Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Mirkowy ogród (początki) 09:17, 30 sie 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Widziałam na własne oczy w sprzedaży gęste krzaki widocznie też ustrzykiwane, a tylko górka 2-3 pędów puszczone do góry
W przyszłym roku tak zrobie. Jakbym posadziła kilka krzaków ładnie będzie wyglądać. Aby się nie rozsiewaly trzeba jesienią je usunąć.

Bałam się w tym roku mi nie wschodzą a tyle tego mam, że są wszędzie. W przyszłym muszą rosnąć pod kontrola i uszczykiwana.
W tym roku późno wzeszły, a urosły na 2 metry.
Na pewno tak robią roślina bujniej wygląda to i sprzedaje się lepiej.
Widziałam na P. fotkę z werbeną takiej ocynkowanej balii.Mam taki kociołk jeszcze z gotowania pieluch i zamieżam tak posadzić w przyszłym roku .Efekt był super.Jak znajdę fotkę to stawię.
Ps widziałaś moje derenie.?

Elu znalazłam tę fotkę z werbenąMega fajnie to wygląda
https://pl.pinterest.com/pin/420664421443659462/
Mirkowy ogród (początki) 09:07, 30 sie 2019

Do góry
Mirka napisał(a)
Tak niższa jest .To zdjęcie powyżej jeszcze nie kwitła ale teraz już kwitnie i mam nadzieje na nasionka.Mam jeszcze takie pojedyńcze sadzonki i one są wysokie i też już kwitną .Ta jedna uszczyknięta to tak na próbę ale ładnie się rozkrzewiła.Ma więcej kwiatów.

Widziałam na własne oczy w sprzedaży gęste krzaki widocznie też ustrzykiwane, a tylko górka 2-3 pędów puszczone do góry
W przyszłym roku tak zrobie. Jakbym posadziła kilka krzaków ładnie będzie wyglądać. Aby się nie rozsiewaly trzeba jesienią je usunąć.

Bałam się w tym roku mi nie wschodzą a tyle tego mam, że są wszędzie. W przyszłym muszą rosnąć pod kontrola i uszczykiwana.
W tym roku późno wzeszły, a urosły na 2 metry.
Ptasi gaj 08:52, 30 sie 2019

Do góry
Wczoraj spacerując wieczorem widziałam przepięknie strzyżone derenie wlasnie derenia białego elegantissima w kulę przed przedszkolem na Ursynowie.

Czy sibirica czy elegantissima jednakowo rosną i to wszystko zależy na ile pozwolisz im rosnąć. Te dwa duże co pokazałam rosną przy mają przestrzeń więc im pozwalam rosnąć. Na wiosnę dosyć mocno je przyciełam co niektóre gałązki prawie do ziemi bo musiałam odmłodzić.

Sibirice odmlodzilam w zeszłym roku więc w tym ma nowe pędy i ładnie rośnie.

U nas na osiedlu sibirici przycinana są w kule ładnie to wygląda.

Zawitka zostaw tyle miejsca ile będziesz mogła w razie czego będziesz cięła.
Bylinowa łąka 23:16, 29 sie 2019

Do góry

Ostrogowca oberwałam po kwitnieniu i daje drugi popis.

Na razie rodgersja tarczolistna rośnie lepiej niż kasztanowcolistna.

Ostrogowiec mam od zeszłego roku, ale coś nie bardzo u mnie rośnie. Też obcięłam pierwsze kwiaty ale bez dobrych rezultatów.

Znowu rodgresje mam dostać na wiosnę bo u kogoś źle rośnie nie ma cienia a Lubi cień lub półcień.
Gożdzikowa - wiejski ogród 21:49, 29 sie 2019

Do góry
Basiu halo. Czy już zjechałas do domu.
Bylinowa łąka 18:12, 29 sie 2019

Do góry
Gosiu witam

A ja myślałam że ty na urlopie a ty działasz. Nie oglądałam jeszcze wszystkiego zawsze byłam ciekawa jak to wszystko się ma u ciebie w tym upale będę wieczorem.

Zaglądaj Elu, lubię twoje wypowiedzi. Ja do ciebie też zaglądam choć nie piszę.
Gorzej się mają rośliny przesadzane wiosną i miskanty są dużo niższe. Werbena patagońska sobie radzi doskonale i już widzę siewki nie tylko w tym miejscu co była. Dobrze radziła sobie odętka, szałwia, kłosowce, bodziszki, gorzej przetaczniki, tawułki Arendsa, języczka.

Upał teraz i zaraz zmykam na działeczkę. Niestety wakacje się kończą i pozostaną tylko weekendy.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 16:27, 29 sie 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Do tej pory mamy około 150 m długości działki zagospodarowane, a pozostało do tych 560 m do końca - 410.
A więc jakieś 1/4 dopiero.

Zawsze sobie przeliczam moja działka dł 85 m a szer 50 m więc wzrokowo obejmuje ile zrobione.
Powoli zrobicie nikt pewnie nie pogania. Kiedyś odwiedzę, ale kiedy znak zapytania duzy.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 14:02, 29 sie 2019

Do góry

Chrzan odwyk wazne samopoczucie, że się ma w ogrodzie.

Jak wrzuciłam do kosza te zakupu to wrzuć też miskanta rosi mają ładne egzemplarze może 2 szt . Kupujemy w tych samych sklepach al....r.
Rozpisalam się widzisz jak zaglądam całe do południa.

Ehehe co racja to racja, Rosi niestety niedostępny ale zapisałam się na wiadomośc o dostępności
Tak tak to ten sklep
Fanie, że piszesz
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 14:00, 29 sie 2019

Do góry
Ma bardzo ładny kształt więc nadawała się do kształtowania. Tak przypuszczałam że uszczykiwana,ale z daleka też myślałam, że to himalajska.

Mam kilka sosen uszczykiwanych. EM był przeciwny temu bo jemu tylko chodzi o wysokość czy rzadka dla niego nie miala znaczenia. Dopiero teraz widzi że miałam rację. Uszczykuje tylko tzw dziczki/samosiejki. Sosen czarnych nie uszczykuje bo same z natury są ładne i równo rosną.

Jest naprawdę ładna, oryginalnie te kule wglądają na końcach
Mój eMek mówił to samo, że szoda, że nie urośnie etc a teraz zachwycony efektem gęstości. Wiesz co ja uszczykuję wszystkie sosny, nawet kosodrzewiny (wyjatkowo pracochłonna sprawa)
Bylinowa łąka 11:55, 29 sie 2019

Do góry
Gosiu witam

A ja myślałam że ty na urlopie a ty działasz. Nie oglądałam jeszcze wszystkiego zawsze byłam ciekawa jak to wszystko się ma u ciebie w tym upale będę wieczorem.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 11:30, 29 sie 2019

Do góry
effka napisał(a)
Ludzie ratujcie, chce mi się kolorowych kwiatków do ogrodu! Za dużo czasu mam chyba

Taki mam koszyk w jednym ze sklepów, powrzucałam po 1 sztuce to co mi się podobało a teraz trzeba zdecydować co kupić i ile...

Chyba muszę się leczyć, czy jest grupa AO? Anonimowych ogrodowiczan na odwyku?

Chrzan odwyk wazne samopoczucie, że się ma w ogrodzie.

Jak wrzuciłam do kosza te zakupu to wrzuć też miskanta rosi mają ładne egzemplarze może 2 szt . Kupujemy w tych samych sklepach al....r.
Rozpisalam się widzisz jak zaglądam całe do południa.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 11:23, 29 sie 2019

Do góry
Ma bardzo ładny kształt więc nadawała się do kształtowania. Tak przypuszczałam że uszczykiwana,ale z daleka też myślałam, że to himalajska.

Mam kilka sosen uszczykiwanych. EM był przeciwny temu bo jemu tylko chodzi o wysokość czy rzadka dla niego nie miala znaczenia. Dopiero teraz widzi że miałam rację. Uszczykuje tylko tzw dziczki/samosiejki. Sosen czarnych nie uszczykuje bo same z natury są ładne i równo rosną.
Ptasi gaj 11:12, 29 sie 2019

Do góry
greg66 napisał(a)
Dereń ekstra a trzmielina już ci sie przebarwia? u mnie coś nic.

Greg już zaczyna zmieniać kolor, ale jeszcze za wcześnie aby powiedziec, że się już na dobre przebarwia. Bardziej derenie się czerwienią nie podlewam ich więc mają sucho.
Ptasi gaj 10:05, 29 sie 2019

Do góry
Ewka tak możesz ciąć i formowac żywopłoty robią z dereni widziałam.
Ale mnie się nie podobają za duże liście mają.

Żywopłoty to może nie ale lekko korygować pojedyncze gałązki to już tak, bo mi zjedza całą rabatę
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 09:59, 29 sie 2019

Do góry

Ewa a co to za piękna sosna? Tam na drugim planie. Za brzoza.

Widzisz jednak ma dobrą pamięć "pod murem" skojarzyłam. Ładne maleństwa. Wiosna na początku kwietnia uszczeknij boczne gałązki po 4 cm górkę też tsugi się zagęszcza za 2 lata będą gesciutkie. Podlewaj sporo lubią wodę.

Co do sosny, nie wiem jaka to odmiana, bo nie ja sadziłam ale to taka zwykła sosenka ale prowadzona "moją autorską nowatorską metodą" uszczykujemy 3/4 każdego młodego przyrostu, czyli bardzo dużo i dzięki temu tworzą się takie kule z tych nowych przyrostów, bardzo ciekawie to wygląda. Muszę w przyszłym roku kupić wyższą drabinę, żeby na samej górze przyrostu ciachać bo już nie sięgam a che je mocno ograniczyć.
A tak wyglądała 3 lata temu (to ta sosenka po prawej):

Będę ciąć tsungi wiosną, wody mają sporo bo im z dachu spływa podczas deszczów
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 09:51, 29 sie 2019

Do góry

Tak to prawda Memory piękny u mnie też kwitnie początki, ale Rosi jeszcze piękniejszy widziałam. Miałam go kupić, ale wstrzymuje się dopiero w przyszłym roku zresztą tez szybko rośnie.

Może go dorwę w szkółkach ładnie się przebarwia.
Memory kupiłam w zeszłym roku bardzo dorodny i w tym roku utworzył duża kępę.
Co zauważyłam, że szybko opadały mu z liści nie wiem jak to napisać zalążki nasienne, i nie miał mięsnych pióropuszow ale może był młody.
Zobaczę w tym roku jak to będzie.

To obie będziemy polowac na Rosi Mój jak na razie piuropusze ma fajne, choć dwa egzemplarze są dopiero w trakcie rozwoju kwiatostanów
Ptasi gaj 09:43, 29 sie 2019

Do góry
Ewka tak możesz ciąć i formowac żywopłoty robią z dereni widziałam.
Ale mnie się nie podobają za duże liście mają.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 09:32, 29 sie 2019

Do góry
effka napisał(a)
Potrzebuję porady, chciałabym zrobić na tej środkowej rabacie między brzozami ścieżkę z kamienia zatopioną w stipach, będą one na pewno po lewej stronie ścieżki, natomiast po prawej stronie tam gdzie rodki i hortki stipy chyba nie bardzo dadzą radę bo będzie im za mokro, może tam lepiej wsadzić jakieś hakonki? Nie będzie zgrzytać (stipa po jednej stronie ścieżki a hakonki po drugiej?), jaką inna trawę można by było tam wpasować?

Ewa a co to za piękna sosna? Tam na drugim planie. Za brzoza.

Widzisz jednak ma dobrą pamięć "pod murem" skojarzyłam. Ładne maleństwa. Wiosna na początku kwietnia uszczeknij boczne gałązki po 4 cm górkę też tsugi się zagęszcza za 2 lata będą gesciutkie. Podlewaj sporo lubią wodę.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 09:30, 29 sie 2019

Do góry
waldek727 napisał(a)

Memory ładny, zwiewny i dekoracyjny, ale na rynku jest jeszcze jedna nowość która go przebija wielkością białych kwiatostanów zawisających na 2,5 metra.
Miskant Rosi.

Tak to prawda Memory piękny u mnie też kwitnie początki, ale Rosi jeszcze piękniejszy widziałam. Miałam go kupić, ale wstrzymuje się dopiero w przyszłym roku zresztą tez szybko rośnie.

Może go dorwę w szkółkach ładnie się przebarwia.
Memory kupiłam w zeszłym roku bardzo dorodny i w tym roku utworzył duża kępę.
Co zauważyłam, że szybko opadały mu z liści nie wiem jak to napisać zalążki nasienne, i nie miał mięsnych pióropuszow ale może był młody.
Zobaczę w tym roku jak to będzie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies