Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Magnolia"

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 20:55, 17 kwi 2016

Do góry
Magnolia niestety gubi w deszczu kwiaty. A gwiażdzista trzyma się twardo

Hirutkowy raj:)) 20:09, 17 kwi 2016

Do góry
Krysiu zaglądam
Magnolia jest prześliczna muszę zapamiętać nazwę bo na pewno sobie kupię

Jedziesz do Rogowa? Masz z kim się zabrać?
Mój mały ogródeczek :) 19:55, 17 kwi 2016

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Magnolia wygląda jak ogromny welon nad główką panienki. Kwiatuszków już dużo w ogródku masz, ale wysiew begonii mnie zauroczył. Kiedyś próbowałam ale odniosłam porażkę.

Dorotko z begonią to mój pierwszy raz i powiem Ci że nawet jak na razie udany rośnie ładnie
Mój mały ogródeczek :) 19:52, 17 kwi 2016

Do góry
olga80 napisał(a)
wiosna na bogato i jaka piękna magnolia moja jeszcze w pąkach ale też kwieciem obsypana

Dziękuję
Wiosenne rewolucje w "Paulinowym ogrodzie" 19:40, 17 kwi 2016

Do góry
Wiosna moja ukochana pora roku, wczorajszy dzień był pracowity- dalszy etap "wykańczania" altany, jeszcze podłoga przed nami

Magnolia przez kilka lat miała przestój w kwitnięciu, teraz z roku na rok coraz piękniejsza

Na huśtawce miło płynie czas... 19:01, 17 kwi 2016

Do góry
O, cześć Kasia! Witam u siebie. Na razie raczkuję, ale się rozkręcę

ziele napisał(a)
Pewnie przyczyną takiego stanu rzeczy są kamyczki wokół pnia. Pamiętasz ubiegłoroczne lato? Być może kamyczki "grzały" korzenie. Magnolia ma je płytko pod powierzchnią ziemi.

Czyli jednak kamloty. Cała ja! Nawet nie chcę myśleć, że załatwiłam drugą magnolię Co ja mam z nią teraz zrobić? One nie lubią przesadzania... Biję się w pierś. Po raz kolejny ogród mnie uczy pokory.
A bukszpanki przytnę na pewno, bo na razie straszą. Dzięki za radę.
Mój mały ogródeczek :) 18:08, 17 kwi 2016

Do góry
Magnolia wygląda jak ogromny welon nad główką panienki. Kwiatuszków już dużo w ogródku masz, ale wysiew begonii mnie zauroczył. Kiedyś próbowałam ale odniosłam porażkę.
Ogród Magdalenka 18:01, 17 kwi 2016

Do góry
bleebla napisał(a)
bukzy piękne. Widze też, że magnolia kwitnie
Graby się puściły?

Magnolia kwitnie ( to chyba jednak krzak ) i graby się puściły na szczęście uffff

Ogród Magdalenka 17:53, 17 kwi 2016

Do góry
bukzy piękne. Widze też, że magnolia kwitnie
Graby się puściły?
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 17:46, 17 kwi 2016

Do góry
Pięknie ukwiecona ta biała magnolia, pokazała na co ją stać.
Na huśtawce miło płynie czas... 16:36, 17 kwi 2016

Do góry
Pewnie przyczyną takiego stanu rzeczy są kamyczki wokół pnia. Pamiętasz ubiegłoroczne lato? Być może kamyczki "grzały" korzenie. Magnolia ma je płytko pod powierzchnią ziemi.
Twoim bukszpanom przyda się rzeczywiście strzyżenie. Naprawdę nie wiem czy już teraz. Ja tnę już w maju, mimo że wiosna u mnie późna. W tym roku już przycięłam Nie tnij tylko w dni deszczowe.
Ogród z widokiem na jezioro 16:00, 17 kwi 2016

Do góry
yolka napisał(a)
Dziś od 15.00 świętuję ogrodowo - pada deszcz, wprawdzie przelotnie ale pada
Zdjęcia zrobione przed deszczem w porannym słońcu

Piękny widok o poranku szafirki tulipanki miodzio i tawułki uwielbiam te kolorki na liściach a magnolia jaki ma kolorek ? bo słabo widać chyba delikatny róż macham serdecznie
Na huśtawce miło płynie czas... 14:56, 17 kwi 2016

Do góry
Zdjęcia wczorajsze.

Tu przedogródek z różami Leonardo da Vinci. Pięknie kwitły w ubiegłym sezonie, bardzo długo, więc mam nadzieję na powtórkę z rozrywki. Niestety martwi mnie z lewej strony magnolia Susan Kupiona w zeszłym roku miała kilka pąków i liście. Kwiatami się nie nacieszyłam, bo uschły, a reszta też była marna. Jak widać i teraz same badylki. Powinna być raczej w korze, ale poza tym stworzyłam jej idealne warunki, tak mi się przynajmniej wydawało.

Pod oknami mam Chopin. Czadowo pachnie. Dosadziłam w tygodniu bukszpanów i na razie są starsze z młodymi. Kiedy je podciąć? W czerwcu?

Tu z niecierpliwością czekam na kwiaty lilaka Mme Lemoine. Uwielbiam lilaki. Chyba "nieogrodowiskowe" są, ale lubię ich zapach i kształt liści. Mam ich kilka sztuk. A pod tym posiałam jednoroczną godecję białą - taki tam eksperyment. Mus dosiać trawę przy obrzeżu.

Dalej ta sama rabata. Skończyły się krokuski i teraz jest pusto. Te tulipany to jakieś ufo, nie sadziłam czerwonych, nie lubię czerwonego za bardzo. W zeszłym roku były bordowe. Tu bym chciała posadzić Little Bunny.

