no właśnie..gdyby wybrała nieuzinkowo brzozy wielopniowe napewno byłoby ciekawiej..jak zdecyduje sie na ten wariant na tą rabate i znajde tyle sztuk wielopniowych to wezme. jak nie znajde tzn ze tak miało byc
co to za blog?
Z grujecznikiem mam takie sobie doświadczenia w ostatnich latach. Brzozy uwielbiam, więc mi się podobają w każdej aranżacji Wielopienne okazy najszybciej dostaniesz z brzozy chińskiej 'Fascination', ale dorenbosy też się trafiają. Tylko ta twoja teściowa...
Z roślin które i nas najlepiej się nadają na takie parasolki to Wea dużo na blogu wymieniła. Mi zawsze i tak pierwsze na myśl przyjdą stare lilaki i sumaki Baaardzo nielubiane przez niektórych
parząc na to zdjęcie mam ochotę zamienić brzozy na np. grujeczniki wielopniowe tylko zaleta brzóz zimą jest ich sliczny pień..a przy innych drzewach byłoby chyba nudniej
Pszczółko, długi temat. Nie wiem, czy juz jestem do niego przygotowana
Problem jest głównie w mojej głowie: co wybrać, żeby pasowało do mojego ogrodu i do otoczenia?
Jakie drzewa i gdzie je posadzić, żeby nie zacieniały zbytnio rabat kwiatowych (większość moich bylin lubi słońce)?
Teraz jest po prostu pusto na działce, jedynie trzy złotokapy za domem na ognistej i jabłonka ozdobna, którą mój najstarszy syn sobie kupił, i niewielkie trzy brzozy.
W sadzie są jeszcze małe 4 wiśnie, 1 jabłoń, 2 aronie. Wiosną dojdą jeszcze inne owocowe (2 węgierki, 2 lub 3 jabłonie i 1 grusza; więcej nie zmieszczę).
Trochę już od jesieni na szczęście poczytałam. Działka 13 arów to niewiele, mąż nie chce dużych drzew, więc szukam drzew małych, jak najbardziej pożytecznych dla owadów, ptaków. Ładnych kształtem pnia/kolorem kory zimą - tym chciałabym nadrobić brak iglastych w ogrodzie.
Wspomniałam kiedyś, że przez całą długość działki idzie rura gazowa; kilka osób już mi wyjaśniło, jakie odległości powinno się zachować i jak w ogóle podjeść do tematu tej rury.
Do tej pory wybrałam:
Jarząb AUTUMN SPIRE 'Flanrock'
Lipa drobnolistna "Winter Orange"
Sidośliwa "Robin Hill" lub "Snowflakes"
Parocja
Zastanawiam się nad Czeremchą, Oliwnikiem, Wiśnią nippońską "Brillant" i pewnie paroma innymi, ale teraz nie pamiętam.
No i nie wiem, czy skupić sie tylko na niewielkiej ilości po 2,3 sztuki tych samych, czy różne. Co pasuje u mnie?
Do pytania "gdzie", muszę najpierw plan załączyć
a dlaczego oslabiaja?
Tulipanowca mam kolumnowego,koloru sliwy raczej u diebie nie przewiduje,wiaz za maly i nie ta forma,ale przypomnialas mi o ambrowacach.tez bralam go pod uwage.musze przemyslec.Drzewa Marzeny znam oczywiscie dobrze
nie mam klona tatarskiego .Z dużych drzew mam klon jesionolistnego ale tutaj oprócz mnie nikt go nie lubi dyskusje o drzewach mnie trochę osłabiają od zeszłej jesieni, kiedy to wybieralam drzewka.Dużo wtedy po sszkółkach jeździłam i napisze Ci co mi się spodobało : tulipanowce, klon polny , wiaz pendula, śliwa wiśniowa nigra , platany, brzozy doorenboots, buk rohan obelisk a przede wszystkim ambrowce które na pewno bym posadzila gdybym miała duży ogród . Marzeną ma też dużo ciekawych drzew
klon tatarski ładnie się prowadzi na wielopniowe drzewo, i jest niewielki- chyba ten by był najlepszy do tego.
