Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony II

Ogródek Iwony II

Iwk4 19:27, 29 kwi 2016

Tak, masz rację Ewa... Musze sobie pokompletować produkty do OW i HT
Zapisałam sobie w telefonie, aby nie zapomnieć, jak jutro pojadę do miasta.

Ola, Ania - to powinien wiedzieć Mazan... Tylko gdzie mu postawić pytanie?
Iwk4 19:34, 29 kwi 2016

MirellaB napisał(a)

Ja zrobię eksperyment z tymi preparatami i będę wiedziała czy działa

Iwonka, którego miskanta do hortek lepiej posadzić ML czy Klaine Fontane?

Mirelko, na pewno będą działać, tylko ja bym nie chciała wprowadzać chemii do ogrodu, jeśli nie będzie to ostateczność...
A to są środki chemiczne. każdy musi sam decydować, jakie środki wybiera. Mój ogród bez chemii radził sobie wiele lat, nie znałam tych środków, nie wiedziałam, jak się stosuje i okazuje się, ze wyszło mu to na dobre. Tylko mszyce walczyły o przetrwanie. Początkowo je traktowałam Decisem (też chemia), a rok temu skutecznie poradziłam sobie z nimi gnojówką z pokrzywy. Chemia w ogrodzie - to zamknięte koło. To jak antybiotyk dla dzieci ... Organizm się przyzwyczaja i sam nie walczy. Potem trzeba stosować więcej i więcej... Rośliny słabsze, szkodniki silniejsze, a chemią zabijamy też biedronki i pożyteczne owady ... Dlatego wolę ekologicznie. Nie znam się jeszcze, dopiero czytam o tym ... I się uczę. pewnie od razu sukcesów nie będzie, ale stopniowo ...

Co do traw, muszę zobaczyć, jak chcesz posadzić. Trudno doradzić tak z głowy ... ML nie kwitnie, a KF ma białe pędzelki. To różne trawy i mają różny pokrój... I raczej nie powinno się ich sadzić za hortkami, bo hortki zasłonią ... Muszę zobaczyć u ciebie
Iwk4 19:37, 29 kwi 2016

ewa004 napisał(a)
Ja tez sie martwię o rozplenice
Bo na psiowej ruszyły wszystkie ,a przy chodniczku ani jedna

Oj, to masz lepiej niz ja.
Może na psiowej więcej słoneczka było? Może zacisze, mrozu takiego nie było... Wiele czynników decyduje ... tak myślę sobie Trzymam kciuki, by jak się ociepli, wystartowały nasze trawy
Ewa777 19:39, 29 kwi 2016

U mnie Red Baron ruszył, ale Hameln sucha
Kasya 19:47, 29 kwi 2016

Ewa777 napisał(a)
U mnie Red Baron ruszył, ale Hameln sucha

u mnie tez sucha i ML tez
19:54, 29 kwi 2016
Iwk4 napisał(a)

...tylko ja bym nie chciała wprowadzać chemii do ogrodu, jeśli nie będzie to ostateczność...
A to są środki chemiczne. każdy musi sam decydować, jakie środki wybiera. Mój ogród bez chemii radził sobie wiele lat, nie znałam tych środków, nie wiedziałam, jak się stosuje i okazuje się, ze wyszło mu to na dobre. Tylko mszyce walczyły o przetrwanie. Początkowo je traktowałam Decisem (też chemia), a rok temu skutecznie poradziłam sobie z nimi gnojówką z pokrzywy. Chemia w ogrodzie - to zamknięte koło. To jak antybiotyk dla dzieci ... Organizm się przyzwyczaja i sam nie walczy. Potem trzeba stosować więcej i więcej... Rośliny słabsze, szkodniki silniejsze, a chemią zabijamy też biedronki i pożyteczne owady ... Dlatego wolę ekologicznie. Nie znam się jeszcze, dopiero czytam o tym ... I się uczę. pewnie od razu sukcesów nie będzie, ale stopniowo ...

I tak trzymaj
frezja 20:08, 29 kwi 2016

Iwk4 napisał(a)
Tak, masz rację Ewa... Musze sobie pokompletować produkty do OW i HT
Zapisałam sobie w telefonie, aby nie zapomnieć, jak jutro pojadę do miasta.

Ola, Ania - to powinien wiedzieć Mazan... Tylko gdzie mu postawić pytanie?

Na wątku "Herbicydy"
anna_t 20:29, 29 kwi 2016

Iwona tą herbatkę tymiankowa robisz z takich ziół kupowanych w saszetkach, herbatki ekspresowe?
Madzenka 21:05, 29 kwi 2016

Pokazuj tulipany do oporu i do bólu Teraz ich czas i niech cieszą oczy

Bez obaw moje rozplenice little jeszcze śpia, ruszyły dopiero medium. morning light dopiero u mnie wypuszczaja pojedyncze listki
Margo 21:05, 29 kwi 2016

Iwk4 napisał(a)

Gosiu, Quiny na czerwono zakwitły? Tak słyszałam, że te z B, to podróbki i mają bardziej czerwony kolor
No, ciekawostka jednak

Żeby było ciekawiej to w zeszlym roku kwitły na bordowy, ale nie taki ciemny jak oryginalne Queeny. A teraz wszystkie czerwone. Chyba więcej nie kupię biedronkowych cebulek.

HT i OW stosowałam już 2 sezony, efekty naprawdę dobre, więc polecam. Chemia w zasadzie zupełnie u mnie była niepotrzebna. Tylko regularnie trzeba stosować. Nawet pomidory w gruncie miałam do przymrozków bez ZZ.