Ewa, kupowaliśmy bez nazwy, jak to dawniej bywało. było tylko napisane jabłoń ozdobna. Jednak po identyfikacji wygląda na jabłoń rajską royalty
Ma takie kwiaty:
Maj 2015
W imieniu hortensji dziękuję
Cieszy szczególnie teraz, jak już się zieleni, a my tak bardzo świeżości potrzebujemy.
W szkółce cała altanka nią zarośnięta byłą, bardzo nam się to podobało.
Tereniu, clematis jackmanii, ten fioletowy ... kupiony i posadzony do róż pnących ... Maleńki był ... No cóż, za tą cenę
Czytałam, że masz zielone światło ode-Ma na tworzenie ogrodu. Trzymam kciuki za twoje plany
Wczoraj córcia przywiozła mi zakupy i clematisa. Niesie mi go do ogrodu taka dumna, że udało się kupić ... M się pyta, co to? Za ostatnie pieniądze ( przed wypłatą ) zakup zrobiony ... Więc mrugam konspiracyjnie ... Córcia rezolutnie załapała, że się wydało i mówi:
"Mama tak bardzo go chciała mieć, że jak dostałam wypłatę, to mamie kupiłam."
Oczywiście dostało mi się od Zbyszka, że jak ja mogę tak dziecko finansowo wykorzystywać. No i musiałam powiedzieć, że to za nasze
Justynko, rok temu miałam przy wejściu do domu na trawniku pełno mniszka. Wyskubywałam całego widelcem. Teraz mam znowu. Znowu będę skubać. Planujemy tam podnieść chodnik prowadzący do domu, bo woda spływa z trawnika na chodnik, a powinno być odwrotnie. Wtedy ten kawałek zaoram i zrobię na nowo... Ale na ten moment mniszek drażni .
Na dodatek trawa nierówno wschodzi, nieskoszona, bo deszcz padał ...
Aniu, ja też go lubię. Kupowaliśmy go po reklamie w jakiejś gazetce ogrodniczej, gdzie cały kipiał żółtym złotem ... Chciałam go mieć. Niestety u mnie nigdy taki, jak w gazetce nie był ... Teraz postarałam się go wyeksponować. Jesienią założyłam tam rabatę bylinową żółto - niebieską ... Ciekawa jestem efektu ...
Wczoraj położyliśmy na tej rabacie 6 metrów obrzeży.
Brakuje jeszcze 12 metrów... Po pierwszym chcę dokupić i dokończyć. Ziemia czeka, by miejsce pod trawnik wydzielić, przekopać zielsko, nawieźć i wysypać czarnoziem. W maju mam nadzieję, ze trawa lepiej będzie wschodzić ... Nasionka wysiane wcześniej w innej części ogrodu na trawniku słabo wschodzą. Jest za zimno ...
Trafiłam przypadkiem
Piękne foty , ogród śliczny Hortensję muszę swoją obejrzeć może też już puszcza pąki, a ona tak na uboczu to często nie zaglądam do niej.Ile lat ma Twoja? bo trochę od mojej chyba większa? Moja zaczyna trzeci sezon
Agnieszko, cieszę się, ze znalazłaś
Dla ciebie:
Niestety, na tej rabacie rok temu było sporo tulipanów różowych NN. Tych nie wykopywałam jako eksperyment ... I mam tylko kilka tulipanków... reszta liście. Te same wykopane z innej rabaty mocno miały podzielone cebulki. Cebulki były drobne, posegregowałam je... Tylko kilka było silnych, które dały kwiaty ... reszta to liście.
Aniu, złotokap mam w części niezagospodarowanej, a raczej jakby to nazwać ... podlegającej cenzurze wizualnej
Nad tym zakątkiem pracuję obecnie... Złotokap mam od czasu, jak się wprowadziliśmy. 3 razy był przesadzany, jak już się zaaklimatyzował, okazało się, ze w jego miejscu ma być garaż ... I znowu zmieniał miejscówkę, w końcu od trzech lat rośnie w jednym miejscu. Nigdy nie kwitł, bo jak już wypuszczał kwiaty, jedna mroźna noc wystarczała, by kwiaty zmarzły. Rok temu się udało ... zakwitł ( 23 maja )...
razem z bzem, który tam został niedaleko wkopany na chwilkę... Więc bez wyautowaliśmy, złotokap sobie rośnie . Teraz jest jeszcze w stanie bezlistynym.
W słoneczku zawsze wiosna radosna
U ciebie widziałam podobną To chyba ta sama pani, tylko jakaś chłodna... dziś nawet grad padał przez moment, prognozy zapowiadają nieciekawe. Czytałam Łuki, że biegasz i okrywasz roślinki. Trudno okryć cały ogród, ja nie dam rady ... Róż też zbyt dużo. Mam tylko nadzieję, że przymrozki nie będą wielkie, a roślinki w zaciszu dadzą radę ... No, może świeżynki okryję ...
Buki są fajne. Brałam go pod uwagę, wybierając drzewko. Ostatecznie kupiłam w zeszłym roku dwa buki dawyck purple.
Będę czekała na wiadomość
Mimo wszystko miła jest pomoc, która jest niespodzianką
. Liczą się intencje. Mam nadzieję, że pomocnik nie narobił wielkich strat.
U mnie bywa podobnie z tą pomocą. Nie tylko w ogrodzie. W czoraj M w kuchni mi pomógł, że zamiast dziś pieczeni - mieliśmy mielone Zmielił mi 2,5 kg mięsa, gdy brałam kąpiel
O podagryczniku sobie poczytałam. Pojawił mi się w ogrodzie i nie wiedziałam, co to jest. Tak przy okazji jest to zioło, ale w ogrodzie może być dokuczliwe. Rozłazi się kłączami niestety...
Dobrze, że zaczynasz wychodzić na prostą. Miłej niedzieli.
Przed kamulcami różowe kwiatki to bergenia, sadzona tydzień temu odmiana Pink Dragonfly, niższa od tej tradycyjnej. Ta rabatka w kamieniach będzie zmieniana, wylatuje Carex The Beatles. Za nimi są róże okrywowe Stadt Rom, sadzone we wrześniu ubiegłego roku i hortensja Little Lime. Tych róż w ogóle na zimę nie okryłam, pędy miały całe czarne po zimie, ale teraz ładnie odbijają.
Bergenia w zbliżeniu:
Mam jeszcze miniaturową odmianę Flirt, pokażę później, bo już mnie eM na obiad woła.