Reszta później. Właśnie przestało padać. Lecę skorzystać ze słonka i zrobić "obchód" ogródka

Mój mały ogródeczek :) 14:34, 17 kwi 2016

Do góry
wiosna na bogato i jaka piękna magnolia moja jeszcze w pąkach ale też kwieciem obsypana
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 14:01, 17 kwi 2016

Do góry
I jeszcze.....szachownica...

Magnolia Piruette coraz bardziej rozwinięta...czekam na pokaz....

Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 12:38, 17 kwi 2016

Do góry
Jak zobaczyłam Twoją lawendę, stipę i trawnik to aż wstrzyamłam oddech! Piękne! Mój stan dodatkowo pogorszyły: Trawki, tulipany stokrotki, magnolia... Padłam! I Ty już masz pąki na piwoniach???! Normalnie nie chce się wierzyć! Moje jeszcze mają same młodziutkie, nierozwinięte liście a u Ciebie juz takie pąki!!! No i wianek też świetnie wyszedł
Ach... teraz będę miała o czym myśleć do wieczora...
Udanej, spokojnej niedzieli życzę...
Początek przygody 12:19, 17 kwi 2016

Do góry
Witam wszystkich serdecznie. Po dłuższym obserwowaniu Ogrodowiska ,w końcu zdecydowałam się zarejestrować i stworzyć wątek.
W naszym domu mieszkamy już 7 lat, niestety wciąż jest bardzo dużo niedoróbek, których końca nie widać. Od zeszłych 2 lat staramy sie z mamą aby ogód "jakoś wyglądał",ale niestety nie okazało się to takie łatwe do zrobienia.

Działka ma powierzchnię 2500 m kwadratowych,jest więc dość spora.Ziemia to właściwie sam piasek,kwaśna - z dużą ilością skrzypu i mchu.Miejsca gdzie teraz jest trawnik zostały przekopywane przez nas ręcznie,zresztą zostało jeszcze dużo terenu do przekopania.
Nie przepadam za ogrodami przesadnie uporządkowanymi - z resztą nie bylibyśmy w stanie pielęgnować takiego ogrodu, głównie ze względu na brak czasu, więc wydaje mi się,że ogród w stylu naturalistycznym byłby strzałem w dziesiątkę.
Ogrodnictwo stało się moim hobby - pomimo dość młodego wieku. ( Jakoś głupio przyjęło się,że to zajęcie dla emerytów) I nie wyobrażam sobie,żeby oddać tą przyjemność osobie trzeciej. Pomijając fakt,że wynajęcie firmy to ogromne koszty.
Może zamieszczę kilka zdjęć:

W miejscu gdzie stoi samochód zostanie prawdopodobnie zrobiony w tym roku podjazd,więc na razie prawej strony domu nie ruszamy. Widok domu z przodu - strona południowa (kwiecień,2016) (lato,2015) Magnolia "Red Lucky" zakwitła w tym roku przecudnie Strona zachodnia - taras Z tej strony działka nie została jeszcze przekopana,więc wygląda to fatalnie. Rosną też 3 ogromne sosny. Pod sosną są pozostałości po niedokończonej rabacie - rododendrony, hortensje bukietowe i berberysy - nie mam pomysłu co z nią zrobić ,aby wyglądała naturalnie, niesymetrycznie. Widok z tarasu - niestety wzdłuż całej działki zostały posadzone kilka lat temu tuje - na które to dzisiaj nie możemy patrzeć,są posadzone za rzadko. Myślałam o posadzeniu jakiś krzewów ozdobnych pomiędzy nimi,ale nie mam pojęcia jakich. Tuje są dość spore - mają ponad 2 m ,więc szkoda je po prostu wywalić.
Rabata z widoku z tarasu Latem wygląda tak :
Mój mały ogródeczek :) 11:23, 17 kwi 2016

Do góry
blyxa napisał(a)
O super wiosennie Kwiatki śliczne. Zakupy ciekawe.
Ciekawa jestem jak będzie kwitła żółta magnolia. Straszni mam ochotę aby żółtą właśnie posadzić, ale na marzeniach się chyba skończy

Magnoli też jestem ciekawa
mam nadzieję że w przyszłym roku zakwitnie
Co z tym ogródeczkiem począć 09:45, 17 kwi 2016

Do góry
Ewa ale nas fotkami uraczyłaś, no super
magnolia to nie czasem galaxy?bo mysle o niej i troche ostatnio ja przestudiowałam
zajefajna masz tą kwadratowa donice, gdzie Ty je kupujesz?
kopciuszkowa zachwyca też o tej porze roku
rozchodniki od Ciebie sie chyba przyjely, od serca dane. dziekuję Ci jeszcze raz
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 08:51, 17 kwi 2016

Do góry
Milka napisał(a)
Kasiu, sporo azalii i innych zgromadzilas, akurat same fajne rośliny.
Ale fajnie ze ścieżkami, tak ciut w stylu japonskim.
Magnolia piekna, tecza podwójna tez, ale ze judaszowiec tyle pąków, szok. Ja sie chyba nie doczekam u siebie, 5 lat i nic, znowu tylko liscie, co robic aby kwitł?

Nie wiem co Ci poradzić bo mój jak kupiłam miał 1,5 metra, raz wtedy zakwitł i tyle, potem 5 lat nic.... i dopiero w zeszłym roku po łagodnej zimie się obudził, w tym roku już ma kosmicznie dużo pąków
To tak jak z parasolowata lub tulipanowcem, musi swoje przezyc - u mnie tulipanowiec jeszcze ni kwitł a wiem że u Ciebie tak - więc tez czekam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies