip 2014

Do góry
Kindzia napisał(a)
Pierwsze lilie już widziałam parę razy...a nastepne??? Pokazuj

A następne przekwitły podczas urlopu. Zostały ostatnie niedobitki , ale na razie w pąkach
W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni.... 21:05, 30 lip 2014

Do góry
Ojej jak pięknie i kwieciście... Wszystko mi się podoba lilie, clematisy, hortka, oleandry... Wspaniałe!!! I wiciokrzew urzekający.. Podziwiam Twoje okazy jestem zachwycona!

Pozdrawiam serdecznie
Ogrodowe przygody 19:19, 30 lip 2014

Do góry
Piękne jeżówki i lilie a róże obłędne
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 18:11, 30 lip 2014

Do góry
Parafrazując wieszcza:

Dzisiaj mnie Irenka o wierszyk prosi,
O czym ja mogę? o braku wody?
Nareszcie dotarła z odgłosem gromu.
Siedzę i czytam, gdzie jeszcze leje, i komu.

W Twoim ogrodzie jakaś masakra?
Beton rozwalił Tobie pół akra?
Czy zadeptali murarze lilie?
Niechaj za karę im w domu co zgnije.

Jeżeli tylko zniszczyli gałązki, nie płacz,
wyrosną nowe, i zakwitną z nawiązką.
A nam pokażesz inny zakątek,
Tam gdzie nie dosięgła "rzeź niewiniątek"

Ogród cioci czyli ciociogród :) 16:29, 30 lip 2014

Do góry
elzbieta_g napisał(a)
biegnę od Kasi na fotki prezencikuświetnie wygląda i dziewczynki też szczególnie na tle cudnych lili

Wlazły łobuzice w rabatkę coby zobaczyć kto większy Lilie wygrały
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 10:50, 30 lip 2014

Do góry
Ależ ta natura jest okrutna i ciekawa zarazem. Tu w 41 minucie filmu pokazują jak zapylane są kwiaty African water lily (nie wiem czy to to samo co nasze lilie wodne???). Film zaczyna się od drugiego dnia, gdzie owad spokojnie spaceruje po pręcikach. Później retrospekcja, czyli wracamy do dnia pierwszego z życia kwiatu, gdzie centrum kwiatu wypełnione jest cieczą imitującą nektar, ale tak naprawdę jest trucizną zabijającą owada. Wszystko po to, żeby skorzystać z pyłku znajdującego się na owadzie...

https://www.youtube.com/watch?v=N7zw_KXj4Iw
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 07:59, 30 lip 2014

Do góry
nicol21 napisał(a)
Aga, kurcze, to dziwne że aż tyle roślin u Ciebie pada. Może coś z podłożem jest nie tak? Bo rozumiem parę okazów, ale żeby aż tyle?! Rozumiem, że małe rośliny się trzymają ale w sumie ich korzenie nie sięgają głęboko, a drzewa potrzebować będą więcej przestrzeni - choć oczywiście póki co to pewnie ich korzenie raptem wielkości tej donicy są w której były.

Zresztą, jak sadzili to pewnie widzieli co jest głębiej.....

a rozmawiasz z panem od ogrodu? czy w innych ogrodach aż tyle roślin mu padło? W sumie dziwne żeby przez 2mies się część trzymała i dopiero teraz zaczynała padać. A przecież nie masz słońca przez calutki dzień, tylko sporo cienia.

Szkoda mi tych Twoich roślin i Twojego nastroju ale rozumiem.
Może podpytaj Danusi co może być przyczyną że te duże tak padają i czy ona miała takie przypadki.

Z panem T jestem umówiona na połowę sierpnia, po jego urlopie, na spokojnie do mnie przyjedzie i będziemy ustalać co i jak.
Kurcze jak ten czas leci . Polowa sierpnia to już zaraz jesień .
Nawet człowiek nie zaczął się na dobre cieszyć ogrodem .

A że jesień będzie blisko to będziemy też ustalać zaległe nasadzenia i działać w tym kierunku

Nastrój się poprawi jak wyrwę wszystkie chwasty hahahahaha.

Ale do tego jeszcze kilku dni potrzebuję .
Mama wczoraj randapowała tam gdzie nie ma dużo roślin resztę chcę wyrwać ręcznie .

Nie mam czasu nawet posiać czarnych bratków
Wczoraj 3 minuty przed burzą zdążyłam wsadzić białe lilie które moja mama przywiozła mi w czwartek - woda w wiadrze już zaczęła podśmierdywać .

Doba za krótka..........no ale trzeba się cieszyć z tego co już jest.

Dzisiaj może uda mi się ogarnąć taras i pokazać nowe przydasie na taras.
Piaskownia na zakręcie 07:36, 30 lip 2014

Do góry
Milka napisał(a)
Pomysłowo z podporami i zaskoczona jestem jeżówką, pachnącej nie znamwidzę, że idziesz w liliowce, ja z kolei mam w planie lilie i tulipany bukietowe

Ja też Irenko jestem zaskoczona tą pachnąca jeżówką. Jest też podobnież żółta pachnąca, ale ja jej nie mam. W moich planach też są cebulki żeby wiosną coś kwitło i oczy cieszyło.
Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek 23:17, 29 lip 2014

Do góry
nicol21 napisał(a)
Bardzo sympatyczne widoki u Ciebie. Trawki pięknie rosną, lilie kwitną. Nic tylko się tym cieszyć

Dziękuję za wizytę to prawda, trzeba się cieszyć póki jest lato i piękne kwiaty, tym nam się ogród odwdzięcza Pozdrawiam!
Mój 4 arowy azyl... 22:36, 29 lip 2014

Do góry
Cale popołudnie do wieczora na działce. Wcześniej trochę popadało i nie musiałam podlewać. Samo wycinanie przekwitłych roślin zajęło mi mnóstwo czasu. W ubiegłą sobotę pryskałam róże na czarną plamistość. Bacznie je obserwuję i już widzę poprawę - choroba na Chopinie zatrzymała się, a L. Odier też się chyba wykaraska.
Wszystkie lilie i liliowce przekwitły. Odpoczywają róże. Niewiele ich mam i w fatalnym stanie. Ciekawe jak długo będą się regenerować?

Na 25 bulwek krokosmii Lucifer zakwitły tylko dwie rośliny. Czy to normalne? Bulwki były jednakowej wielkości. Czy pozostałe wypuszczą jeszcze pędy kwiatowe? Nie mam doświadczenia w uprawie tej rośliny, miałam ją bardzo dawno temu tylko raz.

Przekwitają Eukomisy. Kilka kwiatów zawiązało owocniki. Śmiesznie teraz kwiatostan wygląda
W kamiennym kręgu od początku 21:58, 29 lip 2014

Do góry
Baaardzo spóźnione ale najserdeczniejsze życzenia imieninowe zostawiam Pismo obrazkowe nadrobiłam , piękne lilie i cały ogród
Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek 21:13, 29 lip 2014

Do góry
Bardzo sympatyczne widoki u Ciebie. Trawki pięknie rosną, lilie kwitną. Nic tylko się tym cieszyć
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies