Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 06:39, 12 cze 2014

Do góry
Z pewnościa potrzebujesz jedną z traw do wyczesywania a nie cięcia aby nie było całkiem łyso - carex, stipa, festuca
Dlaczego nie rozpleniaca ? Ja je uwielbiam do wszystkiego. Imperata zielona zarosnie ci róże..... Ekspansywna jest...
Ogrodnik Mimo Woli cd 00:05, 12 cze 2014

Do góry
irena_milek napisał(a)

ja też etapami cię czyta, teraz zaczynam rano, póki córa z wnukiem nie przyjdzie do 7 zawsze coś doczytam, w pracy nadrabiam, coby na bieżąco...odkąd babcia jesteś, jakoś wolniejsza jesteś żartuję
muminek odlotowy, odważny
moja córa takie maluchy uczy pływać w Aqaparku

Ja u Ciebie ty u mnie
I stipa... w tym roku to szał...

Ogródek Agam 23:23, 11 cze 2014

Do góry
Zielona napisał(a)

Jeśli pomysł rzeczywiście Ci się podoba, a masz te rośliny w miejscu, w którym nie masz co do nich pewności, to nie wydawaj pieniędzy i przesadź Po co kupować coś, co masz i co można dzielić. Pomysłów na wydatki to my Tobie znajdziemy

Pomysł podoba się i to bardzo ML mam tutaj po lewej w ilości 3 sztuk. Od razu rzut z góry rabaty do "wypełnienia". Jest głęboka i pusta. Pomyslałam żeby kulki bukszpanowe porozrzucać bo na wiosnę było bardzo łyso.
A rośnie na niej 5 Vanilek, 3 miskany variegatus, 3 berberysy "Starburst", 3 ML, tojeść i stipa. No i oczywiście na środku "Pissardi".

Pustynia, która będzie kiedyś ogrodem 21:29, 11 cze 2014

Do góry

Od kilku miesięcy powstaje moja rabata przy palenisku. Wciąż nie mogę się zdecydować co i gdzie dodać. Może żurawki lub trawy?

Anetko, całą prostokatną rabatę obsadz bukszpanem, kolejna warstwa wewnątrz to lawenda (tez dookoła), w środku róże i...koniec, nic więcej. Pęchęrznicy absolutnie nie sadź na tej rabacie w formie krzewiastej, bo za trzy lata będziesz tam miała tylko ją i... nic więcej, bukszpan zginie pod nią

Inna wersja: zostawić bukszpan na obwódce, w środku róże i jakieś trawy typu stipa brachytricha (wieloletnia w naszych warunkach). Może jeszcze do tego lawenda lub szałwia, ale ta ładna, o sztywnych łodyżkach (taką ma chyba Aga - Gusiarz). Pęchęrznicę przesadź, ewentualnie można ją prowadzic w formie malego drzewka na pniu, ale musi miec prostą lodyzkę, by ją tak wyprowadzić (zobacz u mnie rosną na skalniaku - jedno z ostatnio wklejanych zdjęć).

Jeśli to ma byc rabata o stopniowanej wysokości, to trzeba - patrząc na nią - zacząć od obwodki bukszpanowej, potem idzie lawenda, potem miskant Morning Light, potem róże i na koniec szpaler z cisów hiksii, ale żeby to uzyskać, rabata powinna mieć ok. 3 metrów szerokości: bukszpan - 0,5m, lawenda - 0,5 metra, trawa - 0,5 metra, róże - ok. 0,8 metra, cis - ok. 0, 6 metra (ile wyszło?) Tak w ogóle, to potrzebowałabym więcej fotek tego miejsca i wymiary
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 13:36, 11 cze 2014

Do góry
Ja w tej wąskiej części leja widzę coś delikatnego, dalej ma być Stipa brachytricha, bo już kupiłam 11 szt. Ale jakoś nie widzę jej tu na całości takiej wysokiej, ale może się mylę, może masz rację, że trzeba konkretnie coś wsadzić...
Ogrodnik Mimo Woli cd 22:31, 10 cze 2014

Do góry
wszystko pikne ale ta stipa... piękna a ta siewka to tegoroczna czy ubiegłoroczna? bo odkrylam że mi się stipa posiała odrobinkę
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 21:32, 10 cze 2014

Do góry
Stipa z własnego wysiewu i hortensje w blokach startowych

Ubiegłoroczne 2 szt kupione w poprzednim roku w Lidlu - były niebieskie, już widac że robia się fioletowe.... muszę zakwasić podłoże

Sesleria do ciachania... kiedy ja to zrobie...
Ogrodnik Mimo Woli cd 20:57, 10 cze 2014

Do góry
Aniu, nie wiem czy stipa Ci się sama wysiewa....bo może przegapiłam tekstyjest imponująca. Róże zachwycają ...a ja nad rabatą dalej tylko myślę. Pogoda nie zachęca do pracy
Ogrodnik Mimo Woli cd 20:10, 10 cze 2014

Do góry
Stipa piękna. Coraz bardziej lubię trawy. W tym roku powiększyłam o kawałek trawowisko, stipy nie mam, a już ostrzę sobie na nią zęby.
Ogrodnik Mimo Woli cd 16:55, 10 cze 2014

Do góry
anna_g napisał(a)
Ta stipa jest zachwycająca.

Fajny awatarek.. oswajam sie z nim

Lilie zduszone przez firletkę

Ogrodnik Mimo Woli cd 16:54, 10 cze 2014

Do góry
Robert.. ja swoje kupiłam na ryneczku, małe kłącze.. i tak szaleje..

Tylko jedna jest zawsze wysoka, a druga jest zawsze niższa.. rosną obok siebie.. i wysoka kwitnie wcześniej... a kwiaty są takie same..

Marzena - lista zapisana A naparstnice to loteria .... ale wszystkie ładne, a jak nie pasi to out.. to nam idzie dobrze
Za rok będę wydawać siewki tej jeżówki.. starałam sie innych w pobliżu nie sadzić.. ale czy pamiętałam o tym??

Leon - to ukopię

Kasiu - może podam przez dziewczyny kieleckie, bo sie do mnie wybierają. Nie muszę wtedy bawić sie w pakowanie do wysyłki..

Danusia - a gorąc jeszcze jutro i znów będzie zimniej.... ale ja osobiście wole za gorąco

Alka - wpisana na listę

Pszczółka - dla Ciebie już ukopana i sie przyjmuje w doniczkach Rózę Corver poleciła mi Viva..

A to stipa siewka... urosła

A to matki siewki stipy

Ogrodnik Mimo Woli cd 16:46, 10 cze 2014

Do góry
Ta stipa jest zachwycająca.
Ogrodnik Mimo Woli cd 16:30, 10 cze 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Listę kolejkową stworzę.. ale nie dziś.. na razie pakuję po trochu do doniczek z ziemią ...i niech sie ukorzenią do transportu. Zresztą tak gorąco, że i tak wysłąć sie nie da. Ilość siewek jest ogromna.. i tu wystarczy dla każdego, tylko czy mi starczy sił by to popikowac i zapakować ??? Pielenie tego idzie szybko, ale wydrzeć do wysyłki by sie przyjęło to już zabawa..

Zielona.. w 2015 Ty będziesz rozdawać Mi rosna w takich miejscach, że aż sie sama dziwie skąd tam sie znalazły? Jeżówkami się nei martw.. podlewaj i się podniosą i pozbierają.. tydzień mogą być oklapłe. Jak przyjęły się dla Malkul, gdzie na upale wysyłałam i bez ziemi..to już graniczy z cudem.

Orliki raczej nie nadają sie do wysyłki.. to bardzo delikatne siewki..

Werbena i jeżówki się nadają..

Jedząc obiad poczytałam co popisaliście i uciekam do pielenia warzywnika.. na razie wypieliłam wsiową rabatę.. i pozycje z Kamasutry to żadne mecyje, przy pozycjach jakie ja muszę przybierać by pielić w tym gąszczu. Ale sie udało... komary nakarmiłam... rabatę wypieliłam.. a jutro będę zgon.

I stipa.. w tym roku wyjątkowa Wszytkie foty wczorajsze, bo dziś nie było czasu na pstrykanie

Aniu ta stipa rzeczywiście prześliczna u Ciebie... jak tylko będzie okazja to taką sobie sprawię i może nasionka kupię by w lutym posiać

Wbijam się w kolejkę po werbenę i może jakąś naparstnicę (może białą z różowym)... jak dasz radę bo jak nie to sprawy nie było
Ogrodnik Mimo Woli cd 16:00, 10 cze 2014

Do góry
Listę kolejkową stworzę.. ale nie dziś.. na razie pakuję po trochu do doniczek z ziemią ...i niech sie ukorzenią do transportu. Zresztą tak gorąco, że i tak wysłąć sie nie da. Ilość siewek jest ogromna.. i tu wystarczy dla każdego, tylko czy mi starczy sił by to popikowac i zapakować ??? Pielenie tego idzie szybko, ale wydrzeć do wysyłki by sie przyjęło to już zabawa..

Zielona.. w 2015 Ty będziesz rozdawać Mi rosna w takich miejscach, że aż sie sama dziwie skąd tam sie znalazły? Jeżówkami się nei martw.. podlewaj i się podniosą i pozbierają.. tydzień mogą być oklapłe. Jak przyjęły się dla Malkul, gdzie na upale wysyłałam i bez ziemi..to już graniczy z cudem.

Orliki raczej nie nadają sie do wysyłki.. to bardzo delikatne siewki..

Werbena i jeżówki się nadają..

Jedząc obiad poczytałam co popisaliście i uciekam do pielenia warzywnika.. na razie wypieliłam wsiową rabatę.. i pozycje z Kamasutry to żadne mecyje, przy pozycjach jakie ja muszę przybierać by pielić w tym gąszczu. Ale sie udało... komary nakarmiłam... rabatę wypieliłam.. a jutro będę zgon.

I stipa.. w tym roku wyjątkowa Wszytkie foty wczorajsze, bo dziś nie było czasu na pstrykanie

Ogród zmyślony 22:15, 09 cze 2014

Do góry
Stipa dobrze zniosła tą zimę, sporo nasiało się jesienią i przetrwało pod czapką z suchych źdźbeł. Raz je więcej raz mniej- w tym roku nie jest to mój lawendziak tylko stipowisko raczej (lawendy jest ok. 100 sztuk w tym miejscu).
Lukas doczekasz się stipy. Jak trafi na dobre warunki to jest bardzo żywotna.
Ogród zmyślony 21:55, 09 cze 2014

Do góry
oo ja!!, jaka piękna stipa, cudowna jest ta trawa. Moja jeszcze taka malutka...
Ogród zmyślony 21:34, 09 cze 2014

Do góry
myszorek napisał(a)
Dziękuję bardzo. Dzisiaj wracam z kolejnym kawałkiem mojego świata. Jak wiecie ja monotematyczna jestem- stipa, lawenda...

piękna monotonia .... witaj po przerwie
Ogród zmyślony 21:11, 09 cze 2014

Do góry
Dziękuję bardzo. Dzisiaj wracam z kolejnym kawałkiem mojego świata. Jak wiecie ja monotematyczna jestem- stipa, lawenda...

Ogród do kwadratu 15:16, 09 cze 2014

Do góry
Ochooochooo... witam wszystkich
Przepraszam, że zbiorczo odpowiem, ale czas mnie goni... Dzwonki to jak Anita zauważyła szerokolistne... dość krótko kwitną, gdy jest upalnie...
i bardzo szybkie fotki w upał

To miejsce rzadko focę z tej strony... mam tu pseudo-kulki buksikowe... ratowane z ubiegłorocznego podtopienia razem z trawką the beatless... nie powalają na kolana jak na razie

zakwitły czosnki hair... mają bardzo wesołe czuprynki...

wciąż kwitnie magnolia Nigra

pokazywana wcześniej stipa z główkowatym... czekam na bordowe pompony

pięknie kokoszą się hakone... bardzo, bardzo je lubię

na słupie zakwitł wiciokrzew... tej odmiany mszyce nie lubią... jak na razie

i reszta...

Buziam wszystkich podglądaczy
Ogrodnik Mimo Woli cd 13:17, 09 cze 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Moja stipa od MOtylka_Beatki w zbliżeniu.. i wrzośce i wrzosy i piwonie i czego tam nie ma.. Acha ja stip nie cięłam ani nie przycinałam..

Dal mnie rajsko!!! Też tak chcę. Widzę się w Twoim ogrodzie
ehhhhh... kiedy u mnie tak będzie???
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies