Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Ogród z pergolą 13:18, 15 gru 2015

Do góry
anna_t napisał(a)
nie znam tego wątku, kojarzysz czy gdzies na innej stronie widac te brzozy juz wieksze troche?
A ja znam ten wątek i powiem, że Amelka już nie ma tych brzóz tam w tym murku.
Ogród z pergolą 13:17, 15 gru 2015

Do góry
jankosia napisał(a)

Ale te brzozy tam wyglądają mi na youngii- to słaby wybór jeśli chodzi o cień
W sumie to i ja za chwilę będę miała dylemat co posadzić na południowej skarpie, nie mam już nerwów do tego beznadziejnego złotokapu- musi wylecieć dalej. To będę podglądać co Ci tu dziewczyny podpowiedzą- może coś zgapię Tylko ja cienia nie chcę, bo mam tam słoneczną bylinówkę i wejście do domu to mi cień niepotrzebny

Powodzenia, idę odespać

Monika to może na społe weźmiemy jakies róże okrywowe?
Ogród z pergolą 13:15, 15 gru 2015

Do góry
ren133 napisał(a)
Zobacz brzozy przy tarasie: " target="_blank" rel="nofollow">https://www.ogrodowisko.pl/watek/5776-pogubilam-sie-po-drodze

nie znam tego wątku, kojarzysz czy gdzies na innej stronie widac te brzozy juz wieksze troche?
Ogród z pergolą 13:14, 15 gru 2015

Do góry
jankosia napisał(a)
Ania, każde drzewo "śmieci" , iglaste też. Wiesz, ja mam huśtawkę pod brzozami i wiesz co mi upierdzieliło najbardziej poduchy (poza ptakami ? Świerki sąsiada na wiosnę! Spadały te okrywy pączków i było to wszędzie - w dodatku na niektórych była jakaś żywica czy coś i miałam uklejone. Brzozy gubią liście ale czy zebranie ich to większy wysiłek niż koszenie? No litości Śmiecą jeszcze kiedy pylą ale dorenbosy nie kwitną tak często i obficie jak nasze brzozy brodawkowate. Poza tym żółte liście ścielące się pod drzewem... Piękny widok Z tarasu zmieciesz a na rabacie mogą zostać jako ściółka.
Ambrowce są też piękne ale potrzebują wody, nie wiem czy dlugo uda ci się je utrzymać w dobrej kondycji na skarpie

no właśnie o to smiecenie podczas kwitnienia sie boje.. ja bym te drzewa posadziła za skarpa na płaskim terenie, skarpa jest ok 2m długa to chyba akurat fajna odległosć zeby cień drzewo rzucało. a brzozy pozyteczne nie zabierają za duzo wody z gleby?moga byc w ich poblizu róże?
Ogród z pergolą 12:55, 15 gru 2015

Do góry
AnnaCh napisał(a)
Ja bym była za brzozą, bo ładna i fajnie rozproszy słońce.
Ale ja nie jestem obiektywna, bo uwielbiam brzozy Wokół siebie mam mnóstwo, fakt trochę czasem wleci do domu, ale mi to nie przeszkadza, ich widok rekompensuje straty. Teraz najczęściej zakłada się moskitiery na okna, więc śmiecenie się ogranicza

mi też ta azurowość brzóz sie podoba
Ogród z pergolą 12:53, 15 gru 2015

Do góry
ren133 napisał(a)
Zobacz brzozy przy tarasie: " target="_blank" rel="nofollow">https://www.ogrodowisko.pl/watek/5776-pogubilam-sie-po-drodze

Ale te brzozy tam wyglądają mi na youngii- to słaby wybór jeśli chodzi o cień
W sumie to i ja za chwilę będę miała dylemat co posadzić na południowej skarpie, nie mam już nerwów do tego beznadziejnego złotokapu- musi wylecieć dalej. To będę podglądać co Ci tu dziewczyny podpowiedzą- może coś zgapię Tylko ja cienia nie chcę, bo mam tam słoneczną bylinówkę i wejście do domu to mi cień niepotrzebny

Powodzenia, idę odespać
Ogród z pergolą 12:43, 15 gru 2015

Do góry
Ogród z pergolą 12:32, 15 gru 2015

Do góry
Ania, każde drzewo "śmieci" , iglaste też. Wiesz, ja mam huśtawkę pod brzozami i wiesz co mi upierdzieliło najbardziej poduchy (poza ptakami ? Świerki sąsiada na wiosnę! Spadały te okrywy pączków i było to wszędzie - w dodatku na niektórych była jakaś żywica czy coś i miałam uklejone. Brzozy gubią liście ale czy zebranie ich to większy wysiłek niż koszenie? No litości Śmiecą jeszcze kiedy pylą ale dorenbosy nie kwitną tak często i obficie jak nasze brzozy brodawkowate. Poza tym żółte liście ścielące się pod drzewem... Piękny widok Z tarasu zmieciesz a na rabacie mogą zostać jako ściółka.
Ambrowce są też piękne ale potrzebują wody, nie wiem czy dlugo uda ci się je utrzymać w dobrej kondycji na skarpie
Ogród z pergolą 12:31, 15 gru 2015

Do góry
anna_t napisał(a)

Renia nie mam od Ciebie nic nowego

No to ja nie doczytałam ... dzięki

W sprawie drzewa i ambrowiec i brzozy mi się podobają ... a gdybyś przy tarasie dała ambrowca to masz inne miejsce na brzozy? ... bo jeśli nie to byłabym za brzozami ... podobno pożyteczne są mniejszymi śmieciuchami
Ogród z pergolą 12:26, 15 gru 2015

Do góry
Ja bym była za brzozą, bo ładna i fajnie rozproszy słońce.
Ale ja nie jestem obiektywna, bo uwielbiam brzozy Wokół siebie mam mnóstwo, fakt trochę czasem wleci do domu, ale mi to nie przeszkadza, ich widok rekompensuje straty. Teraz najczęściej zakłada się moskitiery na okna, więc śmiecenie się ogranicza
Ogród z pergolą 12:23, 15 gru 2015

Do góry
Kasya napisał(a)
Uważam ze ambrowiec jest piękny i warto mieć go na oku
Ale zwykły ambrowiec jest za duży żeby sadzić go na rabacue przy domu a kolumnowy nie da cienia
Ja bym jednak obstawiala brzozy, ale takie rosnące do 5-7m bo są śliczna i zwiewne, a jednocześnie troszkę przejrzyste wiec nie dadzą takiego głębokiego cienia tylko właśnie tyle ile potrzeba. I można wybrać takie o niezbyt szerokiej koronie.
Ja bym je widziała lekko z boku po zachodniej stronie
Z drugiej strony pewnie magnolie tez zmiescisz tylko lepiej żeby była w miejscu oslonietym od wiatru

Z niewielkich drzewek warto przyjrzeć się tez ozfobnym jablonkom i jarzębinom

Większe to moim zdaniem zdecydowanie dalej powinny się znaleźć

ale brzoza doorenbos rosnie do 10m i ambrowiec w naszym klimacie podobno tez tyle. ja tez bym wolała brzozy bo juz sobie je tutaj wyobraziłam i tak własnie po prawej stronie tarasu byłyby super tylko co z tym śmieceniem?
Ogród z pergolą 10:41, 15 gru 2015

Do góry
Uważam ze ambrowiec jest piękny i warto mieć go na oku
Ale zwykły ambrowiec jest za duży żeby sadzić go na rabacue przy domu a kolumnowy nie da cienia
Ja bym jednak obstawiala brzozy, ale takie rosnące do 5-7m bo są śliczna i zwiewne, a jednocześnie troszkę przejrzyste wiec nie dadzą takiego głębokiego cienia tylko właśnie tyle ile potrzeba. I można wybrać takie o niezbyt szerokiej koronie.
Ja bym je widziała lekko z boku po zachodniej stronie
Z drugiej strony pewnie magnolie tez zmiescisz tylko lepiej żeby była w miejscu oslonietym od wiatru

Z niewielkich drzewek warto przyjrzeć się tez ozfobnym jablonkom i jarzębinom

Większe to moim zdaniem zdecydowanie dalej powinny się znaleźć

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:15, 14 gru 2015

Do góry
Ewo dziękuję ciocia musiała sobie zapracować na taki podarek mam nadzieję, że się spodobał.

Ewo będę robił z siostrą chyba drugi raz to pokaże, ale spokojnie te domowe jeszcze są. może ustrzelę fotkę

Łukasz powoli powoli żadnej żonki nie ma i zapewne długo nie będzie
No i dziękuję

Kasiu bardzo mi miło Muszę przemyśleć bo mieć dostęp do takiego ogrodu

Małgosiu anie jedna z tych choinek nie była dla mnie, poszły w 'świat'
Chciałem zrobić jeszcze jedną dla siebie, ale raczej nie będę miał kiedy jechać po gałązki.
Gałązki z płaczącej brzozy są bardzo długie i wiotkie, tymi innymi będzie bardzo ciężko owijać bo będą za sztywne. Nigdy nie miałem do czynienia z dereniem, ale plotą z niego wianki więc nie wiem czy nie będzie zbyt mało sztywny, chyba, żeby zrobić taką niższą maks 50-60cm wysokości. Zielony drucik florystyczny może być jeżeli pomalujesz całość na brązowo, szaro, złoto lub biało. Możliwości jest bardzo dużo

Iwonko dziękuje
Ogród przydomowy - Hosty 18:27, 14 gru 2015

Do góry
Milka napisał(a)
O jej, ale werbenowo będzie witaj po sezonie, teraz odpoczynek się należy z nami

Dzięki, już sobie wyobrażam te łany werbeny ale do tego jeszcze długa droga najważniejsze żeby wykiełkowała i dochowała się do wsadzenia.
Brzozy na ulicy wycięte a w ich miejsce 3 rajskie jabłonki.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 16:07, 14 gru 2015

Do góry
No ta juz sie całkiem załamę...ty normalnie zawodowo mógłbyś te dekoracje "produkować", manufaktura jak nic....juz w ubiegłym roku twoje xhoinki skradły moje serce.......a w tym roku podwójnie........
Mam brzozowe gałezie, leża od 2 tygodni na tarasie - nie wiem tylko czy to były brzozy płaczące czy zwykłe, mam do tego dereniowe gałązki - jak myslisz czy one mogłyby byc podstawą ?
Lece do ubiegłorocznych wpisów po instrukcje.....może i mnie sie uda...mam drut wlorystyczny ale zielony - kurcze i nie mam gdzie juz kupic innego............może w sklepie metalowym znajde taki zwykły....szary albo brązowy drucik.......i do dzieła
Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:05, 13 gru 2015

Do góry
Rumianka napisał(a)
Ale u Ciebie się dzieje, jak to wszystko ogarnasz kobieto? Normalnie sziok...Dekoracje, szałas, ławka... Ale widok z szałasu bezcenny...Szałas usytuowany w najlepszym miejscu widokowym...tylko, że pewnie w najbardziej wietrznym...Ale to też ma swoje plusy, bo nie poparzycie się gorącą kawą...ha, ha...

W najbardziej wietrznym na razie bo jak drzewka czyli świerki, jodły, wierzby, sosny , brzozy urosną.....a on dostanie otulinę z krzewów to powinien się zrobić zaciszny z widokiem na ogród. Trzeba będzie parę latek poczekać ....no trudno i darmo potrzebny czas
A jak ogarniam? Najnormalniej w świecie nie ogarniam Dom zaniedbany kosztem ogrodu , a i w ogrodzie wiele by można znaleźć i się czepić....tylko po co jak doba więcej godzin mieć nie będzie Czytam po wątkach o porządkach świątecznych , dekoracjach,planach kulinarnych a u mnie wszystko jeszcze w proszku, dopiero w tym tygodniu się zabiorę....jeszcze muszę chłopaków namówić do pomocy.....bo u mnie trudniej i muszę nawet Wigilie dwie przygotowywać osobno chłopcom osobno nam .....bo chłopaki na bezglutenowej diecie jadą Roboty i przygotowań podwójnie.....a potem raz dwa zleci i człowiek nawet nie zauważy jak następne święta się wepchają i wszystko od nowa.................uuuuuuuuuu kompletnie mi się nie chce, bo chłopaki za dwa dni znów bajzel zrobią, ale mus się zmobilizować

Ogród z pergolą 10:16, 12 gru 2015

Do góry
Te brzozy wg mnie nie dadzą cienia na tarasie
One rosną szybko ale na szerokość
Wg mnie to nie jest dobry pomysł na cień na tarasie tylko na rabacie
Ogród z pergolą 10:12, 12 gru 2015

Do góry
anna_t napisał(a)
dziewczyny ależ rozgośćcie się wygodnie każda z was ma większe doświadczenie ode mnie i cenie sobie każdą opinie
taras jest nad ogrodem ok 1,5m to myślę że potrzebuję drzewa ok 5 m żeby nie zasłoniło mi widoku na ogród a idealnie osłoniło taras i okno tarasowe.
po wpisaniu parametrów na zszp.pl wyskoczyły mi głównie drzewa owocowe i brzoza pożyteczna 'Long Trunk'

Takie brzozy ma Marzenka, myślę, że to fajny pomysł, ale nie jedną tylko kilka, no i trzeba pomyśleć co im dać do towarzystwa, zanim podejmiesz decyzję.
Ogród z pergolą 22:02, 11 gru 2015

Do góry
jankosia napisał(a)
W Wojsławicach jest okaz który zrobił tak jak u małej mi właśnie - zawinął się i hyc do góry Ania będzie to ciachać bo odstaje od reszty. A dorenbosy to prawie zwykłe brzozy, tyle że mniejsze i o bielszym pniu No ale ja tak na to patrzę Dzisiaj

a mi sie ta u Ani podoba
widzialas gracilis w Pęhcinie ?

fajnie moglyby tez wygladac 2 posadzone kolo siebie o purpurowych i zoltych lisciach
Ogród z pergolą 21:56, 11 gru 2015

Do góry
W Wojsławicach jest okaz który zrobił tak jak u małej mi właśnie - zawinął się i hyc do góry Ania będzie to ciachać bo odstaje od reszty. A dorenbosy to prawie zwykłe brzozy, tyle że mniejsze i o bielszym pniu No ale ja tak na to patrzę Dzisiaj
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies