Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia

Milka 09:57, 31 sty 2019

Gardenarium napisał(a)

Na razie działamy na bazie, przygotowując rzeczy do wystawienia na wiosnę. Lgnie, więc jakiekolwiek prace ziemne obecnie są niemożliwe. To szczęście, że dało się po świętach mega robotę zrobić.

Też się cieszę no i ile nowych rzeczy Danusiu przytargałaś, będzie na czym oko zawiesić
Jak myslisz, te rudbekie od Ciebie odpalą wiosną? Nasiona z nich wprost do gruntu wpadały, a nuż....coś wykiełkuje
Gardenarium 10:03, 31 sty 2019

Odpalą, tak myślę. Te co spadły, wykiełkują, tylko uważaj, żeby nie wypielić

Instagram Ogrodowiska
Milka 10:06, 31 sty 2019

To dobra wiadomość
Całe szczęście już nie mam problemów z rozróżnianiem siewek od chwastów, więc są bezpieczne
No i szarłat mnie kusi, u Ciebie tak zjawiskowo wyglądał, ale miejsca mi już brak
Papierologię do emerytury zrobiłaś?, ja wzięłam papiery i się męczę, ale mam czas, ha ha, ściskam
Gardenarium 10:08, 31 sty 2019

Mogę wysłać szarłaty, już troszkę porozsyłałam.
Papierologię rozpoczęłam, wyjęłam papiery, posegregowałam, Hania w Zusie zrobiła rozeznanie. Wiem już gdzie jest archiwum - ha... Ostróda Muszę tam jechać.

Instagram Ogrodowiska
sylwia_slomc... 10:12, 31 sty 2019

Gardenarium napisał(a)

Używane, kobieta, jej postać stoi w misie, misa jest na postumencie. Od prywatnej osoby. Akurat mieszkała w okolicach Częstochowy, to pojechałam. A wczoraj z kolei byłam w okolicach Krakowa
Przytargałam głowę (popiersie ślicznej kobiety), a do tego marmurową kolumnę. Jak targaliśmy ją z ziemi z panem Januszem, to myślałam że betonowa, a okazało się, że marmur. Pan Janusz wytrwale odrywał ją od ziemi łomem i młotem, bo była przymarznięta. Myślałam, że nic z tego, ale udało się. Siła rocznika: 1957-my Łatwo się nie poddaje.

Chyba powstanie "Ogród figur".

No ładnie i nie dałaś znac, że będziesz w pobliżu
Ale z tego co czytam cały czas zajęło odrywanie figury, dobrze, że udało się ją uwolnić z gruntu
Gardenarium 10:13, 31 sty 2019

Sylwia, a doszły nasiona? Bo Mira dostała. Martwię się.

Instagram Ogrodowiska
Milka 10:13, 31 sty 2019

Gardenarium napisał(a)
Mogę wysłać szarłaty, już troszkę porozsyłałam.
Papierologię rozpoczęłam, wyjęłam papiery, posegregowałam, Hania w Zusie zrobiła rozeznanie. Wiem już gdzie jest archiwum - ha... Ostróda Muszę tam jechać.

To wyślij, jeśli możesz
Czyli walczysz z kapitałem? szybko pójdzie
sylwia_slomc... 10:17, 31 sty 2019

Gardenarium napisał(a)

Do ogrodu najlepsze są odlewy betonowe (pomijając oczywiście kamienne, które są wieczne ale drogie). Beton pokrywa się przyjemną patyną, że potem nawet łudząco przypominają kamień. Nawet znawca staroci w Anglii, Drew Pritchard, ma czasem problem:
"czy ta donica jest kamienna, czy betonowa?" - zastanawia się. Kamienna jest o wiele więcej warta.

A więc gips jako materiał, który namaka wodą z deszczu, jest do ogrodu nieprzydatny.
Jak wiadomo woda i mróz czynią największe spustoszenie. Ewentualnie polecam umieszczenie we wnęce z muru, gdzie deszcz nie będzie docierał.

Czym zabezpieczać? nie wiem, jako że ich nie polecam na zewnątrz. Można w oranżerii umieścić. Malowane lakierem będą wyglądały sztucznie i nieładnie, tak myślę.

Ja mam kilka aniołków gipsowych w ogrodzie Od wiosny do jesieni w nim stoją bez żadnej osłony, ale na zimę chowam bo mróz by rozsadził gdyby namokły, a gips wodę pije.
Jednego zabezpieczałam lakierem inne nie, Ten lakierowany troszkę odłazi już po kilku latach , ale to fajnie nawet wygląda nabrał chrakteru jakby miał nie wiadomo ile lat, te nie lakierowane zaczynaja zielenieć czyli pokryw je stopniowo mech, są miejsca gdzie coś odrobinę się wykrusza, pięknie wygladają, ale gips do ogrodu to obstawiam da radę tak maksymalnie 6-8 lat potem pewnie się rozsypie, za to jest sporo tańszy
basia3012 10:18, 31 sty 2019

Gardenarium napisał(a)

Do ogrodu najlepsze są odlewy betonowe (pomijając oczywiście kamienne, które są wieczne ale drogie). Beton pokrywa się przyjemną patyną, że potem nawet łudząco przypominają kamień. Nawet znawca staroci w Anglii, Drew Pritchard, ma czasem problem:
"czy ta donica jest kamienna, czy betonowa?" - zastanawia się. Kamienna jest o wiele więcej warta.

A więc gips jako materiał, który namaka wodą z deszczu, jest do ogrodu nieprzydatny.
Jak wiadomo woda i mróz czynią największe spustoszenie. Ewentualnie polecam umieszczenie we wnęce z muru, gdzie deszcz nie będzie docierał.

Czym zabezpieczać? nie wiem, jako że ich nie polecam na zewnątrz. Można w oranżerii umieścić. Malowane lakierem będą wyglądały sztucznie i nieładnie, tak myślę.

Bardzo dziękuję za odpowiedż. To nie dobrze. Może znajdę jej miejsce w domu a do ogrodu kupię betonową.
Bardzo dziękuję Danusiu za odwiedziny w moim ogrodzie.Jesteś dla mnie nieskończoną inspiracją, nigdy niewysychające żródło inspiracji.A ja jak papuga.
Pozdrawiam.
sylwia_slomc... 10:20, 31 sty 2019

Gardenarium napisał(a)
Sylwia, a doszły nasiona? Bo Mira dostała. Martwię się.

Danusiu doszły, pisałam u Ciebie podziękowanie już jakiś czas temu Ale miałam też problem z netem i w końcu nie wiem czy wysłało, odpowiedź dla Ani mi zjadło, a też pisałam, aż się wrócę u Ciebie czy doszło czy nie.