Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

agniecha973 09:38, 11 cze 2014

Pszczelarnia napisał(a)
Pszczółka przyleciała - bądźmy dobrej myśli z powodu chwastów.
Mnie się ich tak wiele nasiało w trawy młode. Chirurgiczne plewienie mnie czeka.
Agnieszka, kupiłam 3 białe róże okrywowe NN, bo ładnie pachniały. Kwiat też śliczny. Czy to jest normalne?

Ale już widzę te jarzmianki Twoje i moje róże.... . Tylko co po sezonie?

Ewa, w przypadku ogrodnika to całkiem normalne. Nie ma się czym martwić, najwyżej niedostatkiem w portfelu

W tym zestawieniu chyba najgorzej wczesną wiosną, bo sezon różany trwa do późnej jesieni.
agniecha973 09:41, 11 cze 2014

Olasta napisał(a)
Witam i z góry przepraszam, że zaśmiecam u Ciebie, ale na mój wątek to już nawet ja nie zaglądam Wsadziłam brzoy Doorenbos u siebie i co koło nich przechodze to się zastanawiam czy nie za gęsto - co 2 m, jak myślicie?

Jeśli mają być oddzielnie rosnącymi brzozami, to raczej za gęsto. Zależy o jaki efekt chodziło. Może ktoś jeszcze wyrazi opinię. Nie przejmuj się "zaśmiecaniem", po to są wątki, żeby je zaśmiecać
agniecha973 11:51, 11 cze 2014

Wracam do tematu nasadzeń w tym miejscu. Miałam zrobić plan całej rabaty, ale na razie jej nie ruszę, tylko ten róg z różami aż po sumaka.

Wklejam stary "plan".

Do końca tak mi nie wyszło, bo dojechałam różami do samego koniuszka i nie wiem czy dobrze zrobiłam, bo za to wyszedł mi tylko jeden rząd róż, nie układają się one w taki lej, tylko jest ich po prostu pas. Na początku dość wąski, a później za plecami jest dużo łysego.

Jak widać wykroiłam węziej, bo niepotrzebna mi taka szeroka rabata, nie dam rady tego utrzymać. Nie wiem czy tego jednak nie poprawić, bo wyszedł mi za długi ten dzióbek. Wtedy kilka pierwszych róż można by przenieść na drugi rząd, zeby jednak powstał ten lej , a nie jedna linijka. Ale to raptem dwie lub trzy róże.

Całe tyły miałam w planie wypełnić trzcinnikiem C. brachyrticha, a wzdłuż rzeki posadzić jakąś inną trawę. Co? Były różne propozycje. Żadna nie zatwierdzona. Ostatnia - sesleria jesienna, ale ta ma wg mnie za żółty odcień do róży Stadt Rom. Myślałam jeszcze nad imperatą - mam zieloną i red baron też co nieco. Mam 24 szt. obiedki, ale ta mi się wielka wydaje. Mam kilka rozplenic, ale chyba za dużo kłosów będzie jak zakwitnie rozplenica i trzcinnik. Po drugie, to miejsce będzie długo puste wiosną, bo i róże i trawy późne...
Nie wiem. Początkowo ta trawiasta strona miała byc całkiem niziutka - The Beatles, ale pomysł upadł. Mam jeszcze Carex Graya, ale ta mi już wysoka urosła - po tyłek
agniecha973 12:04, 11 cze 2014

Mam miłkę do rozmnożenia, ale ta niska jest raczej.
Seslerię nitida kupiłam w ilości 2 szt Ale można próbować dzielić. Ta wyższa będzie.
Przyszło mi też do głowy, że może jednak klasycznie z lawendą połączyć. Narobiłam dużo sadzonek Hidcote Blue.
Szukam wśród tego co już mam, ale nie musi tak być.
Pszczelarnia 13:18, 11 cze 2014

Agnieszka, jaka to róża w lejku Stadt Rom? Co jest w żwirze po drugiej stronie na styku?

Ja bym nie dawała lawendy, bo ten lej idzie pod mocne, masywne krzewiasto-drzewiaste nasadzenia a lawenda jest taka zwiewna. ja bym zrobiła mocną rabatę, nawet z rozplenicami.

Na pewno nie rząd róż a raczej lej, chyba.
Staram się pomóc, jakby co.... .

agniecha973 13:25, 11 cze 2014

Tak Stadt Rom. No tak chodzę wokół tego i myślę, bo nie do końca mi gra.
Po drugiej stronie żwiru są berberysy Green Carpet
Pszczelarnia 13:29, 11 cze 2014

A może Pennisetum alopecuroides 'Red Head'? Albo 'Hammeln'?
Pokrój z berberysem podobny, nie zgniecie (ten pokrój spójny) róż?
Albo ten niski trzcinnik. Innych traw nie widzę.
agniecha973 13:36, 11 cze 2014

Ja w tej wąskiej części leja widzę coś delikatnego, dalej ma być Stipa brachytricha, bo już kupiłam 11 szt. Ale jakoś nie widzę jej tu na całości takiej wysokiej, ale może się mylę, może masz rację, że trzeba konkretnie coś wsadzić...
Madzenka 06:39, 12 cze 2014

Z pewnościa potrzebujesz jedną z traw do wyczesywania a nie cięcia aby nie było całkiem łyso - carex, stipa, festuca
Dlaczego nie rozpleniaca ? Ja je uwielbiam do wszystkiego. Imperata zielona zarosnie ci róże..... Ekspansywna jest...
agniecha973 08:34, 12 cze 2014

Dziewczyny, nie wiem nic. Rozplenice Red Head mam 3 od wiosny. Miałam wsadzić przy samej rzece ale właśnie od strony berberysów GC, bo one (berberysy) nie dochodzą do samego krzyża. Miały się przewieszać nad rzeką, ale w "bezpiecznej" odległości od nasadzeń nad którymi debatujemy. Jakoś nie pasuje mi połączenie kłosów rozplenicy z kłosami s.brachtricha. Tylko dlatego nie widzę tu rozplenicy. Poza tym też je uwielbiam.
Imperata ekspansywna, ale myślałam o ewentualnym ograniczniku od strony róż.

Aha, miałam jeszcze napisać, że jak patrzę na zdj. to jestem załamana tym jak to posadziłam, a co pójdę na miejsce, jestem dobrej myśli. Zdjęcie jakoś przekłamuje kształt tego wszystkiego. Ze złej pozycji zrobione.