Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 13:58, 10 sty 2016

Do góry
polinka napisał(a)
Madżen trąb proszę głośno jak będziesz pryskać Treolem z Ortusem.
Sąsiedzi zaczynają przycinać drzewka owocowe czy to dobry czas na przycinanie grabów czy jeszcze za wcześnie?

Jesli nie beda zapowiadać mrozów to ciecie wykonam nawet pod koniec stycznia, ale póki co jakies ochłodzenie ma wrocic. Wiec pewnie bede ciąc na poczatku lutego. Własnie graby trzeba je ciąć gdy nie rusza jeszcże wegetacja . Czytałam dzisiaj o cieciu drzew owocowych, to syganał, ze jesli chcę podkrzesać brzozy to optymalny termin, bo te to juz nawet w lutym (jesli będzie cieplo) moga płakać....

Na Treol i Ortus jeszcze mamy czas. Musi byc min 5-10 stopni stale. Niektorzy nawet twierdza ze 12. Po prostu larwy musza sie obudzić czyli my tez musimy pocUć w kosciach wiosne ja jeszcze nie czuje
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 13:51, 10 sty 2016

Do góry
yolka napisał(a)
Najśmieszniejsze jest to, że dość często podglądam Twój ogród i tak z pamięci potrafię wymienić: bukszpan, bergenię, trawy i brzozy, więc gdzie te róże Chyba nie jestem zbyt uważna. Na pewno w czerwcu i lipcu przyjdę pomyszkować za różanym kwieciem.

Bo roze w szerokim kadrze mnie ńie zachwycaly. Dlatego tak je obsadzilam trawami.... Moze w 2016 bedzie co pokazać
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 09:30, 10 sty 2016

Do góry
Najśmieszniejsze jest to, że dość często podglądam Twój ogród i tak z pamięci potrafię wymienić: bukszpan, bergenię, trawy i brzozy, więc gdzie te róże Chyba nie jestem zbyt uważna. Na pewno w czerwcu i lipcu przyjdę pomyszkować za różanym kwieciem.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 13:31, 08 sty 2016

Do góry
polinka napisał(a)

Coś tam mogę zdradzić Może pojawią się brzozy, skrzynie warzywnikowe, domek wypoczynkowy i murek oporowy Może...ale dzięki tym planom-marzeniom odzyskałam chęć życia, więc będę walczyć o te marzenia ze wszystkich sił!

Niech się stanie!
O marzenia trzeba walczyć.

Mały ogródek z oczkiem wodnym 22:22, 07 sty 2016

Do góry
Dziękuję za odpowiedź i powitania )
Chciałabym rabatę z obydwu stron, przy czym lewa jest nasłoneczniona, a prawa w półcieniu. Nie chcę też usuwać starych nasadzeń, a wkomponować coś w nie. Mam problem z nasadzeniami np. pod tymi wielkimi podciętymi choinami z tyłu działki, bo wszystko pod nimi schnie...trawa też. Na wprost przed ogrodzeniem zrobiłam nasadzenia dwóch Goliatów, a pomiędzy nimi hortensje anabel i powojniki, ale jakoś się to kupy nie trzyma. W taras jest wkomponowane oczko wodne z kręgu betonowego z obsadzoną przeze mnie ostatnio rabatką nad oczkiem a wokół posadziłam trzmieliny, żeby się pięły i zasłoniły beton. Nic na razie nie widać, ale jak tylko będzie można, to wkleję zdjęcia.
Za ogrodzeniem do ulicy posadziłam lilaka, za choinką trochę na wzniesieniu rząd dereni sibirica, potem trzy brzozy youngi i sadzonki bukszpanu od ulicy na niski żywopłot. Chcę się trochę przesłonić od ulicy, ale nie całkiem-żeby były delikatne prześwity i żeby zrobić przestrzeń, bo na tak małej powierzchni z płotem za oknem, prawie że miałabym klaustrofobię ) Mam nadzieję, ze nie zanudzam. Nie mogę doczekać się wiosny, chociaż śnieg też cieszy oczy. Pozdrawiam śniegowo )
Ogród w budowie - nieustającej 10:24, 07 sty 2016

Do góry
Filomena napisał(a)

Róże nie urosną pod wiekowymi drzewami, pod którymi jest głęboki cień. Są też drzewa zabierające znaczne ilości wody, co wg mnie również znacznie osłabi ich wzrost np. wierzby, brzozy, topole,klony, klony-jawory,leszczyny, świerki, jodły, modrzewie. Sama kiedyś wbrew opiniom eksperymentowałam np.z modrzewiem i Himalayan Musk - różę straciłam
Myślę, że najrozsądniej poprzestać na drzewach owocowych, albo zrobić suchy "totem" z dużego ściętego konaru. Ale jest to rozwiązanie na krótko- taki totem szybko się rozkłada. Przerabiałam takie rzeczy u siebie- najważniejsze byłoby zabezpieczenie dołu pnia przed rozkładem.

edit. jeszcze pomyślałam sobie o tych na etapie kupowania ew. jabłonki pod przyszłe różane nasadzenia. W szkółkach jest coraz więcej drzew owocowych na podkładkach karłowych - trzeba na to zwrócić uwagę...to są malutkie drzewka.

a tulipanowiec by sie nadawal ? tez pewnie nie....chyba puszcze na pergole przy plocie
Ogród w budowie - nieustającej 09:19, 07 sty 2016

Do góry
Kasya napisał(a)
No właśnie....jakie róże można puścić na jakie drzewa żeby było ładnie i żeby drzewa nie przytłoczyć

Róże nie urosną pod wiekowymi drzewami, pod którymi jest głęboki cień. Są też drzewa zabierające znaczne ilości wody, co wg mnie również znacznie osłabi ich wzrost np. wierzby, brzozy, topole,klony, klony-jawory,leszczyny, świerki, jodły, modrzewie. Sama kiedyś wbrew opiniom eksperymentowałam np.z modrzewiem i Himalayan Musk - różę straciłam
Myślę, że najrozsądniej poprzestać na drzewach owocowych, albo zrobić suchy "totem" z dużego ściętego konaru. Ale jest to rozwiązanie na krótko- taki totem szybko się rozkłada. Przerabiałam takie rzeczy u siebie- najważniejsze byłoby zabezpieczenie dołu pnia przed rozkładem.

edit. jeszcze pomyślałam sobie o tych na etapie kupowania ew. jabłonki pod przyszłe różane nasadzenia. W szkółkach jest coraz więcej drzew owocowych na podkładkach karłowych - trzeba na to zwrócić uwagę...to są malutkie drzewka.
Ogród w budowie - nieustającej 23:41, 06 sty 2016

Do góry
Kasya napisał(a)
Ale do tego drzewko musi być raczej Juz urosniete ? bo roza chyba szybciej a drzewa wolniej i mogłyby być zagluszone ?
Tak się upewniam bo u mnie wszystko młode

U mnie tylko brzozy duże
Nawet tulipanowiec chyba za mały

Drzewka muszą być podrośnięte, róża rośnie szybko, pędy są na tyle ciężkie, że młode drzewko, bez rozrośniętej korony ich po prostu nie uniesie. Więc najpierw jabłonka, a potem, jak już będzie miała ze dwa metry z hakiem, róża pod nią.
Ogród w budowie - nieustającej 23:07, 06 sty 2016

Do góry
Ale do tego drzewko musi być raczej Juz urosniete ? bo roza chyba szybciej a drzewa wolniej i mogłyby być zagluszone ?
Tak się upewniam bo u mnie wszystko młode

U mnie tylko brzozy duże
Nawet tulipanowiec chyba za mały
Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:28, 06 sty 2016

Do góry
O , ale mam gościa Witam Cię Danusiu u mnie w nowym sezonie ogrodowym....posadziłam jesienią brzozy dwie szt z czerwonymi listkami....są mi do ramienia więc szybko będzie je widać , a na samej górze mam 3 modrzewie mojego wzrostu i 5 brzóz płaczących już mnie też mijają i jarzębina z grabem też śmignęły i mają koło 1,60m myślę , że już w tym roku będzie je ładnie widać jak listki wypuszczą, dwie zwykłe brzozy nad rowem już od nas wyższe i pnie bieleją, a brzoskwinia z morelą przerosły mnie już mocno.....chyba im nasza ziemia gliniasta odpowiada
Na bardzo duże drzewka to na razie nie mam środków, ale staram się jak mogę by te co już mam szybko rosły i chyba mi się udaje, zabezpieczone są przed zającem to ich nie skróci.....w całym ogrodzie jest ok 300 drzew liściastych i iglastych już wsadzone i tak myślę czy nie za dużo??? bo jeszcze kilka perełeczek chciałam dodać
Krzewów też dużo jest , wiele z nich jest z tych kwitnących....mam nadzieję na ciekawy widok jak podrosną....krzewy szybko dają radę....żylistek szaleje, lilakom też u nas odpowiada
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 21:01, 06 sty 2016

Do góry
polinka napisał(a)

Coś tam mogę zdradzić Może pojawią się brzozy, skrzynie warzywnikowe, domek wypoczynkowy i murek oporowy Może...ale dzięki tym planom-marzeniom odzyskałam chęć życia, więc będę walczyć o te marzenia ze wszystkich sił!

No kochana...plany ambitne!!Walcz
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 17:28, 06 sty 2016

Do góry
Marzec 2015
Wymiana brzóz poczochrańców na long trunk aby było symetrycznie
Kupiłam przez internet wyjątkowo wysoko szczepione okazy. Takie jak potrzebowałam aby szybciej dogoniły dwie starsze brzozy po prawej stronie ogrodu

Pierwsza ruszyła sesleria

i zaczyna magnolia gwiezdzista

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 16:55, 06 sty 2016

Do góry
Wiele osób robi przegląd roku 2015. Więc zanim zaczną kwitnąc tulipany umilamy sobie ten zimny, śnieżny czas energetycznymi zdjęciami

styczeń 2015
Zaczął się bezśnieżnie...
Są jeszcze poczochrane brzozy i w bukszpanach nie ma konwalnika

Laurowisnie jeszcze nie cięte i nie przesadzone

ale szybko przypruszyło....
Kulki pod magolią pozmieniane

W oczekiwaniu na start różanki

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 16:40, 06 sty 2016

Do góry
polinka napisał(a)

Trzymam zatem kciuki za wszystkie marzenia i sil do walki
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 16:35, 06 sty 2016

Do góry
polinka napisał(a)

No to niech się spełni!
Samo nic się nie dzieje, ale Ty masz dużo zapału do pracy i świetnych pomysłów więc na pewno się uda, a my będziemy kibicować i kciuki trzymać!
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 16:33, 06 sty 2016

Do góry
polinka napisał(a)

Z całych sił życzę spełnienia tych marzeń :***
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 16:22, 06 sty 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)

Ok wiec nie pytam

Malutki pod lasem 00:53, 06 sty 2016

Do góry
Agatko, ja mam już zrobione przez tatusia dwa i dwa mi się zmieszczą między maliny, a brzozy z czego się bardzo cieszę, bo robione były, żeby wstawić je za garaż. Miałam wtedy pomroczność jasną i dopiero później uświadomiłam sobie jak ja będę ten kompost zza tego garażu wyciągać
Pogubiłam się po drodze... 19:58, 04 sty 2016

Do góry
amelia_b napisał(a)
Przepraszam a wy teraz o lisciu? Walduś brzozy obejrzałam i wszystkie da się wyprowadzić

To w praktyce jeżeli trzeba podnieść piętro trochę wyżej robi się tak jak Ci właśnie opisałem. Szuka się najmocniejszej gałęzi z której trzeba wyprowadzić przewodnik, mając jeszcze na uwadze to, aby miał on jak najmniejszy kąt odchylenia od pionu. Twoje brzozy z reguły są tak szczepione aby od razu przybierały formę ,,penduli" i dlatego jest to nieco utrudnione.
Pogubiłam się po drodze... 16:01, 04 sty 2016

Do góry
Przepraszam a wy teraz o lisciu? Walduś brzozy obejrzałam i wszystkie da się wyprowadzić
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies