Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4"

Ogródek Iwony II 20:08, 29 kwi 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Tak, masz rację Ewa... Musze sobie pokompletować produkty do OW i HT
Zapisałam sobie w telefonie, aby nie zapomnieć, jak jutro pojadę do miasta.

Ola, Ania - to powinien wiedzieć Mazan... Tylko gdzie mu postawić pytanie?

Na wątku "Herbicydy"
Ogródek Iwony II 19:54, 29 kwi 2016
Do góry
Iwk4 napisał(a)

...tylko ja bym nie chciała wprowadzać chemii do ogrodu, jeśli nie będzie to ostateczność...
A to są środki chemiczne. każdy musi sam decydować, jakie środki wybiera. Mój ogród bez chemii radził sobie wiele lat, nie znałam tych środków, nie wiedziałam, jak się stosuje i okazuje się, ze wyszło mu to na dobre. Tylko mszyce walczyły o przetrwanie. Początkowo je traktowałam Decisem (też chemia), a rok temu skutecznie poradziłam sobie z nimi gnojówką z pokrzywy. Chemia w ogrodzie - to zamknięte koło. To jak antybiotyk dla dzieci ... Organizm się przyzwyczaja i sam nie walczy. Potem trzeba stosować więcej i więcej... Rośliny słabsze, szkodniki silniejsze, a chemią zabijamy też biedronki i pożyteczne owady ... Dlatego wolę ekologicznie. Nie znam się jeszcze, dopiero czytam o tym ... I się uczę. pewnie od razu sukcesów nie będzie, ale stopniowo ...

I tak trzymaj
Ogród na glinie 19:40, 29 kwi 2016

Do góry
Mazan napisał(a)
Malgosik

Swoje rośliny opryskiwałem roztworem tymolowym /0,3%/. Z wierzchu nie było nic widać, ale po oprysku nie wiem skąd tyle tego wylazło, że z liści spadały. Odżyły nie tylko róże.
...Pozdrawiam

Jakie składniki należy użyć do tego roztworu i na co dokładnie on jest?
Zalinkowałam tę wypowiedź u mnie i dziewczyny się pytają, czy na zdobniczkę też działa ?
Ogródek Iwony II 19:37, 29 kwi 2016

Do góry
ewa004 napisał(a)
Ja tez sie martwię o rozplenice
Bo na psiowej ruszyły wszystkie ,a przy chodniczku ani jedna

Oj, to masz lepiej niz ja.
Może na psiowej więcej słoneczka było? Może zacisze, mrozu takiego nie było... Wiele czynników decyduje ... tak myślę sobie Trzymam kciuki, by jak się ociepli, wystartowały nasze trawy
Ogródek Iwony II 19:34, 29 kwi 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)

Ja zrobię eksperyment z tymi preparatami i będę wiedziała czy działa

Iwonka, którego miskanta do hortek lepiej posadzić ML czy Klaine Fontane?

Mirelko, na pewno będą działać, tylko ja bym nie chciała wprowadzać chemii do ogrodu, jeśli nie będzie to ostateczność...
A to są środki chemiczne. każdy musi sam decydować, jakie środki wybiera. Mój ogród bez chemii radził sobie wiele lat, nie znałam tych środków, nie wiedziałam, jak się stosuje i okazuje się, ze wyszło mu to na dobre. Tylko mszyce walczyły o przetrwanie. Początkowo je traktowałam Decisem (też chemia), a rok temu skutecznie poradziłam sobie z nimi gnojówką z pokrzywy. Chemia w ogrodzie - to zamknięte koło. To jak antybiotyk dla dzieci ... Organizm się przyzwyczaja i sam nie walczy. Potem trzeba stosować więcej i więcej... Rośliny słabsze, szkodniki silniejsze, a chemią zabijamy też biedronki i pożyteczne owady ... Dlatego wolę ekologicznie. Nie znam się jeszcze, dopiero czytam o tym ... I się uczę. pewnie od razu sukcesów nie będzie, ale stopniowo ...

Co do traw, muszę zobaczyć, jak chcesz posadzić. Trudno doradzić tak z głowy ... ML nie kwitnie, a KF ma białe pędzelki. To różne trawy i mają różny pokrój... I raczej nie powinno się ich sadzić za hortkami, bo hortki zasłonią ... Muszę zobaczyć u ciebie
Ogródek Iwony II 19:27, 29 kwi 2016

Do góry
Tak, masz rację Ewa... Musze sobie pokompletować produkty do OW i HT
Zapisałam sobie w telefonie, aby nie zapomnieć, jak jutro pojadę do miasta.

Ola, Ania - to powinien wiedzieć Mazan... Tylko gdzie mu postawić pytanie?
Ogródek Iwony II 19:22, 29 kwi 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Mirelko, dziękuję za informację. Jednak póki co, będę się skłaniać do zrobienia preparatów ekologicznych. Małgosik tak robi i na razie ogród daje radę

Przy okazji, na mojej gruszy prawdopodobnie pojawił
Pryszczarek gruszkowiec

Ja zrobię eksperyment z tymi preparatami i będę wiedziała czy działa

Iwonka, którego miskanta do hortek lepiej posadzić ML czy Klaine Fontane?
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 19:11, 29 kwi 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
U mnie żonkile z B nie wylazły. Kupiłam białe i nic.
Z lupą ich szukałam... Nie ma...

Trzeba będzie inne żródło znależć. Szkoda kaski wydaać.
Ogródek Iwony II 19:03, 29 kwi 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Ewa, ja jeszcze nie musiałam stosować. Tylko roztwór pokrzywy robiłam. I gnojówkę z pokrzyw ...
W tym roku poczytałam, teraz szukam informacji i trafiłam na ten post Mazana ... Musze doczytać więcej ...

Ja też nie musiałam...stosuję zasadę: lepiej zapobiegać, niż leczyć.Poczytaj, warto.
Ogródek Iwony II 18:58, 29 kwi 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Ewa, mazan roztwór tymolowy stosuje do zwalczania mszyc ... Już się pokazują... Roztwór paraliżuje ssące
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4626-ogrod-na-glinie?page=624#post_9

ciekawe czy działa na zdobniczkę bukową
Ogródek Iwony II 18:58, 29 kwi 2016

Do góry
frezja napisał(a)

OW i HT stosuję od ub. roku z dobrym skutkiem...tymolu na mszyce nie znałam ;

Ewa, ja jeszcze nie musiałam stosować. Tylko roztwór pokrzywy robiłam. I gnojówkę z pokrzyw ...
W tym roku poczytałam, teraz szukam informacji i trafiłam na ten post Mazana ... Musze doczytać więcej ...
Ogródek Iwony II 18:56, 29 kwi 2016

Do góry
kasja83 napisał(a)
Kurcze jak tak czytam o tych trawach i rozkminach czy wystartują, czy nie-co rok ryzyko-to aż się boję, co będzie u mnie
Iwonka jak jeden red Baron ruszył to pozostałe pewnie też wystartują

Kasiu, mam taką nadzieję Niech ruszają, bo tylko wyczekiwanie niepotrzebne jest. Jak nabiorę doświadczenia z trawami, już pewnie nie będę tak panikować
Ogródek Iwony II 18:55, 29 kwi 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Ewa, mazan roztwór tymolowy stosuje do zwalczania mszyc ... Już się pokazują... Roztwór paraliżuje ssące

OW i HT stosuję od ub. roku z dobrym skutkiem...tymolu na mszyce nie znałam ;
Ogródek Iwony II 18:54, 29 kwi 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

U mnie wszystkie ruszyły ... za to rozplenica mnie martwi bo drzemie na całego ... chyba że już uśmiercona

Rozplenice później startują.
Ogródek Iwony II 18:54, 29 kwi 2016

Do góry
Kacha123 napisał(a)
Piękne tulipany. Dochodzę do wniosku, że tulipanów nigdy nie za mało!

Kasiu, u dziewczyn są łany, u mnie o wiele mniej. Alei tak się cieszę, ze choć trochę ich mam
Ogródek Iwony II 18:53, 29 kwi 2016

Do góry
Makao_J napisał(a)
A to u Ciebie już mają zamiar przekwitnąć te tulipany? Ja się jeszcze nie nacieszyłam waszymi widokami. Moje to jeszcze daleko do rozwinięcia. Tylko jedne się rozwinęły.

Aniu, te pierwsze już będą przekwitać. Ale za chwilę będą następne tulipanki Majowe
Ogródek Iwony II 18:52, 29 kwi 2016

Do góry
Flower1 napisał(a)

Cudne tulipanki ,piekny mają kolor.W przyszłym roku będzie jeszcze więcej.

Planuję je rozsadzić luźniej jesienią. Może uda mi się dokupić. Chciałabym po całej rabacie je posadzić
Ogródek Iwony II 18:50, 29 kwi 2016

Do góry
frezja napisał(a)
Do czego Ci tymol potrzebny??

Ogródek Iwony II 18:48, 29 kwi 2016

Do góry
Margo napisał(a)
Piękne tulipany
A ja w tym roku mam niespodziankę, wszystkie dwuletnie tulipanki mi zakwitną, tyle ze większość na czerwono. Biorąc pod uwagę, że akurat na tej rabacie były Exotic i Queeny z biedry (czyli podróbki), i żadnego czerwonego to jestem w szoku. Białe gdzieniegdzie się pokazują, ale prawie wszystkie "Queeny" są czerwone !!!
Jest jeszcze nadzieja, że te prawdziwe czarne jeszcze się pokażą, bo nie tylko w B. kupowałam...

Gosiu, Quiny na czerwono zakwitły? Tak słyszałam, że te z B, to podróbki i mają bardziej czerwony kolor
No, ciekawostka jednak
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies