Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku Martki

W ogródku Martki

olciamanolcia 14:26, 07 mar 2022

Martka napisał(a)

Wiolu, dziękuję, to bardzo pomocne informacje, idę oglądać Twoje  i chyba też tak się skończy u mnie, multi-zakupem.

Justyna, Ty sobie spokojnie robiłaś ogród, kiedy ja nie marzyłam jeszcze nawet, nie mówiąc o tym, że nie wiedziałam, że istnieje na świecie świdośliwa i wszystko inne. Patrząc na stan zaawansowania ogrodowego - to mamy dwie różne prędkości czy wcześniej byłaś na innym forum czy po prostu zwlekałaś z wątkiem?

Założyłam konto w 2019 bez żadnej aktywności. Na żadnym innym forum ogrodniczym nie byłam . Wątek założony przypadkiem
Mgduska 14:49, 07 mar 2022

Może je po prostu okryjesz? Np. białą agrowłókniną. Truskawki zasadniczo nie boją się mrozów, ale takie maluszki po wsadzeniu do gruntu może lepiej lekko okryć.
Jeśli chcesz, żeby meble tekowe nabrały patyny, musiałabyś je trzymać poza szklarnią
mrokasia 15:00, 07 mar 2022

Martka napisał(a)

Mrokasiu, grabki? Na czym polega ich fenomen? Tu nadal żyję na etapie nieświadomości, ale dajesz nadzieję Z truskawkami masz rację, zaraz je stamtąd zabiorę. Chyba trzeba do ziemi i koniec? Nie ucierpią w te przymrozki?

Moje grabki są bardzo użyteczne . Doskonale sprawdzają mi się teraz przy czyszczeniu rabat. Mają dość elastyczne te zęby więc fajnie wygrabiają liście, resztki bylin, wygrabiam nimi kępy przyciętych traw. Rewelacyjnie zgrabia się nimi z trawnika ziemię z kretowisk (pod trawnikiem mam siatkę więc krecie łobuzy robią mi kopce tuż przy kancikach więc pół kopca znajduje się na trawniku). Naprawdę są super .
Martka 15:09, 07 mar 2022

Justynko, patrząc na Twój ogród widzę zatem, że od początku dobrze wiedziałaś, czego w nim chcesz

Mgdusko, czy rok wystarczy? Jutro wystawiam meble na zewnątrz, do tej pory stoją w pokoju i czekają, a mogłyby już poddać się procesom Dziewczyny, człowiek rzuci temat i od razu mu nadacie kierunek działania To bezcenne! Truskawki wystawione, okryję włókniną.

Mrokasiu, czy grabki nie wyczesują ściółki z rabat? Dzięki! Nie wiedziałam o istnieniu takiego sprzętu rzadko piszemy o swoich narzędziach i co się sprawdza, cieszę się że temat wypłynął nabędę Magleska poleciła mi z kolei worki do zbierania traw i liści, w L. były, kupiłam ale okazało się że nie ten rozmiar ten który kupiłam to wór, nie worek nie mam pewnie tylu liści i traw na wszystkich rabatach razem wziętych ale patent worka z obręczą fajny.

Magara 15:54, 07 mar 2022

Martka, ja u nich zamawiałam frigo z gołym korzonkiem i takie dostałam, w pęczku były
Zadzwoń do nich o podpytaj, może pomylili zamówienia? A jak nie to i tak Ci pewnie doradzą najlepiej co z sadzonkami od nich teraz zrobić - w końcu wiedzą w jakich warunkach do tej pory je trzymali
mrokasia 15:56, 07 mar 2022

Martka napisał(a)

Mrokasiu, czy grabki nie wyczesują ściółki z rabat? Dzięki! Nie wiedziałam o istnieniu takiego sprzętu rzadko piszemy o swoich narzędziach i co się sprawdza, cieszę się że temat wypłynął nabędę Magleska poleciła mi z kolei worki do zbierania traw i liści, w L. były, kupiłam ale okazało się że nie ten rozmiar ten który kupiłam to wór, nie worek nie mam pewnie tylu liści i traw na wszystkich rabatach razem wziętych ale patent worka z obręczą fajny.

Wyczesują trochę, ale po zimie to u mnie tej ściółki (czyli kory) niezbyt dużo i łatwo z takiej zgarniętej kupki wybrać śmiecie a ściółkę zostawić . Jak delikatnie zgrabiasz, tak po wierzchu, to nie ma dramatu.
A co do rozmiaru zakupionego wora - moja mama zawsze mówiła, że "z dużego nie ucieknie" .
Judith 17:28, 07 mar 2022

Marta, gdzie znalazłaś takie piękne kępy przebiśniegów ? To kupione czy „dostane” ?
Judith 17:33, 07 mar 2022

mrokasia napisał(a)

Wyczesują trochę, ale po zimie to u mnie tej ściółki (czyli kory) niezbyt dużo i łatwo z takiej zgarniętej kupki wybrać śmiecie a ściółkę zostawić . Jak delikatnie zgrabiasz, tak po wierzchu, to nie ma dramatu.
A co do rozmiaru zakupionego wora - moja mama zawsze mówiła, że "z dużego nie ucieknie" .

Mam tez takie grabki, przy czym moje to dziecięce do grabienia liści . Bardzo przydatne.
Mrokasiu, a dzięki Twojemu linkowi zamówiłam sobie zwykłe grabie na krótkim trzonku z „grzebieniem” połowę węższym niż „normalne” grabie Takie są z kolei bardzo przydatne przy wyrównywaniu dołków wykopanych przez psa pomiędzy ogrodzeniem, a moim pęcherznicowym szpalerem .
Agatorek 17:33, 07 mar 2022

Martka napisał(a)
Aktualny przegląd sytuacji - ogrodowo dość niezmiennej stagnacji, jednak dziś posadziłam cztery kępy przebiśniegów. Są przepiękne.

Cudowne są

Martuś, powiedz mi proszę jaką masz frakcję kory? Bardzo ładnie wygląda na rabacie. To drobna?
Magleska 18:13, 07 mar 2022

Martuś Ty ten kupiłaś ? czy jakiś inny ? ja mam te i nie są jakieś mega wielkie

https://www.lidl.pl/p/parkside-ogrodowy-worek-na-odpadki-pop-up-85-l/p100336619