Trafiłam przypadkiem
Piękne foty , ogród śliczny Hortensję muszę swoją obejrzeć może też już puszcza pąki, a ona tak na uboczu to często nie zaglądam do niej.Ile lat ma Twoja? bo trochę od mojej chyba większa? Moja zaczyna trzeci sezon
Aniu, ja też go lubię. Kupowaliśmy go po reklamie w jakiejś gazetce ogrodniczej, gdzie cały kipiał żółtym złotem ... Chciałam go mieć. Niestety u mnie nigdy taki, jak w gazetce nie był ... Teraz postarałam się go wyeksponować. Jesienią założyłam tam rabatę bylinową żółto - niebieską ... Ciekawa jestem efektu ...
Wczoraj położyliśmy na tej rabacie 6 metrów obrzeży.
Brakuje jeszcze 12 metrów... Po pierwszym chcę dokupić i dokończyć. Ziemia czeka, by miejsce pod trawnik wydzielić, przekopać zielsko, nawieźć i wysypać czarnoziem. W maju mam nadzieję, ze trawa lepiej będzie wschodzić ... Nasionka wysiane wcześniej w innej części ogrodu na trawniku słabo wschodzą. Jest za zimno ...
Justynko, rok temu miałam przy wejściu do domu na trawniku pełno mniszka. Wyskubywałam całego widelcem. Teraz mam znowu. Znowu będę skubać. Planujemy tam podnieść chodnik prowadzący do domu, bo woda spływa z trawnika na chodnik, a powinno być odwrotnie. Wtedy ten kawałek zaoram i zrobię na nowo... Ale na ten moment mniszek drażni .
Na dodatek trawa nierówno wschodzi, nieskoszona, bo deszcz padał ...
Iwonko ja okrywam tylko róże kilka host, młode amanogawy jednego wczesnego różanecznika i 3 piwonie no i nieposadzona magnolia ląduje w garażu. Niby dużo, a tak na prawdę mała garsteczka. Najgorsze są przymrozki w maju bo te już mogą więcej szkód narobić, wtedy to są dopiero 3 światy , ale liczę na to, że 3 ogrodnicy i ZOśka przyszli wcześniej czyli teraz i w mają dadzą nam spokój. Jutro będę pakować, więc zapewne nadam we wtorek bo nikt za mnie tego jutro nie zrobi
Tereniu, clematis jackmanii, ten fioletowy ... kupiony i posadzony do róż pnących ... Maleńki był ... No cóż, za tą cenę
Czytałam, że masz zielone światło ode-Ma na tworzenie ogrodu. Trzymam kciuki za twoje plany
Wczoraj córcia przywiozła mi zakupy i clematisa. Niesie mi go do ogrodu taka dumna, że udało się kupić ... M się pyta, co to? Za ostatnie pieniądze ( przed wypłatą ) zakup zrobiony ... Więc mrugam konspiracyjnie ... Córcia rezolutnie załapała, że się wydało i mówi:
"Mama tak bardzo go chciała mieć, że jak dostałam wypłatę, to mamie kupiłam."
Oczywiście dostało mi się od Zbyszka, że jak ja mogę tak dziecko finansowo wykorzystywać. No i musiałam powiedzieć, że to za nasze
W imieniu hortensji dziękuję
Cieszy szczególnie teraz, jak już się zieleni, a my tak bardzo świeżości potrzebujemy.
W szkółce cała altanka nią zarośnięta byłą, bardzo nam się to podobało.
Ewa, kupowaliśmy bez nazwy, jak to dawniej bywało. było tylko napisane jabłoń ozdobna. Jednak po identyfikacji wygląda na jabłoń rajską royalty
Ma takie kwiaty:
Maj 2015