Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony II

Ogródek Iwony II

Iwk4 18:22, 29 kwi 2016

bacowa napisał(a)
Werbena będzie kwitła

Oglądałam moją na parapecie, ale jej daleko do twojej
Za to teraz robią się silne, mają więcej słońca za dnia, szybciej się ukorzeniają ucięte gałązki
Iwk4 18:30, 29 kwi 2016

bdan napisał(a)
Iwonko a nie chcesz pryskać Octanem wapnia i herbatka tymiankową ?

Danusiu, wczoraj czytałam sobie o tych preparatach.
Nie mam w domu wszystkich składników, może uda mi się w najbliższym czasie zakupić.
Czy herbatkę tymiankową można zrobić z suszonych ziół? Czyli z suszonego tymianku?

edit: doczytałąm, ze z suszonych
I czy ktoś kupował tymol poza internetem? Gdzie szukać preparatu?
Danusiu, dziękuję za polecenie:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4623-herbicydy
i przepisów na herbatkę tymiankową i octan

We wątku zalinkowanym wyżej
Mazan napisał(a)
... Na owady jest wypróbowywany inny o nazwie Herbatka tymiankowa. Przygotowanie: do 1 i1/2 l butelki wsypać susz ziół tymianku 1op. 20g i oregano tak samo. Wlać 1/2l wódki oraz 1/2 l wody przegotowanej i ostudzonej, odstawić na dobę. Po przecedzeniu wsypać ponownie wilgotne zioła do naczynia i zalać pół litrem wrzątku. Szczelnie przykryć - ulatnia się substancja czynna - i odstawić do wystudzenia. Przecedzić i zmieszać razem.
Użwać 150 ml na 2 - 3 litry wody. Nie mieszać z octanem wapnia. Jeśli pryskać to najpierw herbatką, a następnego dnia można użyć octanu - odwrotnie dopiero po 7 dniach.
Obecne wyniki mówią o dużej skuteczności p/komarom, muszkom i in. owadom, więc możliwe, że i u Ciebie poskutkuje.
Pozdrawiam
Iwk4 18:38, 29 kwi 2016

I jeszcze octan wapnia:

Mazan napisał(a)
...jeśli masz kredę - czystą bez kleju i innych dodatków oraz ocet i wodę możesz opryski zacząć dziś. Przepis podaje, że: do butelki 1,0 L wsypujesz 13dkg kredy - należy dobrze rozmieszać, do drugiej butelki o poj, 1,5L wlewamy 0,5l octu winnego, czy jabłkowego 6% lub 300 ml octu spirytusowego 10%, bierzemy 200ml zawiesiny kredy i dodajemy do octu. Wystąpi reakcja z wydzieleniem CO2. Na koniec należy pobrać 75 ml roztworu do opryskiwacza, uzupełnić do 1 l, zamieszać i do pracy. Pozostały roztwór przechowywać w tem. pokojowej, będzie do dalszych oprysków.

Dłużej to pisałem niż wykonywałem preparat. Jeśli coś niejasne - proszę pytać.

Pozdrawiam
Iwk4 18:43, 29 kwi 2016

MirellaB napisał(a)
Iwonka i Anula takie preparaty do oprysku dostałam od Pana od róż
...

Mirelko, dziękuję za informację. Jednak póki co, będę się skłaniać do zrobienia preparatów ekologicznych. Małgosik tak robi i na razie ogród daje radę

Przy okazji, na mojej gruszy prawdopodobnie pojawił
Pryszczarek gruszkowiec
Iwk4 18:45, 29 kwi 2016

lojalna_ napisał(a)

Jak ptasie łapki po zimie? Co prawda jeszcze ich nie mam ale nadal są na mojej liście

Jolu, po zimie ciut zmarniały, ale im podcięłam delikatnie końce i teraz już są ładne

frezja 18:46, 29 kwi 2016

Do czego Ci tymol potrzebny??
Iwk4 18:48, 29 kwi 2016

Margo napisał(a)
Piękne tulipany
A ja w tym roku mam niespodziankę, wszystkie dwuletnie tulipanki mi zakwitną, tyle ze większość na czerwono. Biorąc pod uwagę, że akurat na tej rabacie były Exotic i Queeny z biedry (czyli podróbki), i żadnego czerwonego to jestem w szoku. Białe gdzieniegdzie się pokazują, ale prawie wszystkie "Queeny" są czerwone !!!
Jest jeszcze nadzieja, że te prawdziwe czarne jeszcze się pokażą, bo nie tylko w B. kupowałam...

Gosiu, Quiny na czerwono zakwitły? Tak słyszałam, że te z B, to podróbki i mają bardziej czerwony kolor
No, ciekawostka jednak
Iwk4 18:50, 29 kwi 2016

frezja napisał(a)
Do czego Ci tymol potrzebny??

Ewa, mazan roztwór tymolowy stosuje do zwalczania mszyc ... Już się pokazują... Roztwór paraliżuje ssące
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4626-ogrod-na-glinie?page=624#post_9
Iwk4 18:52, 29 kwi 2016

Flower1 napisał(a)

Cudne tulipanki ,piekny mają kolor.W przyszłym roku będzie jeszcze więcej.

Planuję je rozsadzić luźniej jesienią. Może uda mi się dokupić. Chciałabym po całej rabacie je posadzić
Iwk4 18:53, 29 kwi 2016

Makao_J napisał(a)
A to u Ciebie już mają zamiar przekwitnąć te tulipany? Ja się jeszcze nie nacieszyłam waszymi widokami. Moje to jeszcze daleko do rozwinięcia. Tylko jedne się rozwinęły.

Aniu, te pierwsze już będą przekwitać. Ale za chwilę będą następne tulipanki Majowe