Parocja- prawde mówiąc niewiele o niej wiem, tyle że ja widziałam i czytałam o niej.
Jeszcze grujeczniki lubią rosnąć wielopniowo , choć będą bardziej strzeliste, tak tez i brzozy D.
świdośliwy też moga być, ale trzeba z walczyć z odrostami, żeby miały po kila pni, a nie 50 i dają rozłogi korzeniowe
platan- za ciężki chyba.
na pierwszej fotce to proso rózgowate, odmiany nie poznam, jakaś pionowa- Heavy metal, Warior...
Działka 10 ar, prostokąt (lekki romb) 22,5x45m
Powierzchnie 2 ar zajmuje dom, taras, ścieżki i podjazd
Powierzchnia 5 ar to gleba piaszczysta kl VI ale zmieszana z nawiezioną gliniastą (jakieś 100 kubików czyli ~20cm) tworzy warstwę ok. 30 cm o PH7,2
Powierzchnia 3 ar (w tylnej cześci działki) gleba kl VI uboga piaszczysta PH6, humusu max 20 cm, niżej biały piasek.
Poziom wód gruntowych zmienny od 2,5 do 4m p.p.t
Strefa klimatyczna 6A, obrzeże kotliny sandomierskiej, sezon wegetatywny wydłużony, ale opady dość ubogie, często omijają mój region.
Działka bardzo słoneczna, w zasadzie większy cień tylko rzuca dom na stronę frontową.
Przewaga wiatrów zachodnich tj. od strony granicy lasu znajdującej się jakieś 200m od mojej działki.
W naturze rosną w większości sosny z mała ilością karłowatych dębów, brzozy, czeremchy, a ziemie pokrywają marne trwy "stepowe" i porosty (chyba jakaś odmiana chrobotka)
Poniżej zamieszczam szkic poglądowy - inwentaryzacja, czyli stan na dziś.
I link do większego zdjęcia:
Altanka taka jak u Michała fajnie by pasowała do Twojego ogrodu
No i do niej to tylko linie proste rabat
Ja też za brzozami, ale ja już kiedyś chyba u Ciebie pisałam, że jestem nieobiektywna, bo brzozy uwielbiam
narysuj ten cisowy żywopłot/jego szerokość- złapiesz proporcje. Bo bez tego nie wiem czy będzie miejsce wystarczające
I brzozy w realnej odległości też wyznacz
nie wiem czy dobrze sobie to wyobrażam- murek- jak wysoki?, na gorze muraka brzozy w szpalerze, pod nimi liliowce, a na brzegu, przy murku cisowy żywopłot niski?
A żebyś wiedziała niech rośnie zobaczymy czy będę coś "poprawiać czy na razie zostanie jak jest ...
na razie obmyślam plan na obsadzenie tarasu... i zupełnie nie wiem co tam zrobić ... za dużo pomysłów , ale żaden nie przekonuje mnie na 100% ... pewnie będzie przesadzane i przesadzane ... jak na brzozowej ... cały czas nie mam na nią pomysłu a to co posadzone będę przesadzać wiosną... zostaną w sumie tylko brzozy ...
być może rozjaśni mi się wizja jak skończę prace w domu.... aktualnie jestem na etapie robienia szaf tzn ja je projektuje a wykonuje M
widziałam u Ciebie Twój ogród .... no piękny sie robi....rabaty coraz większe , wykradasz już trawnik
Magnolka, raczej nie chcę nic przwieszającego się przez murek. Zależy mi na czymś bardzo uporządkowanym pod brzozy, czyli pas jednego gatunku roślin w nogach Doorenbosów.
I okropne zdjęcie Ale wiem, że lepiej jak widzimy co jest do planowania.
Pod siatką gracilimusy, przed nimi płyty betonowe w żwirze, następnie murek oporowy z kostki granitowej i do góry trzy brzozy w żwirze.
Wszystkie płotki, płoteczki i rośliny będą wyrzucone.