Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród... 09:58, 19 paź 2021

Do góry
Alicjo, rabata jeszcze nie całkiem skończona, ale już bliżej, niż dalej końca.
Mirko, bardzo boję się ingerencji ćmy. Mieszkam w miejscu, że wokół tylko pola. Ćma jeszcze nie dopadła bukszpanów. Nie wiem, co zrobię, czym w razie czego, zastąpię żywopłociki. A najbardziej przeraża mnie wykopywanie zeżartych krzaczków. Na razie obserwuję i w razie czego będę ratowała chemią. Mam nadzieję, że w tym roku ominęła mnie plaga.
Elu, oglądając u Ciebie dęby, już je chcę mieć. Tylko gdzie ja je kupię? Przez internet trochę obawiam się, a szkółek dobrze zaopatrzonych u mnie brakuje.

Ogród w dolinie 09:37, 19 paź 2021

Do góry
basia3012 napisał(a)
Asiu, cudna ta nowa rabata. Jeszcze jak cebulowe dosadzisz to wiosną też będzie piękna.
Wiewióra super. Żartownisia.

Dziękuję Basiu
Cebulki wszystkie jakie miałam posadziłam. Muszę z ciekawości policzyć ile ale i tak zabrakło mi krokusów, może gdzieś jeszcze jakieś dostaniemy, a jak nie to dosadzę w przyszłym sezonie coś na pewno

Wiewiórki są super, teraz się uwijają w okolicach, muszą gdzieś tu mieszkać

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Ale sprytna ta ruda!
Rabata przy kostce budzi respekt swoją wielkością.
Śliczne masz to tło dla grujecznika.

Haniu, rabata chyba nie jest taka duża, to aparat robi chyba taką perspektywę (albo taka jestem rozbestwiona powierzchnią mojej działki )

Ciekawska wiewióra

A wczoraj jak wróciłam z pracy, grujecznik jeszcze bardziej świecił, musiałam zrobić fotkę na pamiątkę. Do tego buk i leszczyna na skarpie robią mi darmowe show Na zdjęciu grujecznik wydaje się żółty ale on taki bardziej pomarańczowy się zrobił. Może jak będzie ciepło to do weekendu wytrzymają te liście

Zdjęcie na zbliżeniu

Sezon 2017 u Hanusi 09:16, 19 paź 2021

Do góry
Dziękuję, Irenko, liczę, że i do mnie tego ciepła trochę dojdzie. Dobrze, że na razie zdrowie bez odchyleń w niekorzystną stronę. Nie muszę wychodzić z psem codziennie po kilka razy, omija mnie więc ta wilgoć, która się już rozsnuła po nizinach. Chociaż za moim psiakiem mi tęskno. Na Twoje popatrzę, jak czasami wstawisz zdjęcia swoich pupilów.

Ogród w remoncie 08:00, 19 paź 2021

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Wracając do tej mojej rabaty z seslerią dumam nad krzewami, które chcę tam dać. Niby miałam zaplanowane tam kaliny compakta ale rozważam też Palibiny. Nie mogę się zdecydować. Co byście wybrały?

Trudne zadanie Nie mam tych kalin, znam tylko że zdjecia
Chyba palibiny, fioletowy z limonkowym ładnie wyglądają
Duże pole do popisu 07:45, 19 paź 2021

Do góry
Rabata ma być prawie bezobsługowa, bo już mam dużo pracy, jak na jedną osobę. Każda "część" ma ok. 20m2. Na razie plan jest taki:
Jedna strona: buk Dawyck Purple, ambrowiec Gumball na niskiej nóżce, jakiś krzew/y niski, szeroki, może kalina Mariesii.
Druga strona: buk Dawyck Gold, buk Purpurea Pendula, i podobnie jakiś niski szeroki krzew/y, może Palibin, może tawuły, żeby jesienią kolory się ładnie uzupełniły.
Obwódka z cisów i bodziszków. I na razie tyle.

Poniżej bodziszki Rozanne w przedogródku. Październik, były pierwsze przymrozki, a one dalej kwitną ! Zostawiam liatrę kłosową na zimę. Zobaczę, czy się wysieje.

Ogród w remoncie 07:36, 19 paź 2021

Do góry
Wracając do tej mojej rabaty z seslerią dumam nad krzewami, które chcę tam dać. Niby miałam zaplanowane tam kaliny compakta ale rozważam też Palibiny. Nie mogę się zdecydować. Co byście wybrały?

W moim małym ogródeczku - Dorota 07:07, 19 paź 2021

Do góry
Dorota321 napisał(a)
1220 wyświetleń w ciągu doby i ani jednego wpisu.
Pozdrawiam zaglądających.
Znikam jak na wietrze dmuchawce.

Ale świetnie je uchwyciłaś
Dorotko, popraw podpis, bo trudno trafić.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 06:55, 19 paź 2021

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Próbowała ukraść śrubkę

kilka razy wcześniej chyba się Jej udało wykręcić bo dwie poprzeczki spadły

A ta pierwszy raz uchwycona i coraz częściej się pojawia no i wyjaśniła się zagadka skąd u nas samosiejki dębów na wrzosowisku

Ale ujęcia i jacy goście
W ogródku Martki 06:07, 19 paź 2021

Do góry
Martka napisał(a)

Elu, prace ogrodowe muszą być wykonane sezon się kurczy. Zakwas to byt bardzo pożyteczny To drzewko, o które pytasz, to klon Shirasawy Aureum, charakterystyczny limonkowy kolor na wiosnę zamienia się w jasną zieleń, a na jesień coś takiego pokazał, miedzianą czerwień. Tu jego forma z maja.

Ten klon, to taki rarytasik. W tym roku miały zawrotne ceny, ale wart grzechu. Poluję na niego, ale na mniejszy okaz, bo taniej. Na razie podziwiam u ciebie
Zacisze Alicji 05:51, 19 paź 2021

Do góry
Alija napisał(a)
W końcu zakwitła, strasznie późno...

W tym roku one bardzo spóźnialskie. Miałam 10, wszystkie przepadły. W gminie koło banku jest szpaler tych pluskawic, jeszcze nie kwitną, choć dorodne bardzo. A rok temu dawno kwitły. Uwielbiam ich zapach, ale są mega wymagające, coś im u mnie nie pasuje.
Sezon 2017 u Hanusi 05:24, 19 paź 2021

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Basiu, Sylwio, Dobry ogrodnik, to oszczędny ogrodnik. Staram się oszczędzać, wydatki oczywiście są, ale nie przekraczam założonego funduszu. Muszę się zmieścić w darowanej przez rząd 13 emeryturce. Koszt coroczny za prawo użytkowania gruntu to około 400 zł. No i coroczne zakupy na zachciewajki ogrodowe, na wyjazdy tu i ówdzie, i tak się uzbiera. Jesienną porą kupiłam rdest wysoki, 2 hortensje w Eldeelu. ze 100 cebul tulipanowych. Będzie jakaś odmiana na rabatach.

Skoro mam już nakreślony plan wydatków, łatwiej zrobić pewne inwestycje. Teraz zbieram na wymianę szkła w szklarni. Może zdążę.
Takie ekstra wpływy, bardzo mnie cieszą. Pozwalają nie spinać się bardziej niż budżet pozwala. Moja przetwórnia też mi daje trochę oddechu w wydatkach. Nie kupuję soków, dżemów, ogóreczków. Kapustę kupuję w wiaderkach na ryneczku, buraczki robię, jak zawsze na jesieni. Niby nic, a jednak to są wymierne kwoty. A praca? PO to jest, żebyśmy z nudów nie chodzili co pół godziny do lodówki.

Życzę Wam rozsądnego gospodarowania budżetem. Nie jest to łatwe w nawale reklam.

Miłego wieczoru.

To prawda, ciężko się w ryzach budżetowych trzymać. Generalnie umiem to, ale zdarza mi się zaszaleć. Na rośliny wydaję niewiele, na sprzęt wydałam, bo to dla mojego dobra, oszczędzać ręce. Wyjątkowo nie kupiłam żadnych cebul, a chciałam szafirki i czosnki. Cóż, zakwitną te, co są w ziemi, innym razem kupię.W życiu są różne priorytety wydatkowe, a ogród i tak napchany i tylko pracy w bród.
Piszesz, że dalie spisały się na medal. W tym roku u mnie tylko 4, bo psy wykopały, pogryzły i tyle z nich. Ale w nowym sezonie dokupię sobie dalii, jednak długo cieszą, więc ta zabawa z przechowaniem warta.
Fajnie, że ze sprzedaży roślin wpadły gratisy i prezenty.
Patrzę na twój ogród, zaczynasz wycinkę i czyszczenie, ja chyba już muszę hosty usuwać, są złote jak u ciebie.
Najbardziej mnie mrozi, jak pomyślę o wiązaniu traw, ta moja ilość.
Dobrze, że sezon się kończy, odpoczywać też trzeba, choc u mnie on trwa cały czas, grabienie liści i igieł do stycznia.
Udanego dnia, dobrej pogody, idą cieplejsze dni, może i u was też
Wilczy ogród 00:17, 19 paź 2021

Do góry
Magleska napisał(a)

Witam Madziu piękny urokliwe fotki i na tych fotkach. Co to za trawki co tyle kotków mają?

A gdzie moja ulubiona skarpa jak się ma?

Pozdrawiam
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 23:48, 18 paź 2021

Do góry
Ogród Małej Mi 2017 22:53, 18 paź 2021

Do góry
Udało się w sobotę wyczyścić oczko z roślin. Wszystko pocięłam w mojej super sieczkarni. nawet te mokre dziadostwo. Z czubatych iluś taczek uzyskałam metr sześcienny zielska Weszło w jedną komorę kompostownika. Sieczkarnia to mój najlepszy zakup
A zakwasy leczę do dziś

System automatycznego nawadniania 21:51, 18 paź 2021

Do góry
Witam Wszystkich serdecznie
Czytam o automatycznym podlewaniu od jakiegoś czasu - męczy mnie stanie z wężem Na wiosnę stawiam baniak na deszczówkę (2.5m3) wraz z pompą zanurzalną. Do tego planuję zakopać trochę rurek
Poniżej mój wstępny projekt rozmieszczenia zraszaczy (między kropkami jest 1m).

Planuję zółte i zielone zraszacze Rain Bird 5004, a pozostałe statyczne z głowicami Rain Bird R-Van. Podział na sekcję jest wstępny - docelowy po testach z wydajnością źródła (zraszacze połączone wężem ogrodowym).
Prawy górny róg skierowany jest na południe. Biały kwadrat po prawej stronie to domek który za 2-3lata znikanie - zwiększę zasięg zraszacza koło niego.
Nie wiem czy nie za dużo tych zraszaczy. Jakie są Wasze doświadczenia ze zraszaczami firmy Rain Bird, zwłaszcza z dyszami R-Van.
Proszę o opinię i sugestie bardziej oświadczone osoby w tym te macie.
Pozdrawiam
Jarek
Projekt wykonany w LibreCAD.
Przedziwny Ogród 21:50, 18 paź 2021

Do góry
Kordina napisał(a)
Uprzejmie donoszę, że od dzisiaj obserwuję Twój ogród, jestem zachwycona pozdrawiam

Bardzo serdecznie dziękuję i zawsze zapraszam

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:24, 18 paź 2021

Do góry
Mirka napisał(a)

Hehe fajne klocki mają przód i tył

Dlatego go kupiłam
Ptasi gaj 21:20, 18 paź 2021

Do góry
CD

Obfocilam miskanta wanilla skay jest piękny.

Sezon 2017 u Hanusi 21:10, 18 paź 2021

Do góry
Jakie szybko, Jolu? W żółwim tempie. Może tylko mniej się stresuję. Będzie co ma być, a jeżeli zdarzy nam się mroźna zima, to jeszcze lepiej, nie będziemy się wyrywać do ogrodu, w lutym, bo jeszcze śnieg będzie leżał.

Teraz tylko co nieco opatulić, ozdóbki pochować, żeby nie fruwały po działce, miskanty powiązać i koniec. Może uda się, jak zawsze na koniec października, zafiniszować. Jeszcze jakieś pogodne dni mają się trafić.

Ostatnie różyczki mini.

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:06, 18 paź 2021

Do góry

Hehe fajne klocki mają przód i tył
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies