Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W Kruklandii

W Kruklandii

Kasya 07:59, 06 lut 2016

polinka napisał(a)

Poszalałaś w tymi drzewami Zacytowałam aby łatwiej było dojrzeć wszystko. Nie pomogę bo ja bym została przy dwóch, trzech gatunkach

No właśnie...trzeba ustalić co kto lubi ibidctego zacząć ...a i jeszcze co pasuje do istniejących nasadzen
Ja np lubię naturalną różnorodność w swoim ogrodzie i staram się miec wiele gatunków
2-3 to dla mnie zbyt formalny ogród
To chyba się tylko poprzygladam
Ale wg mnie klony są piękne i warto mieć w ogrodzie, tylko żeby nie wybrać za dużego
Margo 08:40, 06 lut 2016

Juzia, dobrego zdjęcia mojej rajskiej jabłonki nie mam. Ale wygooglaj sobie, jeśli by Cię interesowało. Ja swoją kupiłam przed erą ogrodowiskową jako wybitną pokrakę, a taka byłam zadowolona. Tak więc ciągle ją tnę i prostuję i próbuję wyprowadzić koronę wyżej, bo teraz przy koszeniu trawy muszę się zginać wpół pod nią . A kusi mnie wogole żeby ją wymienić na ładniejszy egzemplarz, a tą eksmitować na przedpłocie. Ale drzewko jako takie mnie osobiście zachwyca.
Ale teraz to u Ciebie dyskusja czy wprowadzać kolejny gatunek. Ciekawa jestem na czym stanie ?
anna_t 08:43, 06 lut 2016

Juzia napisał(a)

Zupełnie mi to nie podchodzi

to już nic nie kumam, najpierw pisałaś ze ok ze kokoszyc będziesz wolisz w dolnych partiach a teraz bach..ogłuchem w łeb dostałam..
niech no ja cię na gardenia dorwe, zobaczysz ja tam szpadelka do kancików będę szukać to zwiewaj potem na mój widok
Juzia 09:23, 06 lut 2016

Madzenka napisał(a)
Ja mam te same gatunki zgrupowane w jednym miejscu. 6 śliw w jednej linii, 4 brzozy na drugiej scianie, po 5 grabów na kolejnym pasie , kiku tez na jednej stronie, pewnie dlatego wydaje sie ze mam mało gatunków, bo tego samego ma po kilka sztuk obok siebie. Mam wiekszośc drzew formowanych , pendula albo o waskim pokroju. Nie obawiam się wielkość tych drzew.
Wcale nie masz duzo gatunków, ale poza brzozami masz po 1 szt w róznych miejscach. Dlatego wydaje się ze masz duzo róznych drzew. Polecam ci gorąco graby fastigaty, bo nie sa olbrzymie i mozesz je korygować cieciem bez szkody dla ich urody.

Zastanowię się nad tymi grabami....ale bardziej kuszą mnie wiśnie. Wiadomo...kwitną
Amanogawa była piękna w zeszłym roku!!!
Juzia 09:25, 06 lut 2016

Kasya napisał(a)

No właśnie...trzeba ustalić co kto lubi ibidctego zacząć ...a i jeszcze co pasuje do istniejących nasadzen
Ja np lubię naturalną różnorodność w swoim ogrodzie i staram się miec wiele gatunków
2-3 to dla mnie zbyt formalny ogród
To chyba się tylko poprzygladam
Ale wg mnie klony są piękne i warto mieć w ogrodzie, tylko żeby nie wybrać za dużego

No! Co kto lubi
Ja się do klonów trochę zraziłam przez tego mojego Crimsona.
Ale faktem jest, że bez mączniaka jest przepiękny!

I znów mi się włącza kokoszkowo
Juzia 09:27, 06 lut 2016

Margo napisał(a)
Juzia, dobrego zdjęcia mojej rajskiej jabłonki nie mam. Ale wygooglaj sobie, jeśli by Cię interesowało. Ja swoją kupiłam przed erą ogrodowiskową jako wybitną pokrakę, a taka byłam zadowolona. Tak więc ciągle ją tnę i prostuję i próbuję wyprowadzić koronę wyżej, bo teraz przy koszeniu trawy muszę się zginać wpół pod nią . A kusi mnie wogole żeby ją wymienić na ładniejszy egzemplarz, a tą eksmitować na przedpłocie. Ale drzewko jako takie mnie osobiście zachwyca.
Ale teraz to u Ciebie dyskusja czy wprowadzać kolejny gatunek. Ciekawa jestem na czym stanie ?

Też jestem ciekawa, bo wszyscy każą ograniczać gatunki.... a mi się dużo różnych drzew podoba

I wiśnie i jabłonka i klony....grab trochę mniej

Juzia 09:29, 06 lut 2016

anna_t napisał(a)

to już nic nie kumam, najpierw pisałaś ze ok ze kokoszyc będziesz wolisz w dolnych partiach a teraz bach..ogłuchem w łeb dostałam..
niech no ja cię na gardenia dorwe, zobaczysz ja tam szpadelka do kancików będę szukać to zwiewaj potem na mój widok

Hahahaha
Ale ja się na Gardenię raczej nie wybieram
Musisz mnie inaczej dorwać

Jakbym miała ograniczyć gatunki drzew to bym wybrała raczej brzozy i wiśnie, a nie graby. Dlatego mi nie podeszło Twoje rozwiązanie.
AsiaK_Z 09:41, 06 lut 2016

Mi też wiśnie chodzą po głowie
anna_t 10:10, 06 lut 2016

no to wchodź w brzozy i wiśnie i będzie git
na kajaki sie wybieram w wakacje na mazury to uważaj

siakowa 10:13, 06 lut 2016

Juzia napisał(a)

Też jestem ciekawa, bo wszyscy każą ograniczać gatunki.... a mi się dużo różnych drzew podoba

I wiśnie i jabłonka i klony....grab trochę mniej

A czy ty sobie latem graba nie zafundowalas przy domu? Juz i nie pasuje ?