Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Tam, gdzie jeże mówią dobranoc. 12:13, 06 lis 2015

Do góry
u mnie jeszcze wszystkie brzozy sąsiada mają liście - czyli czekam
nawet nie wiedziałam że brzozy sa takimi wyznacznikami
Sprzeczność w ogrodzie 10:52, 06 lis 2015

Do góry
Jana, bez kwitnie na różowo, u Laurowiśni znalazłam fotkę kwitnącego już dużego okazu.
Zerknij i się pozachwycaj

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1394-ogrod-w-cieniu-brzozy?page=119
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 08:53, 06 lis 2015

Do góry
teoretycznie miałam dziś pojechać po brzozy....ale Panowie którzy przyszli dziś na dokończenie płota mocno mi podnieśli z samego rana ciśnienie przekręcając wszytskie wcześniejsze ustalenia...więc zamiast po brzozy to będę pędzić dziś ratowac to czego nie zdążą zepsuć podczas mojej nieobecności....ech...
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 22:48, 05 lis 2015

Do góry
Sebek napisał(a)
U mnie leci mało liści to zamiatam albo zbieram ręcznie Choć dmuchawa marzy mi się od dawna Ale jak to w życiu zawsze coś

Fajnie, że masz tak niewiele, u mnie te brzozy mi dowalają, ale je lubię, a za dmuchawą wcale nie przepadam
Ogródek Ewy 21:00, 05 lis 2015

Do góry
Nallar napisał(a)
To wstępny zarys naszego planu(odległego planu) związanego z rozbudową.
Wychodzi na to że tak jak pisałam nie poszaleje.
Jeśli przychodzi Wam coś do głowy....

Ostatnio sfotografowałam sobie wpis Modzanki
"pod brzozy sprawdzone inspiracje:
-derenie i trawa red baron
-bukszpany i trawy
-rozplenice, rozchodniki i jeżówki"
https://www.ogrodowisko.pl/watek/674-any-ogrod-maly-czyli-wygrana-walka-z-ugorem?page=1746
jak spojrzałam na to zdjęcie to miałam taką myśl do tyłu dereń elegantissima lub miskant variegatus, a z przodu rozplenica może ta duża moudry

U siebie pod brzozy w tamtym tygodniu wsadziłam proso rózgowate rehbraun
ma czerwone końce https://www.ogrodowisko.pl/watek/2671-dzialka-prawie-w-borach-tucholskich?page=264
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 20:38, 05 lis 2015

Do góry
ha! czyli posadzimy ambrowce silquette u nas na działce Ba - muszę tylko kupić a luby już jest wrobiony w sadzenie Ba - nawet widziałam sztuki tak piękne jak te co kupiłam w PL i jedynie 21 eur kosztują więc tylko ciut drożej, a w zasadzie można powiedzieć że w takiej samej cenie są Teraz muszę się tylko spieszyć żeby mi ich nie wykupili bo tylko 4szt tam były.

Plan jest taki aby wsadzić 3 drzewa w samym dole, na granicy użytkowania wieczystego. Wydaje mi się że tak co 4m powinno być w miarę ok? czy może to za gęsto jest przy tych kolumnowych? one będą kontynuacją brzozy oraz modrzewia [ten już jest na działce sąsiada]. Za ambrowcami jest droga polna - część na naszej działce [użyteczność wieczysta].

Od nowa ... na przekór wszystkim 19:33, 05 lis 2015

Do góry
07_Rene napisał(a)

O liściach brzozy czytałam, że zmieszane z igliwiem i kompostowane razem utworzą super ściółkę pod iglaki oraz domieszkę do sadzenia kwasolubnych. Liści z brzozy u mnie trochę mało, ale może wystarczy, żeby przetestować, bo teściowie przywieźli mi dwa worki igliwia ze swojego lasu

Jak się rozpatrzę u Ciebie to napiszę coś więcej

ja mam trochę igliwia ze swoich ściętych świerków, ale chyba już mi się nie chce przerzucać tych gałęzi, leży to wszystko na kupie i czeka na zmiłowanie

zastanawiam się jaki będzie ten kompost z samych brzozowych?
Od nowa ... na przekór wszystkim 17:55, 05 lis 2015

Do góry
iwka napisał(a)

bardzo Ci dziękuję u siebie to mam tylko liście od sąsiada właśnie i z winobluszczu, ale to malutko. Workami z pracy przywożę liście brzozowe

Na kawkę zapraszam ja u Ciebie też czasami buszuję po cichu

O liściach brzozy czytałam, że zmieszane z igliwiem i kompostowane razem utworzą super ściółkę pod iglaki oraz domieszkę do sadzenia kwasolubnych. Liści z brzozy u mnie trochę mało, ale może wystarczy, żeby przetestować, bo teściowie przywieźli mi dwa worki igliwia ze swojego lasu

Jak się rozpatrzę u Ciebie to napiszę coś więcej
Żurawkowo 15:03, 05 lis 2015

Do góry
Witaj! Bardzo Ci dziękuję ze zajrzałaś
Myślę, że pomysł z dosadzeniem hortensji to dobry pomysł.
Przy tej hortensji na wprost rośnie morning light. Myślisz żeby trzymać się jednego gatunku traw czy wcisnąć tam jeszcze np. M. Variegatus? Dałabyś pod obie brzozy taką samą kombinację z traw czy niekoniecznie?
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 13:45, 05 lis 2015

Do góry
Zielona napisał(a)
Uff... kwasy, lampy podłogowe, grusze, brzozy, 80 drzew i promocje w Ikei. Łyknęłam i czekam z Tobą na drzewa

hahahah podziwiam no to czekamy
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 13:42, 05 lis 2015

Do góry
Uff... kwasy, lampy podłogowe, grusze, brzozy, 80 drzew i promocje w Ikei. Łyknęłam i czekam z Tobą na drzewa
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 12:14, 05 lis 2015

Do góry
najbardziej wkurzona jestm bo miałam to wszytsko jednym transportem załtiwić czyli grusze brzozy i meble 3 lokalizacje...a tu dooopa
Brzoza - Betula 12:10, 05 lis 2015

Do góry
Skoro już mowa o brzozach...
Poniżej zdjęcie moich brzóz.
Czy Waszym zdaniem przestrzeń pomiędzy żurawkami a brzozami należałoby uzupełnić jeszcze jakimiś nasadzeniami? Czy cokolwiek tam jeszcze jest w stanie rosnąć?
W projekcie Pani Danusi "Ogród z lustrem" pod brzozami są trawy, kolorowe wrzosy ale tam są inne brzozy, nie takie pijusy jak te moje. A może dosadzić pod nimi plamami miniaturowe czerwone berberysy i hosty patriot? Dadzą radę? A może zostawić to tak jak jest bo jak zacznę dosadzać to może wyjść za "pstrokato"?
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 12:09, 05 lis 2015

Do góry
chyba juro pojade przynajniej po brzozy
Nasz przydomowy ogródek 08:03, 05 lis 2015

Do góry
Haniu no to brzozy faktycznie żółte od stóp do głów. Dzięki, własnie wróciliśmy z marszu. Córcia mi kupiła butki z cholewkami (śniegowce) a jeszcze myślę kupić takie z kożuszkiem niższe. Zakupu wymagają też buty na letni i jesienny czas do codziennego marszu. Te co mam mają trochę ścięte podeszwy i w ciągu 2 lat zrobiły 6000 km?

Ewa dziękuję bardzo. Na nalewkę jabłuszka nie wiem czy się nadają. Cierpkie i twarde ogromnie.

Kasiu u mnie też tak jest. Owoce jak zostaną przemrożone to dopiero wtedy są na nie amatorzy.
Typografia ogrodu 14:57, 04 lis 2015

Do góry
Jagodaa napisał(a)
a ja zaś z molinią wyskoczę

Nie gra mi połączenie Anabelek z molinią (patrzę na rysunek nowy) i te dwie części rabaty mi się nie łączą (to samo mam mu siebie na styku brzozy i kulki pod serbami). Ja nie wiem, ale molinia mi pasuje do leśnego, swobodnego klimatu, jak do serbów i jeżówek tak, to do Anabelek nie, one są zbyt salonowe. To samo mam z trzcinnikami.

i na styku Variegatus - molinia też mi zgrzyta

aszzzz ja nienowoczesna jestem

Ja tez nienowoczesna.ale annabelki nie beda bezposrenio stykaly sie z molinia. Hm.... a juz postanowilam ze za jezowkami molinia bedzie ok.a i annabell i jezowki juz rosna
Typografia ogrodu 14:30, 04 lis 2015

Do góry
Jagodaa napisał(a)

Nie gra mi połączenie Anabelek z molinią (patrzę na rysunek nowy) i te dwie części rabaty mi się nie łączą (to samo mam mu siebie na styku brzozy i kulki pod serbami). Ja nie wiem, ale molinia mi pasuje do leśnego, swobodnego klimatu, jak do serbów i jeżówek tak, to do Anabelek nie, one są zbyt salonowe. To samo mam z trzcinnikami.

własnie dlatego asiu nie odzywam sie w tej rabacie bo dokądnie jak Jagoda myśle
Typografia ogrodu 14:26, 04 lis 2015

Do góry

Ogród na Zapłociu 13:31, 04 lis 2015

Do góry
za ogrodzeniem mamy jeszcze kaaaaaaawał pola, aż po te brzozy

a tu 4 jałowce, których nie chce, są okropne, chyba chore czytałam o szkodnikach jałowcowych na forum, brr
chętnie bym je wycięła
Nasz przydomowy ogródek 10:53, 04 lis 2015

Do góry
Oj, będą miały sójki i kwiczoły zastawione u nas stoły.
W tym roku zostawiłam w ogrodzie winogron, Kwaśny był, i niezupełnie dojrzał, Już połowy nie ma. A jak słucham , to ćwierkanie i skrzeki po całym terenie się rozchodzą.
Fajnie masz, bo możesz przez okienko podejrzeć, kto na Twojej jabłonce ucztuje,
Czy zima mroźna będzie? U mnie chyba tak. Ale nigdy nic nie wiadomo. Podobno, jak brzozy od stóp do głów całe żółte, to tak. A jak czubki zielone, i nie przebarwiają się aż do przymrozków, wtedy łagodnie bywa.

W tym roku brzozy całe żółte. Na wszelki wypadek, buty z cholewkami uszykuję,

Pozdrawiam Ciebie i przyjaciela na spacerowych drogach
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies