Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:13, 31 sty 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Mogę wysłać szarłaty, już troszkę porozsyłałam.
Papierologię rozpoczęłam, wyjęłam papiery, posegregowałam, Hania w Zusie zrobiła rozeznanie. Wiem już gdzie jest archiwum - ha... Ostróda Muszę tam jechać.

To wyślij, jeśli możesz
Czyli walczysz z kapitałem? szybko pójdzie
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:13, 31 sty 2019

Do góry
Sylwia, a doszły nasiona? Bo Mira dostała. Martwię się.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:12, 31 sty 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Używane, kobieta, jej postać stoi w misie, misa jest na postumencie. Od prywatnej osoby. Akurat mieszkała w okolicach Częstochowy, to pojechałam. A wczoraj z kolei byłam w okolicach Krakowa
Przytargałam głowę (popiersie ślicznej kobiety), a do tego marmurową kolumnę. Jak targaliśmy ją z ziemi z panem Januszem, to myślałam że betonowa, a okazało się, że marmur. Pan Janusz wytrwale odrywał ją od ziemi łomem i młotem, bo była przymarznięta. Myślałam, że nic z tego, ale udało się. Siła rocznika: 1957-my Łatwo się nie poddaje.

Chyba powstanie "Ogród figur".

No ładnie i nie dałaś znac, że będziesz w pobliżu
Ale z tego co czytam cały czas zajęło odrywanie figury, dobrze, że udało się ją uwolnić z gruntu
Miłkowo - sezon 2016-2022 10:12, 31 sty 2019

Do góry
Zima chwilowa, a jak z temperaturą?
Ogród Basi 10:09, 31 sty 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Gwiazdki mam takie same czyżbym Was zainspirowała? Czy własna twórczość? Śliczne są.

Danusiu, oczywiście, że inspiracją byłaś Ty. Jak zresztą cały czas mnie inspirujesz. Ja mam u Ciebie takie nigdy nie wysychające zródło inspiracji.
Takie gwiazdki, tulipanki, księżyce wydrukowałam z internetu. Aha i serduszka też.

Bardzo dziękuję za odwiedziny. Wpadaj częściej.
Pozdrawiam.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:08, 31 sty 2019

Do góry
Mogę wysłać szarłaty, już troszkę porozsyłałam.
Papierologię rozpoczęłam, wyjęłam papiery, posegregowałam, Hania w Zusie zrobiła rozeznanie. Wiem już gdzie jest archiwum - ha... Ostróda Muszę tam jechać.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:03, 31 sty 2019

Do góry
Odpalą, tak myślę. Te co spadły, wykiełkują, tylko uważaj, żeby nie wypielić
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:57, 31 sty 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Na razie działamy na bazie, przygotowując rzeczy do wystawienia na wiosnę. Lgnie, więc jakiekolwiek prace ziemne obecnie są niemożliwe. To szczęście, że dało się po świętach mega robotę zrobić.

Też się cieszę no i ile nowych rzeczy Danusiu przytargałaś, będzie na czym oko zawiesić
Jak myslisz, te rudbekie od Ciebie odpalą wiosną? Nasiona z nich wprost do gruntu wpadały, a nuż....coś wykiełkuje
Ogród Basi 09:54, 31 sty 2019

Do góry
Gwiazdki mam takie same czyżbym Was zainspirowała? Czy własna twórczość? Śliczne są.
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 09:46, 31 sty 2019

Do góry
Pokaż jeszcze mebelki Z czego są? Kupujesz u was na starociach czy w necie?
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:44, 31 sty 2019

Do góry
basia3012 napisał(a)
"Witek robi rzeżby "? O, już nie mogę się doczekać.(ja przymierzam się do zrobienia donic betonowych ( sama !) więc jestem ciekawa rzeżb )
Ale " nie święci garnki lepią". Mój mąż w sobotę też pokazał swój talent. Zrobił gwiazdki i tulipanki na piku do skrzyń z kwiatami. Zrobiłam zdjęcia. Mnie się bardzo podobają. W przyszły weekend może powstaną jeszcze księżyce, serca i takie klasyczne kwiatki. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Trzymam kciuki za rzeżby.
Pozdrawiam.

Rzeźby są metalowe i duże
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:43, 31 sty 2019

Do góry
gogo napisał(a)
Danusiu, czy Wy w ogóle śpicie?
Jak czytam o wykonanych pracach, to się nad tym zastanawiam
Z tulipanami w skrzyniach zrobiłam jak radziłaś, ociepliłam i wystawiłam do ogrodu.
Wierzchnia warstwa zmarznięta, nie wiem jak niżej.
Jest dla nich szansa?

Pracujemy (znaczy Witek pracuje) od 8 do 16:30 więc na spanie jest duuużo czasu, i śpimy, chyba że koguty nas obudzą o 2 w nocy. Jednemu się coś poprzestawiało i pieje całą noc. Nawet o 23-ej. Mój czas pracy jest nienormowany, jak trzeba to działam do 1-szej w nocy.

Na tulipany jest szansa.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:41, 31 sty 2019

Do góry
Milka napisał(a)
Zima u Was łagodna w tym roku, więc praca wre, podziwiam i z wielką przyjemnością oglądam

Na razie działamy na bazie, przygotowując rzeczy do wystawienia na wiosnę. Lgnie, więc jakiekolwiek prace ziemne obecnie są niemożliwe. To szczęście, że dało się po świętach mega robotę zrobić.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:40, 31 sty 2019

Do góry
basia3012 napisał(a)
Danusiu, chciałabym się Ciebie zapytać czy rzeżby- odlewy gipsowe mogą stać po jakimś zabezpieczeniu w ogrodzie? Wiadomo, na deszczu a zimą nawet na mrozie. I czym można je zabezpieczyć? W internecie radzą lakiery matowe, kilka warstw. Kupiłam ładne popiersie i chciałabym aby stało w ogrodzie, wśród donic i skrzynek, na opasce wokół domu. Byłabym wdzięczna za radę.
Pozdrawiam.

Do ogrodu najlepsze są odlewy betonowe (pomijając oczywiście kamienne, które są wieczne ale drogie). Beton pokrywa się przyjemną patyną, że potem nawet łudząco przypominają kamień. Nawet znawca staroci w Anglii, Drew Pritchard, ma czasem problem:
"czy ta donica jest kamienna, czy betonowa?" - zastanawia się. Kamienna jest o wiele więcej warta.

A więc gips jako materiał, który namaka wodą z deszczu, jest do ogrodu nieprzydatny.
Jak wiadomo woda i mróz czynią największe spustoszenie. Ewentualnie polecam umieszczenie we wnęce z muru, gdzie deszcz nie będzie docierał.

Czym zabezpieczać? nie wiem, jako że ich nie polecam na zewnątrz. Można w oranżerii umieścić. Malowane lakierem będą wyglądały sztucznie i nieładnie, tak myślę.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:32, 31 sty 2019

Do góry
wojtas2101 napisał(a)

Danusiu, jakie źródełko wypatrzyłaś w Częstochowie?

Używane, kobieta, jej postać stoi w misie, misa jest na postumencie. Od prywatnej osoby. Akurat mieszkała w okolicach Częstochowy, to pojechałam. A wczoraj z kolei byłam w okolicach Krakowa
Przytargałam głowę (popiersie ślicznej kobiety), a do tego marmurową kolumnę. Jak targaliśmy ją z ziemi z panem Januszem, to myślałam że betonowa, a okazało się, że marmur. Pan Janusz wytrwale odrywał ją od ziemi łomem i młotem, bo była przymarznięta. Myślałam, że nic z tego, ale udało się. Siła rocznika: 1957-my Łatwo się nie poddaje.

Chyba powstanie "Ogród figur".
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:28, 30 sty 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Agnieszko, byłam tylko tam i z powrotem. Po fontannę pojechałam (wyczaiłam w internecie, a musiałam wracać zaraz.

Ewo - zbiorniki wodne bez oprawy - bez sensu, dlatego będę chciała jak najszybciej obsadzić. Jak warunki ziemne pozwolą.

Danusiu, jakie źródełko wypatrzyłaś w Częstochowie?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:10, 30 sty 2019

Do góry
Gertrude Jekyll.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:17, 30 sty 2019

Do góry
AgaMch napisał(a)

Mam pytanie dotyczące roślin i ich wymagań.

Chciałabym zaprojektować przedogródek z przodu domu. Jest to strona pólnocna ale.... no właśnie.

Przedogródek jest zacieniony zimą całkowicie z powodu domu, który rzuca cień. Wiosną mam slońce rano od wschodu i filtrowane póznym popołudniem i wieczorem - z powodu dużych drzew na działce sąsiada. Latem gdy słońce jest wysoko przedogródek jest w 3/4 skąpany w słońcu, jedynie w południe jest troszkę cienia od strony domu ale tylko w małym procencie przedogródka.

W zwiazku z tym nie wiem jakie rośliny powinnam wybrac; doc cienia, pólcienia czy słonca.

Czym się kierować w wyborze.

Do cienia i półcienia. Ale zapewnij podlewanie.
Poczytaj, bo dobór roślin zależy także od warunków glebowych (wilgotności), która pod drzewami nie jest dobra, a nie tylko od słońca.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/468-urocze-ogrody-w-cieniu
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:15, 30 sty 2019

Do góry
Iwona100 napisał(a)

Ja bym tutaj dosadziła różę, tylko czy jest miejsce na wykopanie dużego dołka? bo róża ma wymagania, obornik przede wszystkim. No i zdjęłabym te wszystkie patyki, drabinki, nie wyglądają estetycznie, psują widok. A na ścianie zamontowałabym estetyczną podporę/kratę powyżej podmurówki. Róża w ciemnym kolorze

Więcej Hakonechloa, w każdą dziurę wsadź.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:35, 29 sty 2019

Do góry
Wiem - nie są niespodzianką, bo ustalaliśmy szczegóły razem. Wielkość, ustawienie itp.
Ale niespodzianki też bywają. Np zrobił mi dwa super stołeczki okrągłe do pielenia.

W sam raz, ale nawet wysokość siedziska jest regulowana No, tego to się nie spodziewałam.

Zrobił mi też stół do mebli gotyckich z zeszłego roku. Pasuje jak ulał.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies