Danusiu przepięknie. To prawda, że hortensje to wizytówka - trawy też.
Czy ty hortensje przycinasz bardzo nisko. Ile mają lat że takie dorodne i bujne.
Bambusy jak pięknie rosną duże kopce. Wiosna posadzę moje na docelowe miejsce w donicach dużych. Będzie ładnie jeden ciemno zielony drugi biało zielony.
Dziękuję bardzo Zapach tych lilii był intensywny , szczególnie wieczorem. Bardzo mi się rozrosły. W tamtym roku wsadziłam po 2,3 cebulki. W tym roku podwoiły swoją ilość.
Z mostka i murków bardzo się cieszę. Jeszcze jeden mały murek kiedyś mąż mi wymuruje na zakończeniu trzeciej alejki. Mam jeszcze jedną nie zamontowaną pergolę. Może się kiedyś doczeka Taka jak na poniższej fotce.
Ach, te Twoje powojniki, morze kwiatów, przepiękne.
Bergenie rosną Ci bardzo ładnie, moje parę lat temu przesadzałam i bardzo zmarniały,
jakoś nie mogą dojść do siebie.
Ewuniu dziękuję.....Staram się ciągle udoskonalać moje rabatki. Mostek również
Lilie wsadzone w ubiegłym roku już przekwitły i w większości są przycięte. Kwitną mi teraz lilie wsadzone wiosną. A we wrześniu zakwitną lilie wsadzone na początku lipca.
Rabata przy ścieżce ciągle się zmienia.... Wiosną kwitło tam dużo białych tulipanów, później lilie. Teraz hortensje Magical Mont Blanc, różowe jeżówki i cynie z własnego siewu, a niedługo zakwitną na biało rozchodniki okazałe Stardust. Planuję w przyszłym roku wsadzić tam róże Marchenzauber.
Ewuniu, wedle życzenia kolejne fotki ogrodu
Pozdrawiam
Aniu u mnie lilie wyrosły właśnie takie jak twoje ponad dwa metry. Pod ciężarem się połamały 3 sztuki. Padał deszcz były ciężkie mimo powiązania mnie nie było i zastałam połamane. EM zrobił fotę ż ta złamana może wrzucę.
Lilie królewskie to jak drzewa mniejsze.
Liliowce masz ładne nad stawem mają bardzo ładny kolor.
Zresztą co tu duże mówić pełno księcia u ciebie
U mnie też specjalnie hakomy nie rosną. Mam 2 kępy jedna rośnie w pełnym słońcu i rozrasta się. Nawet wiosna z niej zrobiłam rozsadę, ale słabiutko rosną. Druga mam w półcieniu rośnie, ale bez zachwytu. Nie wszystkie rośliny się w danym ogrodzie przyjmują. Nie mam ręki do powojników.
Na pewno prawie wszystkie rośliny są przed sprzedażą dokarmiane i jak jeszcze przy posadzeniu dasz im dobroci to roślina głupie ma za dużo tego wszystkiego. Moim zdaniem wyciągnij opłucz korzenie i posadz w ziemi nawet z Kretowin (ubogiej).
Jak sądzę rośliny z donicy to rozrywam korzen i otrzepuje trochę z ziemi wtedy rośliny się lepiej przyjmują.
Tuje problemy? Albo przelane i choroba grzybowa się wdała tzw hytoftoroza. Jak zaczyna żółknąc podlać i opryskać magiczna siła. Podlac środkiem Previcur lub Proplant.
Gaury ogłaszamy byliną sezonu w ogrodzie Johanki Lawendy oczywiście piękne, ale już tak nie zaskakują
Może sąsiad także wziął pod uwagę brzozy przy posadowieniu domu? grzecznie się zachował w każdym razie
Basiu, będą spore zmiany przed domem chciałbym pod koniec tygodnia znaleźć trochę czasu na przesadzanie. W tej chwili nowe wyzwania zawodowe muszę ogarnąć.
Fotki będą, udało mi y kupić ładne sadzonki haconechloa macra już się nie mogę doczekać na sadzenie.