Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród na glinie

Ogród na glinie

Malgosik 16:08, 29 kwi 2016

Mazan napisał(a)
Malgosik

Swoje rośliny opryskiwałem roztworem tymolowym /0,3%/. Z wierzchu nie było nic widać, ale po oprysku nie wiem skąd tyle tego wylazło, że z liści spadały. Odżyły nie tylko róże.
W wątku tematycznym jest foto szkodnika na gruszy. Na rdzę jeszcze czas do połowy maja, szybciej może być parch gruszy.

Pozdrawiam

Wątek tematyczny o gruszach czy szkodnikach?
Czyli muszę czym prędzej zakupić tymol.
Dziś będę chyba ręcznie zdejmować te mszyce.
Mazan 16:18, 29 kwi 2016

Malgosik

Jest wątek o chorobach gruszy. W nim PO korygował rozpoznanie nie zwracając uwagi na termin pojawienia się tego szkodnika - podobnie do rdzy - w połowie maja. Inny szkodnik gruszy pojawiający się od połowy kwietnia to podskórnik gruszowy i daje b. podobne objawy do tych z fotki.

Pozdrawiam
Iwk4 19:40, 29 kwi 2016

Mazan napisał(a)
Malgosik

Swoje rośliny opryskiwałem roztworem tymolowym /0,3%/. Z wierzchu nie było nic widać, ale po oprysku nie wiem skąd tyle tego wylazło, że z liści spadały. Odżyły nie tylko róże.
...Pozdrawiam

Jakie składniki należy użyć do tego roztworu i na co dokładnie on jest?
Zalinkowałam tę wypowiedź u mnie i dziewczyny się pytają, czy na zdobniczkę też działa ?
Mazan 20:38, 29 kwi 2016

Tymol jest używany jako lek przeciw- bakteryjny, wirusowy, przeciwgrzybiczny w leczeniu zwierząt i ludzi, dlaczego więc nie wykorzystać go i w innym celu? Przez lata był wykorzystywany też w medycynie do odkażania.
Nie trzymam buków dlatego nie wiem jak ten zabieg wytrzyma buk, gdyż w wyższych stężeniach tymol może być fitotoksyczny, mszyca raczej nie.

A tak na marginesie: założyłem wątek Fitoremediacja i tam proszę zgłaszać uwagi żeby nie zaśmiecać innych wątków.

Pozdrawiam
Iwk4 21:13, 29 kwi 2016

Dzięki
Agatek 12:54, 30 kwi 2016

o rety już mszyce
Agania 13:57, 30 kwi 2016

Zaczynają się pierwsze problemy u Ciebie, musze poczytać o tym środku...moja gruszeńka jeszcze spoko wygląda
Jesteś bardzo zapobiegawcza podziwiam Cię, współczuję przymrozków u mnie dostały asperki i to porządnie
Malgosik 12:25, 01 maj 2016

Agania napisał(a)
Zaczynają się pierwsze problemy u Ciebie, musze poczytać o tym środku...moja gruszeńka jeszcze spoko wygląda
Jesteś bardzo zapobiegawcza podziwiam Cię, współczuję przymrozków u mnie dostały asperki i to porządnie

a u mnie mróz sciął liście miłorzęba
Malgosik 12:26, 01 maj 2016

Agatek napisał(a)
o rety już mszyce

niestety maltretują moją porzeczkę czarną i grusze
Malgosik 12:27, 01 maj 2016

Mazan napisał(a)
Tymol jest używany jako lek przeciw- bakteryjny, wirusowy, przeciwgrzybiczny w leczeniu zwierząt i ludzi, dlaczego więc nie wykorzystać go i w innym celu? Przez lata był wykorzystywany też w medycynie do odkażania.
Nie trzymam buków dlatego nie wiem jak ten zabieg wytrzyma buk, gdyż w wyższych stężeniach tymol może być fitotoksyczny, mszyca raczej nie.

A tak na marginesie: założyłem wątek Fitoremediacja i tam proszę zgłaszać uwagi żeby nie zaśmiecać innych wątków.

Pozdrawiam

dzięki
zajrzę na ten wątek i poczytam